Új építésű parasztház?

2021.10.21. 15:17 | Írta: Gyökösi Attila

Vannak olyan szókapcsolatok, amelyek első hallásra kissé furának tűnnek. Számomra ilyen volt jelen posztunk témája, az "Új építésű parasztház" is. Pedig ez csak elsőre furcsa, hiszen parasztok - mármint klasszikus értelemben, tehát mint földművelést meg mindenféle mezőgazdasági tevékenységet végző személyek - ma is vannak, és hát nyilván nem mind a skanzenből kimentett 100 éves házakban laknak. Akárhogy is, bennem a parasztház a klasszikus, vályogból, minimum a háború előtt épült ház képét idézi fel. Miközben, mint a Knauf Insulation havi hírleveléből láthatjuk, épülnek ilyenek még ma is, ha nem is pont úgy és abból, mint anno. 

tektalan_08.jpg

Új építésű parasztház HERAKLITH – Tektalan homlokzatszigeteléssel

Aki parasztházban kíván élni, annak egy életformát is magáévá kell tennie. Új parasztház építése esetén általában célunk, hogy amennyire lehetséges, átmentsük azok alapelveit a mai kor igényeinek megfelelően, még ha azok olykor kompromisszumokkal járnak is. Ha új parasztházat tervezünk és építünk, azok egyfajta szellemiséget is kell, hogy sugározzanak. Ugyanakkor természetesen meg kell felelniük az aktuális szabványoknak, előírásoknak, jogi feltételeknek. Mindezek ellenére az olyan általános értékeket, mint a természetes anyagok használata, a rendkívül előnyös tájolás, a déli oldal ideális mértékű árnyékolása, a tűzközpontú – családcentrikus – tér, a mértékletesség, a hagyományőrzés, vagy a kis fesztávú szerkezetek alkalmazása a mai házakba is átültethetjük. Ezt akár úgy is megtehetjük, hogy egy, a mai kor igényeinek teljességgel megfelelő házat építünk, amely ránézésre egy klasszikus régi parasztház jegyeit hordja magán.

A balatonudvardi új építésű parasztház, amelynek homlokzati kialakítását szeretnénk bemutatni, kiváló példa a fentiekre.

A homlokzat szigetelése a Knauf Insulation által gyártott Heraklith – Tektalan 150 mm vastag termékkel történt, amelyre a fagyapot termékek esetében általánosan javasolt vastag vakolat került. A táblák falszerkezetre rögzítését dübelezéssel kell végezni, a Knauf Insulation által kiadott rögzítéstechnikai útmutató figyelembe vételével.

tektalan_01.png

A fagyapot táblák egyik eredeti alkalmazási területe vakolathordozó felület kialakítása volt, emiatt a hosszú élettartam és jó minőség érdekében már a kezdetektől fogva megbízható, ma is alkalmazott technológiákat dolgoztak ki a vakolásra (lásd Osztrák Vakolat Munkaközösség – ÖAP – MB 05 kiadványát). Ezekre támaszkodva szilárd, kemény, repedésmentes felületeket lehet létrehozni fagyapot táblákon is. A munkaigényes vakolási folyamat felgyorsítása érdekében új technológia kipróbálására is lehetőség nyílt a Renti javítóhabarcs alkalmazásával, amely szálerősítésű, gyári készítésű száraz keverék. A gyártó a műszaki adatlapon kifejezetten ajánlja a terméket fagyapot táblák vakolására.

tektalan_03.jpg

tektalan_06.jpg

A Renti javítóhabarcs segítségével a régi vakolási technológiához képest kevesebb rétegből és sokkal gyorsabban készíthető el. A keverékben lévő szálak gúzolás nélkül megakadályozzák a alapréteg repedezését, amelybe páncélhálót is beágyaznak. Az így készülő felületre már átlagos alap- és színvakolat kerülhet. A teljes vakolatrendszer vastagsága 2,5-3,0 cm.

felületre lehetőség szerint szilikon színvakolat felhordását javasoltuk, a falszerkezet páraáteresztő képességének megőrzése valamint az épület könnyű fenntarthatósága érdekében.

tektalan_09.jpg

Eddig a Knauf írása. És hát az az igazság, hogy ez az épület tényleg jól sikerült, már amennyiben tökéletesen hozza a klasszikus-népies stílust. Aztán hogy egy ilyenben jobb-e élni, vagy egy nagyablakos-üvegfalú modern családi házban, arról nyilván mindenkinek más véleménye van. Ha hozzászólnátok, ne fogjátok vissza magatok, tegyétek meg itt, vagy a Facebook oldalunkon

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2816730752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2021.10.22. 13:43:00

"Aztán hogy egy ilyenben jobb-e élni, vagy egy nagyablakos-üvegfalú modern családi házban, arról nyilván mindenkinek más véleménye van. "

üvegfal az túlzás, de a nagyablakos ház számomra tuti komfortosabb és élhetőbb, ez az itt látható új parasztház az ablakméretekből (és skanzenekben látottakból) kiindulva fényes nappal is olyan félhomályos lehet mintha egy krumpliverembe lennék.
de tudom vannak akiket ez nem zavar, nekik ez nem minusz pont v. kizáró körülmény

éppnászos 2021.10.23. 16:32:01

sötét-paraszt :) de lelke rajta, ha nekik így jó, az a fontos; az eredeti stílust nyilván a lehetőségek határozták meg, én inkább élnék egy alapvetően világos környezetben, - természetes - sötétet még mindig könnyebb (egyelőre) csinálni
süti beállítások módosítása