A menetmetszés elmélete

2020.11.30. 05:02 | Írta: kkm.furdancs

dsds.jpg

 A külső csavarmenetek kézi megmunkálóeszköze a menetmetsző. A menetmetsző tulajdonképpen edzett anyához hasonlítható, amelyet ráhajtunk az orsóra és így készítjük az orsó menetét. A menetmetszőkön hornyok vannak, ezeket nevezzük forgácstérnek. A menetmetszők 3, 4, 5 vagy több horonnyal készülnek.

 A menetmetszők lehetnek:
- métermenetűek;
- finom-métermenetűek;
- Whitworth-menetűek;
- csőmenetnek.

Kétféle menetmetsző ismeretes. Az egyik H (hasított), a másik Z (zárt) menetmetsző.
A forgácsoló munka zömét a bekezdő rész végzi. Ez választja le a legnagyobb "forgácsmennyiséget. A bekezdő rész után levő szabályozó rész tulajdonképpen a mennetek szabályozását, a metszőlap irányban tartását látja el. A bekezdő rész hossza a menetemelkedés 1,25-1,5-szerese. A süllyesztési szög 60°.

eee.jpg

 A menetmetsző kialakítása

Zárt menetmetszővel a menet egy munkamenetben vágható. Hátránya, hogy a nagy menet vágási igénybevétel következtében a forgácsolóélek hamar eltompulnak, élezni pedig csak az arra alkalmas élezőgépeken lehet.
Az átvágott (hasított) menetmetszőt egy szétfeszítő- és két állítócsavarral kis határokon belül úgy be lehet szabályozni, hogy a csavarmenet két, esetleg több részletben is rávágható. így az anyamenetbe pontosan illeszkedő kotyogásmentes orsómenetet lehet készíteni.

A menetvágás bekezdő munkájának megkönnyítésére a metsző mindkét lapja süllyesztett.
Menetvágás közben nem forgácsolódik le a menetek kialakításához szükséges teljes anyagmennyiség, az anyag egy része benyomódik a menetmetsző menetei közé. A menetmetsző megszorul, a meneteket megsérti, leszakítja. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, az orsó átmérőjét a menet névleges átmérőjénél mindig kisebbre kell készítenünk. Ezeket az értékeket az MSZ 04 tartalmazza úgy, hogy a külső átmérő tűrését mindig negatív előjellel adja meg. (Pl. egy M10 csavar külső átmérőjének tűrése -0,25 >< -0,04 mm.)

A menetmetszőn a következő jelöléseket tüntetik fel:
- a menet jele (pl. M 10);
- a pontossági osztály számjele (a II. osztály kivételével);
- lágy, ill. kemény anyaghoz való alkalmasság jele L, ill. K betű;
- a gyártó jele;
- az anyag jele;
- az MSZ rövid szabványjele;
- gépi menetmetszőn a gépi szerszámjel (csillag).
A csavarmetszőn a rögzítő- és szabályozócsavarok kúpos végződései számára csavar fészkeket helyeznek el. A rögzítő- és a szabályozócsavar-fészkek helyének megengedett eltolódása a menetmetsző középsíkjától legfeljebb 0,25 mm lehet. A csavarmetszők befogására keretmetsző fordítóvasat használunk.

1q.jpg

Keretmetsző fordítóvas

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9310408646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lcsaszar 2020.11.30. 08:33:43

Szép dolog az elmélet, de még fontosabb a gyakorlat. Csak néhány tipp: az orsó végét, amire a menetet vágjuk, érdemes 45 fokban letörni, hogy könnyebben rákapjon a menetmetsző. A metszőt vágás közben olajozni kell, akár WD-40-nel. A metszőt 1-2 fordulat után visszafelé is kell forgatni, majd ismét lehet továbbhaladni. Időnként érdemes teljesen visszatekerni, és a forgácsot eltávolítani.

zweitakt 2020.12.05. 17:46:43

@lcsaszar: Hajaj! Bizony!
Acélhoz finom gépolaj, aluhoz dízel! És nagyon kell figyelni, hogy a menetmetsző merőleges legyen a köridomra a bekezdésnél, mert pl réz esetén úgy félremegy a menet, hogy az egyik oldal sima marad, a másik meg elfogy... Én jártam így, kb 20mm alatt a 6mm-es köridom réz egyik oldala épp megkarcolódott a menetmetszőtől, a mások oldalon meg mát 2mm hiányzott a kör keresztmetszethez! **&#<$ß!!

A menetmetsző készletben mindig legyen egy fogkefe, és egy pipatisztító körkefe is, a metszés/fúrás utáni letisztáshoz!

Amúgy a gyakorlati rész a fent idézett remekműben a 188. oldaltól indul!;-)

Wildhunt 2020.12.07. 13:34:09

@zweitakt: Aluhoz dízel - biztos hogy igazad van, de ez honnan jön?

zweitakt 2020.12.08. 12:45:54

@Wildhunt:
Hinnye! Ezt bizony egy öreg tanáromtól tanultam még zsenge kamasz koromban 1989-ben. Alumínium megmunkálását dízellel kenjük (fűrészelés, menetmetszés, nyírás), acélt finom olajjal.
Ezért a fémfűrészt mindig el kellett törölgetni használat után, nehogy rossz kenőanyag kerüljön a szent anyagra! ;-) Azóta nem is néztem utána, hogy mi a möge.. Réz nem került elő, azért nem is tudom, azt mivel kéne;-)))

Wildhunt 2020.12.08. 13:57:44

@zweitakt: Valami szakivudu lehet. Mindenesetre az ilyennek többször van tapasztalati alapja, mint nincs.

Wildhunt 2020.12.08. 21:15:46

@zweitakt: Megkérdeztem egy barátomat (ő gépész), a válasz elég érdekes, rövidítve ideírom (az egész nem fér ide, többet hallottam a fémek roncsolásos megmunkálása közbeni kenésről, mint amire egész életemben kíváncsi lettem volna). Egyszerűsítve:
fémmegmunkálás közben a kenőanyagot a viszkozitás-hővezetés-párolgáshő szentháromság alapján választjuk ki. Olyan anyaggal akarunk ugyanis kenni, ami miközben garantáltan a fémen marad (nem folyik le) elegendő hőt vezet el és ettől nem párolog, mert akkor besűrűsödik a kopadék. Mostanra ezért használnak a gépi fémmegmunkálás során különféle emulziókat, melyek paramétereit vágáshoz, maráshoz vagy szikramaráshoz a folyamat paraméterei szerint lehet kiválasztani. NODE: 40 éve ez nem így ment, volt (vagy nem volt) párféle olaj, oszt oldd meg. Ebből következett, hogy a szalagfűrészhez, lassúesztergához (ezt nem értettem mi, de nem kérdeztem rá) igyekezett mindenki sima gépolajokat használni, mert az volt. A gépolajok hátránya volt a viszonylag nagy viszkozitás, ami a munkát lasította és a minőségét rontotta, vagyis a puha fémeket inkább dízelolajjal hűtötték-kenték, mert ahhoz annak is elég volt a terhelhetősége (pld. egy szalagfűrészen). Az acélokon persze ez nem vált be, ott egy gyorsabb folyamatnál a dízel kigyulladhatott volna.
Hogy jön ez a szakikhoz? Minden felnőtt volt egyszer gyerek, és minden szaki kisinas. Vagyis mikor Pistikének a fejébe verték, hogy mikor acélt vágsz fiam gépolaj, de mikor alut akkor inkább dízel, ezt Pesta bá korába is magával vitte, és nem gondolkodván azon, hogy a kézi menetvágója még a napaforgóolajat sem terheli túl, ezt adta tovább tanítványainak is.

villanyember 2020.12.09. 06:29:37

Ha kipróbálod, rájössz hogy működik. A vörösréz és az alu (ötvözetlen!) felkenődik a szerszámra, ha nem kened semmivel szabályosan képes odahegedni. Ha motorolajat teszel rá, az nem segít.
Tulajdonképpen a petróleum lenne az igazi, de manapság nem nagyon kapható. Ez a tapasztalatom kézi megmunkáláskor. Szóval a jelenségnek nem sok köze van a forgácsolási sebességhez. Használtunk anno speciális menetkészítő szerszámot. Van ugye aluhoz, rézhez, saválló anyagokhoz meg mindenféléhez való. Lehet hogy gépi megmunkálásnál segít, de simán kézből használva nem nagyon vettünk észre különbséget. Az árában van persze jócskán!
Szóval az elméletet szerintem hagyjuk meg a szakmérnököknek, akik a megfelelő szerszám és kenőanyag kiválasztásával rábírják a CNC megmunkálóközpontot hogy percenként 10 helyett 12 munkadarab essen ki a kosárba, a szerszámot meg kevesebbszer kelljen cserélni.
Régebben láttam közelről szikraforgácsolót, és nagy meglepetésemre annak a munkaterét is petróleummal töltötték fel.
- Nem gyullad ki?
- Á, dehogy! a szerszámnál nincs levegő, a gőzt meg elszívjuk.

zweitakt 2020.12.11. 21:54:23

@Wildhunt:
" többet hallottam a fémek roncsolásos megmunkálása közbeni kenésről, mint amire egész életemben kíváncsi lettem volna..." -ezmekkora!
Háháháhá! Hogy hányszor jártam már én is így!!! Óvatosan kell kérdezni, mert az ember véletlenül nagyobbat merít a tudás kondérjából, mint amekkorát elfogyasztani képes...;-)))
süti beállítások módosítása