Polckészítés: fakötések

2017.01.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00.jpg

Fapolcok készítésére buzdító sorozatunk első részében bemutattuk a kereskedelemben kapható fa alapanyagokat. Most összekötésük egyszerű, könnyebben kivitelezhető módjai kerülnek sorra, mint a csavarozás és ragasztás. A tiplizésre majd a gyakorlati példáknál kerítünk sort. Számos ötlet és mesterfogás létezik a falapok összeillesztésére, kattintsanak bátran a gyűjteményes illusztrációkra, a linkek nagyfelbontású ábrákhoz vezetnek.

Csavarozás: A csavarozás a bútorok összeállításához leggyakrabban használt kötésmód. Itt két alkatrészt csavarokkal fogunk össze. Előtte jelöljük be annak a darabnak a vastagságának közepét, amelyen a csavar áthalad; a furatot legjobb előfúrni, egy 4 mm-es csavarátmérő esetén 4,5 mm-es fúróval. Ez a furat már az összeállításnál pontos vezetést ad a csavarnak. Ha fával dolgozunk, amely könnyen reped, akkor fúrjuk elő az ellendarabot. Ebben az esetben az ellendarabot 3,5 mm-es fúróval fúrjuk elő, így lesz még a csavarnak „húzása”. A csavar olyan hosszú legyen, hogy masszív tartást adjon a bútornak. Kis bútorok készítésekor az összeszegelés semmi esetre sem jöhet szóba, mert a kötés tartósságára nincs semmi garancia. Azonkívül egyáltalán nem esztétikus.

fapolc17.jpg

Ragasztás: Gérben vágott sarok illesztése A legelegánsabb, ha a sarkokat gérben illesztjük. A kötés előnye, hogy nem igényel segédanyagot, a gér felület elegendő helyet ad a ragasztóanyagnak ahhoz, hogy az teljes felületen hasson. A munkadarabok szélé 45,5°-ban beállított körfűrésszel ferdén levágjuk. Amint a két vágással elkészültünk, fektessük a két darabot éles széleivel egymással szemben, ragasszuk össze a két elemet ragasztószalaggal, fordítsuk át és a két gér közös vájatát ragasztózzuk be.

fapolc18.jpg

A két résznek 90°-ba való állításával (derékszöget ellenőrizzük) létrejön a gérben való ragasztás. Ajánlatos a körfűrészt 45,5°-ra állítani, hogy helyet hagyjunk a ragasztónak. Ha erre nem ügyelünk, bizonyos esetekben nagyon nehéz lesz pontosan 90°-os kötést kapnunk.

fapolc19.jpg

Tompa illesztésű sarokkötések (egyenes élillesztés) A tompakötés azt jelenti, hogy a két alkatrészt egyszerűen egymáshoz illesztjük. A ma használatos fehér ragasztóval ez nem jelent problémát, csak arra ügyeljünk, hogy az így létrehozott kötés ne legyen teherhordó. A tompa sarokkötést pillanatszorítóval rögzítsük, hogy elérjük a kötés megfelelő szilárdságát. 

1.jpg

Polckészítési tippeket nyújtó sorozatunkban Kim Marie Krämer: Fapolcok című kötetéből szemezgetünk a Cser kiadó engedélyével, s egyben ajánljuk is figyelmükbe, mert a könyv az egyszerű deszkától a késztermékig minden polc készítését végigköveti lépésről-lépésre, sok képpel. A pontos méretarányos rajzok és ábrák munka közben segítenek bennünket, hogy a munkánk eredménye a lakásnak praktikus és kedvelt darabja legyen.

2.jpg


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8512140391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shim 2017.01.27. 07:38:00

Az nem gond, ha szélesebb az előfurat, mint a csavar? "legjobb előfúrni, egy 4 mm-es csavarátmérő esetén 4,5 mm-es fúróval"

2017.01.27. 08:14:29

@degeco: Ezt hogy csináltad? Mármint a hörcsög megjelenítését? Speciális karakter? :)):):)

silent man 2017.01.27. 09:59:52

@Shim: Értő olvasással olvasd el újra, akkor világos lesz, hogy nem gond, sőt, szükséges.

Shim 2017.01.27. 13:08:47

@silent man: szóval elég, ha az ellendarabba "harap bele" a csavar... hát jó, kösz!

degeco 2017.01.27. 13:34:04

@Könyveslány: hörcsög?
Egy sima emoji karaktert használtam:

silent man 2017.01.27. 18:11:40

@Shim: Harapós csavar :-)
Miért kellene, hogy mindkettőt harapja?

Shim 2017.01.27. 18:17:36

@silent man: ilyen, mikor a totál laikus nem tudja a szakszavakat :D gondoltam biztos jobban tart, ezért képzeltem elsőre, hogy mindkét helyen jobb, ha kisebb az előfurat átmérője. Be kell szereznem ezt a könyvet most már, hogy legalább az alapokkal tisztában legyek...

silent man 2017.01.29. 09:33:46

A rögzítendő darabot a csavarfej fogja hozzá ahhoz a darabhoz, amelybe csavarozunk. Összeszerelendő alkatrészek esetén sem fa- sem fémiparban nem készítünk mindkét darabba menetet.
Képzeld ez az alábbit : két fémalkatrészt csavarozol össze. Mindkét alkatrészbe menetet vágsz, majd a felsőn áthajtod a csavart. Az alsó darab következne, de a csavar csak a menet bekezdésénél tud az anyagba hatolni, közben persze megy lefelé, tehát addig (legfeljebb egy fordulatig) tolná el az alsó darabot. Ez csak akkor nem lenne így, ha a két anyagba egy menetben készül a menetfúrás. Nem mellesleg az összeszerelés ideje is nő a csavarozással, ahelyett, hogy a felső darabon egyszerűen áttolnánk a csavart.

anonymouse. 2017.01.29. 21:41:58

Én egy 4 mm-es faforgácslap csavar esetén lehet, hogy csak 3,0 mm-essel fúrnák mindent. Kevesebbet kell fúrni és jobban megvezeti a felső lap a csavart, így nem kandikál ki az oldalán esetleg az alsó lapnak és a mag átmérő is 3mm körül van.
süti beállítások módosítása