Te is fiam, Termosztát?

2018.06.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az emberiséget egyszer a vízkő fogja kiirtani - vizionálok nemzethalált, miközben a bojler belsejében kotorászok az  összegyűlt, három kilónyi ásványtömeg maradéka után. Két évente kellene (szerelő által) tisztíttatni, de általában addig elromlik benne valami és minek áztassuk feleslegesen a fürdőszobát.

termosztat10.jpg

Most épp három évig húzta a legutolsó meghibásodás óta és meglepetésemre nem a fűtőbetét, hanem a termosztát romlott el. Fura, mert szemre sértetlen, - apróhirdetésben újszerűnek jellemezném - és a szerkezet bonyolultsága sem indokolja, hogy csak úgy magától elromoljon.

De ha el kell romolni, akkor el kell romolni - valami ilyesmit említett Torrente. Kihasználva a frissen érkezett bojlerbelsőséget (inkább vettem egy tartalék fűtőszálat, sosem lehet tudni), lefotóztam őket, majd a hibás termosztátot szétkaptam ismeretterjesztő szándékkal és okulás végett. Mi kerül ebben 5000 forintba?

termosztat01.jpg

A termosztát népszerű eszköz, találkozunk vele bojlerben, kapcsolja a kazán keringető szivattyút és a villanytűzhelyben is megtaláljuk. A bimetallos kivitel olyan egyszerű felépítésű, olcsó és megbízható, hogy átlagos üzemeltetésnél nem rúg labdába mellette más konstrukció. Bekötése is egyszerű. Fázis - nulla bekötése és beszerelése után a jelzőlámpa érintkezőinek bemyomása aljzatába.

termosztat08.jpg

A „tekerős" termosztátok között a legegyszerűbb kivitelekbe csak a beállítótárcsát építik be, amely segítségével a kívánt hőmérsékletérték megadható. Működési elv alapján három típust vásáolhatunk szobai, kazánvezérlő és egyéb célokra:
- Bimetál mechanikus vagy elektromos érzékelőkkel.
- Elektronikus termisztor és félvezető eszközök.
- Elektromos hőelemek.

termosztat10.jpg

A bimetallos megoldás működési elve: A bojler felső részébe mélyen felnyúló kapilláriscső vezeti le a hőt a termosztáthoz. Mivel a meleg felfelé halad, ott érdemes mérni a valós hőmérsékletet és ilyen meleg vízzel találkozik habtestünk a csap megengedésekor.

termosztat02.jpg

A bimetall nevében is benne van, hogy két eltérő hőtágulású fémet sajtoltak egymásra, végükön érintkező található. Hő hatására arányosan görbül a bimetall és útja végén egymáshoz nyomja az érinkezőket (illetve bojler esetében a működés logikája azt diktálja, hogy nyitó érintkezőkről van szó, azaz a megfelelő hőmérséklet elérése eltávolítja egymástól őket és abbahagyja a fűtést).

termosztat04.jpg

Ez a távolság egy csavarral változtatható, mely a hőmérséklet szabályzásának alapja. Tehát minél közelebb van egymáshoz alaphelyzetben (szobahőmérsékleten) a két érintkező, annál kisebb hőmérséklet-változás mozdítja el a kapcsolóelemet.

termosztat09.jpg

Lássuk az elmélet gyakorlati megvalósítását. Három egymásba illő alkatrész, a fűtőbetét, tömítő gumigyűrű és a határozott nyomással helyére pattintható termosztát egység.

termosztat11.jpg

Hálás megoldás, hogy nem kell ezt is csavarokkal külön bekötögetni. A réz nagyon jó hővezető, így zömmel ebből készülnek a fő elemek. Csak egy sejtést osztok meg önökkel, miszerint azért gyártják acélötvözetből a hálózati bekötéshez használt csavarokat, hogy ha alumínium vezetéket kötnek be (még találhatunk régi házakban), akkor ne induljon meg a korrózió.

termosztat03.jpg

További boncolás sem tárt fel megállapítható okot a meghibásodásra, így nem marad más, mint tudomásul venni a megváltoztathatatlant és némán szemlélni maradványait.

