Akkumulátoros szerszámok 2, avagy a saját tapasztalataim

2019.04.11. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Talán egy hónapja írtuk, hogy egy rövidebb próbára elhozhattunk néhány Bosch Professional akkumulátoros szerszámot. A szerszámokat az épp aktuális stúdióépítés kapcsán, illetve egy gyors konyhabútor szerelés alkalmával próbáltuk ki. A próba célja igazából az volt, hogy jómagam akkumulátoros kéziszerszámként még csak fúró-csavarbehajtót használok, és kíváncsi voltam, az elvileg legalábbis komolyabb teljesítményt igénylő munkafolyamatokra ajánlott akkus megoldások valóban kiválthatják-e a vezetékes szerszámokat. 

Az elhozott gépek között volt fúrókalapács, (GBH 180LI) dekopir vagyis szúrófűrész (GST 18V-LI), ütvefúrásra is alkalmas fúró-csavarozó gép (GSB 18V-85 C). Mind a három masina 18V-os akkuval működik, két darab 6Ah lítium ion akkut kaptam hozzájuk.

sajpnyit1.jpg

Vágjunk is bele. Akár szó szerint is, ugyanis a szúrófűrész volt az a szerszám, amit a legtöbbet használtam, és ami talán a legkellemesebb meglepetést okozta. Aki szokott használni ilyen gépet, az tudja, hogy bizony a vezeték sokszor van útban, és egyáltalán nem ritka, hogy az ilyen gépek kábelén rendszeres használat mellett előbb-utóbb meg is jelenik néhány szigetelőszalag bandázs, a balesetek (mármint a vezeték sérülése) nyomainak orvoslására. Na, itt ilyen gondunk biztos nem lesz, de messze nem csak a zsinórnélküliség nyűgözött le, hanem az egész gép  (GST 18V-LI) kulturáltsága. Nehéz ezt elmesélni, valahogy arról van szó, hogy a gépet kézbe véve és a fűrészelést elkezdve, már a kapcsoló lenyomásakor van egy olyan érzése az embernek, hogy ez valóban egy GÉP. Egy precíz, erős, jól összerakott valami. És aztán használat közben ez csak erősödik, finom, de nagyon erős és nyomatékos szerszám, nem hangos, nincsenek vibrációk, oda fújja a fűrészport ahová kell. A használat közben egyfajta „mindegy mi lesz, én vágok” érzése lesz az embernek. A nyomaték finoman épül fel, az egész nagyon kulturált. Vágtunk vele főzőlap és mosogató nyílást, persze 40 mm-es munkalapba, millió átvezetés helyét, miegymást, és az egész majdhogynem kellemes élmény volt, pedig amúgy ezt a munkafolyamatot nem kifejezetten kedveljük. Apróság, de ebben a szúrófűrészben már szerszám nélkül cserélhető a fűrészlap, ami szintén kényelmes dolog. 

sajp2.jpg

 Az elhozott gépek közül a leginkább kíváncsi a GBH 180LI fúrókalapácsra voltam. Erről írtunk már talán, egy beton fúrására szolgáló eszközt szerintem mindenki úgy képzeli el, hogy erős kell legyen, ez a legfontosabb szempont. Márpedig a tapasztalataim szerint a nagy teljesítmény és az akkumulátoros üzemmód azért nem feltétlenül működik együtt. Na. Hát ez a vélekedésem is megcáfolódott. Ez a fúrókalapács abszolút használható, az általam próbált tégla és beton falakban tökéletesen működött még az én már meglehetősen használt SDS-plus fúrószáraimmal is. És hát a vezetéknélküliség itt is hatalmas előny, szó se róla. Ráadásul ez a fúró meglehetősen kompakt, a súlya is kisebb mint az én vezetékes (amúgy szintén Bosch) fúrókalapácsomé. Szóval mindenképp ajánlom.

sajp4.jpg

 A fúró-csavarozó gépek persze régóta ismert szerszámok, itt igazából nem számítottam túl nagy meglepetésre. A GSB 18V-85 C egy fém tokmányos, fém áttételházú gép, kézbe fogva rögtön érezhető, hogy komoly szerszám. És hát az is, szó se róla. Viszont én olyan akkus fúró-csavarhúzót, ami ütve fúrásra is képes, még nem használtam. Most erre pont szükség is volt, ugyanis 30 centis téglafalban kellett átmenő furatokat készítenem, és ilyen hosszú SDS fúrószáram nem volt, csak hagyományos befogású, vídia lapkás fúrószáram. Ezzel a géppel fúrtam hát ki a lyukakat és nagyon is meggyőző módon működött. Abszolút elegendő nyomatékkal, és ezek szerint bőven elegendő ütésteljesítménnyel rendelkezik a gép. De akkor sem csalódunk, ha nem a teljesítményre van szükségünk, hanem a finom, precíz oldalára. Csavarbehajtáskor a nyomatékhatárolóval nagyon finoman, precízen beállíthatjuk a szükséges erőt. A kapcsoló-ravasz elhúzásakor itt is megvan az az érzés, amit a szúrófűrésznél említettem, finoman és meggyőzően épül fel a nyomaték, ugyanakkor van egy »gépszerű« hatás, nagyon is megnyugtató érzést kelt az emberben használat közben.

sajp3.jpg

 Az akkumulátoros gépek esetében persze az egyik legfontosabb dolog talán az, hogy meddig is bírják az akkuk? A helyzet az, hogy erről túl sok tapasztalatot nem szereztem, ugyanis meg sem közelítettem a lemerülésüket. A legközelebb talán a szúrófűrésznél jutottunk ehhez, de az akkun található kis ledes indikátor szerint még ott is megvolt a töltés fele a nap végén.

