A menetmetszés elmélete

2016.08.22. 05:02 | Írta: kkm.furdancs

dsds.jpg

 A külső csavarmenetek kézi megmunkálóeszköze a menetmetsző. A menetmetsző tulajdonképpen edzett anyához hasonlítható, amelyet ráhajtunk az orsóra és így készítjük az orsó menetét. A menetmetszőkön hornyok vannak, ezeket nevezzük forgácstérnek. A menetmetszők 3, 4, 5 vagy több horonnyal készülnek.

 A menetmetszők lehetnek:
- métermenetűek;
- finom-métermenetűek;
- Whitworth-menetűek;
- csőmenetnek.

Kétféle menetmetsző ismeretes. Az egyik H (hasított), a másik Z (zárt) menetmetsző.
A forgácsoló munka zömét a bekezdő rész végzi. Ez választja le a legnagyobb "forgácsmennyiséget. A bekezdő rész után levő szabályozó rész tulajdonképpen a mennetek szabályozását, a metszőlap irányban tartását látja el. A bekezdő rész hossza a menetemelkedés 1,25-1,5-szerese. A süllyesztési szög 60°.

eee.jpg

 A menetmetsző kialakítása

Zárt menetmetszővel a menet egy munkamenetben vágható. Hátránya, hogy a nagy menet vágási igénybevétel következtében a forgácsolóélek hamar eltompulnak, élezni pedig csak az arra alkalmas élezőgépeken lehet.
Az átvágott (hasított) menetmetszőt egy szétfeszítő- és két állítócsavarral kis határokon belül úgy be lehet szabályozni, hogy a csavarmenet két, esetleg több részletben is rávágható. így az anyamenetbe pontosan illeszkedő kotyogásmentes orsómenetet lehet készíteni.

A menetvágás bekezdő munkájának megkönnyítésére a metsző mindkét lapja süllyesztett.
Menetvágás közben nem forgácsolódik le a menetek kialakításához szükséges teljes anyagmennyiség, az anyag egy része benyomódik a menetmetsző menetei közé. A menetmetsző megszorul, a meneteket megsérti, leszakítja. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, az orsó átmérőjét a menet névleges átmérőjénél mindig kisebbre kell készítenünk. Ezeket az értékeket az MSZ 04 tartalmazza úgy, hogy a külső átmérő tűrését mindig negatív előjellel adja meg. (Pl. egy M10 csavar külső átmérőjének tűrése -0,25 >< -0,04 mm.)

A menetmetszőn a következő jelöléseket tüntetik fel:
- a menet jele (pl. M 10);
- a pontossági osztály számjele (a II. osztály kivételével);
- lágy, ill. kemény anyaghoz való alkalmasság jele L, ill. K betű;
- a gyártó jele;
- az anyag jele;
- az MSZ rövid szabványjele;
- gépi menetmetszőn a gépi szerszámjel (csillag).
A csavarmetszőn a rögzítő- és szabályozócsavarok kúpos végződései számára csavar fészkeket helyeznek el. A rögzítő- és a szabályozócsavar-fészkek helyének megengedett eltolódása a menetmetsző középsíkjától legfeljebb 0,25 mm lehet. A csavarmetszők befogására keretmetsző fordítóvasat használunk.

1q.jpg

Keretmetsző fordítóvas

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr210408646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.