Rögzítsünk lyukba! - 1. rész

2012.11.27. 10:31 | Írta: JGD

Aki sikamlós témát sejtve kattint a posztra, az jobb, ha most rögtön odébbáll. Arról a kérdésről fogunk most értekezni, amelyet a „Szereljünk fel karnist!” posztban csak futólag említettünk: hogyan rögzíthetünk lyukba? Lyuk pedig sokszor több van a masszív anyagnak vélt fal mögött, mint egy ementáli sajtban!

Kezdjük a leggyakoribb gonddal, lakásunk/irodánk falát és/vagy mennyezetét gipszkarton lezárással képezték ki.
A gipszkarton az egyik legegyszerűbben és legolcsóbban gyártható építőelem. A kéndioxid tartalmú füstgázok mészkővel való ártalmatlanítása során hegynyi mennyiségben keletkező meddő anyag, a kalcium-szulfát képezi a gipszkarton anyagát, amelyet öntéssel alakítanak ki úgy, hogy két oldalát papírbázisú lappal zárják le. A gipszkartonok általános vastagsága 12,5mm. Sok esetben duplán használják, hogy a kellő hordszilárdságú falat képezhessék ki.
 
 Új kép.png

Nekem legutóbb egy szimpla vastagságú gipszkarton mennyezet jutott, erre, pontosabban a gipszkarton mennyezet feletti lyukba kellett egy úgynevezett SM-Plus sín-karnist rögzítenem.

Nekiláttam hát a ház asszonyával, mint elmaradhatatlan segítővel, így gyorsan és tisztán lehetett dolgozni.

Vegyük számba a hozzávalókat:

-    jelölő ceruza (pontozó nem szükséges),
-    fúrógép,
-   a többféle gipszkarton tipliből a szárnyként a gipszkarton feletti lyukban kinyíló és ezzel a rögzítést biztosító típus, ilyen például a kisujjam vége felé eső:

Új kép (1).png

-    gipszkarton tiplihez való csavar (másmilyent meg se próbáljunk!),
-    megfelelő végű csavarhúzó,
-    porszívó a fúrásnál leszálló gipszpor eltüntetéséhez.

Először a bejelölt helyeken könnyedén lyukakat fúrtam a gipszkartonba.
A lyukakba, szárnyait összenyomva, kézzel is betolható a tipli.

Új kép (2).png Új kép (3).png


Tíz perc alatt, stabil oldalfekvésben (ahogy azt a Hollywoodoo oktatja) fenn volt a négy helyen, lyukba rögzített karnis !!!
Naná, hogy ezt hallgattam közben:

A tízből csak egyet kívántam a végére: egy üveg jó hideg sört!!!

A lyukba rögzítés következő, 2. részében átvesszük, hogyan rögzítsünk üreges műanyag panelbe. Azért is izgalmas lesz az a poszt, mert megismerkedhetünk a Duo-, vagy magyar nevén Sáv-rolóval!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr484925793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.11.27. 12:16:44

"A gipszkartonok általános vastagsága 12,5mm. Sok esetben duplán használják, hogy a kellő hordszilárdságú falat képezhessék ki."

...valamint, hogy a kellő hanggátlást biztositsa a válaszfal. :)

Tina0611 2012.11.27. 13:48:10

Én az ytongba való rögzítésről szeretnék olvasni, mivel az iker felőli oldalon nem tudom átfúrni a falat, így félek, hogy nem lesz elég biztonságos. Köszi

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.27. 15:02:48

"A gipszkartonok általános vastagsága 12,5mm."

a 12,5-es kartoné tényleg átlagban 12,5; ezzel szemben a 9,8-as átlagvastagsága 9,8; míg, megdöbbentő módon a 15mm-es karton átlaga pedig 15 mm.

ez persze semmit sem árul el az adott mennyezetről, csak azt, hogy szinte biztos, hogy nem 12,5 mm lesz a vastagsága. (és tényleg, mert mennyezetre bizony nem átallanak 9,8-ast rakni a derék kivitelező kollegák. - márcsak a súly, meg az ár miatt is)

páratlanul izgalmas, lebilincselő dolog a GK álmennyezetek világa. :)

@Tina0611:
az ytongba való rögzítésnek egy nagyon fontos szabálya van: ne tegyük!

ha mégis fegyverrel kényszerítenek, és már a második gyereked ujjait törik el sorban, akkor maximum 2-3 lepke számára pihenőkonzolt, keret nélküli A4-es papírkép számára függesztéket, ilyesmit. 30-40 dkg-nál nehezebb dolog rögzítését célszerű idejekorán elfeledni, akkor később nem fáj úgy a csalódás.

van pár kemény tény az életben, mint például az is, hogy az ytong nem alkalmas fizikai igénybevételek tűrésére, koncentrált (pontszerű, vonalszerű) terhelés elviselésére. nem arra való, na.

egy túró ruditól sem várjuk el, hogy patkót lehessen hajlítani rajta.

clt 2012.11.27. 15:44:58

Milyen módszered van a gipszkartont rögzítő fémszerkezet elkerülésére? A szoba felől ez nem látható, viszont ha fúróval megtalálod, akkor igencsak megcibálja az egész felületet...

JGD 2012.11.27. 17:35:34

@Kőmíves Kelemen: Megér egy külön posztot a gipszkarton, mint belsőépítészeti építőelem, mert számos tévhit és ennek okán rossz alkalmazási megoldás van a köztudatban. Az egyik ilyen a dupla gipszkarton = jobb hanggátlás! Aki épített már hangfalat, az tudja, hogy nem a vastagság, ami LÉNYEGESEN javít a hangtovábbításon, hanem amit két anyag közé tesznek, vagy nem tesznek (pl.: légrész). Ígérem nemsokára posztolok erről is, addig Kőmíves Kelementől is türelmet kérek!

JGD 2012.11.27. 17:40:40

@clt: Hazánkban elterjedt a (előzetesen gombátlanítóval kezelt) faléces rögzítéses megoldás.
A fal mögötti fémkereső használata elengedhetetlen, ha nem akarunk pórul járni Kopogtatással már egy komoly orvos sem állapít meg tüdőbetegséget, inkább használja a modern képalkotó diagnosztikát.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.11.27. 17:42:22

@JGD:
5 cm vázszerkezet és hangszigetelő gyapot esetén az 1 és 2 rétegű gk falboritásnál 6 dB eltérés van, ami nagyjából 15%.
Ezt azért nem mondanám lényegtelennek, ráadásul pont abba a tartományba rakja át a falat, ami már jó hangszigetelőnek számit a közepesből.

Aki meg üres vázszerkezettől vár hanggátlást gipszkarton válaszfal esetén, az lúzer :)

Tina0611 2012.11.28. 08:45:03

@mcs: Na jó, de mit tegyek, ha ebből épült a házam? Külön állványzatot kell építeni minden egyes függeszteni való bútornak, egyébnek?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.28. 10:04:13

@Tina0611: költözz el, vagy tégy le a falra rögzítésről. Esetleg építs belülre egy rendes falat.

Jó megoldás nincs.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.11.28. 11:11:29

@Tina0611: @mcs:

Az Ytonghoz kaphatók speciális tárcsás dübelek, amik tökéletesen tartanak. Nem is vészesen drágák, csak tudni kell melyik mire való.
(pl: www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=191394)

Nem kéne félni az ytongtól, mert nagyon jó épitőanyag...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.28. 12:12:00

@Kőmíves Kelemen: félni nem kell tőle, valóban, csak oda kell figyelni, hogy mire használod. Önálló tartófalnak, rögzítéshez, konzolok hordásához meg ilyen ortodox célokra nem való, de pl. vázkitöltésre, vagy gépész szerelés előtétfalának kiváló.
Hangszigetelésre is jó, esetleg belső oldali hőszigetelőnek is. Megkötésekkel.

Ha egyszer megnézed a tartós terhelés alatti összenyomódási görbéjét, akkor te is látod, hogy miről beszélek.

(láttam én már tárcsás dübeles rögzítésű felső konyhaszekrényt kiszakadni, nos, csúnya látvány)

@JGD:
én is nagyon várom.
ugye kitérsz benne a szerkezeti tömeg és a frekvencia-elnyelődés összefüggéseire, a hangszigetelés és a hordozóréteg közötti rezgés-átadásokra, a gerjesztett réteges falak és az épület tartószerkezete közötti kapcsolatokra, és a kedvenc részemre, az úsztatott aljzatok és a hanggátló gipszkarton falak dilatációjának kialakítására?

persze akkor sem leszek szomorú, ha az erősített GK bordák problémaköre és Gk falban lévő nyílászárók hanghídmentesítése jön elő, az a második kedvenc részem.

de szintén izgalmas terület a kapcsolók és dugaljak hanggátlása mondjuk 5 rétegű falaknál.

Tina0611 2012.11.28. 12:44:54

@mcs: Köszi, nemrég költöztem oda, és úgy gondoltam, innen már csak lábbal előre költözöm :-))

Tina0611 2012.11.28. 12:45:26

@Kőmíves Kelemen: Köszi a tippet, megpróbálkozom vele.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.28. 15:44:55

@Tina0611: kérlek.
a lakás fizikai állapota teljesen függetlenül alakul attól, hogy a tulajdonos mennyire épített ki érzelmi kötődést az ingatlanhoz. :)

egyébként könnyen lehet, hogy túléled a házat, különösen, ha az az utóbbi kb. 15-20 évben épült, és, khm, mondjuk úgy átlagos hazai színvonalon.

Füles [Göd.HU.EU] 2013.01.03. 15:16:20

@mcs: Te valami kis tudálékos farok lehetsz...legalábbis a stílusod erre utal...

Nono85 2016.06.11. 23:46:52

Segítsèget szeretnék kèrni
Nalunk a plafon lyukacsos teglaból keszült amibe szerettunk volna egy hintahoz valo kampot felfúrni de mivel a fúro attmegy a teglán nem tudtuk feltenni a kampot . Létezik olyan megoldas ami ez esetben biztonsagos lehet es mondjuk 10- 15kg os gyermek sulyatol sem szakad ki a mennyezetből
Előre is köszönöm a segítségeteket

Mr. Furdancs 2016.06.13. 10:36:02

@Nono85: Szia! Tartottunk egy minikonzíliumot, és arra jutottunk, hogy ebben az esetben mi más játékot választanánk a gyereknek. Ez nem azt jelenti, hogy nincs megoldás a dologra, inkább azt, hogy nem jutott eszünkbe biztonságos megoldás. Feldobjuk a facebookra és megfuttatjuk a kérdést az olvasók halmazán is. Hátha valaki tud segíteni. Küldesz egy fotót a lyukról, plafonról, munkaterületről? Ide: furdancsblog@gmail.com

eryckka 2016.11.21. 07:10:15

A gipszkarton tiplihez is sok sikert kívánok! Csak bukósisakban huzogassák azt a függönyt...új lakásba költöztünk ahol azzal raktak fel karnist...7 darab leszakadt karnisunk van és sok-sok lyuk...kézzel húztam ki a "masszívan"álló gktipliket!!!ne használjunk mást? Ott a fém verzió,pl...azzal konkrétan fa reluxát raktunk fel...aminek van súlya

anonymouse. 2016.11.21. 17:20:58

@mcs: Így évekkel később is jót röhögtem azon amit írtál: "az ytongba való rögzítésnek egy nagyon fontos szabálya van: ne tegyük!"
Bár van benne igazság, de azért lehet az ytongra rögzíteni, csak nem olyan jól mint téglára, betonra vagy fára.
süti beállítások módosítása