Gépkezelői és kapitány szimulátorok

2020.04.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nem szép dolog, ha csak a szimuláljuk a munkát, azonban válogatásunk bemutatja, mikor ez a törekvésünk találkozik a menedzsment óhajával és kifejezetten buzdítanak rá. A repülőgép szimulátorok közismertek, hiszen egy pilótát olcsóbb szimulátoros tanfolyam során ki/átképezni gépekre és repülőterekre, mint élőben gyakoroltatni vele az Y-tolatást. Tudjuk, repülőgép még nem maradt fenn.

cruise-sim-15.jpg

Nagy galibát lehet okozni még teherhajóval, kikötői daruval és sok más munkagéppel, ahol nemcsak anyagi kár, de a szinte percekre kimért üzemidő kiesése is okozhat gazdasági tragédiát. Máshol a nagyon bonyolult vezérlőpanel kitapasztalása kényszeríti ellenőrzött, mesterséges körülmények közé a betanuló újoncot.

Annyira mélyen sikerült belemeríteni a témával foglalkozó oldalak mézes bödönébe, hogy a virtuális kiképzés három fő csoportjának külön írást szentelünk a jövőben. Elsőként a tényleg nagy gépek gyártói kiadású szimulátorai, majd a játékként megjelent, kontrollerrel irányítható (Farm Simulator például) programok, végül a karbantartást vagy összeszerelést oktató, virtuális szemüveggel használatos oktató alkalmazások kerülnek sorra.

Amszterdam mellett a Carnival Corporation hajózási vállalat egyedülálló létesítményt üzemeltet hajói személyzetének kiképzésére. Az épület középpontja négy hídszimulátor gyűjteménye, amely lehetővé teszi, hogy a világ szinte minden pontjára elhajózzunk vele. A hajóhíd szimulátor helyiség egyezik a társaság két hajójának, a Princess Cruises Royal Princess és a Holland America Koningsdam-nak méretével, elrendezésével és vezérlésével. A hatalmas képernyő 220 fokos rálátást nyújt, mint a valóságban.

Lássunk még egy parancsnoki híd kiképzést ezen a látványos videón. A Kongsberg Gruppen Polaris szimulátora mindennapi vagy ritka események megoldása elé állítja a tréningező kapitányt. Olyan van-e, hogy "Fővitorlát széllel szembe", meg  "Mr. Baines! Korbácsoltassa meg ezt az embert!". 

Azt a hajót meg is kell rakni, mert sietős az útja és minden, átrakodással töltött perc kemény tarifával ketyeg a teherhajók számára. Nem beszélve a konténertörés lehetőségéről, egy rossz mozdulat nyomán értékes kínai árucikkek bombázzák végig a rakpartot. Tehát nyeregbe, azaz egy kikötői daruszimulátor ülésébe vezet a frissen felvett munkaerő útja. Ship-to-Shore (STS) Crane Simulator a neve. 

Tengerről az erdőbe, azaz a Komatsu Harvester Simulator igazán bonyolult kezelőegységét gyakoroltató fülkéjébe. Számos, hasonló elven működő félautomata favágó géptípus létezik, mely megmászva bármely terepet, kidönti, gallyazza és átrakja a fatörzseket multifunkciós eszközeivel. Ezek egyike a Komatsu és látva bonyolultségét, nem csodálkozunk a szimulátor megalkotásán.

 A kamionsofőrök élete csupa kaland és kihívás, munkájuknak csak egy - bár nem elhanyagolható - része a járművezetés. Hogy valódi rutinnal és minden lehetséges szituációra felkészülten járhassák be a világ elkerülőútjait vagy akár belvárosait, egy mérethelyes és minden érzékszervre (na jó, a szaglásra nem) ható gyakoroltató berendezés a megoldás.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2714223403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.04.15. 17:23:06

Erre csoportos szimulációban neveznék:

youtu.be/HJgG69dqgYA

gigabursch 2020.04.15. 17:23:54

Erre csoportos szimulációban beneveznék.

youtu.be/HJgG69dqgYA

kkm.furdancs 2020.04.16. 15:03:58

@gigabursch: Jó nagy forgalom van arrafelé :)
süti beállítások módosítása