Etessünk madarakat, mert az jó!

2012.10.21. 09:30 | Írta: szopaul

Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan beköszönt a tél. Ez elkerülhetetlen. Bizonyára nektek is feltűnt, hogy laknak a környezetünkben úgynevezett állatok. Köztük megfigyelhetünk olyanokat is, akik nem csak úgy vannak, hanem még repülnek is. Őket madaraknak nevezzük.

Más állatok is repülnek, de velük, most nem foglalkozunk. A madárkák egy része viszont, amelyik nem fizet be minden évben egy menő egzotikus utazásra, a hideg idő beköszöntével itthon marad és fázik. Ami ennél is fontosabb, hogy az élelemszerzés is nehézkessé válik számukra. Segítsünk nekik! Első lépésként készítsünk nekik bandázó helyet, madáretetőt. Mondjuk egy ILYET Nem nehéz, menni fog.
Az üres madáretető, meg mire jó ugye. Semmire. ITT szépen le vagyon írva, hogy mit adjunk enni madarainknak és mit ne.
A madáretető elkészítéséhez kézenfekvő lenne zenei ajánlatnak feldobnunk azt a számot amelyiknek még a címét sem vagyok hajlandó leírni. Erre szokott bevonulni Madár nevű bokszolónk. Ugye tudjátok, hogy melyik az, és megértitek, hogy: Na azt nem! Ehelyett inkább hallgassatok AC/DC-t. Itt egy teljes koncert ez kitart addig, amíg elkészültök. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr34853771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2012.10.21. 14:24:11

Egyem a jótékony szíveteket. Imádom a 8.emeleten galambokat etetőket, minek fejében a galambok összeszarnak mindent. Már négy éve átvették az uralmat az énekesmadarak felett a szarkák, itt Budapesten, XI.ker. Nem mindegy, hogy rigófüttyre ébredsz, vagy szarkacseregésre. Mondjátok már meg, a madáretetés mire is jó a városban. (A szomszédom is etet, valószínűen fogalma sincs, hogy mit, de biztosan jó ember.) Ha valaki meg tudja mondani, hogy mi az a kaja, amitől az énekesmadarak visszajönnek, az agresszív szarkák pedig elköltöznek, AZ írjon az etetésről.

szopaul 2012.10.21. 15:26:23

Illetve olyan etetőt kell kirakni, amelyikhez csak a kistestű madarak férnek hozzá. Az itt ajánlott etető pl ilyen. Nekem bevált. 8. Ker

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2012.10.21. 15:35:37

@élhetetlen: A szezon és a fazon klasszikus keverése.
A feketerigó vs szarka mennyiséget nem az emberi beavatkozás határozza meg. A szarka egy nagyon okos állat(az egyik legokosabb madár, saját énképe van stb) és mindenevő. Nem azért szaporodtak el és szorították ki több helyről a rigókat, mert etetik a madarakat, hanem azért, mert a rigókat, főleg a fiókákat előszeretettel fogyasztják sajnos.
Egyébként szerintem nagyon szép madár a szarka, kár, hogy nincs jóban a rigóval és a hangja valóban nem vetekszik vele, de az simán butaság, amit írtál.
VSZ Te nem tudod, hogy mit etet a szomszédod és nem Ő...

Énekes madár csalogatásra akkor van esélyed, ha olyan etetőt használsz, amihez csak a cinegefélék férnek hozzá. Attól persze még nem mennek el a szarkák sem, de megjegyzem, maradjunk annyiban, hogy joguk van ott is élni.

A galambetetés is teljesen más téma. A városban házakon, házak oldalán verebeket és cinegéket lehet általában etetni, őket szokták általában, a galambok, ha olyan az etető, nem is érik el. panelházak tetején mindenféle etetés nélkül is megtelepednek galambok, mert magasan van, biztonságban érzik magukat, többen ott tudnak lenni, stb.

élhetetlen 2012.10.21. 15:59:21

Ja, csak hülye vagyok. Köszönöm, hogy lebutáztál, én is tudom, hogy a madarak létébe nem lehet beavatkozni.. Ettől még ne kelljen örülnöm a szomszéd által kiszórt eleségnek, amit annak az állatnak szór ki, aminek nem örülök. Tudom, a szarkák védettek, ettől én még megőrülhetek tőlük. Igazad van, joguk van, támogassuk őket a feketerigókkal szemben.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2012.10.21. 16:35:52

@élhetetlen:

1: Aki butaságot beszél az nem feltétlen buta, ez is két külön fogalom.
2: Nem nem tudod; a szarkák nem védettek.
3: Ki támogatja őket a feketerigókkal szemben? Arról van szó, hogy térnyerésük a feketerigókkal szemben nem az embernek köszönhető. Sőt, ha etetsz cinegéket pl, akkor esélyt adsz arra, hogy többen éljék túl a telet és esetleg megtelepedjenek a közeledben.

akimoto 2012.10.21. 20:18:48

Aki él, az enni akar. A bemutatotthoz hasonló madáretetőnkbe a verebek is bebújnak,terpeszkednek, borzolják a szárnyukat. A magok kihullanak a járólapokra, a galambok már lesik, mikor szedegethetik össze. Közben leszarják a korlátot stb. Mégis: etetjük a cinegéket, a többieket eltűrjük. Van más javaslat?

KAMA3 2012.10.23. 19:59:23

@élhetetlen: A szarka is énekesmadár, csak rocker.
süti beállítások módosítása