A hét műtárgya: zöldséges rekesz

2016.06.09. 05:12 | Írta: kkm.furdancs

Ez a látszólag kész és barkácsolhatatlan tárgy rejt magában lehetőségeket zöldség tárolásán kívül is. Az agyonhájpolt raklappal szemben nem igényel további megmunkálást és festést. Gyárilag készen áll az ipari anyagtárolásra, akár műhelyben, akár kamrában akarunk polcrendszert építeni belőle.

rekesz1.jpg

UV-sugárzást derekasan álló, szilárd műanyagból készült. Méretei 60*40*az M után álló szám, centiméterben. Tehát az M10 láda 10 centi magas. Létezik fogantyús, illetve natúr változata és a 700-1500 Ft ár nem sok az akár több évtizedes szolgálatért.

rekesz1d.jpg

Alján -2 cm szegély húzódik, hogy stabilan egymásba illeszthessük őket. Ezt használtam ki és az aljához illeszkedő kereteket készítettem, melybe be lehet pattintani a műanyag ládákat. Ha gyakran mozgatjuk tartalmát, érdemes néhány vékony betonvasat tenni középre, ez megakadályozza ládánk beesését a keretek közé egy nagyívű mozdulat nyomán.

rekeszw.jpg

A stabilitás fontos követelmény. Ugyan nem ostromoljuk a 20*20 zártszelvény szakítószilárdságát, viszont kilengés ellen a tartóoszlopot készítsük 40*20 méretből (a szélesebbik oldal legyen szemben a szemlélővel) és egy középső merevítővel is lássuk el. Több polcrendszert egymás mellé állítva akár össze is csavarozhatjuk őket.

wwwqwqw.jpg

Egy prototípus készítésénél - már amennyiben mellőzzük a pontos mérnöki számításokat - hajlamosak lehetünk túlméretezni az alkotóelemeket. A fenn látható Piroska túlélne egy nukleáris csapással kombinált jetilázadást is, ehhez mérten tömege és anyagára is szélsőséges.

rekesz2.jpg

Második nekifutásra már karcsúbb kivitelben született meg és egyetlen, középre helyezett tartóoszlopra kerültek a keretek. Bármilyen szögben elforgathatók, zöldségesbolti kínálóállvány, Olé! Ipari benyomást kelt azzal, hogy a keretek alkotóeleminek végét 45 fokos szögre vágtam, a tartólábba pedig zártszelvény dugókat vertem.

image15d.jpg

Tehát ha magasságban, dőlésszögben variálható, könnyen takarítható és olcsó polcrendszerre vágyunk (na jó, nem könyvtárban vagy múzeumban), elő a gyorsdarabolóval és hegesztő készülékkel.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr758776516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.06.10. 23:31:24

Az ötlet jó és a 20*20-as zártszelvény könnyen hordozható, de van némi aggályom, ha a szögben megdöntött állványon mondjuk zöldségek vannak és már a fele lefogyott, akkor elfordítják a nehezebb zöldségek a keretet, mert a hatos csavar nem szorít ehhez rendesen. Ilyenkor jó lehetne az összecsukható szinti állványnál alkalmazott lyuggatott tárcsa, vagy az oszlopra felhegesztett laposvas két állásba kifúrva.
Más. Ha már a tárolásnál tartunk, nem lesz egy hét műtárgya cikk az övre akasztható szerszámtartóról, szögtartóról esetleg? Most gondolkodóba estem, hogy sokszor jó jönne. Nézegettem, hogy nagyon profinak kinéző Makita és DeWalt tartók vannak, de ezek mind többnyire műszálas anyagokból készültek, amit régi emlékeimben olybá tűnik, hogy hamar megeszik a reiser csavarok.

anonymouse. 2016.06.10. 23:48:07

Most nézem, volt hasonló cikk: Az öv

kkm.furdancs 2016.06.11. 06:52:41

@anonymouse.: Magam is meglepődtem, de az M8 körmös alátét és zárt anya kombináció gond nélkül megtartott egy 7.5 kilós kalapácsot a 45 fokban elfordított polcon legszélére téve is. Nagy dolog a súrlódás :) A másik terhelési próba az 1 polcra felrakott 3 rekesznyi befőtt volt, 41 kg össztömeggel. Szerintem a hídépítők nem szorongtak annyira az új híd alatt állva, mikor elhúztak felettük a kővel megpakolt teherautók, mint mikor leteszteltem. :)
A kilengés nagyobb probléma, ezért kell az előre-hátra tengelyre vastagabb anyag.

anonymouse. 2016.06.17. 20:45:02

@kkm.furdancs: Az körmös alátét ötletén felbuzdulva megoldottam egy régi problémámat. Van egy összecsukható grill tárcsám és van hozzá egy gázrózsa, ami nem elég magas, ha a földre aláteszem. Ezért a 1/2 colos grilltárcsa lábra akartam oldhatóan rögzíteni. Ekkor jött a körmös alátét velem szemben (itt a blogon) és teljesen elbűvölt! :)
Két földelő bilincset (1/2 és 3/4 col) kellet egymáshoz rögzíteni egymással szemben és tengely irányban 90 fokban eltolva.

Ezt így oldottam meg:
www.kephost.com/image/cPfo
www.kephost.com/image/cPfK
www.kephost.com/image/cPfP
www.kephost.com/image/cPfm

kkm.furdancs 2016.06.18. 08:09:55

@anonymouse.: Nahát! Földelő bilincs. Ilyen kialakításban még nem láttam. Nagyon gépészeti benyomást kelt. Gratulálok a megoldáshoz. Előnye, hogy kicsit nagyobb a két cső közti távolság, mintha egymásra szorítod őket.
Grillezésnél minden előfordulhat :)

A jövő viszont itt kopogtat, és nem lesz nehéz saját igényekhez mérten nyomtatni egy műanyag fogantyú-tekerőt a csavarok végére:
furdancs.blog.hu/2016/06/18/3dprint_szoftverek_es_letoltesek_308
Nagyon még a tervezéssel sem kell fáradni, mert az ingyenes tervmegosztó oldalakon más grillezők is ötletelnek és letölthetők a nyomtatásra kész modellek.

anonymouse. 2016.06.20. 10:25:35

@kkm.furdancs: Biztos vagyok benne, hogy ezé lesz a jövő, de jelenleg kb. ott tartunk, mint anno az első CD-ék írásnál, hogy hallottam már olyan emberről, aki látott már ilyet. Tudsz olyan műhelyet, ahová bemegyek elviszem a kis 3d-és gombocskámat kompatibilis formátumban és rentábilis áron kinyomtatják?

kkm.furdancs 2016.06.20. 12:21:06

@anonymouse.: 175000,- forintért (Kínából olcsóbb) az ember kap egy nyomtatót, amit anyagáron használhat. Nem mindenki használja ki természetesen, de ha van egy hobbi vagy szakma - nagyon sokrétű alkalmazása - gyorsan ki lehet használni, hogy negyedáron, saját ízlés és méretezés szerint készítheti el a szükséges alkatrészeket a bolti beszerzés helyett.
Régen olvastam hirdetést bérnyomtatásra, de nagyon drága volt. Akárcsak a CD-írásnál, itt is a hardver árcsökkenése maga után vonja a szolgáltatás terjedését és áresését.
süti beállítások módosítása