Engem vigyen fel a padlásra!

2014.11.27. 09:26 | Írta: Mr. Furdancs

Épületek utólagos hőszigetelésén a legtöbbször a homlokzat szigetelését értjük, pedig családi házak esetében van egy másik lehetőség is a fűtési számla csökkentésére. Sok épület beépítetlen padlásterén semmiféle hőszigetelés sincs (a salak és a sártapasztás nem hőszigetelés!), és így a födém valósággal kiszívja a meleget a lakásból.

Az épületszigetelés összetett dolog, nem lehet büntetlenül elhagyni az egyes elemeit. Ha a falakat már szigeteltük, de a födémet még nem, akkor hőhidak alakulnak ki ott, ahol szigetelt és szigeteletlen szerkezetek találkoznak. Ezeken a hideg felületeken a levegő páratartalma lecsapódik, ami elősegíti a gombák megtelepedését. A körültekintő hőszigeteléssel viszont megelőzhető a penészedés.

A födém hőszigetelése nemcsak télen, hanem nyáron is jó szolgálatot tesz. Kánikula idején a családi ház padlásterében akár 40–50 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő, a meleg az egész házban az elviselhetetlenségig fokozódik. A klimatizálás költségei pedig közismertek. Elkerülhető viszont a magas villanyszámla, ha a födémre megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.

A régi családi házak padlásainak hőszigetelésénél több dologra is tekintettel kell lenni. A födémre elhelyezett hőszigetelő anyagok önmagukban nem alkalmasak arra, hogy azon járjanak vagy nehezebb tárgyakat tároljanak rajta. Az általában kis teherbírású − gyakran fa szerkezetes − födémek a további terhelést nem bírják, ezért a járófelület képzésére általánosan elterjedt 5 cm betont sem szabad ráhúzni. Padlásfödém utólagos szigetelésére optimális megoldás az Austrotherm Padlap. Alkalmazásával a födém hatékonyan, gazdaságosan, házilagosan is szigetelhető, és a padlás tárolási szerepe is megmarad.

A termék faforgács lap és AT-N100 típusú, terhelhető polisztirolhab hőszigetelő anyag kombinációja. A felső 8 mm vastag finom felületű teherelosztó faforgácslap megvédi a hőszigetelést a mechanikai hatásoktól, a 16-20 cm vastag hőszigetelés pedig télen-nyáron kellemes klímát eredményez a lakásban. A csaphornyos élképzés biztosítja a pontos, hézagmentes illeszkedést és a sima járófelületet. Mivel a hő fölfele terjed, egy négyzetméterre vetítve a födémen, a tetőn keresztül távozik a lakásból a legtöbb hőenergia. Éppen ezért ide mindig vastagabb hőszigetelést kell tenni, mint a falakra.

A gondosan megtisztított födémre először a párafékező Austrotherm fóliát kell felhelyezni. A fél négyzetméteres (0,5 × 1 m) táblákat szorosan illesztve, kötésben kell elhelyezni. Amennyiben a hőszigetelést véglegesnek szánjuk, az élek hornyaiba felhordott Purocol ragasztóval rögzíthetjük azokat egymáshoz, de a födémre nem kell leragasztani az elemeket. Új épületeken − ha a padlásteret később be akarjuk építeni − szintén jól alkalmazható a padló hőszigetelő elem, mert a szárazon fektetett elemek később visszabonthatók, és a födémen a lépészaj-szigetelés a belmagasság jelentős és fölösleges csökkenése nélkül elvégezhető, a padló hőszigetelő elemek pedig felhasználhatók a térdfalak és a szarufák előtti hőszigetelésként.

A kivitelezést animációs film is bemutatja.

Az összefoglalót az Austrotherm szállította.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr288763538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása