Duguláselhárítás házilag és géppel

2016.07.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A lefolyó, csatorna eldugulása szinte egyidős a városlakó léttel, mióta leszoktunk róla, hogy ablakon keresztül kilöttyentve a küblit, a lenn ácsorgókat örvendeztessük meg a "terméssel". Csatornamederbe tereltük a szennyvizet, s üröm a civilizáció örömében, ha nem megy le vagy visszajön a szennyvíz.

"Ami eldugulhat, az előbb vagy utóbb el is dugul. Kétségbeesetten szaladunk a legközelebbi áruházba lefolyótisztítóért, elővesszük a WC-pumpát, hosszan folyatjuk a forróvizet, ha mázlink van, egy időre megoldódik a problémánk. Vannak azonban helyzetek, amikor a házi praktikák már nem működnek és szakembert kell hívnunk."

- írja az egyik vállalkozó, akinek honlapjáról csipegettem a hasznos információkat. Elsőként a kiváltó okokat kell feltárnunk, hogy ne évente kelljen visszavárni a szakembereket. Lehet ez tervezési vagy talajmozgásra visszavezethető ok, mikor például megsüllyed a csatorna egy szakasza, ott leülepszik az első adag szilárd szennyeződés. Ez sokkal tapadósabb, mint a műanyag cső és lassan elkezd telni a cső odatapadt hordalékkal. E feltárás praktikus módja a kamerás diagnosztika.
A videóban nagyon jól látható, hogyan aprítja fel a csatornában lévő dugulást az ipari duguláselhárító spirál és gép. A kamera nem csak a kialakult dugulást állapította meg, hanem az elhárítást is rögzítette.

 Visszatérve az okokra, a mester pontokba szedte a tapasztalata szerint leggyakoribb eseteket.

A kültéri dugulások okai:
  - csatorna lejtési probléma, áll benne a víz;
 - elzsírosodott lefolyó főleg mosogatóknál;
 - gyökérbenövés csatornahálózat;
 - eső bemosta a földet, kavicsot;
- idegen tárgyak a csatornában.

A beltéri dugulások okai:
 - nem megfelelő csőátmérők;
 - sok könyök és forduló;
 - rossz lejtési szögek;
 - ételmaradékok.

 Otthoni dugulások megszüntetését először egy videón mutatjuk be. Duguláselhárítás ecettel, gitárkísérettel:

 - Mosdónál vagy mosogatónál kezdjük a szifon szétszedésével. Ha szerencsénk van már ez is segíthet.
 - Forróvíz mely önmagában is képes hatékonyan megszüntetni a kisebb dugulásokat, így még hatékonyabban léphetünk fel szifonjaink dugulása ellen.
 - Ecetes-szódabikarbónás keverék. Talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntetheted vele – arról nem is beszélve. A mosdókagylók és kádak dugulásának megszüntetése érdekében önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor
a habzás mérséklődik, alaposan öblítsd át forró vízzel a lefolyót. Ezután várj tíz percet, majd engedj rá bőségesen vizet.
- WC dugulás, fontos ha dugulás van wc-nél, az öblítővíz nem tud kiönteni, mert kb.: 10 literesre van tervezve egy wc-csésze. A wc tartály pedig általában maximum 8 literrel öblít, tehát épp tele lesz. Sokszor már az egyszerű wc-pumpa is meghozza a várva várt eredményt.

Ha ez nem vezet eredményre, hívni kell egy vállalkozót, aki csövekkel, spirálokkal tömött mikrobuszában általában a nagyon elterjedt Rothenberger masinát is hozza. Nem reklám, de ha kíváncsiak, hogy mi kerül fél-egymillió forintba egy ilyen gépen, a videóból képet kaphatunk felépítéséről és anyagminőségéről:

Ennek a szakmának is megvannak a nagyragadozói, akik tudják: megrendeléseket a reklám hoz és a reklám legyen figyelemfelkeltő. A Gladiátor Oscar-díjas vágását idézően pergő jelenetek, felzaklató zene és a végén csattanó...


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr118883370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2016.07.15. 09:58:22

Gyenge voltam kémiából, de a szódabikarbóna ecet kombó nem valami totál semleges cuccot eredményez? Habzik az veszettül, amikor reagálnak, de kb ennyi. Az még nem viszi le a szmötyit.

Nátronlúg, az legalább mar.

