Polcjelölő sablon házilag

2021.09.13. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Mai posztunkat lelkes olvasónk, Zweitakt kolléga küldte:

Ugye, mindenki, aki készített már polcos szekrényt, találkozott a problémával: Hogyan legyen a polctartó bütyök egy szintben mindkét oldalon, elöl és hátul is? A billegős polcok rémesen bosszantóak. Egyenként felmérve a magasságokat macerás a jelölgetés, hosszadalmas a centi mellett, ráadásul könnyű eltéveszteni is. Aztán, ha meg is van a jelölés, még mindig ott a fúrás feladata, a jelölésre pontosan illeszteni a fúrót, stb-stb... 

img_20210910_181754.jpg

Íme a megoldás, a sokszor használható, egyszerűen elkészíthető jelölősablon.

Áll egy keményfa lécből, amit szépen 3 centiméterenként 2 mm fúróval átfurkáltam, és a végére egy a pozícionálást szolgáló akasztófül került. Az aktuális munkadarabon a kívánt helyeken könnyen belecsusszanó szegeket teszünk az épp szükséges lyukakba, a bot végét beakasztjuk a bútorlap végébe, és kipp-kopp jelölünk. Így teszünk minden kívánt helyen. A kijelölt helyeken, a szegek által hagyott kis pontokon könnyen célba talál a fafúró hegye. Nem is kell minden kijelölést kifúrni, én sokszor a kívánt polcmagasságon és alatta-felette 2-2 lyukat jelölök, de csak a két közelebbit fúrom ki. Később, ha mégis szükséges, kifúrható a többi jelölés, ahogy épp igény van rá.

img_20210910_180635.jpg

img_20210910_181747.jpg

Egy 1 méteres rúd elegendő egy 210-220 magas szekrény bepolcozásához, mert (ezt is) be lehet akasztani alulról is, és csak egyszer kell elkészíteni. Nálam évek óta szolgál. 

Eddig Zweitakt írása. Persze ilyen sablont akár készen is vehetünk, de mint látjuk az otthoni elkészítése sem bonyolult. Ha a sablont egy szélesebb lécből készítjük, akkor azt is megtehetjük, hogy a leendő szekrényoldal éléhez (elöl és hátul is) pontosan illesztjük a lécet, és ekkor a lukak tényleg szinte a készen kapható szekrényeknél tapasztalt szabályossággal sorakoznak az általunk készített polcos szekrényben is. Hardcore felhasználók készíthetik a sablont fémből, ekkor akár a fúrás is történhet ezen keresztül. (Persze akkor már nem jelölősablonnak, hanem fúrósablonnak hívhatjuk...) Itt a blogon már volt szó arról, hogy egy-egy sablon nagyon meg tudja könnyíteni az életünk, akár kivetőpánt jelölésről-fúrásról, akár tiplik átjelöléséről, akár - mint ebben a posztban - polcok jelöléséről van szó. Elkészítésük persze munka, de ha jó anyagból, az elérhető legpontosabban készülnek, bőven megérik a beléjük fektetett energiát. 

Ne feledjétek, van már nekünk a Facebook oldalunk mellett  egy Facebook Furdancs Csoportunk is, direkt az olvasóink kapcsolattartását, eszmecseréjét könnyítendő. Szemmel láthatóan nő a tagok köre, csatlakozzatok  ti is! Kövessétek azt is, kérdezzetek egymástól, és persze osszátok meg a tapasztalataitok, büszkélkedjetek el az alkotásaitokkal, adjatok tanácsokat.  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6716686462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása