Furdancs Minőségügyi Osztály - elektromos kéziszerszámok 2/2

2013.07.09. 13:28 | Írta: Gyökösi Attila

Az előző héten kezdett cikkünk végén ígértük, hogy adunk néhány általános támpontot az elektromos szerszámok kiválasztásához. Természetesen tudjuk, hogy különböző gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező olvasóink vannak, néhány tanácsot talán lesz aki megmosolyog, de én bizony ezen szempontokat végig szoktam venni.

furo.jpg

 

Lássunk hát neki:

  • Jómagam azt vallom, hogy a szerszámok fémből készülnek. Természetesen a készülékházak, kapcsolók lehetnek műanyagból, de a szerszám belsejében azért inkább fémből készült alkatrészeknek kellene lenniük. (Műanyagból ruhacsipeszt kell gyártani, nem fogaskereket.) És bár a szerszám szétszedését a kereskedők aligha tolerálnák, van egy jó módszer, ami segíthet, mégpedig a szerszám súlya. Vagyis az első tanácsunk az, hogy soha ne a legkönnyebb modellek közül válasszatok. Kivéve persze ha valami hi-tech lithium akkus csodáról van szó, horror áron. Bár a masszív mechanikus kivitel ez esetben is hiányozhat. 
  • A második szintén fontos szabály a szerszám külső burkolatának minősége. Ez ugyan látszólag kevésbé fontos, de tapasztalatból mondom, az a gyártó, aki ügyel arra, hogy a készülékház kellemes tapintású, jó ergonómiájú, abszolút sorjamentesen fröccsöntött műanyagból készüljön, az valószínűleg a belső tartalomra is odafigyel… (Ráadásul vélhetően nem egy nagy gyártó levetett fröccsöntő szerszámait használja, ami a tartósság és a precíz illesztések szempontjából megint csak nem hátrány.)
  • Nem árt két kézzel kicsit megtekerni, megrecsegtetni a szerszám házát. Ha nem mozog, nem nyöszörög az mindenképp jó jel…
  • Ha az adott szerszámhoz vannak plusz tartozékok (bitek, pengék, kulcsok) akkor érdemes azok minőségére is vetni egy pillantást, bár azt mindenképp tudni kell, hogy a gyári plusz tartozékok ritkán készülnek igazán tartós minőségben. Ez inkább marketing célú ajándék. Nincs kellemetlenebb, mint amikor azt hiszed, fel vagy készülve mindenre, aztán ha tényleg szükség volna rá, az ajándék tartozékok az első használatkor megadják magukat. Épp ezért kerülendő mondjuk az olyan fúrógép vagy akkus csavarbehajtó amihez egy fél koffer tartozék jár „ajándékba”. (Ugye tudjátok mit mondanak az ingyen ebédről?) Inkább válasszátok ugyanazt a gépet pár ezressel olcsóbban tartozék nélkül. És vásároljatok hozzá kevesebb, de jó minőségű tartozékot, külön.
  • Akkus gépek esetén nem árt jobban megnézni az adott akku kivitelét és méretét. Érdemes összehasonlítani több gyártmány hasonló teljesítményű akkumulátorát (ezek általában simán kivehetőek a boltban is). Itt is igaz az, hogy a súly azért nem hátrány, mert azt jelzi, van benne tartalom is. Persze nem mindegy milyen akkumulátor-technikáról van szó.  A modern akkuk már kompaktabbak, és az akkus gépek esetében persze fontos az alacsony tömeg, de ha egy akkumulátor túl kis méretű, miközben a ráírt teljesítmény/kapacitás ugyanakkora, mint a másik kétszer akkora méretű akkun, akkor ott valami turpisság lehet, ami ha máshol nem, a rövidebb élettartamban biztos fog jelentkezni. Nagy előny, ha jár a gép mellé pót akkumulátor is, mert ezek külön beszerzése szinte minden esetben aránytalanul drága. (Szándékosan nem megyek bele a különböző akkufajták taglalásába, az külön cikk lehetne. De kommentben Ti megtehetitek.)
  • Nyilván számít a garancia kérdése, bár az egy év mindenképpen meg szokott lenni, azt pedig hogy az adott gép szervize mennyire felkészült mondjuk alkatrészek terén, úgysem tudjuk megállapítani. A 2-3 év garancia persze biztató, de azért tartsuk szem előtt, hogy nincs ingyen garancia.  Azt minden gyártó mindig beépíti a termék árába. Tehát ha az adott gép mondjuk 20-30%-al drágább, de van rá két év garancia, akkor lehet hogy igazából ugyanott vagyunk. Inkább akkor fontos ez, ha a szerszámot tényleg sokat használjuk, és előfordulhat, hogy a garancia idő alatt el is koptatjuk azt. Ez esetben a hosszú garancia valóban segíthet a szerszám életének meghosszabbításában.

vacak1.jpgEzek a gépek a műhely sarkából kerültek elő. Közös bennük, hogy valamennyi olcsó volt, elromlottak és javításuk konstrukciós hibák/túl költséghatékony belső kialakítás miatt nem volt lehetséges ezért itt maradtak...

