Keménymagos receptek: kézi lemezdaraboló

2020.01.14. 06:00 | Írta: kkm.furdancs

image10_22.jpg

A címmel kezdetben azt akartam sugallni, hogy ötletem pusztán olvasóink kemény magjának, a halál szemébe nevető barkácshősöknek íródott, kik a Munkavédelem I-II. könyv lapjait használják papírzsebkendőnek. Azonban jobban átgondolva és kipróbálva, a fémlemezek méretre darabolásának ezen megoldása sokkal biztonságosabb és hatékonyabb módszer, mint sarokcsiszolóval nyesegetni azokat.

A főcímfotó persze lelőtte a meglepetést, jöjjenek az érvek és leírás! Szívmelengető látvány néhány méretes acéllemez, melyből hasznos tárgyakat készíthetünk. Horganyzott és hideghengerelt termékek a fotón. Megmunkálásuk első fázisa a méretre darabolás, melyre változatos eszközök állnak rendelkezésre. Valami van, de mégse az igazi! A kézi olló használata szenvedés, azzal egyenesen vágni csak a nagyok tudnak, állványos változata drága és még mindig csak 20-30 centit szelhetünk egy menetben. 

image1_57.jpg

A gépi lemezolló már-már jó lenne, ha tervezői gondoskodtak volna egy vágással párhuzamosító kiegészítőről (mint a felsőmarónál vagy kézi kőrfűrésznél). Nem mondom, hogy nem létezik ilyen, de például a nálam járt példányról hiányzott. Íves vágásokhoz ez a gép - vagy ez a kategória - tökéletes eszköz.

A flex mindig kéznél van és vagy szabadkézzel vezetve, vagy vonalzót használva kézenfekvő eljárás. De csak elméletben. Szemmértékkel követve a felrajzolt vonalat, elég egy pillanatnyi megingás vagy megállás és már el is tértünk a vonaltól. Mindezt a lemezhez oldalról is hozzáérő, útján a forgómozgás miatt oldalra kitérő csiszolókorong miatt van. Vezetőléccel (amihez oldalt illesztjük a korongot) annyit érünk el, hogy abba is belevágunk. További rossz szokása a beszorulás, nagyon gyors kopás - amennyiben nem pontosan derékszögben és egyenes vonalban áll a lemezhez képest. Illetve az igen vékony daraboló tárcsa oldalra szorulva még szét is robbanhat.

A fenti videó elején látható jelenetben már okosan állványt készítettek neki, mely utánozva a kézi körfűrészt, egyenesen és merőlegesen tartja a sarokcsiszolót. Ezt később én is elkészítem, mert a vastag lemez hajtás előtti karcolásához ideális a vékony lap. A flexes körfűrésztől berzenkedő olvasóink a folytatást képzeljék el fémvágó lappal:  

Viszont ott és akkor egyetken csíknyi lemezt kellett azonnal leszelni, melynek oldalai párhuzamosak és nem szálkásak a félrevágásoktól. Lehetőleg a kívánt méret szerint. Ekkor tévedt pillantásom a kézi körfűrészre és egy 230-as korongra. Majd tovább is vándorolt, hiszen a fűrészbe maximum 185 mm átmérőjű lap fér.  

image15_8.jpg

Azonban állványos gyorsdarabolóm (azóta is tökéletesen működik, erősítve a márkába vetett bizalmat) által elkoptatott - eredetileg 355*3 mm méretű - vágókorongok már beleférnek a fémházba. 25.4 mm átmérőjű lyukat tartalmaznak, mely nem passzol a fűrész tengelyére, azonban a favágó lapokhoz adott szűkítők egyike mindössze 0.2 mm különbséggel közéjük illik. A lötyögés szélső esetben is nagyon-nagyon finom ütést ad, de az ügyesek érzéssel centírozhatják. Még ügyesebbek nyomtatnak egy pontos illesztőgyűrűt.

image12_13.jpg

Az erős motor ilyen rövid idejű terhelésekkel könnyen megbirkózik, még ha a lap nehezebb is, másrészt biztonságosabb egy 3 mm vastag lappal tolni. Munkafolyamat, mint a fánál: vezetőlécet szorítunk a lemezre vágandó méret plusz 40 mm távolságra (ilyen széles a fűrész talpa) a szélétől, majd mellette vezetve levágjuk a munkadarabot. Elég, ha 10-20 mm mélyen nyúlik a lemezbe.

image14_12.jpg

Az eredményen magam is meglepődtem. Kis sorja, de semmi elkóborlás a vezetővonaltól. Az amúgy is selejt fűrészlap kopása nem is látszott ekkora szakasz levágása után, míg sarokcsiszolóval (vezetőállvány nélkül) méterenként kellett újat beletenni. Tökéletes.

image11_15.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

   

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1015404768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2020.01.14. 09:29:12

Alternatív megoldás a dekopírfűrész fémhez való fűrészlappal, és ugyanolyan leszorított vezetősínes megoldással, mint a körfűrész.

kkm.furdancs 2020.01.14. 09:37:08

@Gazz: Jogos, bár minőségi, nem ide-oda tévelygő fűrészlapos dekopír kell. Lassú is a kisebb teljesítmény miatt.

