Ember és technika, avagy szabad-e barkácsolni?

2013.09.21. 07:39 | Írta: Gyökösi Attila

Már elég régen megy a Furdancs blog ahhoz, hogy egy-egy poszt megjelentetése előtt viszonylag pontosan meg tudjuk jósolni, milyen jellegű hozzászólások fognak érkezni rá. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden olyan poszt esetén, amelyik valamilyen házilagos szerelésről szól, különösen, ha érintve van elektromos-, víz-, fűtés-, vagy gázhálózat, vagy ahol bármilyen elektromos készülék javítását végezzük el, menetrendszerűen megjönnek a szakemberek. Ők bennünk látják az ördög evilági megtestesülését, amiért olvasóinkat azzal a métellyel próbáljuk mérgezni, hogy ezek a tevékenységek szakember segítsége nélkül is elvégezhetőek.

image.jpeg

Nézzük akkor a mi véleményünket. Korábban Facebook-oldalunkon már kifejtettük, hogy akárcsak 100-150 évvel ezelőtt is az emberek (különösen a vidéken lakók) mindent maguk csináltak. Ők húzták fel a házukat, Ők rakták rá a tetőt, Ők toldottak hozzá egy új helységet, ha kellett. Nyilván a kemencét is maguk tapasztották. Ha volt a faluban egy ember, aki mondjuk híresen jó kemencéket épített, azt elhívták a kalákába. De alapvetően az emberek ismerték a világot amelyben éltek, és az akkori technológiát, tudták hogyan kell építeni, hogyan működnek az őket körülvevő dolgok. Valamint volt józan eszük.  Nyilván volt a faluban kovács, esetleg bognár is. Nekik voltak speciális eszközeik, amelyekkel az átlagember nem rendelkezett. De ha megkérdeztük volna az első utunkba eső legényt, hogy hogyan is készül egy kocsikerék, biztos, hogy hibátlanul el tudta mondani.

k1.jpg

A mai világ persze bonyolultabb, de azért igenis megismerhető, különösen, hogy van már internet, bármelyik szakkönyv vagy tanulmány előttünk lehet pár kattintás után. Persze nem állítjuk, hogy mindenkinek barkácsolni kellene.

Sokan ismerjük ugye a klasszikus adomát:

A híres zeneszerző elé odapenderedik egy tízéves forma gyerek.- Mester, írhatok én már operát? - Mire a mester ránéz és azt válaszolja: - Nem! - De miért nem? - kérdezi a gyerek. - Hiszen Ön már ennyi idősen írt operát!  - No igen, válaszolja a mester. De én nem is kérdeztem meg erről senkit…

A barkácsolás hasonló. Aki aggódik azon, vajon lecsavarozhatja-e a tv hátlapját, vagy épp elkezdheti-e szétszedni a fűtőtest csatlakozását, az nyilván nincs még kész erre a tevékenységre. De vagyunk sokan, akik szeretjük tudni hogyan működnek a dolgok. Képesek vagyunk megérteni a folyamatokat, átlátjuk a lehetséges buktatókat. Van kedvünk és türelmünk utánanézni a szükséges háttér-információknak. És legfőképp nem hisszük el, hogy ezt nekünk nem szabad tennünk, mert veszélyes és káros. (Miért ne írhatnánk 10 évesen operát?)

toddirogep.jpg

 

Mi azt gondoljuk – és ezen ne sértődjön meg senki – az emberré válásnak és az emberi életnek igenis fontos része volt és ma is az hogy legyen egyfajta igényünk arra, hogy megértsünk és alkossunk. Sokan vannak, akik jól érzik magukat, miközben megmentenek egy régi mosógépet, mikrót, vagy épp a saját kezükkel készített verandájukon ülve nézik a naplementét.

Igen, ez a tevékenység lehet veszélyes is, de annak eldöntése, hogy egy elektromos berendezés mikor van VALÓBAN áramtalanítva, hogy egy berendezésben lehet-e egy feltöltődve maradt kondenzátor, hogy egy csőcsatlakozás tömítése mikor megfelelő, hogy egy faszerkezet méretezése hogyan optimális, némi műszaki tudással és érzékkel, a szükséges utána olvasással és jó adag józan ésszel eldönthető. Aki erre képes és van rá igénye, az barkácsoljon továbbra is bátran. Biztos hogy egy ilyen embert nem fogunk rosszra tanítani, már csak azért sem, mert a sokat emlegetett józan ész segítségére lesz, ha valahol valami nem egyértelmű.

Egy barátunk nemrég úgy fogalmazott: "Nem azért másztunk le a fáról, hogy most egy fotelben ülve várjuk a szerelőt, egy olyan munkához, amit mi is el tudunk végezni."

