A könnyen mozgó fiókok titka

2016.08.19. 05:00 | Írta: -nos-

A hagyományosnak mondható fiókok - attól függően, hogy mit tárolnak benne – gyakran elég nehezen mozgathatók. Ez érthető, hiszen általában egymásra fekvő lécek határozzák meg a helyüket és ezeken húzkodva lehet a fióktesteket mozgatni.

Az egymásra fekvő felületek súrlódása viszont megnehezíti a mozgatásukat és még a szappanos kenés ellenére is elég nehéz a kihúzásuk, helyükre tolásuk. Ezt még a műanyag sínes megvezetések is csak részben képesek csökkenteni, kopásuk esetén pedig egyre nehezebb az ilyen fiókok mozgatása is. Ezen azonban bizonyos esetekben könnyű segíteni, ha ezeket az elavult fiókvezetőket korszerűbb, görgős, vagy golyós vezetősínek váltják fel.

Ezek már igen könnyen mozgathatóvá teszik a régi fióktesteket, bár alaposan meg kell gondolni, hogy mikor melyikre célszerű a régi lécvezetőket cserélni. Az önbehúzó fiókvezetékeknek ugyanis a fióktest két oldalán szabad helyre van szükségük, pontosabban a fióktestnek oldalanként 12,5 mm-rel kisebbnek kell lennie a fiók számára kialakított, kávák közötti távolságnál. Az új fiókvezetékek hossza is meghatározó, ezt pedig a fióktest mélysége alapján határozható meg, pontosabban annál 2 mm-rel legyen rövidebb.

Az ilyen fiókvezetékek általában 25 és 30 kg terhelésre méretezettek és 50 mm-enként növekedő hosszban kaphatók, 250-700 mm-es méretig. Ezen kívül az egyszerűbbek nem húzhatók ki teljesen, a két támasztó és vezető görgő kb. 40 mm-nyi távolságban megakasztja a fióktest teljes kihúzását. Kissé megemelve viszont lehetővé teszi a fiók teljes kiemelését a helyéről.

Ez egyben meg is könnyíti a beszerelésüket, a kétgörgős és egymás mellet mozgó lemezvezetéket ugyanis néhány csavarral lehet a kávaoldalakra, illetve a fióktest alsó élére felcsavarozni. Ezek azért önbehúzó fiókvezetők, mert a bútorkáva belső oldalára  szerelt darabok vége kissé lejt, így a könnyen gördülő fiók végül teljesen ütközésig hátratolás nélkül is becsukódik. Ezeket a fiókcsúszókat főként a régi léces megvezetésű daraboknál célszerű alkalmazni, ahol kellő hely van a beszerelésükre. Ezeknek azonban van telesen kihúzható változatuk is, amelyeknek a helyigénye oldalanként változatlanul 12,5 mm, de ezek már ún. kétpályásak és beszerelésük gondosabb munkát igényel. Jó beállítással és kellő méretű önbehúzó fiókvezetékek beszerelésével a legtöbb régi fiók könnyen mozgathatóvá tehető.

Az olyan fiókokon azonban amelyeket már oldalsó horonnyal ellátott ún. félkész fiókoldalakból készítettek, a golyós fiókcsúszókat célszerű alkalmazni. Ezek az adott oldalak vezető hornyába illő méretűek és ugyan nem önbehúzóak, viszont nagyon könnyen mozgathatókká tesznek minden ilyen süllyesztett horonyvezetékes fiókot amelynek a horonymérete 17x9,5 mm-es.

A golyós csúszók teherbírása kb. 10 kg, beszerelése azonban elég körülményes, mert előbb a fiókkáva hornyába kell azt M4-es csavarokkal a belső oldala felöl  a helyére erősíteni, majd a másik részét a fiókoldal - megfelelő helyen történő átfúrását követően - lehet a fix vezetőrészét a bútor belső oldalára csavarozni.

Ehhez a csúszó alapján célszerű karton fúrósablont készíteni és ezt használva  – a fióktest megfelelő beállítása után - rögzíthető csak fel a csúszók ellendarabja. A fiók azonban nem lesz teljesen kihúzható, a fiókmélység „vesztesége” azaz a ki nem húzható része a csúszó méretétől függően 46 és 94 mm között változó. Van ennek a fiókvezeték fajtának teljesen kihúzható változata is, ám ezt csak szélesebb, 27 mm-es hornyú fiókoldalakba lehet beszerelni és emellett a káva mellett oldalanként legalább 13 mm széles helynek kell lennie. Márpedig ez csak ritkán fordul elő. Az ilyen korszerűsítésekbe azonban alapos felmérést követően célszerű csak belefogni, ám a könnyebb mozgathatóság miatt érdemes a régi léceket görgős fiókcsúszókra cserélni.       

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr88764038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.08.19. 14:15:00

Ilyesmit régi bútorba nem szerelünk be, oda elég kicsit megcsiszolni a csúszó felületet, száraz szappannal megkenni. Jó még a kréta por, a hintőpor is. Műanyagoknál egy kis olaj, vagy grafit,de csak óvatosan, és csakha nem látszik

Lucifer Morningstar 2016.08.19. 14:23:43

Stílbútor vs obis fióksín - megfizethetetlen

John Doe3 2016.08.19. 14:40:17

Szilikonzsír. És elfelejtheted a posztot, a súrlódást, mindent.

Treff Bubi 2016.08.19. 14:48:37

@Lucifer Morningstar: ha ügyesen a fa eredeti árnyalatára lakkozod, észre sem venni nyitáskor:)

Péter 2 2016.08.19. 15:04:34

Rögtön írni akartam a szilikonzsírt, ha meg nem előztek volna, úgyhogy csak megerősítem. A rendes görgősnek van értelme, ha elfér, de ha nem, nincs értelme vacakolni az egésszel. A fa vezetősínek érintett felületét jól meg kell kenni szilikonzsírral, hogy magukba szívják, és onnantól kezdve gyakorlatilag örökéletű, 10-15 év elteltével is pont ugyanolyan, de legrosszabb esetben megint lehet kenni rá egy keveset.

Őszülő Juhász 2016.08.19. 15:30:28

Az első képen szereplő fiók ránézésre Szentgyörgyi Kata ("Kicsi Ház") egyik sokáig dédelgetett munkája. Leellenőriztem, és tessék: akicsihaz.hu/2013/07/munkakozi-allapot-avagy-mit-tegyunk-ha-akad-a-fiok.html
Hát ha valaki, ő tuti nem fog felszerelni egy régi bútorra ilyen lentebb bemutatott bútorsínt! Ellenben gyönyörűen végigdokumentálta a felújítás menetét, érdemes végigolvasni mindhárom részt. Én is sok mindent tőle tanultam, illetve az apámtól tanultakat annak hatására mertem elkezdeni alkalmazni, hogy tőle olvastam, mi minden "nem lehetetlen".
Ha bútort építek, akkor oké a gurulós sínpár, de ha felújítok, akkor nehogy már! Mellesleg az is kisebb művészet lenne, hogy a régi rendszer méretéhez illő modern alkatrészt találjunk, illetve össze is házasítsuk őket működőképesen.

Netuddki. 2016.08.19. 16:01:12

A golyós csúszók szart se érnek. Rövid idő alatt szétesik az egész, a csapágygolyók meg szanaszét gurulnak. Még véletlenül se gondolkodjatok ilyenben!

Netuddki. 2016.08.19. 16:08:33

@Tibi !: Ruhásszekrény 80cm széles fiókját szerelte fel valamelyik ostoba barom golyós csúszókkal, persze, hogy szétesett. Kicseréltem, az is. Aztán a szekrény oldalára alu zártszelvényt raktam, abba ment a fiók hornya a golyós csúszó helyett, azóta működik, és azóta nem veszek olyan bútort amibe golyós csúszót raknak. Az előtte látható görgős az jó.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2016.08.19. 16:16:42

Tegye fel a kezét, aki még nem látott görgős fiókot...
@Tibi !: Hát ha olyat veszel, akkor nem is. Nálunk a sacc tíz éves szekrényben köszöni, jól elvan, pedig ótvar nehéz az a fiók.

epidermis 2016.08.19. 16:40:42

@Tibi !: attól függ, milyen márkájút vettél.
A Strong nagyon jó, a Hafele is. De, amit a Forest árul, az egy kalap sz@r.

epidermis 2016.08.19. 16:44:32

A valóság az, hogy a golyós sokkal jobb, mint a görgős.
A márkája nem mindegy. Mert a görgősnél a Hettich igen magas minőséget képvisel. A golyósnál a Strong.
Ha ekkora fiókot csináltatok, akkor minimum 16 mm-es fenékkel, Blum Tandem fióksínnel kereszthevederrel.

rozsomák 2016.08.19. 19:11:09

Azért azt a két és fél centit - oppardon 2x1.25 mm-t - , ami kell a művelethez, elég nehéz meglelni a régi típusú fiókok esetén, bár esetleg szét lehet szedni az egészet, megtoldani magát a szekrényt, ezt talán hagyjuk ugyebár, avagy szétszedni a fiókokat, lefűrészelni a felesleget és utána összeilleszteni megint.. hát nem tűnik egyszerűnek...

Szóval én ezt az egészet nem értem.

kkm.furdancs 2016.08.20. 08:26:07

@Őszülő Juhász: Köszi!
A fotóra "erősítettem" a linkjét :)

Jövő héten a brutál erős és nehéz golyós fióksínekről lesz szó, ezért vettük elő felvezetőként ezt az írást.

Gyulimali 2016.08.20. 14:43:57

Én meg már azt hittem, valami óriási furfangosságot tudok meg, de ez eléggé kiábrándító volt.

anonymouse. 2016.08.21. 07:32:16

Az ötlet jó lenne, de a fenti posztolóknak annyiban tényleg igaza van, hogy ez a megoldás csak ideális esetekben jó, ami eléggé ritkán van. Mint például vezető sínek esetében a fióknak -25 mm-rel kisebbnek kell lennie a korpusznál.

Görgős síneknél (pl. strong) viszont nem olyan rossz a helyzet, de ehhez már alaposabb szakértelem kell, mert ezt már lehet, hogy marni kell az eredeti nútolás mentén, de ha valaki ügyes egy favésővel is meg tudja oldani.

Szilikonzsír tényleg jó, de ilyet egy háziasszony ritkán tart a retiküljében például. Viszont mindenkinél van otthon gyertya, aminek a sínre-nútra történő alapos bedörzsölésével megoldotta az ember a problémát.

WD40, jah... Persze tudom, hogy mindenre jó, még fogmosásra is, de ez már csak haladóknak! :) Ha az ember szeretné, hogy olyan jó petróleum szagú legyen a konyhafiókja, akkor tessék...
Javítani fogja a súrlódást biztos, de a fenti jellegzetességgel.

Thoreau kollégát hiányolom, hogy megszólaljon, aki ebben a témában is szakavatott... Régebben írt, most hova lett?

De egy dologgal kapcsolatban sok mindent elért ez a cikk, amit kevesen vesznek észre, hogy a ebben a témakörben közelébe került No.1-ba a Google találati listáján. Gratula!
süti beállítások módosítása