  • Szintén eldöntendő kérdés azért a szerszám márkája is. Pontosabban hogy márkás gépet válasszunk-e? Az előző írásban már volt erről szó, nem biztos hogy az ismert márkajelzés és gyártó minden esetben 100%-os garancia a jó minőségre. De egy szempont azért fontos lehet: a ismertebb márkáknak biztos hogy elérhetőbb és használhatóbb szerviz és alkatrész háttere van. És ez azért fontos lehet, különösen a drágább és bonyolultabb gépek esetén. (Konkrét példa: az én 10+ éves Bosch felsőmarómat elvittem egy nem márkaspecifikus szervizbe, ahol cikkszám alapján lekérték hozzá az alkatrészt, és három nap alatt megcsinálták. Ez egy ismeretlen márkánál nem biztos hogy így működne.) 

Szóval összetett kérdés ez is. De talán ez a néhány pont is segítségetekre lehet. Sokkal részletesebben és szerszám-specifikusan is lehetne erről írni, ha igény lesz erre, esetleg még folytatjuk a sorozatot.

A hozzászólásokat, kérdéseket örömmel fogadjuk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr545383993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrjöngő Sandy (törölt) 2013.07.09. 14:29:29

:) A kommentmágnes cikk folytatódik.
A jobb legszélső milyen szerszám, fúró?
Láthatólag a fűrészek és akkus csavarhúzók reprezentálják a hibalehetőségeket. Nálam 3 fúró, 1 rezgócsiszoló, 1 körfűrész és szalagcsiszoló pihen az örök vadászmezőkön egy halomban.

Az akkus csavarhúzó a gyengék fegyvere, igazi férfi csak nyelest használ. Maximum racsnist.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.07.09. 14:44:31

:@Őrjöngő Sandy: :) A jobb szélső egy felsőmaró jellegű izé volt, ez csak a motor rész a maró-süllyesztő bigyók nélkül. Egyébként az épp orosz (ukrán?), és működik, csak olyan szinten üt a tengely, hogy nem igen lehet használni.
Gyengék fegyvere - ez bizony így van. Bár megeshet, hogy olyan mennyiségű betekerendő csavar áll szemben az igazi férfival, hogy ha nem akar vereséget szenvedni, muszáj motoros segítséget hívnia...

Őrjöngő Sandy (törölt) 2013.07.09. 19:06:08

Az utóbbi ironikus viccelődés volt, az érszűkület gyorsan lefárasztja kézizmokat és tényleg fárasztó. Viszont macerás az akkutöltéssel bíbelődni. Nem is tudom, létezik-e hálózatos csavarbehajtó.
Teljesen önfeledt és tékozló módon vettem múltkor a TESCO-ban 710,- Forintért egy leértékelt csavarbehajtót. Komolyan meglepődtem, hogy működik. Azon tűnődöm, hogy a felsőmarót egy bölcsőre helyezem, amit egy nagy áttételel le-fel motorikusan lehetne mozgatni függőlegesen. A nagy áttétellel egészen apró lépésekben lehetne skálázni.
Na, ennek meghajtására csodás lenne a csavarbehajtó.

rezsoatya (törölt) 2013.07.10. 01:44:11

Jol osszeszedett iras. Hatha segit, hozzateszek meg...
Az akkus csavarhuzo aldas a lehetetlen helyeken valo csavarozashoz (pl. butor belseje, balkezrol - en ugyanis "ket jobbkezes" vagyok!) Tudatosan ugy vasaroltam, hogy eros akkuja legyen es mindjart vettem hozza tartalekba egyet, igy hosszabb munkaknal toltve var a masik.

Mas: van egy KRESS dekopirom. Kezre all, eros, szeretem. Egyszer egy munka kozepen leallt. Nem akartam bajlodni vele, jobbnak lattam venni egy olcso, azt hiszem, 2 ezer Ft-os noname-et, hogy addig biztosan kihuzza, amig befejezem, amit elkezdtem. Nos, maig kifogastalanul mukodik! :-)
Idokozben a KRESS-t is megjavitottam, csak egy erintkezesi hibaja volt.
Mindazonaltal en is hiszem, hogy jo szerszammal lehet jo munkat vegezni.

jelentéktelen alak 2013.07.10. 02:13:22

Jól összeszedett, hasznos írás. Aki otthon barkácsol, annak felesleges is a drága, de tartós gép. Sosem hozná be az árát egy Hilti, kék Bosch, stb.
De azért érdemes megemlíteni, hogy gondos használat mellett ezek örökölhető gépek, míg az "olcsó" gépeket jellemzően az a generáció dobja ki, amelyik vette...
Persze kivétel, szerencse/balszerencse itt is, ott is van.

BKV reszelő 2013.07.10. 05:16:13

@Őrjöngő Sandy: Az erővel támadás a vállon felül gyengék fegyvere. Ha van erőgéped, használd, ha nincs, akkor ott a nyeles múlt.

Plumper_ 2013.07.10. 08:48:56

csakis a drágábbat érdemes venni. azok nem az olcsó kínai, hanem az odafigyelősebb kínai gyártósoron készülnek.

szófogadatlan prókátor 2013.07.10. 09:15:35

Építkezés elején vettem pár szerszámot, akkus csavarozó, ütvefúró, flex, stb. Az akkus csavarozó Name volt, és az elején lefáradt, vettem Noname-et, az végig bírta, és nagyon is jól. Az ütvefúróból Noname-et vettem. Egymás után hármat. Az árukból kijött volna egy tisztességes darab. Szóval szerintem is lutri az egész, kivéve, ha valakitől vásárlás előtt kap az ember tanácsot, konkrét darabokat illetően. Az akkus csavarozóhoz még két gondolat: ha rendszeres használatra kell, a súly bizony hátrány is tud lenni, mert nem mindegy mennyit kell emelgetni. És bizony nem mindegy az irányváltó helyzete sem, jobb kezes ember lévén megőrültem attól a példánytól, aminek a pucukája folyton nyomta az ujjamat, mert arra állítva tekert befelé. És befelé valamivel sűrűbben kellett használni:). Szerencsére ez nem az enyém volt, segítettem egy napot valakinek az Ő szerszámaival, addig nem is tudtam, hogy van olyan, hogy bal/jobb kezes.

cso zsi 2013.07.10. 09:19:50

@Őrjöngő Sandy: Létezik, a gipszkartonosok főként hálózatos csavarbehajtóval dolgoznak.
Az már eleve olyan meló, ahol a nyeles szerszám nem lenne elegendő, vagy kell egy fúrás, és egy csavarozás.
De tudok még pár olyan helyet említeni, ahol egymás után 30-40-100 csavart kell ki- vagy behajtani.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.10. 09:39:19

Egy apróság kimaradt a felsorolásból.
A noname gép azért megy tönkre, mert a használója tönkreteszi.
Ha valaki elfogadja a noname gépet, és ennek megfelelően használja, közel ugyanannyit bír, mint a 5-10-szeres szorzóval megvásárolt neves masina.
Oda kell figyelni használat közben, nem felforralni, inkább többször pihentetni, hiszen tök mindegy, hogy a polc 1, vagy 3 óra alatt készül el.
5-10-15 éves noname gépeim vannak, évente szétszedem mindegyiket, kipucolom, kenem, oszt semmi baj velük.

szófogadatlan prókátor 2013.07.10. 09:52:17

@Don Quixote de la Ferko: Ne haragudj, de nem teljesen értek Veled egyet. Az egyik noname ütvefúróm fém része öntvényhibás volt. Persze ez csak akkor lett egyértelmű, amikor már eltörött, és pont az az árkategória, amit nem érte meg szervizeltetni, építkezés közben napokra, hetekre nélkülözni. De ezzel együtt én is azt vallom, hogy vannak nagyon jó noname gépek.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.11. 08:42:24

@szófogadatlan prókátor:

Jogos. A gyári hibákat nem lehet kivédeni.
De azért sokan ki vannak borulva, ha a noname nem bírja a napi 8 óra munkát.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.07.26. 15:55:02

"Sokkal részletesebben és szerszám-specifikusan is lehetne erről írni, ha igény lesz erre, esetleg még folytatjuk a sorozatot."

Igény szerintem volna rá.
Sőt, ezeknél az említett szerszámoknál akár ki is lehetne térni a bit fejekre, fúrószárakra, stb.
süti beállítások módosítása