Másodlagos szerszámpiac

2014.12.11. 08:30 | Írta: kkm.furdancs

piac01.jpg

Szerszámot a szerszámboltból - idézhetnénk a korabeli hirdetés (cipőt a cipőboltból) parafrázisát, de ha a másodlagos piacon nézelődünk szerszámok és berendezések után, több lehetőség is adódik. Az olcsóbb ár, speciális igények vagy házhoz szállítás miatt kifizetődő lehet egy kihasználatlanság miatt leértékelt tárgy megvásárlása. Néhány pontba szedtem a legkézenfekvőbb lehetőségeket minden mély bölcsesség vagy szellemi útravaló igénye nélkül.


Kirakodós vásár
A szórólapokon hirdetett, adott helyre és időben érkező vásározókra utalok az elnevezéssel. Legfontosabb szabály, hogy csak akkor vegyünk kettőnél több alkatrészből álló tárgyat, ha ezeknek egymáson való elmozdulásukkal szemben semmiféle mérettűrési elvárást nem támasztunk. Sem a mechanikai szilárdságukkal. Jó példa az oldalra is mozgó fogó vagy az a gumiba öntött csavarhúzó, melynek éle elforog a gumiágyban. Csavarom, csavarom elmerengő tekintettel és a sokadikra tűnik fel, hogy a csavar köszöni, jól érzi magát a csavarhúzó élével űzött nászában, csak a nyél forog körbe-körbe. Viszont fémfűrészlap, flexkorong, fröccsöntött csecsemő-fürdőkád kategóriában verhetetlen árakkal versenyeznek.

piac03.jpg

Piac
Az állandó placcra települt piacosok közt előfordulnak szerszámokkal-alkatrészekkel kereskedő vállalkozók. Elektromos eszközt már rég nem lehet bolton-telephelyen kívül árulni a garancia bizonytalansága miatt, jegyzem meg, ne kockáztassunk. A piacnapokon ugyanott megtalálható kereskedőkhöz egy csavarkulccsal is visszamehetünk adott esetben reklamálni, szemben egy vándorárussal. Pozitív tapasztalatokat szereztem több ízben is, mert lógó orral távozván a barkácsáruházból, a piacon találtam meg a keresett cikket, nagyjából harmadáron. Érdemes alkudni, még ha nem is áll közel személyiségünkhöz a bazári szokás, hogy megtépjük a ruhánkat és anyánk életére esküdözünk vagy leköpjük az eladót. (Olvasmányaimból származó szituáció).

piac05.jpg

Kiárusítás - selejtezés
A szerencsés bennfentesek vadászterülete a vállalat - közintézmény által kidobásra ítélt berendezések, tárgyak, göngyöleg, stb. kedvezményes értékesítése. Információhiány miatt  ritkán és keveseknek van lehetősége innen vásárolni, másrészt a fejesek már rég lenyúlták az értékesebb darabokat.

piac02.jpg

Lomisok
A lomisok…hmm…olvastam hirdetéseket, ahol korrekt áron, bevallottan használt tárgyakat kínálnak. Például a kibontott ablakok, mint üvegház alkatrészek felcsigázhatják képzeletünket. Kérjünk nyugtát, sok kellemetlenségtől, fekete mellényes emberek kiáltozós látogatásától kímélhetjük meg magunkat, mint potenciális orgazdák. Egyszer láttam piacon egymásra dobált, évtizedes kosztól, napfénytől kisárgult konyhai elektromos eszközöket, sőt, gyermekjátékokat is. Úgy éreztem, beszennyeződött még a tekintetem is, nemhogy megfogjak egyet közülük. Szerintem csak végszükségben.

piac06.jpg

Árverés
Árveréshez élőben nem volt szerencsém, csak olvasmányaimra hagyatkozhatom. Elegáns hölgyek és urak licitálnak az Éjjeli őrjáratra kis táblácskákkal, miközben a személyzet pezsgőt szolgál fel. Máskor-máshol két kigyúrt, bőrdzsekis fiatalember idővel megkér, hogy fejezd be a túlfűtött licitálást, mert eltörik a karodat.  Talán ez utóbbi sarkallhatta az adóhatóságot, hogy egy regisztráláshoz kötött portálon rossz felbontású képek alapján megtetszett cikkekre tegyük meg tétjeinket. A felület nehézkes és a kínálat nulla (legalábbis 2000 tétel alatt, ebben már a mázas cserépedényektől kezdve a Drakula dühe társasjátékig minden benne van), de nem hagyhattam ki a felsorolásból. Őszintén többet vártam egy teljes ország elkobzott vagy végrehajtás alá került tárgyait felsoroló weboldaltól, adatmennyiségben és vizuális minőségben is. Néha méltányos a kikiáltási ár is, de semmilyen garanciát nem vállalnak a tételekre.

piac04.jpg

Apróhirdetés
Igazán széles kínálatot biztosító internetes - esetleg nyomtatott - platform. Manapság szűkült az ingyenes apróhirdetési portálok piaca sajnos, mára ketten maradtak plusz Vatera és a külföldi oldalak. Csak fontos általánosságokat ajánlhatok: ellenőrizzük az eladót, ha tudjuk és soha ne utaljunk előre. Drága lehet a féltégla kilója, ha mobiltelefon árban vásároljuk.  


Nagyjából ezek a lehetőségek kínálkoznak a boltokon és webáruházakon kívül. Mivel a csomagszállítás díja könnyen alacsonyabb lehet egy beautózásnál, a kínálat hatalmas és az árak alacsonyabbak, én webáruházakból vásárolok. Őszintén drukkolok, hogy minden barkácsáruházas dolgozónak legyen munkája, de szerepüket háttérbe szorulni látom.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.


A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr98763520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása