Egyszerű rovarszálló

2018.04.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

rovarsz5.jpg

A vegyszermentes növényvédelem arzenáljába önkéntes segítők, a kártevőket pusztító rovarok is beletartoznak. Letelepedésüket elősegíthetjük rovarszállók építésével, melyek egyben lehetnek a kert díszei és tulajdonosa kreativitásának megtestesítői egyben.  Művészi jellemvonásokat nélkülöző, de gyorsan elkészült rovarszállót építettem minap. Ennek naplóját mutatom be némi biokertészeti kisokossal karöltve.

rovarsz6.jpg

Leginkább természetközeli, naturális alapanyagot a tűzifa méretre hasogatott törzsekben találtam. Számos  rovarhotel dizájnt és példát találunk a neten, legszebbek mégis a kő-fa-égetett agyag alapanyagból, 
vagy akár egy marék rőzséből készültek.

Hasznos élőlények elszaporodásának elősegítése
A hasznos élőlények nem csak a kártevők ellenségei, a virágok beporzásáról, ezáltal a fogyasztásra termesztett növényeink nagy részéről is gondoskodnak. A talajban pedig felelnek a humuszképződésért és a gyökerek tápanyagellátásáért.

rovarsz7.jpg

Kettévágtam a 30 centis darabokat, majd az egyiket hosszában is, hogy nagyjából négyzet alakot alkossanak. Gérvágó fűrészem lapjának hattyúdalaként, a korlátozott vágásméret miatt a tetőt két részletben daraboltam. Nem lett tökéletes, de minek is tökélyre vágyni? (Oravecz-Coelho Carpenter)

Önkéntes hasznos szervezetek
A mindenki által ismert levéltetű-fogyasztó katicabogár mellett egy sor kevésbé közismert hasznos szervezet van. A százlábúak pl. a lehullott lomb levelei között élnek és számtalan talajlakó kártevőt megesznek. Az ászkarákok, giliszták és mikroorganizmusok a szerves hulladékot a legjobb komposzttá varázsolják. A madarak elpusztítják a hernyókat és más kártékony rovarokat. A sünről köztudott, hogy csigát eszik, az azonban már kevésbé ismert tény, hogy a rigók is nagy csigakedvelők. A zöldfátyolkák kifejlett egyedeinek tápláléka pedig a pollen és a nektár. Ha jóllaktak, számos utódot hoznak. Lárváik számolatlanul fogyasztják a levéltetveket. A pókok feltűnő hálóiban fennakadnak a kártevők. Az apró, alig észrevehető ragadozó atkák is nélkülözhetetlen segítők a biokertekben.

rovarsz8.jpg

Hasznos élőlények betelepítése
Ha ezeket az alapvetően vadállatokat a biokertekben szeretnénk „vendégül látni” akkor meg kell hívni őket, méghozzá oly módon, hogy törzsvendégek is maradjanak. A lehetőség szerint honos, ökológiailag értékes, megtermékenyítetlen virágú növényekből álló ízletes koszt már jó pontot jelent. Fontos a növények sokfélesége, így egész évben akad táplálékul szolgáló nektár vagy pollen. Rendkívül kedvelt táplálékaik a cserjék, a virágzó bogyóstermésű bokrok, valamint a gyümölcsfák. Az ernyősvirágúak virágzata különösen vonzó a rovarok számára. A korán virágzó fűzfák és mogyoróbokrok tökéletes első táplálékforrások tavasszal, aminek legjobban a vadméhek örülnek. 

rovarsz1.jpg

Különféle átmérőjű zsákfuratokat készítettem, hogy katicától lódarázsig mindenki megtalálja az ideális odút és mélyére húzódva huzatmentesen elvackolhasson éjszakára

A biokert mint szállás
A biokert nemcsak táplálékforrás a hasznos élőlényeknek egész évben, hanem szállást és védelmet is nyújt. A madaraknak kihelyezett fészkek értékes kiegészítői lehetnek a természetes szálláshelyeknek. A hasznos élőlények azonban csak akkor telepszenek meg tartósan, ha a kert a biokerteknek megfelelő struktúrával és elemekkel rendelkezik.

rovarsz2.jpg

Drótháló, fakeret, műanyag pánt, ragasztás - sokféle módon illeszthetünk össze fahasábokat.
Most egyszerű összecsavarozás mellett döntöttem

A hasznos élőlények otthon érzik magukat a következő helyeken:
• avar és korhadó fa;
• száraz, napsütötte kőfalak és kőhalmok;
• virágos mezők (kis virágszigetek vagy virágcsíkok is elegendőek);
• vízlelőhelyek, kerti tavak;
• „elhagyott sarkok”: fontos visszavonulási terület és menedékhely 

rovarsz3.jpg

A tető is csavarral rögzítve került helyére, sőt az egész szerkezet felerősítése is két, rovarlyukon átvezető hosszú facsavarral történik. Így stabil lesz és nem lógnak ki belőle kiábrándítóan fémszerű tartóelemek

Hasznos szervezetek téli szállása
Ősszel a „ne takarítsunk ki mindent” elv érvényesül, hiszen a precíz rendrakásnak sok áttelelő hely áldozatul eshet. A száraz halmokban és a hervadt levelek között ugyanis sok rovar tud megbújni. Már egy lenyíratlan füves rész is elég arra, hogy téli szállást teremtsünk. Felbecsülhetetlen a lehullott levelek alkotta avar, amely szerencsére ősszel hatalmas mennyiségben akad. Alacsonyabban fekvő téli lakhelyet hozhatunk létre, ha az avart nem takarítjuk el, hanem fák vagy bokrok alá gereblyézzük. A sün a kert egyik nyugodt sarkában elhelyezett nagy levélrakást szereti, a katicabogár ezzel szemben már egy vékonyka avarréteggel is elégedett.

rovarsz4.jpg

Jöhetnek a rovar úttörök vagy cserkészek virággal és tűzoltózenekarral az ünnepélyes megnyitóra, elkészült a szorgos méhek és más apró kis élőlények tömbháza, melyet egy kiszáradt barackfa megcsonkított törzsére erősítettem. Kezdődhet a beporzás!

A biokertészkedés, mérgek nélküli kert megvalósításához jó szívvel ajánljom tanulmányozásra a 2018-ban megjelent a "Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben" című kötetet, melyből fent idéztem és rovarok mellett a hasznos talajlakó, talajfelszín alatt szorgoskodó élőlényeket is szemlézi.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2613831898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aaaaaaaaaaaaaaaa 2018.04.19. 07:54:32

ötletes, és további ötletekért érdemes beírni az "insektenhotel"-t a googleba. felénk (Ausztria) elég nagy kultúrája van ezeknek. nemcsak kertekben, de erdőkben is belebotlani ilyen hotelekbe.

kkm.furdancs 2018.04.19. 10:30:18

@aaaaaaaaaaaaaaaa: Nem azért, hogy dicsekedjek, de én is készítettem összeállítást a Kapanyélen:
kapanyel.blog.hu/2018/04/05/dekorativ_es_hasznos_rovarszallok

wrstjnethn 2018.04.19. 13:38:40

Nem túl sűrű ez a lyukkiosztás? Szegény bogarak is megtapasztalhatják a panellakás hátrányait...

kkm.furdancs 2018.04.19. 14:06:11

@wrstjnethn: "Ez nem a Ritz, vazze" - Bart Simpson
:)
süti beállítások módosítása