Érdekes volt, hogy az akkumulátorokhoz kapott töltő persze gyorstöltő, és miután itt azért már nagyobb áramokról van szó, így van benne egy ventilátor, hogy a töltés közben ne melegedjen túl. Nem különlegesen fontos, inkább csak furcsa volt elsőre, hogy ahogy bedugtam az akkut tölteni, elindult a ventilátor…

Az biztos, hogy ezek a szerszámok teljesen más ligában játszanak, mint az átlagos barkácsáruházakban kapható barkácsgépek. Persze nem is annyiba kerülnek, de hát a minőségnek ára van… Korábban sokat írtunk már arról, hogy mostanában az a tendencia, hogy az akkumulátoros kéziszerszámok egy családon belül osztozhatnak az akkumulátorokon, tehát ha ésszel, okosan állítjuk össze a szerszámparkunk, akkor nem szükséges minden szerszámhoz külön akkut vásárolnunk. Fontos szempont ez, mert ezek a modern, nagy teljesítményű lítium akkuk bizony borsos árúak lehetnek. Megvan ennek az oka, erről volt már egy írásunk de ettől még a tény nem változik. Azonban ha például ezt az itt bemutatott gépparkot használjuk, a tapasztalatom szerint két darab akkumulátorral simán elleszünk. A gépek ára úgy alakul, hogy egy akku nélkül megvásárolt gép nagyjából a felébe kerül, mint a két akkus csomagban megvásárolt változata. Ez pedig komoly különbség, és innen tekintve már nem is annyira elérhetetlen akár közepesen aktív otthoni használatra sem ilyen Bosch Professional gépek beszerzése.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1114756517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.04.11. 05:20:54

A szerszám nélküli fűrészlap csere azért elég régi dolog már szerencsére :) És ahogy elnézem, a Bosch még most is ugyanazt a befogót használja. Sajnos. Elég sok ilyet kellett már javítanom. A finom fűrészportól eltömődik, a munkás meg nekiáll erőltetni, hogy fogja meg a lapot, de az anyag minősége és méretezése nem arra lett tervezve, hogy izomból csavargassák a befogó fejet.

(Az az ütvecsavarozó meg made in China :D )

zooltek 2019.04.11. 07:17:43

@Gyökösi Attila: A kék és kék között is nagyon nagy minőségbeli különbségek vannak. Nem tudom szabályszerű-e, de azt vettem észre, hogy vannak olyan gépek, amiknek a burkolattal együtt van kiöntve a Bosch felirat, aztán az pirosra lefestve. De van olyan, amikor egy tapétavágóval alányúlsz a betűnek, és le tudod húzni, valami gumis anyagból van ráragasztva a felirat a sima burkolatra. Na ezen utóbbiak sokkal gyengébb minőségűek, az előbbiek meg nagyon megbízhatóak és tartósak. Magyarázatot nem tudok adni, csak szereléskor tapasztalom. A 2-26-os kalapácsoknál nagyon szembetűnő a különbség, a fekete edzett csavarok helyett is csak sima nikkelezett van, a mechanika nagyon gyorsan kopik/törik.

Jacquie D 2019.04.11. 07:59:15

@zooltek: Jól látod, a kéken belül is van két jól elkülönülő termékvonal, ezt félhivatalosan el is mondják, ha beszélgetünk velük, a tipusszám tagolásából tudható is, melyik-melyik... Tehát most is van igazi 'hardcore' profi kék Bosch, és van kicsit jobbárasított, ami már nem annyira hardcore, de így sem olcsó épp... (Mostanában a barkácsáruházakban is megjelentek a kék Bosch szerszámok, nyilván itt az olcsóbb kék sorozat is épp elég drága...)

shadowman1 2019.04.11. 10:20:17

@Jacquie D: Annyira jó hogy mindenhogyan próbálják megvezetni az embert.
Ha eddig úgy tudtad hogy a kék Bosch jó akkor vegyed és ha nem figyelsz az ilyen jelekre, akkor megint belefutsz egy F*sch kategóriába.

