A lágyforrasztás szerszámai

2016.11.17. 05:12 | Írta: kkm.furdancs

forr06.jpg

Lágyforrasztás az a forrasztóeljárás, amelynél a felhasznált forrasztóanyagok olvadáspontja alacsony. Lényeges feltétele, hogy a két összeforrasztandó darab anyaga forrasztható legyen anélkül, hogy különö­sen nagy szilárdságú kötést kívánnánk lét­rehozni. A lágyforrasztás a felhasznált kéziszerszámok és eszközök szerint két csoportba sorolható: pákaforrasztás és lángforrasztás.

A pákaforrasztás különféle fémes anyagokból készült tárgyak (alkatrészek) olyan összekötése, amikor az alacsony ol­vadáspontú forrasztóanyagot a felhevített forrasztópákával visszük a forrasztás he­lyére. A forrasztópáka hőmérsékletének a választott forrasztóanyaghoz kell igazodnia. A páka alakját és nagyságát a forrasz­tási munka milyensége és szükséges idő­tartama szerint kell megválasztani. A pá­kák súlya 50...1500 g-os súlyhatárok kö­zött van. A lágyforrasztás előnye, hogy a forrasztáshoz a munkadarab anyagát csak a forrasztási övezeten belül kell felhevíte­ni, ezért a forrasztás hője nem torzítja el a munkadarabot.

Lángforrasztásnál a munkadarab for­rasztási helyeit és a használt forrasztó­anyagot együttesen, közvetlen lánghatás­sal hevítjük a rendelkezésre álló forrasztó­szerszámmal. Ez lehet pl. gázforrasztócső, gáz-forrasztópisztoly, régebben benzinlámpa, stb.

forr07.jpg

A felrakott forrasztóanyag felmele­gítve - hígan folyó állapotban - befolyik a forrasztási helyek hézagaiba és lehűlve a két darab között szilárd, oldhatatlan kö­tést létesít. A lángforrasztást főleg nagyobb terjedelmű és hosszabb időtartamú for­rasztási munkákhoz alkalmazzák.

Forrasztó kéziszerszámok
Hegyes (egyenes) forrasztópáka. Változatos alakú, rövid, sarkos, ne­hezen hozzáférhető forrasztási helyek for­rasztására alkalmas. A forrasztási hely alakjához és méretéhez képest mindig a nagyobb pákát választjuk, mert minél na­gyobb a páka tömege, annál több meleget tud elraktározni, és annál több hőt ad át min­den melegítés nélkül a forrasztandó mun­kadarabnak. Finom és kényes forrasztási munkához viszont kis méretű forrasztó­pákát kell választani. A hegyes páka kettős gúla alakú teste rézből kovácsolt, hosszabb vége beékeléssel és dóm borfejű szegecse­léssel van a szárhoz erősítve. A szár ugyan­csak kovácsolt, s a réz pákatest befogá­sára fel van hasítva; a szár másik végén a szártüske átnyúlik a védőgyűrűvel ellátott fanyélen és kívülről alátéttárcsához csat­lakozik. A réz forrasztópákák súlya 100... 2000 g között változik. Leggyakrabban a 250...500 g-os pákákat használják.

forr03.jpg

Hegyes (egyenes) forrasztópáka

Lapos- vagy kalapácspáka. Hosszú, egyenes forrasztási helyek forrasz­forrasz­tására, továbbá olyan forrasztási munkák­hoz, amelyeken az egyenes pákával való munka nehézségekbe ütközik, jobban meg­felelnek a lapos pákák. A lapos réz páka­testet a szárhoz derékszögben elfordított helyzetben szegecseléssel erősítik. Nagy­sága és súlyméretei megegyeznek az egye­nes páka méreteivel.

image6.jpg

Lapos- vagy kalapácspáka

 Gáz-forrasztópáka. A pá­katartó test és a melegítő rész gázégő- szerűen van kiképezve. Ehhez a szárhoz erősített csővezetéken keresztül áramlik a fűtőgáz. A pákatartóba mind az egyenes, mind a lapos pákacsúcs befogható. A gáz- mennyiség adagolását a csatlakozócsap megfelelő állításával lehet szabályozni.

forr05.jpg

Gáz-forrasztópáka

Villamos forrasztópáka. A gyakorlatban sokféle alakú és kivitelű vil­lamos forrasztópákát használnak. A fino­mabb és kényesebb munkákhoz ezek felel­nek meg a legjobban. A pákatest burkolata és a szár sajtolt vaslemez. A fűtőtest hen­ger alakú kerámiatestbe ágyazott ellen­állástekercs. A szár esztergált nyelére sze­relt 2 m hosszú gumikábel a csatlakozó­dugóval a hálózati vezetékbe kapcsolható.

forr02.jpg

A villamos forrasztópákák 110 vagy 230V-os feszültségre készülnek, egyen- és váltakozó­ áramra egyaránt használhatók. A for­rasztópáka háromerű csatlakozóvezetékkel, vagyis földelő- és érintésvédő csatlakozóval van felszerelve. Már nem. A pákák teljesítménye 75... 180 és 300 W.

 

 

forr04.jpg

Villamos forrasztópáka

Folytatjuk!

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5711958095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2016.11.17. 05:25:59

"A villamos forrasztópákák 110 vagy 230V-os feszültségre készülnek, egyen- és váltakozó­ áramra egyaránt használhatók. A for­rasztópáka háromerű csatlakozóvezetékkel, vagyis földelő- és érintésvédő csatlakozóval van felszerelve."

Mi van?

kkm.furdancs 2016.11.17. 08:58:20

@zooltek: Van egy ország, USA a neve. 110V a szabványos hálózati feszültség arrafelé. Más kérdés?

Gukker 2016.11.17. 11:38:15

@kkm.furdancs: Szerintem inkább a háromerű csatlakozó vezetéken döbbent meg. Olyat még én sem láttam. Mármint földelt pákát.
Hozzátenném, nekem otthon van 48V-os pákám is. :)

kkm.furdancs 2016.11.17. 11:42:46

@Gukker: Haha! Az a helyzet ezekkel a régi forrásokkal, hogy az akkori állapotot tükrözik. Viszont ebből adódóan nem állíthatjuk, hogy nem találkozhatunk még ilyen pákával.
Másrészt vessünk már egy pillantást erre a forrasztókészülékre és minden másikra, amin ott látható a védőföld csatlakozása.
stafeta.hu/_userfiles/stafeta/image/product_images/00/00/09/12/00/23/1491-big.jpg

Gukker 2016.11.17. 11:45:38

@kkm.furdancs: Az még nem jelenti azt, hogy be is van kötve. :)
Amúgy meg mire köti a földet?

kkm.furdancs 2016.11.17. 11:54:18

@Gukker: Laikusként csak kérdezem, hogy nem esetleg a nagy felületű, csupasz fémtestre?
Azért, hogy forró, még nem biztos, hogy ráznia is szabad :)

zooltek 2016.11.18. 05:15:22

@kkm.furdancs: Kettős szigetelésű masinákat nem földelünk! A képen levő páka sincs földelve azért, mert szabvány dugó van rajta (apropó, a munkavédelmis agyonverne a nem öntött dugvilla miatt!). Oroszország keleti részén is van 110V és az angoloknál is használnak az iparban. Valamint mit jelent az, hogy egyen- és váltakozóáramra egyaránt használhatók?!

zooltek 2016.11.18. 05:15:22

@kkm.furdancs: Kettős szigetelésű masinákat nem földelünk! A képen levő páka sincs földelve azért, mert szabvány dugó van rajta (apropó, a munkavédelmis agyonverne a nem öntött dugvilla miatt!). Oroszország keleti részén is van 110V és az angoloknál is használnak az iparban. Valamint mit jelent az, hogy egyen- és váltakozóáramra egyaránt használhatók?!

kkm.furdancs 2016.11.18. 07:35:13

@zooltek: OK, legyen. Nem veszem ki, mert értelmetlenek lennének a kommentek.
Azonban nincs kedved mesélni a napelemről kijövő kisfeszültségű áram, mint bojlerhajtó energiaforrásról?
süti beállítások módosítása