Szigetelni csak vastagon, szépen, ahogy a csillag megy az égen...

2021.08.26. 06:00 | Írta: ( x )

E havi Knauf Isulation szigetelős posztunk kicsit általánosabb javaslatokat tesz, de mindenképp érdemes megfontolni ezeket.

Az elmúlt hónapokban minden felújító illetve építkező a saját bőrén tapasztalhatott meg egy újabb kihívást, az építőanyagok drasztikus áremelkedését, és még az emellett is fellépő anyaghiányt. Ez a jelenség nem csak hazánkat, hanem az egész világot érinti. Aktuális hírlevelünket ezért két gondolat köré építjük, az egyik a minőség, a másik pedig az innovatív szigetelési megoldások használata.

keszul_a_hoszigeteles_hajdunanason_11.jpg

Mint mindannyian tudjuk, a hőszigetelés egy kiemelten hosszú távra szóló, többszörösen megtérülő befektetés. Egy költséges beruházás, amit egyszer, de jól kell elvégezni. Mindennek két kritikus pontja van, a jó hőszigetelő anyag választás, és a minőségi kivitelezés.

Az elmúlt években megfigyelhető a homlokzati hőszigetelő kőzetgyapot termékek népszerűségének növekedése, és az alkalmazott vastagságok gyarapodása. Míg 10 éve egy 10 cm vastagságú hőszigetelés még kuriózumnak számított, ma már 15 cm vastagság az általános, és nem ritka a 20 cm vastag hőszigetelő réteg igény sem.

Cégünk jóhiszemű ajánlása az, hogy ha homlokzatot hőszigetel, legalább 15 cm vastagságú anyaggal tegye mindezt. A 10 cm és a 15 cm vastagságú alapanyag ára közötti különbség elhanyagolható tényező a komplett kivitelezés összköltségéhez képest, hosszabb, (lehetőleg hőhídmentes) dűbelekre van szükség, de minden egyes költségtényező ugyanúgy felmerül egy 5 cm vastag, és egy 20 cm vastag hőszigetelés kivitelezése közben (ragasztó, vakolat, állvány, szakmunka, stb…) miközben zongorázni lehet a különbséget az energetikai előnyökben, az ingatlan értéknövekedésében, a komfortérzetben, a környezetvédelmi előnyökben.

A homlokzat mellett a tetőtér szigetelése is erősen ajánlott, hiszen a szarufák közötti/alatti, vagy a padlásfödém hőszigetelésével további 25%, amúgy elpazarolt hasznos energia spórolható meg. Ha nem áll rendelkezésre üveggyapot tekercs vagy táblás anyag, a fújható üveggyapot egy korszerű, modern, tiszta és rendkívül hatékony hőszigetelési megoldás.

20191113_113245.jpg

A fújható üveggyapot az Ecose márkanévre hallgató, kötőanyagot nem tartalmazó, a célterületre speciális befúvógéppel juttatott anyag, mellyel egy 100m2-es lakóépület tetőtere egy nap alatt a kor energetikai követelményértékeinek abszolút megfelelő hőszigetelési megoldást kínál. 

id_4761_supafil_timber_frame.png

A befúvást erre a munkára kiképzett szakkivitelezők végzik, akik kiválasztásában cégünk segítséget tud nyújtani a kedves érdeklődőknek.

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, a Knauf Insulation csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4416670540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2021.08.26. 09:45:58

25 centi tégla, 15 centi szigetelés, és újra felfedeztük a vályogot!
(Nem a reklámposzt ellen írom, kb.tényleg itt tartunk)

Wildhunt 2021.08.26. 21:47:25

@zooltek: nem egészen. A hőtömeg (c*m) a fasorban sem lesz az 55-ös vályogfalhoz így sem.

zooltek 2021.08.27. 04:06:53

@Wildhunt: A mi vályogházunk 48 cm. Onnan tudom, mert tavaly gázkazánt cseréltem és új lyukat kellett fúrni a kéménynek, 100mm átmérőben. Gondoltam, könnyű lesz, mert vályog. Hát, sokkal rosszabb. Sokkal.

villanyember 2021.08.27. 07:57:57

@zooltek:

Ne is mondd! Anno anyósomnál laktunk egy 60 cm-es vertfalú házban. Kellett egy ajtónyílást vágni a falban. Nagy mellénnyel nekiálltam - pikkpakk meglesz, ez csak sár. Egy hétig szoptam vele. Fúrtam, fűrészeltem, csákány, balta, volt ott minden éppen csak nem rágtam. A balta úgy szikrázott benne mintha kő lett volna. Óriási tévhit hogy ennek az építőanyagnak lejárt az ideje. Egyszerűen tudomásul kellene venni, hogy a tégla más anyag, az ott alkalmazott módszerek nem jók a vályoghoz. Nem abból kellene kiindulni hogy azok a kis házak, amiket régen sk. raktak össze mára milyen állapotban vannak. Sok helyen a kő megfizethetetlen volt ha szállítani kellett. Letettek a földre néhány akáctörzset, az lett az alap. igyekeztek a telek legmagasabb pontjára építkezni hogy ne álljon meg a víz a fal tövében. A külső burkolat a mész volt, amivel lekenték hogy ne mossa az eső. A felső koszorú szintén néhány akáctörzs, arra ment a tető. Ha jutott egy kis pénz cserépre akkor azzal, de sokszor szalmával fedték. Nád sem volt mindenütt, messziről hozatni meg szintén drága lett volna. Egy ilyen szalmatető is el volt javítás nélkül 50-60 évig.
süti beállítások módosítása