Jacquie D 2019.04.11. 10:28:39

@shadowman1: Azért az akkor sem a gagyi kategória, messze nem. Azt gondolom, az emberek tökéletes, örök életű mindent akarnak, de persze amikor kiderül, hogy az mennyibe is kerülne, akkor jön a "konkurenciánál ez ötödébe kerül" fajta hozzá állás. Én mondjuk biztos nem lennék manapság szerszámgyártó, a két szempontnak megfelelni egyszerre nem lehet. És mióta Kína és a kínai árak megjelentek, örült nehéz a minőségnek megkérni az árát.

griff.rdm · www.youtube.com/c/rusticadesignmanufaktura 2019.04.12. 08:12:05

@Jacquie D: És ezt sajnos itt "baszták" el. Régen a kék volt az "ipari" kategória, ami igen drága, de legalább tartós volt. Aztán jöttek a gondok a kékekkel, a minőségi problémák, a közepesen tartós megoldások, és az emberek elkezdtek nem annyira bízni a kékben! Szerintem ez nem jó irány. Akkor lett volna egy 3. szín a kék és a zöld között, mondjuk szürke, ami a félprofi kategóriát (kisipari, hobbi) jelentette volna. A zöld marad budget (beugró, abszolút otthoni) kategóriának, a szürke lett volna a félprofi és a kék maradt volna a profi kategória. Szvsz.

shadowman1 2019.04.12. 08:18:27

@griff.rdm: Pontosan így.
Nem ezzel van a baj, hogy mennyibe kerül, mert akinek kell az kifizeti, hanem azzal hogy akinek kell és kifizetné még azt is átcseszik ezzel.
És jön a megvezetés, hogy találd ki hogy melyik kék a jó.
Mi ez ha nem átbaszás.
Hiába a Bosch sem a régi már.

Arcade Macho 2019.04.14. 23:26:51

@Gyökösi Attila: nekem a Makita olcsossitott lancfuresze roman gyartmany, a makita excentrikus csiszolo meg made in U.S.A

Arcade Macho 2019.04.14. 23:30:26

@zooltek: valoszinuleg az az olcsossitott kekbol tobbet gyartanak es mehet majd a Lidl vonalra vagy valami mas sajatmarkasra
van most a 230 mm -es flex az ALDIban, az mennyire megbizhato?

zooltek 2019.04.15. 04:17:19

@Arcade Macho: A Makita eus piacra szánt gépeinek jó része Romániában készül.
Az aldis Workzone-t és a lidis Parkside-ot is az Einhell gyártja. Tűrhető minőségűek. Alkatrész létezik, de idehaza szinte lehetetlen beszerezni, külföldről meg egyszerűen nem éri meg. Viszont a 3 év garanciával nem lehet felvenni a versenyt. Lejárat előtt megpusztítod a gépet és hozod az újat.

Pierr Kardán 2019.04.15. 09:45:56

Li-Ion akkus (18V, de csak 1,5 Ah) Black&Decker gépeket vettem, egy ütvefúró-csavarbehajtót és egy dekopírt. A teljesítményük eléggé meggyőző, a kidolgozásuk minőségi (kívülről nézve, persze). A tartósságuk nyilván kérdéses, majd egy év múlva derül ki, hogy mennyire bírják a strapát. Házfelújítás van folyamatban, vannak 230V-ról működő cuccaim is, de néha ki kell szaladni az udvarra valamit gyorsan megcsinálni, és rohadtul unom a 25 méteres hosszabbítót állandóan le és feltekerni.

A kérdésem az, hogy ez "szerszám nélküli" dekopír fűrészlap rögzítés ez egyforma minden gépnél, vagy másmilyen lap kell a Bosch és másmilyen lap kell a B&D fűrészekbe?

zooltek 2019.04.15. 14:02:50

@Pierr Kardán: "A kérdésem az, hogy ez "szerszám nélküli" dekopír fűrészlap rögzítés ez egyforma minden gépnél, vagy másmilyen lap kell a Bosch és másmilyen lap kell a B&D fűrészekbe?"

Az szabványméret. Én pl. lidis Parkside lapokat használok egy ősrégi AEG géphez. A lapok minősége persze más kérdés, az én munkámhoz elegendő. Meg a megfelelő sebesség beállítás. kkm furdancs kollégát kérdezd, milyen fához milyen fűrészlap és sebesség és előtolás kell.

A B&D gépek sajnos nem a legjobbak tartósság szempontjából, főleg ha házfelújításról van szó és nagyon sokat használod. De ne legyen igazam, remélem nálad nagyon sokáig tartanak és örömödet leled a munkában!

Jacquie D 2019.04.15. 14:10:15

@Pierr Kardán: Ha beírod a google képkeresőbe, hogy 'dekopírfűrész lap' kétféle befogásút találsz. A 'kereszt' formájú a Bosch féle (ez van a hagyományos meg a szerszámnélkül cserélhetősbe is. A másik a felül félköríves kereszt nélküli fajta, elvileg ez a B&D találmánya. Elvileg persze csereszabatosak, mert maga a fűrészlap szára ugyanolyan méretű, de azért jobb az adott szerszámhoz ajánlott formát használni...

kkm.furdancs 2019.04.15. 14:20:44

@Jacquie D: Kérem, kérem, ne vegyétek el a kenyerem, mert pont erről akarok írni :) Én is pórul jártam egy szorítós befogású dekopírral. Már csak 25 centi hiányzott a vágásból. Többi majd a legközelebbi posztban.
süti beállítások módosítása