Ez a blog többek között a hozzá hasonlóknak szól. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr35499522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.21. 08:26:44

Teljesen egyetértek.
Kicsit nagyívűen fogalmazva, a mai társadalomban csíráját sem látom az egyén önfenntartási hajlamának és veszélyérzetének. Elég egyetlen hét áram nélkül - globális szinten - és már veszélybe került az egész eddig felépített civilizáció, mikor nekünk (nekik) kell élelemről gondoskodni vagy mechanikus gépelemek üzemeltetéséről gondoskodni. Tényleg fotelban üldögélő, potenciális áldozatok vagyunk.

És nem is mi tehetünk leginkább az őseinktől örökölt alkotó, túlélésre képes gerinces főemlősnek elfojtásáról, hanem az életünk legapróbb részében is gondoskodásra és tiltásra épülő rendszernek, ami ugyan ügyvédek, közalkalmazottak és más jogi személyek hadát tartja el, de a többségnek csak fáradságot, költséget és akadályt jelent. Ez a rendszer nem rég i- maximum egy évszázados - de megbukott.

Múltkor már példálóztam és elég megismételni a további érvelés helyett: Évente meghalnak 15-en szénmonoxid mérgezésben, mégis kéményseprők, gázszerelők, építési hatóság, járási hivatal és a többi oly mértékben zaklatja és sarcolja az embereket, mintha az utakhoz hasonlóan 15 007 személysérüléses vagy halálos baleset történt volna.
Az ember szinte várja, hogy jöjjön a zombiapokalipszis vagy újrabootoljon a Mátrix.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.21. 08:35:57

@Morgan kapitány: Volt némi indíttatásom arra, hogy megírjam azt az elgondolásom, vagy inkább teóriám, hogy az emberek (szakmájuk és képességeik szerint) összesen kettő csoportba sorolhatóak, mégpedig a szerint, hogy ha hirtelen egy lakatlan szigeten találnák magukat valami Lost-féle szituációban, akkor hasznossá tudnák-e tenni magukat (boldogulnának-e) vagy sem? (Én ugye nyilván azzal áltatom magam, hogy én biztos boldogulnék, aztán persze ki tudja.) De a lényeg ebben az elgondolásban nyilván a szakma és a kétkezi alkotás dicsérete az összes ma divatos "mű" munkával és munkakörrel szemben (gondolok itt szinte minden pénzügyi, befektetési tanácsadóra, és általában minden most trendinek számító - zömében irodai, számítógépen végzett - munkakörre) ahol használják ugyan a hi-tech berendezéseket, de egy zsebkést nem fogtak még a kezükbe soha. Ugyanez nyilván háztartási vonalon is igaz, tehát ha életünk párja ha utálkozva is, de simán felboncol egy frissen lefejezett csirkét, alighanem jobban boldogul egy ilyen szituációban mint egy plázacica. De ezt nem lehet rendesen megírni, úgyhogy ebből nem lett cikk...

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 09:09:49

Mai program vízszerelés,duguláselhárítás,csőcsere a mosdó alatt.El tudnék képzelni sokkal jobb hétvégi programot is.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 09:13:27

Egyébként,csak részben tartom a blogot hasznosnak.Vannak benne ötletek,ez kétségtelen,ám de a mindennapi sűrűn előforduló összetettebb problémákra nem nyújt megoldásokat kezdőknek.Kevés anyagismertető van a blogban.Nagyon korszerű dolgokat lehet már kapni,amivel össze lehet dolgozni egy laza mozdulattal két különböző méretű csövet pl.Ezeket ismertetni nem ártana, a fellelhetőségi helyekkel együtt.Csak hogy ne mindent az obi áruházba keressünk.Továbbá a szakbarbárok mint én magam is,sok holminak a nevét sem tudja,így még a keresés sem egyszerű.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.21. 09:30:46

@Minyimányi Monyó: Köszönjük a hozzászólást, megfogadjuk. Ilyen jellegű ötleteket várunk is folyamatosan, akár konkrét témákról is.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.21. 13:21:19

@Thoreau: Mindkettőnk véleménye picinykét közelít a világvégére tettekkel is készülő amerikai polgárokéhoz :) Egyébként pont (Közép) Kelet-Európa nem az a vidék, ahol a jómódú polgároknak ha nincs ideje, akkor megfizetik azt, akinek van, mégoly apróságok elvégzésére is, mint dugaljat cserélni vagy feltelepíteni egy operációs rendszert. Tudatosan nem olyan példákat említek, ahol több szerszám kell egy csavarhúzónál.

@Minyimányi Monyó: A felvetés logikus. Nem mondom, hogy jogos, mert egy barkácsenciklopédiát honnan állítana össze a szerzőgárda? Naná, hogy WIki-ről vagy szakkönyvekből, ami egyrészt lopás lenne, másrészt átfogalmazva is felesleges redundancia.
A blog formátum sem alkalmas minden kérdésre választ adó, címszavakban kereshető tudástár létrehozására szerintem, arra a fórumok vagy netes lexikonok lennének megfelelőek beágyazott videókkal.
Szóval, hiába a jó szándék, de ezt főállású munkatársak és egy csomó pénz nélkül nem lehetne megvalósítani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.21. 13:41:01

Minimális műszaki érzékkel megáldott ember tudja, mihez nyúlhat hozzá és mihez nem. A televíziómhoz pl. nemcsak azért nem nyúlnék hozzá, mert nincs, hanem azért sem, mert a mai készülékeknél már egy kapcsolási rajzzal sem mennék sokra, de nem is adnak hozzájuk. Azonban számítógéppel kapcsolatban még soha nem volt szükségem szaki segítségére.

Emellett szereltem már gázkonvektort, gázboilert (kilyukadt a vízszabályzó szelep membránja, oda applikáltam bele egy kis műanyaglemezt, utána kb. 15 évig működött hibátlanul), WC-tartályt, mosdókagylóba szereltem be csapot (sarokszelepekek cseréjével), javítottam ajtózárat és hasonlók. Nem kevés pénzt takarítottam meg így.

Sajnos a szerelő sem mindig biztos megoldás - akár lehúzási szándék, akár képzetlenség miatt. Anyám mosógépe kb. két éve egyre gyengébben forgatta a dobot, már fél töltéssel sem működött. A szerelő kb. 20 ezerért akart valami panelt cserélni benne, szerencsére anyámnak nem volt rá pénze. Idén tavasszal meglátogattam, megnéztem a gépet, és rövid tájékozódás után a megfelelő fórumon kicseréltem benne a 400 forintos üzemi kondenzátort (ezúton is nagy köszönet a tanácsért annak, akit illet). A mosógép rögtön olyan erősen forgatta a dobot, mint új korában.

Ugyanennek a mosógépnek a szárító része erősen zörgött, a szerelő 2000 forint kiszállási díjért megmondta anyámnak, hogy a csapágy zörög, de nem tudja kicserélni. Én kiszedtem a két csapágyat, a típusjelzés alapján vettem ugyanolyanokat 1600 forintért, beszereltem őket, s azóta olyan csendesen szárít, mint eredetileg. Mindehhez csak csavarhúzó és fogó kellett, semmi speciális szerszám (a csapágyat egy műanyag csővel húztam le).

Anyám gáztűzhelyében két égőnél igen gyakran elaludt a láng, kikapcsolt az égésbiztosító. A szerelő (ez egy másik volt) 15-20 ezerért égésbiztosítót akart cserélni benne, szerencsére anyámnak ekkor sem volt rá ennyi pénze. Én egy villásfogóval kijjebb húztam a hőelemet, hogy jobban belelógjon a lángba (ahogy öregszik a hőelem, romlik a hatásfoka), azóta nem alszik el a láng.

A gázboilerénél is megváltoztattam a gyújtólángot (neki még sajnos nem elektromos gyújtású van). Most nem háromfelé van lángnyelv, hanem csak egy és az előre, egyenesen a hőelemre. Ehhez kicsit barkácsolni kellett a kifúvónál. Így kb. harmadára csökkenthettem a gyújtólángot, ezzel havi kb. 1000 forintot takarít meg (egy gyújtóláng gyári beállításban kb. havi 10 köbméter gázt fogyaszt). Egy kisnyugdíjasnak ez nem kevés.

Amúgy bölcsész végzettségem van, műszaki iskolának még a közelében sem jártam. :) Viszont smucig vagyok, nem hívok szerelőt egy csavar meghúzásához vagy egy szeg beveréséhez.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.21. 13:57:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az életrevaló bölcsész. Mélyen tisztelem ezeket az embereket már csak ritkaságuknál fogva is. És ha nem poén a női nicknév, akkor már szinte szeretnék is megismerkedni veled és közös fotót készíteni :)

magyar bucó 2013.09.21. 14:07:58

@Morgan kapitány: Jelenleg az előző rendszer tudatos törekvését folytatva a kormányzat csökkenteni igyekszik az emberek önállóságát, önellátásra való képességét. Így lesznek jó alattvalók (birkák).

Mérges 1234 2013.09.21. 14:11:30

Az ember szinte mindent meg tud csinálni csak akarni kell.

A legtöbb emberből az akarat hiányzik, és a hozzáértés hiányával takaróznak. A szakemberek sokszor sokkal hülyébbek, mint a józan és és a google kombó. Internettel meg sok idővel bármit, meg lehe csinálni.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 14:17:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor te olyan vagy mint én.Én is smucig vagyok szerelőket hívni.Azért a gázhoz meg a villanyhoz nem mernék hozzányúlni,de minden mást én is megszerelek.:)

Circus 2013.09.21. 14:25:34

A posztban megénekelt szakemberek általában azt felejtik el, hogy mindenki nulla tudással kezdte, tehát kellő gyakorlattal azért egy közepes szintre el lehet jutni szinte minden szakmában, és ez nem csak a kétkeziekre igaz.

Csak nekem volt egyébként olyan technikaórám (már 40+) városi gyerek lévén, ahol megtanították a villany és csőszerelés alapjait?

Általában aki nekiáll barkácsolni (nem divatból), az jó esetben egyrészt a józan paraszti ész birtokában van, tehát a húzzuk ki a konnektorból, mielőtt belenyúlunk típusú tanácsok (amelyek valahol a 'nem szárítunk macskát mikróban, mert nem jó neki' szinten vannak nálam). Aki mindezek nélkül teljesen hülyén barmol bele valamibe, az meg is érdemli. Megcsapott már engem is háromszor az áram, ebből csak egyszer nem én voltam a hülye - tanultam is belőle.

vörösbor(de)minőségi 2013.09.21. 15:15:17

magam sem riadok vissza,az otthoni barkácsolásoktól,a javitásokat is örömmel végzem el-de a mosogép tartálya az kifogott rajtam.egyzserüen nem tudom leoperálni és muszáj lenne mert egy tökéletes tisztitáshoz ez elengedhetetlen.nem mai darab és semmilyen fórumon nem találtam segitséget hozzá.irigykedve látom azoknak az örömét akik csak lepattintják a tartályos részt és gyönyörűen kipucolva vissza..
ez egy felültöltös philips-whirpool ami huszonéves hibátlan darab-többek szerint mert a philips a több benne nem a whirpool- és már a kora miatt is nagyon jellene ez a tartálytisztitás.a leggondosabb használat mellett is sajnos koszos ronda lesz.ami jelenleg alkalmazható az nem hozza azt az eredményt amennyi b@szakodást igényel ámde folyamatos és szóismétlés nélküli káromkodásokban lehet része a családnak.
valakinek ötlete?az ecetes vizes tisztitás sem kivitelezhető igy mert ugye a tartályokon alul kifolyik mielőtt kifejtené áldásos hatását.(igen igen dugtam be a lyukakat ezzel azzal de mondom sajna ez igy nem jó)ezt le kell szerelni.azaz ki.:)))

Ferdinandus 2013.09.21. 15:25:50

A poszttal csak egyetérteni lehet, pontos és reális helyzetleírás.

Szerintem a jelenség legfőbb oka azonban nem a lustaság, hanem az, hogy egyszerűen nincs, aki megtanítaná az embereknek az önellátáshoz, az önálló problémamegoldáshoz szükséges ismereteket, technológiákat (legyen szó barkácsolásról, házépítésről, kertészkedésről, sütésről-főzésről, gyermeknevelésről, bármiről). Régen az ilyen jellegű tudás hagyományszerűen adódott át az egyes generációk között, mára ez teljesen megszűnt.

Nem tudom eldönteni, hogy mindezen folyamatok mennyire tervszerűek, de az mindenesetre vitathatatlan, hogy az emberek így csaknem a magatehetetlenségig kiszolgáltatottá (mondhatjuk: rabszolgává) válnak.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.21. 16:36:11

Azt tanácsolhatom mindenkinek a megfelelő életszerűséggel és szerénységgel, hogy amint tud, költözzön családi házba. Legyen az egy félkomfortos putri, de sokkal többet ad, mint a panel, ahol egyszerűen nem csinálhatsz semmit a számítógépezés és olvasás kivételével. Tapasztalat mondatja velem. Nemcsak az élettér tágul ki, de az ember ilyenkor kezdi érezni, hogy férfiként él, problémákat old meg és örül a keze munkájának.

Mérges 1234 2013.09.21. 17:00:43

@Morgan kapitány:

Társas (tégla) házban élek. Lehet itt is mindent csinálni. Komplett újravezetékezés, új csatornák, helyiségek áthelyezése (konyha).

Gipszkarton rejtett világítások, vízvezeték komplett cseréje, burkolás, glettelés (telibe az összes helyiséget.), festés. Stb....

Lehet mindent.

Egyet nem lehet autót építeni hobiból, ezért hajtok én is a kertesházra....

pupumpa 2013.09.21. 17:30:15

A hozzászólásokból is látszik, hogy a probléma sokkal nagyobb, mint hogy barkácsolunk-e vagy sem.

Az emberek sokkal butábbak, mint amit terjesztünk magunkról. Az egyéni butaságon túl az oktatás és a környezet butító hatásai is lassan életképtelenné teszi az embereket.
Nem hiszem, hogy ez tudatos, de annak ellenére hogy nyilvánvaló, nem változik semmi, sőt. Rengeteg példából néhány:
Saját kertjében, jó levegőn hajolgatna (ültetés, öntözés, gereblye, fűnyírás) és talán még termelne is valami gyümölcsöt, zöldséget, ehelyett sokat fizetnek, hogy izzadtságtól bűzlő teremben hajolgasson egy tömeg közepén + sok pénzért megveszi a túlpermetezett zöldséget.
Liftet használ a munkahelyén és otthon is, de este jó pénzért lépcsőzőgépes edzésre megy.
Drága baktériumölő kézmosót használnak, a túlzott tisztaság hatására az immunrendszer legyengül. Aztán ha egyszer kosszal találkozik, fizet az orvosnak és a gyógyszerért.
Az ember legalapvetőbb ösztöneit is kiölik. Általában egyetértek a környezetvédőkkel és az állatvédőkkel, de a mostanában egyre terjedő halvisszaengedős horgászat egyszerűen természetellenes. A zsákmány megszerzése és annak elfogyasztása a legősibb ösztön. Aki vissza akarja engedni a halat, az ne is fogja ki. Miért kell kínozni, horgot akasztva a szájába a partra rángatni, ha utána visszaengedik?

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.21. 19:10:10

@Mérges 1234: Én arra gondoltam, mikor szemben állsz a körfűrésszel, levágod, meggyalulod, felsőmaróval lecsapod az élét és aztán csak fúrsz, fúrsz :) vagy ugyanez fémipari gépekkel.
Szóval az épületfejlesztésen túli munkákra. Társasházban sem hely, sem végtelen tolerancia nem áll rendelkezésre hangosabb anyagmegmunkálásra. Sőt, még egy éjféli mosóprogram is okozhat feszültségeket a mennyezeten (ami nekik padló) rohangászó gyerekkel egyetemben.

@pupumpa 2013.09.21. 17:30:15 : Ez az élvezeti horgászós dolog nekem is szemet szúrt. A horgász biztosan élvezi, de a hal nem.

Loname 2013.09.21. 19:17:15

Barkácsolni pedig kell! Jót tesz az ember önbecsülésének: igenis, én csináltam vagy megcsináltam. Nő létemre sok mindent alkotok vagy rendbe hozok, és ha kutyául megkínlódom, akkor is örömöm van belőle. Apró koromtól lestem a szerelőket, javítókat, "mestereket", tátottam a számat mindenhol. Megjegyeztem sok mindent, rájöttem dolgokra. Főleg arra, hogy mindenben van valami logika, amit, ha megtalál az ember, szépen lépésenként utána lehet menni a dolgoknak. És milyen örömöt okoz, ha valami elkészül! Kertes házból tanyára költöztünk, itt aztán még jobban fölértékelődött a munkához való affinitásom. Nem csak komposztrostát vagy polcokat készítek, nem csak tyúklétrát vagy csapot javítok, de múlt héten mosógép szerelő volt itt (jótállásos géphez nyilván kihívtam). Elment, és a gép ugyanúgy leállt, mint előtte. Akkor amit tőle láttam, azt nem kapkodva, mint a szakember, hanem szépen, komótosan, nyugodtan és alaposan újracsináltam, és most gyönyörűen öblít a gépem. Ennyi.

peetestveer 2013.09.21. 20:52:55

Az alapvető probléma a mentalitás és az egész kérdéshez való hozzáállás. Barkácsolni nem érdemes! A nagyapám amikor házat épített akkor nem barkácsolt, csak hogy a cikkben említett falusi házépítési példát említsem.
Bizton állíthatom, hogy szinte mindenhez értek és meg is tudom csinálni - három feltétellel: ismerjem meg az a dolgot amit meg akarok javítani vagy létre akarok hozni, legyen megtervezve a munkafolyamat (az esetek egy részében elég fejben is) és legyenek meg hozzá a megfelelő eszközök.
Mondjuk az nagy szerencsém hogy nagyon okos vagyok, jó a műszaki érzékem és rálátásom a dolgokra, mindig képzem magam és tényleg egy zseni vagyok! A kollégámnak baromi szerencséje, hogy velem hozta össze a sors, különben nem tudom, hogy mi lenne vele nélkülem.
Sok esetben a munkakörömben is "barkácsolok", persze mindezt úgy, hogy az ügyfél ebből semmit se sejt, sőt boldog, hogy milyen szuper szerelőt fogott ki.
Régebben ráadásul mindenkinek segíteni akartam és segítettem is, de mára már benőtt a fejem lágya - hívjanak "szakembert" és fizessenek (!!!), a belső gazdasági folyamatoknak is jót tesz a szolgáltatási szektor megfelelő anyagi ellátottsága.
Ha valaki azt hiszi, hogy szerénytelen bunkó vagyok akkor téved - ez a blog kevés lenne felsorolni az általam profin létrehozott dolgok leírását és remélem még kapok az Úrtól néhány évtizedet, hogy ez a lista tovább bővüljön.

Azzal mondjuk nem feltétlenül értek egyet, hogy minden elektromos berendezést áramtalanítani kell javítás előtt - pl. egy elektromos hibakeresés így elég problémás lenne.

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2013.09.21. 21:19:26

Amikor télen itt-ott elmesélem, hogy én bizony vakon nekiállok fát hasogatni a nagyfejszével, akkor (gondolom) úgy néznek rám, mint akinek sürgősen erősebb gyógyszerre kéne váltania. Pedig egy kis gyakorlással sima liba - oké, nyomokban azért tartalmaz showelemeket is. Viszont hatalmas móka és óriási büszkeség, hogy nem adtam át magam a tehetetlenség gondolatának, hanem megküzdöttem a problémával. De szétszedem a számítógépet, a csaptelepet, ja és fenőkővel élezem a konyhakéseinket. Szóval ha az ember akar... Egyébként az a véleményem, hogy a modern ember legnagyobb démona a kényelemre való hajlam. Kényelmesebb szólni valakinek, kényelmesebb mással csináltatni, kényelmesebb nem gondolkodni, hanem kész véleményeket követni.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 21:22:14

@vörösbor(de)minőségi: Simán le kell pattintani.Mindegyik lepattinthatós műanyag tartály.Továbbá nem árt időnként a mosóporhoz trisót is önteni bőven,az is klasszul zsírtalanítja a gépet.
Még tovább,3 havonta 2 üveg 15%-s ecettel,üresen,főző mosáson átmosni az egészet.
Ezt szerelő mondta nekem,és én rendszeresen meg is csinálom.A calgon és egyéb hülyeség nem ér semmit.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 21:26:49

Na én egyáltalán nem barkácsolnék és egészen biztosan nem is csinálnék semmi pacákmelósat ,ha nem lennék rákényszerítve az égiek jóvoltából.

Untermensch4 2013.09.21. 21:57:50

az embernek kell az alkotás öröme. bringacsomagtartót barkácsoltam szögvasból, lefesteni ugyan már lusta voltam de nagy élmény volt a gyári kacat után hogy elbírta a súlyt. véletlenül kitámasztó funkciója is volt egy kerékre állítva :)

magyar bucó 2013.09.22. 11:05:36

@peetestveer:
"Ha valaki azt hiszi, hogy szerénytelen bunkó vagyok akkor téved"

Nekem a nagyképű barom jutott rólad az eszembe, tehát nem tévedek. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.22. 11:38:59

@magyar bucó: Miután nem nekem szól, a beszólásod, ezért nem kéne reagáljak, de maradjunk annyiban hogy ez nem volt egy építő jellegű hozzászólás, a stílusáról nem is beszélve. Szóval egy fekete pontot azért bevéstem...

magyar bucó 2013.09.22. 11:52:59

@Thoreau: Olvastad az előzményt? Neked mi jutott róla az eszedbe?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.22. 13:43:46

@magyar bucó: OK. Az van, hogy én véletlenül épp ismerem a kommentelőt, és ismerőstől nyilván "máshogy olvasunk" mint egy idegentől. A srác tényleg sok mindent csinál magas színvonalon, ugyanakkor persze ez a hozzászólása engem is meghökkentett kicsit... No mindegy. Lépjünk tovább. :)

peetestveer 2013.09.22. 14:24:31

@magyar bucó: Na jól van - barkácsolok egy kisebb orczát magamnak:)
Csak azt akartam a magam módján hangsúlyozni, hogy milyen fontos a magabiztosság ebben a témakörben (is). Ez már fél siker a cél eléréséhez - nyilván valamilyen szintű alapra építkezve természetesen. Valójában gyakran szorongok a rám váró feladatok miatt, ezt különböző előkészületekkel lehet kompenzálni, minél nagyobb a rinya, annál komolyabb felkészülésre van szükség. (tervezés, utánaolvasás, gyakorlat megszerzése, stb) Örülök, hogy nálad kivertem a biztosítékot, mert ez volt a cél és érthető a reakciód - ráadásul elég frappáns is.
Jó "barkácsolást" mindenkinek! (mert az tényleg tud nagyon jó lenni)

VT Man 2013.09.23. 10:57:48

Jó a poszt, és jogos.

Mindenkinek fel kell mérnie a tudását, és ha nem tud utánamenni valamilyen témának elég mélyen, akkor ne nyúljon hozzá.

Gáz: gázt ne szereljen szerintem senki, csak szerelő. Ott a hibás vagy hiányos tudás hatalmas kockázatot rejt. Értelemszerűen.

Villany: legyen áramtalanítva, duplán ellenőrizni fázisceruzával, és kisebb szerelések már végezhetőek. Új vezeték a falba? Ehhez már olvasni, tanulni kell: milyet? mekkora? hogyan szabad kötni? Nem vészes, megtanulható, de már több figyelemmel.

Faszerkezet, vagy falazat építése: ha a szerkezet összedőlésre veszélyes, akkor vagy nagyon túl kell méretezni, vagy ki kell számoltatni egy statikussal.

Gipszkartonozni pl. lehet bátran, az se nem tartószerkezet, se nem nehéz. Max csúnya lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.25. 13:25:57

"gázt ne szereljen szerintem senki, csak szerelő."

Elméletileg így van. A gyakorlat aztán néha más.

A lakásban cserélni kellett a gázboilert. Más elfoglaltság miatt nem értünk rá magunk csinálni, na meg a garancia is csak akkor él, ha a szakszerviz embere szereli fel és helyezi üzembe.

A felszerelés után nem sokkal hív a bérlő, hogy erős gázszag van a fürdőszobában. Mondja, hogy már a szerelőt is visszahívta, aki dühös volt és a telefonban valami plusz kiszállási díjról beszélt. Ebből persze semmi nem lett, mert kiderült, hogy a szerelő elfelejtette betenni a gázcsatlakozáshoz a tömítést, attól volt a szivárgás. Epic fail!

Biztos, hogy nekem tovább tartott volna felszerelni, de az hétszentség, hogy én nem felejtettem volna ki a tömítést, és a végén szappanos vízzel ellenőriztem volna a csatlakozást, pedig nem vagyok gázszerelő. A szakszerviz embere nemcsak hogy elfelejtette a tömítést, de a gáztömörség ellenőrzését is elmulasztotta.

ace22 2013.09.26. 10:31:40

Remek poszt. Magam is barkácsolok, a gáz kivételével szinte mindent. Amit a gyorszservíz 40,000 Ft-ért vállalt volna el (dugulás, vasárnap délben), azt egy csőgörény (700 Ft körül) meg némi vesződség megoldotta negyedóra alatt.

Ugyanakkor a mai berendezések tervezése és szervizelése nem kedvez a barkácsolóknak. Nincs tervrajz/kapcsolási/bekötési rajz, az eszközök nehezen javíthatónak vannak tervezve (pl. cserélhetetlen akkumulátor, lehegesztett csavarok, eltörő patentok, pláne laptopnál az alaplapra hegesztett memóriamodul, processzor és akkumulátor, gyakorlatilag bővíthetetlent és javíthatatlan), a szervízhálózat gyér, a pótalkatrész beszerezhetetlen és a szerelők képzetlenek (mert így olcsóbb).

Nem akarok tervezett elévülés konteót vizionálni, de mindenképpen ebbe az irányba mennek a dolgok.

vörösbor(de)minőségi 2013.09.30. 13:30:43

@Minyimányi Monyó: jézusom,csak nem feltételezed,hogy "csak ilyen egyszerű".és "mindegyiket le kell csak pattintani"....
továbbá köszönöm a jó tanácsot,miszerint a vízkőmentesités miként is történjen.nem ez volt a kérdésem,ezzel tudnillik semmi gondom.
az ecetes megoldásos átmosásos okosság:ez nem oldja meg azt a problémát ami kérdeztem.ehhez nem elég ha az üres mosás elején felspicceli a tatálby az estes vizet.
de mivel neked pasis munkákról távoltartási végzésed van igy kár volt olyat irnod ami nem passzol sőt a hozzánemértésedet is alátámasztja.
legközeleb óvatosabbn kéretik osztani azt ami kevés.........

vörösbor(de)minőségi 2013.09.30. 13:32:34

javitás:........."az elején felspricceli a tartályba az ecetes vizet."helyesen igy szól

lutria 2013.09.30. 18:40:11

Én pont most próbáltam ki magam mobiltelefon szerelői munkakörben,LCD kijelzőt kellett cserélni a mobilomban,típusszám szerint utánanéztem a neten a dolognak,találtam youtube videót,egy külön oldalt fotókkal az apróra szedésről,megrendeltem a vaterán 3300 Ft-ért a gyári alkatrészt,30 perc alatt kicseréltem,hibátlanul működik.
Szervizben 15.000- lett volna...

