A legsokoldalúbb mester

2020.12.07. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A Pom-Pom-féle Bátor Tintanyúl óta tudjuk, hogy a legbátrabb ember a világon a parkőr. Ez nem is igényel több magyarázatot. Viszont azon már lehet morfondírozni egy sort, hogy vajon a mesterségek, és az ezeket űző mesterek közül vajon melyik is a király?

Vajon melyik az a szakma, amely művelője szinte minden más szakma tudását is el kell sajátítsa, és ezt a tudást bizony nap-nap után használnia is kell? Mi is sokat gondolkoztunk ezen, azonban egy barátunk lakásának felújítását végig nézve, a kérdésre már megnyugtató választ tudunk adni. A legbátrabb ember címét viselő parkőr társat kapott, mégpedig a legsokoldalúbb mester (továbbiakban: LM) személyében, aki nem más, mint a konyhabútor építő asztalos. Bizony!

De tényleg!

A konyhabútor ebből a csomó dobozból és lapból készül...

Nézzük csak:

  • Először is, az LM tud számolni és rajzolni. Ez szükséges a bútor megtervezéséhez. 
  • Aztán tud nyilván konyhabútor anyagot megmunkálni, fúrni/faragni, ahogy egy asztalos szokott. 
  • Aztán az LM persze a logisztikának és a szállításnak is mestere, hiszen a kész bútort el kell juttatni a leendő konyhába, és még a falat sem veri le cipekedés közben.
  • Majd ott össze is állítja, beszereli és ha kell be is üzemeli a konyhát

Mindig így kezdődik... egyszerűnek tűnik, csak be kell dobálni a szekrényeket, összecsavarozni, aztán kész is.

És itt jönnek a további képességek! Ugyanis egy LM számára nemigen lehet lehetetlen feladat. Miután a bútor Általában a villany-, víz- és gázszerelést követően, sőt, a festés és a burkolás után kerül beépítésre, itt mindenképp kész állapotra kell törekedni. Sokszor megesik, hogy nem lehet azt mondani: „ez az elektromos kiállás rossz helyen van, majd felrakjuk a szekrényt, ha áthelyezték”. Ezt egy nappal a költözés előtt általában valamiért már nem lehet mondani..

Egy nyitott polcos szekrény közepén lenne az elektromos kiállás? Ugyan már, ez csak ujjgyakorlat...

Tehát az LM megoldja a problémákat. Ha kell falat vés, ha kell vizet áraszt, de a konyhának kész kell lennie. A jó LM bár eredetileg asztalos, de van a ládájában falvésésre, flexicső szerelésre, mosogatógép bekötésre való szerszám épp úgy, mint mondjuk 3 fázisú tűzhely, vagy épp beépített elszívó szereléséhez szükséges szerszámok.

Mindemellett természetesen felkészültnek kell legyen a bútorral kapcsolatos problémák helyszíni elhárítására is. Egy, a kőművészek által 86,5 fokosnak megépített derékszögű sarok épp úgy nem foghat ki rajta, mint egy szintén pár fok művészi szabadsággal kivitelezett függőleges fal.

Az LM nem a problémák embere, hanem a megoldásoké. Ha kell, speciális tartóvasat flexel, tiplit vág, csavart köszörül. Bármilyen vékonyságú és anyagú falra képes felrögzíteni bármilyen nagy szekrényt. Bármilyen mosogatómedencét vagy főzőlapot beépít pár perc alatt.

Az LM madárként szökell a bútorokon, nem jelenthet gondot semmilyen magasság...

És mindezek után képes minden ajtót szépen-pontosan beállítani, minden fogantyút precízen felfúrni, vízvetőket és fénycsőtakarókat felhelyezni.

A mutatós végeredmény a lényeg, hogy hogyan jutott idáig, azt senki nem kérdezi. Az LM zsenialitása és hősiessége bizony a legtöbbször rejtve marad a világ előtt.

Szóval ezért gondoljuk hogy a konyhabútor mestere bizony a legsokoldalúbb mester. Ráadásul azért nyilván nem csak konyhabútort készít, hanem minden egyéb asztalos munkát is végez, tehát zárat cserél (lakatos is, persze) vagy például üvegez is. És persze összeüt egy télikertet (ami igazából ácsmunka) vagy lefest akár néhány kerti padot és mászókát is. (Ami viszont már átfedést jelent a világ legbátrabb embere, vagyis a parkőr munkakörével, amihez persze bátorság kell az LM részéről is...)

Mindazonáltal ha esetleg az olvasóink máshogy gondolják, nyugodtan megírhatják kommentben itt alul.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr118763728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szépjuhászné 2020.12.17. 16:18:55

Zsenialitása már az ebbe a lyukba tervezett konyhánál is megmutatkozik. :)
süti beállítások módosítása