Háztartási készülékek ápolása

2018.11.22. 05:00 | Írta: -nos-

img_0047 (1).jpg

A háztartásokban számos kis készülék van, amelyek túl a napi használaton időnkénti ápolást és karbantartást igényelnének. Ám a napi teendők mellett ezeket gyakran már csak akkor végezzük el, ha akadozik a működésük. A szörcsögő kávé-, vagy a csak gőzt fúvó teafőzők, égett szagot árasztó  kenyérpirítók, vagy a ráégett maradékoktól szennyezett gofri-, vagy szendvicssütők azonban sok bosszúságot okoznak, ha rendszeresen nem lesznek letisztítva. A megfelelő működésükhöz ugyanis szinte csak ez szükséges és ezzel a használhatóságuk is meghosszabbítható. 

A kávéfőzők gyakori „betegsége” a vízkövesedés. Ha a forró víz útját lecsökkenti a vízkő, egy idő múlva már csak méregerős és kis adag főzetet csorgatnak a kiöntőbe. Ilyenkor jön el az ecetsavas kezelés ideje. A víztartályba 20 %-os ételecetet, vagy citromsavat kell tölteni, majd a főző bekapcsolásával át kell mosatni a kiömlő csővezetékét. A műveletet általában addig kell friss savval megismételni, amíg a főzőből tiszta folyadék nem távozik. A szer maradékát pedig  többször tiszta vízzel átmosva lehet eltávolítani. Ezt addig kell ismételni, míg a kifolyt víz nem lesz savanyú ízű.

alukv (1).jpg

Ez vonatkozik a pumpás kávéfőzőkre is, amelyek azonban sokkal kényesebbek a vízkövesedésre, különösen a vízpumpájuk „allergiás” az ilyen lerakódásokra. Ám ezeknél nem árt vigyázni, mert a vízkőmentesítésükhöz esetleg a használati útmutatóban meghatározott szerek használhatók. A tisztítás folyamata azonban hasonló az előzőkkel.

pumpas.jpg

A kávéfőzőknél azonban nem árt a kávétartó szűrök apró lyukait is kitisztítani. Az előre őrölt kávék ugyanis finom port is tartalmaznak, amelyek főzés közben lerakódnak e kis lyukakba és főzés közben ez is fékezi a forró víz átáramlását. Ezt előbb áztatással célszerű fellazítani, majd fa fogvájóval kitisztíthatók a szűrők lyukai. Vigyázat, az acéltű esetleg kitágítja a sokszor apró lyukakat, ami nem megengedett. Ezt nemcsak a kávétartály alján levő szűrőnél kell elvégezni, hanem a főzők felső szűrőjénél is.

szuro.jpg

Némely típuson ezt a szűrőt csak a tömítőgyűrű, másokon pedig még egy csavar is rögzíti. Felette pedig néha vízkő galacsinok is találhatók, amelyek nem oldódtak fel a vízkőmentesítéskor. A tömítőgyűrűkre is érdemes nagyobb figyelmet fordítani, mert bár ezek már hőálló anyagból készülnek, viszont a felületüket kikezdhetik az alászorult kávészemcsék. A sérült felületűeket pedig jobb kicserélni, mert különben nem zárnak megfelelően és oldalra fognak „kifújni” a főző használata közben. Ez vonatkozik a víztartályt lezáró menetes fedél tömítésére is, amelyet meg a tartály rücskös pereme gyötörhet meg. Ezeket a műveleteket általában havonta célszerű elvégezni és akkor folyamatos használat mellett sem lesznek gondjaink a kávéfőzéssel.

77.jpg

A különféle szeletsütőknél alapvetően fontos a letapadást gátló felületek tisztán tartása. Ezt erős zsíroldó mosogatószeres leáztatással és kíméletes letörléssel, majd szárazra törléssel lehet elvégezni, mégpedig közvetlenül a használatuk után. Az esetleg rátapadt anyagrészeket tilos dörzsszivaccsal, vagy erős súroló-, netán marószeres súroló szerrel dörzsölni, mert sérülhet a sütőfelület különleges bevonata. A letisztításhoz tömörebb szivacsot, mosogatószert és bő meleg vizet célszerű használni. A tisztítást a külső felületeken is el kell végezni. A tisztítás után pedig azonnal szárazra kell törölni minden felületet.

A kenyérpirítók ugyan nem bonyolult szerkezetek, ám ezek is gyakoribb tisztogatást igényelnek. No, nem a morzsagyűjtő tálca rendszeres ürítésére kell csak gondolni, hanem a fűtőszálakra óhatatlanul feltapadt morzsaszemcsék letakarítására. Ez akár egy hosszú szőrű sörte ecsettel is könnyen elvégezhető. A fogókosár oldalait lenyomva már elég kényelmesen hozzá férhetők a fűtőszálak, alulról pedig a morzsatálca felöl benyúlva lehet eltávolítani az apró morzsaszemetet, amely különben használat közben kellemetlen, égett szagot árasztana. Az ilyen tisztítás után a pirított- és nem a szénné égett kenyér illatát erezni a használatakor, ami már ezért is megéri e csekély gondozást.

dv-toaster.jpg

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr995390589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.11.23. 05:47:05

A mikróban pedig tessenek letakarni az ételt. Nem győzöm a csillámlemezt meg a magnetront cserélni.

kkm.furdancs 2018.11.23. 07:45:16

@zooltek: Légy szíves csak egy mondatban: a csillámlemeznek mi a szerepe?

zooltek 2018.11.23. 21:52:33

@kkm.furdancs: Az tkp. csak a magnetront védi. A zsíros gőzt fogja fel, hogy ne rakódjon le a magnetron csúcsára, ahol a mikrohullám keletkezik. Ha az ember normálisan használja a mikrót, akkor végül is csillámlemez nélkül is működik, ha kell.

kkm.furdancs 2018.11.24. 10:43:14

@zooltek: Szia! Köszi!
Van egy régi, de akkor menőnek számító Moulinex mikróm. Mikor sokat véstem és poroztam, elkövettem a hülyeséget, hogy kinn hagytam, mint hivatalos kávémelegítőt. Onnantól - a megnetronba került portól (?) - robbanó hangokat adott, mikor épp nem sercegett benne a ménkű. Kitakarítottam, de a csillámlemez már nem került vissza a helyére. Elmorzsolódott vagy már nem emlékszem. Kikerült a nyári konyhába és igen ritkán kávét vagy vizet melegítek vele.
Felmerült a gondolat bennem, hogy bár semmi rendellenességet nem tapasztalok működésében, de jól besugározza a kávémat és mutálódik a DNS-em :) De már megnyugodtam.
süti beállítások módosítása