Keverőcsap és kudarc

2021.08.02. 08:25 | Írta: Gyökösi Attila

Van amibe még a Furdancs bicskája is beletörik. A képen is látható keverőcsap kezdett a csap testének illesztéseinél gyöngyözni, majd folyni néhány hete. Amikor a dolog már tarthatatlanná vált, gondoltam, hogy az új beszerzése előtt szétszedem, hátha megoldható a probléma…

img_20210802_075838.jpg

Ezeknél a csapoknál általában a működtető karon lévő kis kék-piros bizbasz kipattintása után lehet hozzáférni egy csavarhoz, majd ezt oldva a kar lejön a tulajdonképpeni csap négyszög profilu tengelyéről. Innetől pedig – elvileg – már bontható lefelé a szerkezet.

A kék betétet ki ki is tudtam venni, azonban a további részek bontása nem sikerült, pedig a probléma épp ott volt. A csap házának illesztéseinél jött a víz, nyilván az ott található tömítések fáradtak el, vagy egyszerűen lazultak a kötések. (Fura az egész, mintha maga a csap háza lazult volna szét, mert zárt állásban is folyt, sőt, akkor igazán.) Miután ez egy mosogatócsap, a kifolyócső oldalirányban mozgatható/tekerhető, így nem egy öntvény az egész, mint egy kézmosó csapnál. Anno a gyárban valahogy összerakták, nem egy darabból készült. Szétszedni azonban sehogy sem sikerült, arra sem jöttem rá, hogy alul vagy felül lehet rajta esetleg egy menetes gyűrű. (Gyanús, hogy inkább az alján, a mosogatóra ráülő szélesebb gyűrű lenne az eltávolítható.) Sajnos az egész szerkezet túl sérülékeny, vékony és puha anyagból van ahhoz, hogy satuba lehessen fogni, és valami masszívabb csőfogóval, nagyobb erőkifejtéssel próbáljam megmozdítani. Tettem kísérletet azért, de látszott hogy a meginduláshoz szükségesnél sokkal kisebb erőre is deformálódik/sérül.

Így hát maradt a csere. Az amúgy mindenképp egyértelmű már, miért is olcsó egy olcsó csaptelep. Nyilván van más összetevő is, de az anyaghasználat, illetve a felhasznált anyagok mennyisége nagyon más egy 5 ezer és egy 20 ezer forintos csap esetében. Ezek az olcsó csapok tényleg „a használd és dobd el” szellemiségében készülnek, még akkor is, ha elvileg akár javíthatók lennének, mert a gyakorlatban egyszerűen nem élik túl a szerelés viszontagságait.

Ha tetszett az írás, osszátok meg bátran. Ne feledjétek, van már nekünk a Facebook oldalunk mellett  egy Facebook Furdancs Csoportunk is, direkt az olvasóink kapcsolattartását, eszmecseréjét könnyítendő. Szemmel láthatóan nő a tagok köre, csatlakozzatok  ti is! Kövessétek azt is, kérdezzetek egymástól, és persze osszátok meg a tapasztalataitok, büszkélkedjetek el az alkotásaitokkal, adjatok tanácsokat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1316646514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.08.02. 12:05:05

Utálom az ilyen egykaros keverő csaptelepeket.
Csak kétszelepeset használok.

Ezen a gondon már én is átestem.

2021.08.02. 19:29:53

hihetetlen, hogy nem került leírásra a kartus :)
egyébként a mofém is elkezd szivárogni (persze lehet ahhoz kapni javítókészletet, de még nem kezdtem bele)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.08.02. 19:39:08

@éppnászos: Soha nem hallottam még, hogy a kartus kifejezést erre is használnák. Most megnéztem a neten, és tényleg, de ettől még ugyanúgy csodálkozom... :O

szépjuhászné 2021.08.06. 21:35:07

Néhány éve tönkrement a mosogató alatti bojler csaptelepe, amit 1999-ben vettünk. Az új kb. egyharmad súlyú volt. :)

MB-71 2021.08.09. 11:37:29

Szombat este megadta magát a fürdőszobai csap. ha a hideg fel fordítottuk záráskor akkor gyöngyözött, ha a meleg felé akkor elzárt. Nem próbáltam meg megjavítani, csere, másnap megvettem a barkács áruházba a " Terméket " a legolcsóbbat, mivel 16 évet működött a csap élt bennem a gyanu hogy nem lesz egyszerű a történet. Vettem hozzá 2 db fali csapot is ( ami a 1/5 collt 3/4 csökkenti ) és igazam lett a 16 éve egy irányba néző csapot nem lehetett zárásra ösztökélni még svédfogóval se. Így 2 az egybe lett cserélve. de fejlődik a technika olyan csap került rá amibe volt tömítés gyárilag kicsi piros gumikarika, ( a menet közbe volt egy horony és ott volt De az a biztos ha körbetekertem loctite cérnával ) és működik. Azután mivel már nem működött a régi, előjött a gyermeki énem a hogy működik, ( istenem hány játék bánta a 70-es évekbe :( ) és pont ilyen volt : kivül szép vékony réz belül tartós de nem örök életű műanyag.... pont mint a képeken csak nem a kék-sárga áruházból való... Klassz az oldal ! :)
süti beállítások módosítása