GMS 2016.07.15. 10:53:22

Van egy csőgörény nevű cucc, kb Obiban is kapható. Eszkábálsz a végére egy fém súrolót, ami nem rozsdásodik és faszán kitakarítod az egész lakásban a csatornát, feltéve, ha nincs olyan pocsékul csatornázva, hogy tele van egy csomó kanyarral meg elérhetetlen résszel. Nagyságrendekkel olcsóbb, mint bármely szakember, bármikor megismételhető, nem kell újra fizetned, időpontot egyeztetned és várnod. Plusz ha vigyázol rá és nem dobsz, öntesz minden szart a lefolyóba, akkor sokáig így is marad. Használj minden csaphoz lefolyószűrőt. Mindenhol lehet a lyukacsosakat kapni, de a kis kínainál konkrét fémrácsos szűrős cucc is van. Ha nem illeszkedik, kicsit alakítod a rácsot és máris jó. Arról, hogy a fertőtlenítéssel meg az állítólagos dugulás elhárítással mennyi vegyszert öntesz a lefolyóba, ne is beszéljünk (hol van ilyenkor az öko-bio-zöldek vagyunk vonal, ugye??). Az ecet is az, mert erősen savas és a szódabikarbóna is mert az meg lúgos (előttem szólónak igaza van_középiskolai kémia!). Megelőzés kell, ahogy a betegségeknél is nem a tünetek tutujgatása és kezelgetése.

Nand 2016.07.15. 11:48:55

@GMS: Nátronlúg oké, hogy vegyszer, de csak abból a szempontból, hogy erős lúg. A csatorna vízzel felhígul, onnantól szerintem veszélytelen. Az átlag kapható lefolyótisztítók is vagy erősen savasak, vagy lúgosak. A környezetre szerintem nem veszélyesek, csak a használatakor kell a baleseteket megelőzni.

Advanced Flight 2016.07.15. 13:47:50

Én a totál eldugult kádlefolyónak nekiestem WC-pumpával. Kicsit szüttyögtettem, majd előjött egy halom dzsuva (haj+ egyéb, azonosíthatatlan mocsok), azt kihalásztam, és máris fullosan ment le a víz. Mondjuk rohadt undorító volt és büdös is, de ha kihívok egy szakit, azt 8000 ft alatt nem úszom meg.

kkm.furdancs 2016.07.15. 13:52:21

@Advanced Flight: :)))))))))))) még :))))))))) ügyes vagy. Persze az írás által idézett vállalkozó is tanácsolja, hogy először próbálkozz, aztán hívd a nehézlovasságot. Egy 20 métere szennyvízcsatorna közepén lévő dugulást nem könnyű a fent említett vásári, 3 méteres csőgörénnyel elhárítani és a WC-pumpa is lokális eszköz.

Igen, a haj és egyéb szőrzet szeret kapaszkodni, de hallottam már olyat szakembertől, hogy valaki egy fenyőágat akart lehúzni a budin :)
A zuhanyzófülke lefolyó is kritikus terület.

WildBear 2016.07.15. 16:08:43

A nátronlúg (és kálilúg) annyiban jók, hogy oldják fehérjéket, pl. a hajat.

qwertzu 2016.07.15. 21:03:16

Zuhanytálca - fürdőkád dugulása esetén, ha van hosszúhajú egyén a családban, akkor a haj kiszedése a lefolyóból 99%ban megoldja a problémát.

-Ha kávézunk, a zaccot mindig mossuk bele a mosogatóba. Elég jól működik, nálam soha nincs dugulás. Ellenben már eldugult, vagy épphogy eldugulni készülő lefolyó esetén csak rosszabbá teszi a helyzetet.

WildBear 2016.07.15. 21:26:51

A kávézacc miért jó ?

qwertzu 2016.07.15. 21:31:51

@WildBear: Enyhén savas ha kiázik és súrolószerként leviszi a szennyeződéseket.

anonymouse. 2016.07.25. 13:34:37

@Nand: Sokszor olvastam a szódabikarbóna zsíroldó hatásáról, de gyakorlatban kipróbálva nem volt jobb kb. egy sima szappannál, ami ilyen esetben nem túl hatékony. Ha egy jó zsíros edényt akarok elmosni, akkor nem szódabikarbónával esek neki, mert zsíros marad, bár tudom, hogy ezen kívül sok dologra jó, de a zsíroldásra mérsékelten jó. Ha pedig a lúgot (szódabikarbóna) a savval (ecet) vegyítek, akkor nem kioltják egymás hatását? Nem szénsav lesz véletlen, ezt kérdem? Nem jobb inkább a trisó, ami bontja a zsírt? Zsír? :)

dugulaselharitasdunakeszi 2020.04.09. 15:51:26

Ajánlom figyelmükbe a helyi duguláselhárítókat:Pest megye: dugulas-viz-villany.com/
Budapest: dugulaselharitas0-24.com/
Szentendre: dugulaselharitas-szentendre.com/
Bács Kiskun megye: dugulaselharitas-olcson.com/

menta1988 2021.11.23. 14:59:51

Budapesten én őket ajánlom ha duguláselhárításra van szükség:
dugulaselharitas-fix-aron.hu
dugulas-dugulaselharitas.hu/

Ádámszki Gyula 2022.01.19. 02:47:32

Az ecet forralásos videó egy hatalmas baromság. Egyrészt jó eséllyel tönkre tehetjük vele az edényt (sav kontra fém nem jó ötlet), másrészt a tömény ecet gőztől még a szomszédok is meg fognak halni.
Ha valaki szagolt már 20%-os ecetet bármilyen melegítés nélkül, az tudja, hogy miről beszélek.
Másrészt a forró ecet/víz tönkre teheti a PVC csöveket, azok ugyanis nem hőállóak, és akkor bontani kell.
Ezen kívül nem tudok róla, hogy az ecetnek komolyabb duguláselhárító ereje volna, igaz még egyszer sem forraltam fel, és nem is fogom soha.

A szóda + ecet látványosan pezseg, így a gyerekeket jól lehet vele szórakoztatni, másra kb. nem jó. Még ha a dolog működne is, akkor is egyből végigfolyik a csövön, nincs idő hogy hasson a szer, max a szifont tisztítja ki.
Persze ez legalább nem veszélyes, így nyugodtan ki is lehet próbálni, nem kizárt hogy mégis beválik.

A rothenberger R600-zal kapcsolatban nekünk nincsenek annyira jó tapasztalatok, konkrétan a tűgörgő (a felső bordás ékszíjtárcsa melletti felfüggesztés csapágyazása 1:08-nál) szerintünk egy indokolatlanul gyenge kialakítás, megfelelő kenés mellett sem túl tartós (és csak horror áron javítják a szervízben).
Hozzá kell tennem, hogy a régi típusokban ez máshogy volt, azok tényleg jó minőségűek voltak. Sajnos manapság a drága cuccoknál is már csak a márka az amit az ember megfizet, a minőség, az más téma, igaz ez régen nem feltétlenül volt így.

Egy pár segítő jellegű gondolat:

1. A bő vízhasználat vagy a kávézacc segíthet a megelőzésben mosogatóknál, mert felszívja a csőben lévő olajokat, mielőtt azok letapadnának.
Sajnos mosogatóknál nem sok egyebet lehet tenni. Itt egy kicsit bővebben írtak a témáról, ha valakit érdekel esetleg (és nem gond hogy belinkelem ide):
adamszkidugulas.hu/mosogato-dugulas-megelozese-hazilag/

2. A duguláselhárító szerek (pl a nátrium-hidroxid tartalmúak) általában jól oldják a hajban lévő fehérjéket, ezért pl: fürdőszobában a zuhanynál, kádnál, mosdónál hasznosak lehetnek. A használati utasítást tartsuk be.

3. Egy jó WC pumpa csodákra képes

4. Ha igazán hatékony, és olcsó házi módszert keresünk, akkor arra a magasnyomású mosók, és a hozzájuk kapható kiegészítő csőtisztító tömlők a leghatékonyabbak, igaz, itt már kell egy kis vállalkozói kedv.
Kb ez a legerősebb hobbi szintű megoldás a célra. Ezekkel bizonyos esetekben már-már profi szinten lehet dugulás elhárítani, feltéve ha ésszel csináljuk, mert a tömlő visszafordulhat a csőben, és beragadhat, vagy összefröcskölhetünk valamit vagy valakit a szennyvízzel. Ha az udvaron vannak tisztító kupakok, akkor onnan jó eséllyel biztonságosan használhatóak, de minden esetben csak saját felelősségre.

acmaniac 2022.12.20. 17:31:54

Olcsó megoldás lehet egy komolyabb duguláselhárító gép bérlése is. Itt nem a hagyományos csőgörényes mechanikus gépre gondolok hanem - woma-s, magasnyomású technológiával működő, nagyteljesítményű 10-40 literes vízszállítással rendelkező mobil csatorna tisztító gépekre.

www.elittakaritas.hu/dugulaselharito-gep-berles-woma-csotisztito-gep

A gépek között elérhető 100-500 baros mosó is. Így akár a 50-es lefolyócsőtől a 200mm-es nagyobb gerinc vezetékig sok mindenhez talál megfelelő csatorna tisztító gépet.

A womas csatorna tisztító a teljes felületet tisztítja, ellentétben a mechanikus eszközökkel amik sok esetben csak lukat furnak a dugulásba.

Akár melegvíz generálása is lehetséges átfolyós vízmelegítővel így akár fagyás okozta dugulás is kezelhető pld KPE csövekben.
süti beállítások módosítása