Kézi marógépből asztalit

2019.07.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az asztali barkácsgépek előnye kézi társaikkal szemben a stabilitás, kisebb rezgés, többletszolgáltatások és nagy pontosság. Áruk ennek megfelelően magasabb. Alkalmi célokra házilagos, de inkább gyári megoldásokkal - állványokkal - egy illeszkedő bölcsőbe helyezhetjük barkácsgépeinket. Két problémával kell szembenéznünk. A kézi szerszámok tenyérbesimulásuk és funkcionális külső alkatrészeik miatt nem szabályos alakúak, ezért a biztos  felfogatás több támasztékot igényel.

maxresdefault_16.jpg

A gyári állványoknál is ránk vár a feladat, hogy a nyomógombos hálózati kapcsolót rögzítsük "BE" állásba és kétállású- vagy mágneskapcsolóval indítsuk a gépet. Ez felvet biztonsági kérdéseket. Mai válogatásunkban a legkönnyebben megvalósítható, felsőmarót rögzítő állványokat szemlézünk a kereskedelemben forgalmazott és házilagos készítésű kínálatból. Két célállvány is számot tarthat érdeklődésükre, melyek vastagoló és sablon maró funkciókat egészítik ki a gépek szolgáltatásait.

Természetesen használatuk kompromisszumokkal jár és néha összeadva a kézi gép + gyári kisegítő állvány árát, már közelít egy asztali gép költségeihez. Viszont akinek mindkét üzemmódban szüksége van az eszközre, megspórolhat egy esetleg kihasználatlan, gyárilag állványos berendezést.

81azxcwdsll_sl1500.jpg

Szettben vásárolható meg ez a komolynak tűnő Bosch készlet

Felsőmaró állványt magamnak készítettem korábban és elégedett vagyok vele (bár nem túl magasak az elvárásaim). A konstrukció lényegében egy fémlemez asztallap, melynek közepéből nyúlik ki a túloldalra erősített marógép befogó csonkja, ezért inkább alsómaró a helyes megnevezés. Látva ezt a sokoldalú szolgáltatásokkal felszerelt, okosan megtervezett barkács állványt (elkészítés és működés bemutatása) az alábbi videóban, megérettnek látom sajátom továbbfejlesztését.

Első látásra is megnyerő, pontos modell a Bernardo RT3F. Ára és feltételezett pontossága feltételezi egy minőségi marógép beépítését.

14-2217_2.jpg

Elérhető áron (apróhirdetésekben sokkal olcsóbban is találkoztam alkatrészhiányos példányokkal), bár nem látványosan stabil megoldással kecsegtető Güde maróállványt vásárolhatunk, elsősorban a gyártó saját gépeihez. Ez - akárcsak a FERM produktuma - gyárilag tartalmazza a forgácsoló berendezéseknél erősen ajánlott nyomógombos - vészleállítós mágneskapcsolót.

image3_44.jpg

 Működtetése a forgalmazó reklámvideójából:

Ez a távtartóként szolgáló egyszerű pad segít vastagolni (egyenletes vastagságúra alakítani) a minden oldalukon szabálytalan alakú rönköket. Egyszerű és hasznos:

Végül egy sablonszett, mellyel pontos sorozatmarást végezhetünk. Állvány, csak másképp:

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1414973876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása