A tündérház ügy margójára...

2018.05.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egy kedves ismerősöm porcelánokat készít limitált példányszámban. Egyedi kerámia csigák és manóházak a legsikeresebb darabok, melyeket imád a nép. Sok munka fekszik megtervezésükben és a kézi formázás  "gyártás-technológiájának", az optimális anyagvastagság és a mázbevonat színvilágának kifejlesztésében, hogy a formaterv-elképzelések a gyakorlatban is megvalósítható alakban kerüljenek a sütőkemencébe.

tunderhaz17.jpg

Napokban rábukkant egy általa tervezetthez nagyon hasonló, bár elnagyoltabb kivitelezésű manóház helyileg hazai hirdetésére. A legtündéribb naiv gyermekek képzeletében is felötlik ilyenkor a gondolat, hogy esetleg tőle plagizálták a stílusjegyeket. Ez az "ügy" inspirált egy gyors képkeresésre tündérház témában.

tunderhaz16.jpg

Megjósolható végeredmény született. Hasonló formavilágú, látványos agyag - porcelán házacskák ezreivel találkozunk szerte a világban. Mivel relatíve kevés manóval találkozhatunk élőben - házaikkal főleg nem - a korábban gyermekkönyvekben, filmekben látott kunyhó sztereotípiák inspirálják mások fantáziáját (is). Néha tudat alatt történik mindez, nem lehet direkt plagizálással vádolni konkurensüket. Nagy a bolygó, sok a keramikus és nyilvánvaló, hogy a laza tündérépítészet organikus formákat, kalpag formájú tetőt és a derékszögek teljes elutasítását eredményezi (ezek szerint utcánkban néhány házat tündérek építettek).

tunderhaz04.JPG

A szabadalom, védjegy és szerzői jog felszínesen említve lett korábbi írásunkban. A Internet fejlett keresési szolgáltatásai ezredmásodpercek alatt lebuktatják a változtatás nélkül, egyértelműen felismerhető lemásolását saját termékünknek - alkotásainknak. Emellett a fejünkből spontán kipattant ötlet leellenőrzésére is alkalmas, hátha pusztán agyunk játéka a nagy ötlet, igazából tavaly láttuk a Harry Potterben, csak már elfelejtettük a forrást.

tunderhaz18.jpg

Az sem ismeretlen, mikor kedves állatkák növényi termésbe (tök, gomba, kivágott fa csonkja) vagy az illegális hulladéklerakók által széthagyott teáskannába és bögrébe költöznek. Ennek mintájára lehetne modernizálni a mesesablonokat, ahogy koboldok rozsdásodó mosógépet szállnak meg, törpék 14 collos CRT monitorban ütik fel tanyájukat, míg a tündérek leselejtezett Makita DGA504Z-ből készített vízimalomban őrlik a varázsmagot....

tunderhaz06.jpg

Az alkotó maga tárja nyilvánosság elé munkáját a plagizátorok prédájaként, mikor meghirdeti vagy csak eldicsekszik vele a neten. Ha mégis ragaszkodna szellemi terméke tulajdonjogához, érdemes megismerkedni a jogi környezettel. Ebben segítséget nyújthat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala hatóság honlapja.  Elsősorban széleskörű és pontos tájékoztatást kaphatnak a fogalmakról, a szabadalmaztatás rendszeréről, a szellemi tulajdon jogi védelmének eszközeiről. Nem lesz olcsó, előre szólok. Viszont tény, hogy a szerzői jog levédetés nélkül is él, ha az alkotó egyértelműen azonosítható dizájnt mutat be bizonyításul.

tunderhaz03.jpg

tunderhaz14.jpg

tunderhaz05.JPG

tunderhaz07.jpg

tunderhaz08.jpg

tunderhaz11.jpg

tunderhaz10.jpgtunderhaz09.jpgtunderhaz19.jpg

tunderhaz20.jpgtunderhaz01.jpg

tunderhaz15.jpg

Most pedig tündérház galéria szerte a világból és barkácsvideó parádé! 

 

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6113988920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása