Képkeret hulladékból

2013.09.24. 09:34 | Írta: Tákolmányi (törölt)

A lambéria univerzális alapanyag. Relatíve olcsón gyalult-csiszolt, mérettartó faanyagot vásárolhatunk, ami kis kompromisszumokkal nagy felületekké építhető. Amennyiben díszlécnek vagy vékony polcnak használjuk fel, az oldaláról hulladékként levágott „C-profilból” költséghatékony képkeretet készíthetünk.

keret4.jpg

Vegyük a legolcsóbb, keret nélküli képtartót vagy pedig vágjunk üveget és hátlapot, hogy együttes vastagságuk ne haladja meg a 4 millimétert.

keret1.jpg

Látjuk, hogy a nyomás erejétől függően az üveg+hátfalat 2-5 mm mélyen beleszoríthatjuk a lambériaszelet vájatába. E szorulás miatt kapunk egy kis szabadságot, amivel kompenzálhatjuk az esetleg pontatlanul darabolt 45 fokos találkozási éleket.

keret2.jpg

keret3.jpg

A kör- vagy szalagfűrésszel lehasított darabok már finom csiszolás után is készen állnak a gérfűrészes darabolásra, de az eredmény igazán elegáns a felsőmaróval kialakított profilmarás után lesz. Ilyen csekély keresztmetszetnél (11*11 mm) elég is egy homorú negyed kört lemarni róla. Viszont, ha kifejezetten képkeret célra vágunk le >15 széles lécdarabokat, akkor már nem fordulhat elő, hogy belemarunk a vájatba egy bonyolultabb alakú késsel.

keret6.jpg
Annyira stabilan rögzülnek a keretlécek, hogy ragasztásra sincs szükség, a hátoldalon esetleg tűzőgéppel összekapcsolhatjuk a biztonság kedvéért. Óvatosan a tűzőgéppel, mert ha eltaláljuk az üveget, az könnyen végigreped. Nem erőltettem az ötletet, hogy a vékony és könnyen hasadó lécbe még képszög-tartót is csavarozzak-szögeljek, hanem egyszerű drótot hajlítottam és dugtam a képtartó gyárilag kialakított résébe.
Még összeillesztés előtt fessük le a keretdarabokat. A példában fapácot és vörösfenyő vékonylazúrt használtam fel. A sajátmárkás T* vékonylazúr nem színez annyira erősen, ezért használom előszeretettel a vizes fapácot előszínezésre.

keret66.jpg

Szükséges: kör- vagy szalagfűrész, gérvágó fűrész, tűzőgép, festék, lambéria, üveglap+hátoldal. A témában korábban készült riportunkat ITT olvashatjátok

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr565530899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

873ujr3rk 2013.09.24. 14:11:29

"A kör- vagy szalagfűrésszel lehasított darabok már finom csiszolás után is készen állnak a gérfűrészes darabolásra, de az eredmény igazán elegáns a felsőmaróval kialakított profilmarás után lesz."

kőleves bazmeg.

vasvirag (törölt) 2013.09.24. 14:16:22

off
adjatok ötletet, netán maga a blogger: leszerelt műanyag redőnyből mit lehetne csinálni? nézegetem, de ha semmi praktikus hasznosítás nem képzelhető el, akkor megy a lomizóknak
on

873ujr3rk 2013.09.24. 15:52:53

@vasvirag: szánkót. csak szerszám és idő kérdése.

Tákolmányi (törölt) 2013.09.24. 17:08:53

@vasvirag: Hahó! Szerintem semmit, ami természetes hatást nyújtana. Befesti az ember olajfestékkel, mint a fát, de akkor is látszik, hogy műanyag.

vasvirag (törölt) 2013.09.24. 23:40:10

@Tákolmányi: hja,hogy még természetes hatása is legyen, na, azért ennyire nem várok sokat a klasszik barna redőnyléctől. :))

@873ujr3rk: nem is rossz ötlet. de el kell dönteni, mert jövőre már nem lesz lomtalanítás.
süti beállítások módosítása