Műparaszt mobil csirkepanel

2013.09.10. 09:22 | Írta: Tákolmányi (törölt)

Mikor az ember családi házba költözik, óhatatlanul megragadja a vidéki élet bukolikus idillje és rögtön természetközeli terveket kovácsol. Nálam ez egy autentikus csirkeól képében realizálódott. A poszt dicsérete lesz a gipszkartonnak, mely olcsón és meglepően időjárás-állóan használható a szabadban is. 

csirke 01 (1).jpg

A modell alapját egy 1x1 méteres hobbi csirkeól terve képezte, ezt bővítettem 8 négyzetméteresre. Lábakon áll, ami hasznos, mert nem kell görnyednünk munka közben és a mini velociraptorok be tudnak alá húzódni esőben-napsütésben.

csirke 12 (1).jpg
Már magam is látom, hogy a tojóblokk kis túlzás volt. Egy csomó időbe került a szavazófülke-szerű tereket kialakítani, ráadásul a csirkék hamarabb megdöglöttek, minthogy élesben is tesztelni tudtam volna használhatóságát. Mindenesetre felhajtható tetőt kapott, amit (ha valaki kedvet kapna rekonstruálni) nagyon ajánlatos zárhatóvá tenni a nyestek miatt.

csirke 05 (1).jpg

A tartószerkezet anyaga 5x5 cm cserépléc, a legolcsóbb és könnyen hozzáférhető alapanyag. A favázra gipszkarton oldalfalakat csavaroztam. Magam is meglepődtem később, hogy az őszi-tavaszi esők és hófúvások dacára mennyire időjárás-állóra sikeredett, pedig nem is impregnáltat használtam fel.

csirke 17 (1).jpg
Titka, hogy az éleit ne érje nedvesség és kenjük le műanyag alapú (pl. lábazat-) festékkel. Minden más anyag (OSB, fadeszkák) négyzetmétere kerül annyiba, mint egy tábla gipszkarton és azokat még festeni is kell. Az ajtónyílásokat az egész lapokba vágjuk középen, mert a kartondarabok az illesztéseknél biztosan elválnak egymástól és ott utat talál a nedvesség.

csirke 06 (1).jpg

A tető megtervezését nem lehet eléggé komolyan venni. A pihekönnyű lapoknak télen is helyt kell állniuk, mikor akár 30 centis hó tömege terheli a „tetőgerendákat”. Nekem például ezért szakadt be középen.
A bitumenes hullámlemez alkalmazása egyfajta gesztus a profi építészetnek és a felület nagysága miatt nem is nagyon váltható ki dizájncenteres megoldással. Többfajta vastagságú és méretű hullámlemez kapható. Inkább költsünk rá valamivel nagyobb összeget, de a merevített, vastagabb változat jóval tovább tart, mint a bőrszerű, OBI-s darab. Amennyiben keskenyebb méretűt választunk, sokkal könnyebben hozzáférünk minden részéhez felszögeléskor. Facsavar és alátét segítségével rögzítettem a lapokat, hogy legyen fogása erős szél esetén is.

csirke 04 (1).jpg

Gyalulatlan, 4 méteres deszkákból alakítottam ki a padlót. A rések között ki tudott folyni, aminek ki kellett folynia, mellesleg melegpadlónak kiváló némi szalmával. 

csirke 13 (1).jpg

Tanácsos lenolajkencével átkenni, mert ugyan belülről nedvesség ellen védett, de a csirkeszar mindent korrodáló hatása gyorsan tönkreteszi. A 25 mm-es padló kétméteres alátámasztással egy ember tömegét is megtartja, ha épp nincs hol aludnod.

csirke 07 (1).jpg

Csirkének csirkehálót. Nem kell elefántcsorda méretű kitörési kísérletektől tartani, viszont a prisonerek szeretnek aláásni a kerítésnek, így rakjuk ki kövekkel az alját. A kerítéskapura tettem egy ajtóvisszahúzó spirálrugót, mert elég egy pillanatra támadt rés és már meg is lépett a szemfülesebbje. Az olajfestékkel lemázolt kerítésoszlopok köré betonlábazatot öntöttem, igen stabilnak bizonyult.

csirke 10 (1).jpg
Két méterenként helyeztem el a tartóoszlopokat, a sarkok derékszöge maga is erősítette a vázszerkezetet. Ezekre U-szeggel erősítettem fel a csirkehálót. Vigyázat, az eldarabolt drótvégek annyira szúrnak, mint mikor az irodában beletűzőgépezel a saját ujjadba. Paranoid lelkek a 4*4 méteres terület közepére helyezett egyetlen gerenda segítségével felülről is lefedhetik az udvart, de ez már csak kifejezett héjaveszély esetén javasolt.

csirke 08 (1).jpg

Olcsó időzítő-órával vezérelt világítást vezettem be, hogy korai sötétedéskor is tudjanak vacsorázni. Summázásként, egy igazán tágas, 50 csirkét állatbarát luxusban befogadó szerkezetet építettem., ahol a gazdának sem kell görnyedten nyomorognia, miközben kialmoz vagy pedig beszélget a baromfikkal. Kifejezetten nyári hasznosítású ólnak szántam, a téliesítéshez két karton között üveggyapotot és tetőszigetelést javaslok.

csirke 09 (1).jpg

Végül a konstrukció előnyeként megemlítem, hogy a csirketartás befejeztével egyetlen délután alatt szétszedtem és lapraszerelten adtam el a mobilizálható szerkezetet.

Bár újonnan vásárolt anyagokból készült, méretéhez viszonyítva majdnem egy nagyságrenddel olcsóbb, mint a készen vásárolható, inkább művészeti- és hobbi jellegű tyúkólak. Megvalósítási költsége 8 m2 óllal és 16 m2 bekerített udvarral kb.  50.000 Ft.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr485496585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.10. 11:36:51

Eltekintve a ténytől, hogy manapság már bárki építhet csirkeólat, miközben a végzett csirkeólkészítők segély nélkül tengődnek, a bemutatott szerkezet egész jól sikerült, gratulálok.
Ismét kedvet kaptam a csirketartáshoz. De hol találok itt a környéken egy csirkeólkészítőt?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.10. 11:37:29

@Thoreau: Pontosabban munka nélkül tengődnek, segélyen...

Tákolmányi (törölt) 2013.09.10. 12:01:23

A háziállat-tartás úgy nyúlik túl a barkácsolás témán, mint az ország fizetőképes keresletének helyzete a kandallókészítésen :)

Végül is csak fenntartásokkal ajánlom. Kézenfekvő, hogy eleve veszteséges a takarmányárak miatt. Kockázatos, mert a betegségeken kívül elég, ha egyszer befüveznek (kiskorukban bezabálnak friss fűből, amit aztán nem tudnak megemészteni és elpusztulnak, szegények), vagy egyszer, egyetlen egyszer benéz a nyest hozzád, már elveszett az egész addigi munkád.

Korlátoznak. Reggel kiengeded, este becsukod őket. Lehet, hogy csak kétszer öt perc az egész, de nem indulhatsz el két hétre, vagy két napra, hogy magukra hagynád őket. Főleg, ha szociopata vagy és elvből nem tukmálsz ilyen feladatokat a szomszédaidra.

Végül egy érzelmi kérdés. Alapszabály, hogy ne alakíts ki érzelmi köteléket a húsállatokkal, nem hörcsögök azok.A húsboltban megvásárolod a boncolt csirkét, csak egy darab hús. Viszont mikor Gyulát, vagy Juci nénit tálalják fel levesként, hát megkeseredik a leves a szádban. :)

A project egyik mellékága volt a "profilaktikus baltamegvezető lap csirkefejezéshez" eszköz.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.10. 12:56:17

@Tákolmányi Tódor: Ismerős, nyest és róka van itt is elég, még a verandára is beóvakodnak. De a komoly gond itt is a takarmány volt, ha nincs saját föld, egyszerűen nem éri meg, pláne hogy télen utálnak tojni, viszont akkor is esznek, ráadásul az itatójuk meg állandóan befagy...
Viszont a naposcsibe helyes jószág...

mnandy 2013.09.10. 14:22:31

@Tákolmányi Tódor: "profilaktikus baltamegvezető lap csirkefejezéshez"

ezen besírtam! :D

Tákolmányi (törölt) 2013.09.10. 14:26:20

@Thoreau: Persze, nem olyan egyszerű az, mint Hegedűs Zsuzsa gondolja, hogy kiosztok egy maréknyi teszkós vetőmagot és kiscsibét, aztán hajrá, lehet menni gazdálkodni. A kiskert OK, az ember elszöszmötöl, ha már munkanélküli, legfeljebb nem sikerül (ha nincs pénz öntözni és permetezni). Az állattartás viszont komolyabb dolog, ott felelősséget kel vállalni egy élőlény jólétéért, de legalábbis gondoskodni kell, hogy ne szenvedjen.
Lényegében ha összeszámoljuk a háztáji kiskert/állattartás költségeit, csak az tudja megengedni magának, aki amúgy sincs rászorulva a saját élelmiszer előállítására :)

Poszthoz:
Igazából a szerkezet a fennállásának egy éve nem adott kielégítő választ, hogy a gipszkarton mennyire bírja az évek múlását. Mivel szezononként amúgy is le kell meszelni egészségügyi okokból, akár kívülre is lehet löttyinteni a falra meszet, és akkor folyamatosan növekvő festékréteg óvná az időjárás viszontagságaitól.
Mindenesetre felbátorodtam és egy nyári konyhát már impregnált kartonok közé szorított üveggyapottal oldottam meg. Bemutatom majd és kíváncsian várom a tartósságát.

Tákolmányi (törölt) 2013.09.10. 14:30:02

@mnandy: A körfűrészes baleset óta sokkal jobban vigyázok ujjaimra, ezért nem szerettem volna úgy kezet fogni magammal, hogy egy tenyeremben van 10 ujjam. A baltavezető egy alul csirkenyak méretű bevágással ellátott deszka, amit ferdén helyeztem a tönkre és ha véletlenül megcsal a szemmérték, még mindig lecsúszhat a bárd az oldalán.

mnandy 2013.09.10. 15:07:54

@Tákolmányi Tódor: jogos! elnézést, ha úgy tűnhet, hogy elhumorkodtam, de maga a kifejezés nagyon tetszett. az eszköz praktikumát egy pikoszekundumra sem vonom kétségbe, sőt, a leírás alapján - ha úgy hozza a sors - alkalmazni is fogom.

még emlékszem, ahogy nagyapám anno likvidálta a "miniraptorokat", szintén fejszével, és úgy gondolom a munkavédelmi vonatkozáson túl a csirkékkel szemben is kíméletesebb a minél gyorsabb és biztosabb be- (és le-, bocsi! ) fejezés.

Olvastam egy könyvben, hogy a késsel nyiszált nyakú csirke tollai szinte foszthatalanok, és a húsa is rossz ízűbb, de a gyorsan, váratlanul kivégzett madár tollai szinte magától kihullanak, és az íze is jobb. (Ezt még nem volt módom ellenőrizni, de logikusnak tűnik.)

Remélem, a körfűrészes baleset nem járt maradandó következményekkel, azt a posztot még nem találtam meg, mondhatni "I am just a new boy."

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.10. 18:05:10

Hát, amennyiben egy alul bevágott deszkával leszorítjuk szegény csirke fejét mondjuk egy farönkre, azért a váratlanság szenvedhet némi csorbát... bár ez nyilván függ az adott csirke vérmérsékletétől és életfelfogásától is. :)

Tákolmányi (törölt) 2013.09.10. 18:27:41

@mnandy: Semmi gond, semmi tragédia. Kicsit erős volt az előtolás és a csúnyát mutató ujjam begyébe vágtam egy kicsit. Az ijedtség és fájdalom pont elég volt, hogy megjegyezzem: a körfűrész olyan, mint a medve. Nem játék.

Ezt a nehezen fosztható dolgot nem tudtam, de utólag is kösz. Talán az adrenalin miatt rosszabb a húsa.

Loname 2013.09.11. 07:47:23

Éppen ma fejezek be egy baromfiprojektet (a maradékot átszállítom a hatodik szomszédba). Elkövettem minden hibát: túl közel engedtem a tyúkjaimat a szívemhez, mindegyiknek neve van és a kezemből esznek, levágásról tehát szó sem eshet, kiöregedés, darázslenyelés, sastámadás és egyebek folyományaként lettek egyre kevesebben. Ezt a maradék ötöt (Lenke, Gizi, Aranka, Kisteleki, Rozi) + Kukorit este összepakolom és holnap reggel már az új lakóhelyükön ébrednek. Érzelmileg kissé nagy árat fizetek az évek utáni kényelemért - hogy nem kell kora reggel a tyúkudvarban kezdeni a napot és ilyesmi... :(

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.11. 07:51:26

@Loname: Aranka :)
De legalább tojtak rendesen? Van annyira változó a tojás árfolyama, hogy csábítónak tűnhet tyúkot tartani, viszont itt is a mennyiségi probléma...heti 10 tojásért nem érdemes fenntartani, napi tíz viszont jócskán meghaladja az igényeket és akkor mire használjuk?

