Kerti gépek téli felkészítése

2017.10.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az elektromos vagy benzines kisgépek sokat segítenek, szinte nélkülözhetetlenek a kertben végzendő munkákhoz. Ám, hogy kritikus pillanatban ne hagyjanak cserben és minél tovább működjenek, időnként ápolni, karbantartani kell őket. Az ilyen feladatokhoz nem feltétlenül szükséges szakember, csak némi műszaki tapasztalat és gondosság.  

h1.jpg

Mai írásunkban a használat utáni karbantartás és a téli felkészítés fontosságára igyekszünk rávilágítani. Üzemórában számolva gépeink nem működnek sokat (egy átlagos háztartásban), 20-50 órát talán. A fél éves téli pihenőre készülve gondos karbantartással előzzük meg, hogy ezen időszak nagyobb kárt okozzon, mint a használatban töltött hónapok.

Fűnyíróknál alapvetően fontos a kés rendszeres élezése. A tompa kés ugyanis csak szaggatja a füvet, ami károsítja a fűszálakat. Az ilyen gyep kevésbé lesz zöld, mert a tépett szálak felső pár millimétere elszárad, és ez káros hatású a gyep kondíciójára. Az éles kés vág, míg az életlen húzva szaggat és akár tövestől kitépheti a zsengébb fűszálakat. A kést köszörüléssel lehet megélezni, az élen kialakult sorját laposan tartott reszelővel, vagy fenőkővel kell eltávolítani. Az élezéshez a kést legjobb leszerelni a tengelyről. A kés védőburkolatát is alaposan le kell tisztítani a vágás közben lerakodott apró nyesedék rétegétől. 

image3.jpg

Kívülről is célszerű megtisztítani az egész gépet, és a kapcsoló kar, valamint a kerék tengelyek kenéséről sem illik megfeledkezni, mint ahogyan a kerekek alapos letisztításáról sem.Munka után pedig érdemes minden motoros gépet megtisztítva eltenni a következő munkáig. Ezzel elejét lehet venni a rozsdásodásnak és megelőzhető a rászáradt fű és sár okozta működést nehezítő elszennyeződésektől.  

image5.jpg

A motoros fűrészeknél minden használat előtt ellenőrizendő a lánckenő-olaj megfelelő mennyisége, hiszen ez védi meg a láncot az idő előtti kopástól. A kenőolaj ellenőrzésén túl a lánc feszességét is ajánlatos megvizsgálni, szükség esetén beállítani, különben a laza láncot munka közben ledobhatja a gép, a túl feszeset pedig el is szakíthatja. Az optimális lánc feszességnél a vezetőlaptól a láncot 2 mm-re lehet szabad kézzel elhúzni. Minden alkalommal ellenőrizzük a munkavédelmi célból felszerelt elemek működőképességét és természetesen soha ne távolítsuk el őket. 

h5.jpg

Fűszegély-nyíróknál a vágó damil szerepe meghatározó a gép hatékonysága szempontjából. Ezért az adott géphez csak a gyártó által megadott méretű damilt célszerű használni. A vágószál vastagsága ugyanis arányban van a gép teljesítményével, az ettől eltérő méretű damil pedig nem vág, hanem roncsol. A védőburkolat letisztítása munka után ennél a gépnél is alapvetően fontos, különben a rászáradó nyesedékréteg később csak nehezen lesz eltávolítható és a damil végét is roncsolhatja.

image6.jpg

A benzinmotoros kerti gépeket általában a nagyobb teljesítményük miatt a nagyobb területű kertekben célszerű használni. Ma már ezek a gépek általában négyüteműek, így a motorok kenését szolgáló olajat nem a benzinbe kell keverni, hanem külön olajtartályba kell betölteni. Ezért az olajszintre mindig ügyelni kell, mert ha nem megfelelő mennyisége, akkor besülhet a motor és javítása sokba kerülhet.

image2.jpg

Az olaj mennyisége mindig a nívópálcán bejelölt minimum és a maximum között legyen, és csak a gyártó által megadott és a gépkönyvben is feltüntetett minőségű olajat szabad az adott géphez használni. Új gépeknél eleinte néhány előírt munkaóráig tartó használat után teljes olajcserét kell végezni, a bejáratott gépeknél erre azonban csak évente van szükség. Erre általában a kerti munkák szezonjának az elején célszerű sort keríteni. Figyelnünk kell a hajtóműolaj szintjére is, egy kerti (rotációs) kapa hajtóműve elég mostoha körülmények között üzemel, a hajtóműolaj időnkénti cseréjére általában nem gondol senki, csak amikor már késő... 

A benzinmotoros gépek használatakor gyakori indítási hiba a túlszívatás. Ez azért következik be, mert a hideg motornál a benzin kicsapódik a henger falára, amit csak benzindúsabb keverékkel lehet megelőzni. Ha viszont a gyújtással valami zűr van, a motor ennek ellenére nem fog elindulni. A további indításokkal a benzin-levegő keverék viszont feldúsul, ám gyújtószikra nélkül nem gyullad be. Még akkor sem, ha a gyújtás esetleg megjavul. Ilyen esetekben a gyújtógyertyát ki kell szerelni és ha túl benzines, megtisztítása, átszellőztetése szükséges.

A gyertyát alaposabban is érdemes ilyenkor megvizsgálni, mert ha pl. a vége kormos, akkor e miatt, vagy más szennyeződés miatt nem képes szikrát adni. A drótkefés tisztítás után vissza lehet szerelni a helyére és újraindítással próbálkozni. Előtte a motor néhányszori megforgatásával a hengerből el kell távolítani a felesleges üzemanyagot. Ha a gyújtás egyébként rendben van, akkor valószínűleg beindul a motor.

image4.jpg

A gyertya elszennyeződésének oka lehet a rossz gyújtás beállítás, de az elszennyeződött légszűrő is előidézheti a rossz arányú keverékképződést. Ha csak a levegőszűrő elszennyeződése idézte elő a hibát azt a szűrő kitisztításával, betétcserével lehet orvosolni. A benzintartályba került szennyeződés is okozhat ilyen gyújtási hibákat, amit egy alapos tisztítással szerencsés esetben a helyszínen is el lehet hárítani. Ha ezek ellenére sem sikerül a motor beindítása, inkább ajánlatos a gépet szakember gondjaira bízni.

h2.jpg

Az illusztrációk és néhány információ a hazánkban újabban megjelent Hecht honlapjáról származik, mert megengedték. Például, mit tegyünk, ha elromlott a gép és azonosítottuk a hibát. Ilyenkor a gyártó alkatrész-katalógusából (már amelyiknek létezik ilyen terméktámogatása) válasszuk ki az adott típust, majd a robbantott ábrán azonosítsuk a keresett alkatrészt. A megrendelés után házhoz érkezik és nem a gépet kell beszállítanunk a javításhoz.

h6.gif

Nem lehet mindenki polihisztor, hogy gyújtásbeállítástól berántószerkezet javításig maga végezze el a javítást. Általában több idő megy el hibakereséssel és próbálkozással, mint egy gyors szervizes beavatkozás. Ha nem éri meg a vesződést az alkatrész beszerzése és beépítése vagy értetlenül állunk a hibajelenség előtt, az országos szervizhálózat tagjait keressük. Hírek szerint november elsejétől a Hecht biztosítja gépei ingyenes átvizsgálását.  Részletek később.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5912974270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása