Csapjavítás hirtelen felindulásból

2016.10.18. 05:12 | Írta: kkm.furdancs

Szeretjük a költészetet és a barkácsolást is. Örömmel mutatjuk be Gáll István olvasónkat, a dokumentarista lelki dráma, a fokozódó feszültség visszaadásának mesterét, aki túllépve a kételyeken, magabiztosan találta ki és valósította meg egy eltört csapszár újraalkotását. Beszámolójában Hamlet tépelődése és a Vasember konstruktivitása keveredik. Köszönjük az értékes leírást és gratulálunk!

A csapszár először csak elrepedt és csepegni kezdett a tövénél...

csapjavitas02.jpg

Még aznap próbáltunk új csapot beszerezni egy nagyon kedves rokonunk segítségével, azonban nehézségekbe ütköztünk. Rendelni kellett volna, mert nem volt készleten, ilyet nem is gyártanak már, a rendelhető csapszárnak mások a méretei, stb. A repedt csap így visszakerült hozzánk.

Egy kis szigetelőszalag tömítéssel pár hétig cseppmentesen működött, így kissé feledésbe is merült az egész. Minek rohangáljunk csapért, ha semmi baja sincs? Nincs elég elintéznivalónk? Ilyesmikkel hitegettem magam, miközben tudtam, hogy bármikor vége lehet…

Nos, nem kellett túl sokat várni, ketté is tört, megadta magát!

Nem mondom, a legszívesebben elhajítottam volna, de ettől még nem oldódik meg a probléma!

Ahogy ránézek a maradék csapszárra, ami egyébként még mindig elég hosszúnak és előkelően előreíveltnek tűnt, valami bizseregni kezdett…

Talán, ha…

Elindultam a pincébe.

Út közben villámsebesen cikáztak a gondolatok az agyamban, hogyan tudnék hornyo(ka)t készíteni a tömítőgyűrűk számára? Több ötletet is elvetettem eközben, azonban egy nagyon bíztató kis csodagép terve elkészült a fejemben, mire leértem.

Utolsó ellenőrzés, mielőtt engedek a csábításnak: megvannak-e a tömítőgyűrűk? A dobozban, melyben az ilyesmiket tartom (rám jellemző módon) megvolt a letörött csővég, de:

- tömítőgyűrűk nélkül.

Nem létezik! A lényeget nem dobhattam ki! Jobban megnézem a dobozt:

- megvannak!  

Így egy hirtelen ötlettől vezérelve lázasan munkához láttam, mert nem lehet olyan, hogy a konyhában nincsen csap!

A dokumentálást utólag döntöttem el, mert a csodagép a javításhoz hamar elkészült. (Ami tulajdonképpen egy darab fa, egy csapágygolyó, egy csavar és három furat.)  A két hajtókar ugye már "készen volt". (csap és csőkulcs)

A fényképezőgép elővétele az ünnepre történő készülődés része volt. Ez arra kellett, hogy mások is tudjanak örülni velem. Így kevésbé is volt lelkiismeret furdalásom amiatt, hogy a fél délelőttömet eljátszottam egy csap miatt.

Óriás kíváncsiság volt ugyanis bennem (szó szerint durva szívdobogásom lett a beüzemelés előtt), hogy

   - milyen lesz a görgőzés?
   - hogyan bírja majd a krómozás?
   - lesz-e számottevő karcolódás?
   - elszökik-e a golyó (ld. lent, 5. pont)?
   - be tudom-e annyira nyomni a csőfalat, hogy a gyári gumikkal működjön a csap (vagy előbb szakad, roncsolódik), vagy soványabb gumikat kell   csinálnom/szereznem?
   - kell-e egymás mellett több nyomot készíteni amiatt, hogy a kellő mélység elérése érdekében a csőfal kibírja a tortúrát?
   - azért tört-e el a csapszár korábban, mert túl vékony volt a fala, vagy azért, mert anyaghibás volt, vagy nem volt megfelelő a gyártástechnológia (valószínűleg préselés) stb.
    - ha az első görgőzés nem sikerül, akkor újabb 2 cm-t veszítve már nem lesz egész egyenes a csővég, ennek ellenére működik-e majd a csodagép, vagy ki kell egyenesíteni az egyébként enyhe ívet először?
    - stb., stb...

A projektről sok-sok dolgot így is lehúztam (gondolatban), fenti okból, időnyerés végett.
Csak néhányat említek:

   - A 17 mm-es furatot kibélelni, hogy ne karcolódhasson a krómozott csőszár.
   - És/vagy felcsiszolni a furat (17 mm) felületét.
   - Őrült pontos furatot készíteni (mely még pontosabban illeszkedik a csapszárhoz) egy fúrószár oldalának átköszörülésével, ami tehát a furat átmérőjét csökkenti.
   - Megerősíteni a fadarabot, hogy a csavar miatt ébredő feszültség miatt az nehogy elhasadjon a csap furatának két oldalán.
   - Az egészet keményfából elkészíteni, akkor kevésbé szökhet el a golyó, amikor már nagyon kimozdult a leshelyről (a nagy erők miatt a furat mellett beroppanhat a fa a palástnyomás miatt). Sőt kevésbé is hasadhatna (ld.:4. pont), és a csavar által fúrt menet teherbírása is sokkal nagyobb lenne.
   - A többszöri (több helyen történő) görgőzés, illetve a szélesebb nyom elkészítése miatt állíthatóra elkészíteni a mélységet, ahová a csőszárat lehet bedugni.   (17 mm furat)
    - A csavar végét (mely a golyót nyomja) homorú gömbfelülettel kialakítani. Ehhez egy fúrószárat át kellett volna köszörülni, hogy ne tompa "V" betű fenekű furatot csináljon, hanem gömbfelületet és azzal belefúrni a csavarvégbe.
    - A csavar végét (mely a golyót nyomja) olajozni, zsírozni, sőt a process alatt ezt végig biztosítani a kenőanyag pótlásával.
    - stb.

Ezekre (8+n) mind nemet kellett/tudtam mondani, ami igen nehéz volt egyébként, mert szeretem, ha valami TÖKÉLETES!

Azonban beszéljenek a képek, azokból minden kiderül!

csapjavitas01.jpg

Letört a csap vége

csapjavitas02.jpg

Csap alkatrészek

csapjavitas09.jpg

csapjavitas10.jpg

Csodagép részlet

csapjavitas03.jpg

Csodagép

csapjavitas04.jpg

Csodagép saját hajtókarral

csapjavitas05.jpg

The process

csapjavitas06.jpg

Első görgőzés

csapjavitas07.jpg

Második görgőzés

csapjavitas08.jpg

Felgumizva

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5711803163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zweitakt 2016.10.19. 17:24:38

Geniális!:-) Ez persze nincs benne az e helyen sokszor citált
"Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet"
kötetben, de a következő, bővített FURDANCS kiadásban bizton benne leszesz!;-)

kkm.furdancs 2016.10.19. 17:39:01

@zweitakt: Igen itt az ideje, hogy kétkötetes műbe öntsük bölcsességünket :)

Untermensch4 2016.10.23. 10:59:26

Tényleg zseniális. Az öröm és meghatottság könnyeinek törölgetése közepette a "le akar szakadni a wc-tartály a falról" projektem jut eszembe. Leszámítva hogy nem törekedtem a tökéletességre...
süti beállítások módosítása