Loname 2013.09.11. 14:44:14

@Morgan kapitány: Amíg többen voltak és "rendesen" tojtak, nem győztem osztogatni, elajándékozni a tojást - persze boldogan és büszkén... Aztán fogytak és öregedtek. Igen, most már jó, ha heti 10 tojás megvan... Túl drága fenntartású, munkaigényes, odafigyelésigényes, időigényes... és szeretetigényes családtagok ők. Belefáradtam.

Untermensch4 2013.09.11. 19:42:41

@Loname: "szeretetigényes családtagok"?! legyél már rendes csúcsragadozó! :)
ezek valóban "mini velociraptorok" ha erőfölénybe kerülnének végeznének veled könyörtelenül, az egyetlen ami megvéd tőlük, a méretkülönbség. sorsuk a tányér, ez az élet rendje. viszont a pulyka... az a leghülyébb madár amit láttam.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.11. 19:52:22

@Untermensch4: A csirkék tényleg csúnyán szívatják egymást, néha haláleset is előfordul.

pulyka... az a leghülyébb madár amit láttam > mesélj!

tom40 2013.11.07. 21:09:58

"mini velociraptorok"
Tényleg :-))))

___________________________ (törölt) 2013.11.18. 14:35:47

@Tákolmányi: miért szükséges hozzá takarmány? Nagyapám takarmánykukoricát (jó, az takarmány, de a legolcsóbb fajta) bedarált, megkeverte moslékkal, azt adta disznónak, csirkének. Ez + az udvar kukac + száraz kenyér, ételmaradék stb. miért nem elég? A kukoricát ráadásul termeszteni is lehet, úgy tudom annyi csak a lényeg, hogy viszonylag nagy kockában, min. 15 x 15, hogy beporozza egymást.

Nem értem valahol ezt a dolgot, rokonság is nyíg, hogy drága a takarmány a nyulaknak. Hát miért nem jó nekik a kaszált lucerna?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.11.18. 23:27:59

@Shenpen: Mert a földek tulajdonosai nem szeretik ám, ha csak úgy lekaszáljuk a lucernájukat. Sőt, kifejezetten ellenérzéseik vannak a mindenféle jöttment lucernakaszálókkal szemben. A kukoricára ugyanez áll. (Vidéken lakom, úgyhogy ismerem a környékbeliek gondolkodását.) Elképzelhető persze, hogy Te arra gondolsz, hogy a saját földünkön fogunk kukoricát és lucernát termelni a jószágainknak A gond ezzel csak annyi, hogy itt nem földbirtokosok írnak ám posztokat...

Tákolmányi (törölt) 2013.11.19. 07:57:57

@Thoreau: Nem akartam belemenni ebbe a kérdésbe, bár olvastam a kommentet.
Nem is megyek. Ezt a szakmát látni kell (és érezni). Sok-sok szegény kecske és egyéb állat esett már áldozatul a romantikus biovega :) elképzelések gyakorlati megvalósításának...mikor akár néhány hét múlva ott állnak, hogy "Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan feleszi a füvet, most mit adjak neki enni".

___________________________ (törölt) 2013.11.19. 09:50:26

@Thoreau: @Tákolmányi: oké, értem. Nem is a romantikus biodologból indultam ki, hanem nagyapámból úgy 1988 körül, aki echte falusi volt a Hajdúságból, nem könyvből tanulta. Megvette valahol helyben, ismerőstől a takarmánykukoricát csövesen, kiszárította, többek között én morzsoltam, jó móka volt, egy darabig, aztán nem annyira, mindegy, megdarálta, megkeverte moslékkal... mondjuk az is igaz, hogy az a téeszek szétb... esése és a világpiaci árak "begyűrűzése" előtt volt. Jó eséllyel olcsóbb volt a cucc.
süti beállítások módosítása