Amúgy a lakásban cseréltem/javítottam már WC-tartályt,vízcsapokat,lefolyószifon csere/rendszeres tisztítás,mosógép vízszivattyú csere,fűtőszál vízkőmentesítés kiszereléssel, izzófoglalat-konnektor-villanykapcsoló csere,olvasólámpák lengőzsinór-kapcsoló-csere,(amikor valamilyen elektromos készülék kidobásra kerül,-sz.gép,tv,videó- mindig megtartom a kábeleit,kéteres tv-videó elektromos zsinór remekül tovább él egy forrasztópáka és olvasólámpa zsinórként)hajsütővasat,(a csavarodásgátlónál eltört a vezeték-fixre visszakötöttem,majd zsugorcsőbe húztam többszörösen)lomtalanításkor túrt hófehér bútorlapból konyhába való polc készítése fúrógépre szerelhető körfűrésszel majd élfóliázással,más lakók által sittként a pincében hátrahagyott maradék járólappal és csemperagasztóval az erkély lekövezése,fugázás(talán nem tökéletesek de első alkalomhoz képest szerintem jó lett,).
Autószerelés,kisebb elektromos hibák javítása amikor a csatik elöregednek és leszakadnak innen-onnan,-pl az injektor előtét ellenállásának forrasztása,-kis hibák de mozgásképtelenné teszik az autót,benzinszivattyú csere olyan autónál ahol könyékig kell túrni a tankba,majd darabokra szedni az egész szivattyúházat a cseréhez(szintén mozgásképtelen autónál ahol még vontatni sem lehet a szerelőig tehát muszáj sk.megoldani a parkolóban.)
Végzettségem szerint mechanikai műszerész vagyok,amire a tanárok akkoriban azt mondták hogy micsoda jolly joker szakma (mindenhez fogok érteni),de persze a fentiekről egy szót sem tanítottak.Mindenesetre kalapácsot és párhuzam szorítót bármikor tudnék reszelni magamnak ha nem lenne itthon,mert azt rengeteget készítettek velem:)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.30. 18:48:04

@lutria: Fel vagy véve a körünkbe. :)
Ha mégis reszelnél egy kalapácsot, azért fényképezd le és küld el, majd írunk egy posztot arról is, hogyan készítsük el az alap szerszámainkat. (Bár a reszelőt is meg kell csináljuk valahogy, szóval nem egyszerű...)

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.01. 18:00:25

@Thoreau: Szakközépiskolában a gyakorlati napok egyik csúcsa volt, mikor kaptunk egy félkilós vasdarabot és 20 dekás kalapácsot kellett reszelni belőle.
Ha rajtakaptak, hogy köszörülsz, amíg a szakoktató kiment, akkor fekvőtámasz.
Ha bennhagytad a tokmánykulcsot, fekvőtámasz.
Ha megetted a szakoktató káposztáját poénból, fekvőtámasz.
Ha a mérőterem biztonsági nyomógombját úgy kiékelted, hogy nem látszott rajta semmilyen változás, de folyamatosan levágta a mágneskapcsolót... akkor nem tudom, de két hétig keresték a hibát.

___________________________ (törölt) 2013.11.18. 14:08:33

@Thoreau: szorgosan bólogattám a cikk olvastán, amíg el nem jutottam a teljesen áramtalanított gép meg a feltöltött kondenzátor témáig, akkor meg néztem így, hogy hö? Úgy látszik, itt olyan hibalehetőségek, veszélyforrások vannak, amikre nem is gondoltam. Írt valaha valaki egy ilyen "top 1000 hibázási lehetőség, veszélyforrás" v. ilyesmi könyvet?

Mert úgy értem, én elavultnak tartom, hogy szak-témákban hosszú regényeket olvassunk, elméleti alapozással, mindennel, mittudomén, 10-12 szakmunkásiskolai tankönyvet. Ha sokat akarunk olvasni, ott van a szépirodalom. Mint ahogy az informatikában már vannak sokkal jobban kihegyezett, tömör, listás karakterű - ezek a legjobban használhatóak - "100 tipp SQL Server Report Builder használatához" könyvek, ahol nem azzal az elméleti rizsával kezdik hogy de honnan veszi a mágneslemez a bájtot, hanem rögtön az okossággal hogy na ha ide kattintasz van itt egy ritkábban használt, de ügyes opció, gondolom ezekben a barkácstémákban is kell ilyeneknek lenniük?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.11.18. 20:26:08

@Shenpen: Az internet a megoldás a kérdésedre. Az "ezer hibázási lehetőség" nem jó, mert nem ezer van, hanem végtelen számú. Az alapvető ismeretek elsajátítása terén sajnos nem értek egyet veled, szerintem ezek megkerülhetetlenek. Vagyis igenis, néhány alap szakkönyvet nem árt átnyálazni. Ennek megkerülése szerintem hiba, ami bizonyos célfeladatok elvégzésére alkalmas, amúgy viszont használhatatlan embereket teremt. Sajnos ez a tendencia manapság.
Mindenesetre ha konkrét masinát kell bütykölni, akkor az internet a jó megoldás. Amikor meghalt a mikrosütőm, csak bepötyögtem a nevét a googliba, és rögtön találtam tematikus fórumot, mindenféle okos tanácsokkal.
A számítógépes példánál maradva: én csak hobbiból próbálkozom itt mondjuk a html és css kódokkal létrehozni oldalakat. Nyilván van egy rakás, a legfontosabb kódokat ismertető válogatás, vannak mankók és sablonok, és ezek egy csomó helyzetben segítenek. De amikor egy VALÓDI hozzáértőt látok dolgozni, aki nem csak a szemelvényeket ismeri, hanem mindent és mindezt fejből nyomja, akkor azért hamar rájövök hol a helyem...
süti beállítások módosítása