termosztat06.jpg

termosztat05.jpg

Rövid, egyszerű történet volt a fenti. Tanulságul egy tapasztalatból adódó tanács: Ha nem akarjuk, hogy néhány napi fürdéskimaradás miatt - amíg a szerelő odaér - ledobjanak a villamosról munkahelyünkre igyekezve, ahonnan szagunk okán amúgy is kirúgnak aznap és végül alulmaradjunk a rüh és bubópestissel vívott küzdelemben... nos képezzünk tartalékot az alábbi fürdőszobai kiegészítőkből, hogy órákon belül reagálhassunk: bojler fűtőbetét, zuhanyzó rózsa és gégecső (ezekből akár kettőt, kettőt is!)

termosztat07.jpg

És a termosztátból ne? Hát erről szól az írás! - vetheti fel Kedves Olvasó. Persze, abból is. Kivéve, ha fittyet hányunk családunk biztonságára, majd bátran szemébe nevetve a halálnak, bekötjük direktben (konnektorról) a tápot és kézzel szakítjuk meg a fűtést (két óra alatt melegszik fel a 120 literes tartály). Ekkor ráérünk bevásárolni vagy szakembert hívni. Ez esetben gondosan ellenőrizzük a bojler biztonsági szelepeit. Inkább a halál, mint a testzsír!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1314022536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viliavereb 2018.06.07. 10:09:57

Csodálatos olasz termék.
Én tavaly háromszor cseréltem fűtő szálat. Sajnos két típus van a hosszú és rövid csatlakozós.
Neked a rövid kellet.
Nem a legjobb munka ezt cserélni.

Untermensch4 2018.06.08. 13:28:58

Most jól megragadom megint a poszt lényegét... :)
" képezzünk tartalékot az alábbi fürdőszobai kiegészítőkből, hogy órákon belül reagálhassunk: bojler fűtőbetét, zuhanyzó rózsa és gégecső (ezekből akár kettőt, kettőt is!)"
...de nekem pl gégecső+zuhanyrózsa helyett sima gumicsövem van.

kkm.furdancs 2018.06.08. 15:46:02

@Untermensch4: ...és milyen az élet a börtönben? :)

Untermensch4 2018.06.08. 21:25:18

@kkm.furdancs: Már jó ideje nem voltam de azt mondják mostanában se jó. :D
Kb 2008-ban jöttem rá h nekem jobban tetszik a nem szétszórt yízsugárral zuhanyozás. Mire lecseréltem gumicsőre a perifériát rájöttem h a szomszédomnak is jobban tetszik h amikor éjfélkor hazaérek a délutános műszakból nem csörömpölök a gégecsővel meg a zuhanyrózsával a kádban (neki a hálószobája szomszédos az én fürdőszobámmal és ez egy panel). :)

villanyember 2018.06.10. 15:54:00

@Untermensch4:

Na ja! Annak idején a cucilizmusban nem győzték az üzemi fürdőben pótolni a zuhanyrózsákat. A portai ellenőrzéseken soha nem buktak meg ilyesmivel. Pedig egyszerű a magyarázat. A tömör vízsugár sokkal gyorsabban tisztít és egyben kellemesen masszíroz is. Persze csak akkor gazdaságos, ha a melegvizet nem te fizeted. A szomszédod meg igen béketűrő birka lehet, ha a kád aljára zuhogó vízsugár hangjától nem kap sikítófrászt. A szomszédban kb. olyan hangja lehet, mintha egy tankkal randalíroznál a lakásban. :-)))

Untermensch4 2018.06.10. 19:23:39

@villanyember: Zuhanyrózsánál a kis vízsugaraknak is volt hangja a kád oldalán. A módszrem az hogy ravasz módon a kád aljára zuhogó vízsugár útjába kerülök, így rólam lefolyó vízzé szelídül. :) :D

"A tömör vízsugár sokkal gyorsabban tisztít és egyben kellemesen masszíroz is. Persze csak akkor gazdaságos, ha a melegvizet nem te fizeted."
Ezt így nem értem. A csap áteresztőképessége ugyanannyi, ha a tömör vízsugár gyorsabban tisztít akkor kevesebb vizet fogyasztok...