KAMA3 2020.01.14. 13:29:59

Ez a körfűrészes megoldás már nekem is eszembe jutott, a megvalósítástól csak a 355-ös tárcsa hiánya válaszott el.

Még a "rakjunk gérvágóba fémvágó tárcsát" ötletre is szívesen látnék megoldásokat, nem akarnék most egy használható gyorsdarabolóért hatvanezret kiadni.

kkm.furdancs 2020.01.14. 13:47:27

@KAMA3: Lényegében ugyanez. Végy egy 230-as tárcsát, koptass belőle 5 centit és próbáld középre centírozni. Vagy készíts egy állványt a flexnek.
Nem tudom, konkrétan mit jelent a használható fogalom, ami 60e-től predesztinálja a minőséget, de a Straus-t 18-ért vettem.
+/- 45 fokban elfordítható vágól, megvan
erős acél befogó pofák kb 150 mm szélességben, pipa
síkban lévő befogóasztal, ok
2000-es motor a kottáért, rendben.

Minden más környezeti változó és beállítási precizitás tőled függ, a főhős te vagy :)

KAMA3 2020.01.14. 14:57:27

@kkm.furdancs: Egyszer vettem egy aldis flex állványt, na azzal még két egyformát sem sikerült vágnom, nemhogy derékszöget. Ez még a lemezből sajtolt talppal rendelkezett, ahogy látom azóta viszont áttértek az öntöttvas talapzatra, de a forgáspont azóta sincs perselyezve, vagy valamilyen minimális szinten kotyogásmentessé téve. Szóval nem vettem meg a javított verziót, mert időközben változtak az igényeim is.

A 60e a jófogáson kapható használt 3 fázisú gyorsdarabolók átlagára, melyek 350 és 400-as tárcsaátmérőkkel dolgoznak. Fontos lenne, hogy egy 40*40-es zártszelvényt le tudjak vágni 45°-ban, az se baj, ha nem ez a maximális befogadó képessége a cuccnak.

A straus-tól félek egy kicsit. Az is elvárás azért, hogy egynél több projektet túléljen a készülék. :)

kkm.furdancs 2020.01.14. 17:51:35

@KAMA3: Ezért kell építeni, nem venni. Nekem is volt kalandom flexállvánnyal, de még a menetei sem méterszabványúak voltak. Szerencsére gyorsan eltört.

Az enyém 60*100*3-asakat eszik reggelire, desszertként pedig 20*20 tömör acélhasábokat. Eddig négy korongot koptattam el, más mérőszámot felesleges lenne találgatni. Elszopogatott hozzá eddig másfél pár szénkefét.

morze 2020.01.15. 09:20:13

Ha van otthon egy jó kompresszor, akkor már nem olyan nagy kiadás egy plazma vágó. 60-80e. Gyorsan, kényelmesen lehet vágni, szerszám kopás minimális. 10-16os anyagokat is.

kkm.furdancs 2020.01.15. 09:42:55

@morze: Teljesen igazad van, de most házi lehetőségekben gondolkodunk. Napokban került szemem elé egy plazmavágó. CNC-kompatibilis, ami valószínűleg a gyújtást jelenti. Egy bátrabb házi CNC építéssel egész drága berendezés váltható ki, mellyel akár munkákt is lehet vállalni, tehát nem csak évi 3 db vágásra alkalmas. Mivel a megmunkáló eszközt nem fogja vissza a muinkadarab surlódása, nem kell nagy telejsítményű fejmozgató mechanikát építeni.
A 10-16 mm vágásmaximum már 250 ezertől elérhető hordozható géppel.

gabiiii 2020.01.15. 13:16:57

@kkm.furdancs: Néha a LIDL-ben is kapható hobbi célú plazmavágó. A cikkben írt feladatra pont megfelelő és az ára is baráti. Annyi a probléma, hogy a nyitásra ott kell lenni, mert húsz perccel később már elfogy a készlet.

kkm.furdancs 2020.01.15. 14:47:03

@gabiiii: Csodásak ezek a zöldségesboltok a spontán válogatott kínálatukkal. Egyszer bementem a Penny Marketbe és szembetaláltam magam egy betonkeverővel, haha!

anonymouse. 2020.01.16. 13:28:41

@gabiiii: Ezen meglepődtem, hogy plazmavágót lehet kapni a Lidlibe. Én még nem láttam, pedig sokszor járok. Ez Mo-on volt?

anonymouse. 2020.01.16. 13:35:02

@kkm.furdancs: Ez igaz, hogy vonalzó mellett dekopír fűrésszel is lehet görbén vágni, még iparival is, ha az anyagot nehezen viszi a fűrészlap.

Amúgy körfűrésszel vágni fémet nem elképzelhetetlen, mert van erre példa: www.gepdepo.hu/akkus-gep/korfuresz/makita-dcs551z-femvago-korfuresz-geptest-dcs551z.html

Általában az ilyen gépek alacsonyabb fordulatszámon működnek, mint a korrund szemcsés korongokkal elátottak.

gabiiii 2020.01.16. 13:42:32

@anonymouse.: Tavaly február 11-én volt kapható 49999 kemény magyar forintért. Azért nem láthattad, mert a nyitás után kb egy órán belül az ország összes üzletéből elfogyott. Saját szememmel láttam olyat, aki egyszerre hármat vett. Esélyes, hogy idén februárban újra lesz.

anonymouse. 2020.01.16. 14:28:00

@gabiiii: Amúgy miért éri meg egy ilyen plazmavágót venni barkácsolóknak? Mert, hogy ez barkács termék, nem?! Én idáig ezt csak az iparban tudtam elképzelni.Tudom, hogy szépen lehet vágni vele vonalzó mentén egyenest, s a nélkül görbét is, csak még ne fedeztem fel a lehetőségeket benne? Ha kell zárszelvényt, laposvasat vágni, akkor ott a gyors-daraboló, akár a korrundszemcsés vagy a keményfémlapkás és szögben is jó lehet dolgozni vele, vagy minden egyébre ott a flex, (Zooltek kolléga kedvéért sarokcsiszoló). Arra is lehet talpat applikálni és akkor szebben lehet vele dolgozni.
Esetleg karos olló.
Vagy ezt a fémipari vállalkozók veszik, mert a gyárban ezért nem kár, ha ütik vágják a dolgozók, mert az első nagyobb munkánál már behozza az árát, utána pedig nem kár, ha kidobják?!

gabiiii 2020.01.16. 14:57:57

Barkács oldalról nehéz a megtérülést értelmezni, ott inkább az számít, hogy belefér-e a költségvetésbe. Ha bele, akkor had' menjen. És azért lássuk be, egy házi plazmavágó tulajdonképpen nagy buli. Pusztán anyagi szempontból a barkácsolás óriási ráfizetés, viszont a lelki vetülete megfizethetetlen.

Más a helyzet a profiknál (a kisiparban). Minden vállalkozásnak szüksége lehet olyan szerszámokra, amik csak ritkán kellenek, ezért nem éri meg ipari kivitelt venni drágán. Ilyen célra tökéletes a LIDL, ALDI, stb. cuccai, mert használhatóak, nem esnek szét másnapra (általában) és olcsók.

kkm.furdancs 2020.01.16. 17:17:02

@anonymouse.: Lett volna lehetúőségem 10ezerért venni egy motorhibás, új állványos fémvágó körfűrészt vídia lappal. Ha megtekercseltetem Zooltek mesterrel , még mindig harmadáron van egy gépem. De pszichésen nem állok készen rá, mert aki már fogott vastag szöget körfűrésszel, az nehezen képzeli el, hogy fogas lap hogyan képes biztonságosan átvágni az acélt. Tudom, hogy működik, de azért tartok tőle.

"Amúgy miért éri meg egy ilyen plazmavágót venni barkácsolóknak? "
Ha nyusziformát vagy bármilyen alakzatot akarsz kivágni 1 centis fémlemezből, nincs más megoldás. Ötletes kiegészítőket kapni hozzá, mint körkivágó, távtartó kiskocsi.

zooltek 2020.01.18. 04:25:08

Egyszer apámmal újítottunk fel egy ~26000 éves diósgyőri lemezollót. Hidraulikus, ha jól emlékszem 40 tonnával nyom és 3,5 vagy 4 méter az asztal. Na azzal lehet egyenesen vágni.

kkm.furdancs 2020.01.18. 09:03:05

@zooltek: Hogy vittétek be a műhelybe? :)
Tényleg, az ember nézelődik ilyen becsületes, több évtizedes eszterga- és egyéb gépek között, talán még sikerül is 1-2 százezer forintért rábukkanni biztató állapotúra és aztán tűnődik el, mivel és hová kéne raknia. Gondolom, helybeni felújítás volt.

zooltek 2020.01.18. 09:42:35

@kkm.furdancs: Persze, helyben csináltuk. Az volt a legkisebb gép a csarnokban.

gabiiii 2020.02.02. 01:46:11

@anonymouse.: Február 10-től (pontosabban 10.-én korán reggel) újfent kapható plazmavágó a LIDL-ben.

kkm.furdancs 2020.02.02. 08:44:49

@gabiiii: Hajrá, indulhat a roham! :)
Ezt nem ajánlom Önnek, uram (mondta a pincér), mert a bolt már többször is lejáratta magát, de a márkára rákeresve talán más találatot is kiad:
szerszamx.hu/haina-m149-cut80-1663
60000 Ft

anonymouse. 2020.02.03. 17:28:38

@gabiiii: Szemfüles vagy, de inkabb egy jo avi hegesztőbe fogok beruházni a régi trafó helyett, mert azt jobban ki tudom használni.
süti beállítások módosítása