Üveggyapot vs. kőzetgyapot? Megkérdezték!

2017.11.24. 05:01 | Írta: kkm.furdancs

knauf_sx54.jpg

A technológiák gyorsan változnak. Alig szoktuk meg, hogy a különféle -cellek helyett érdemesebb kőzetgyapotot alkalmazni, máris trónjára tör az üveggyapot alapú szigetelés. Egy gyártónak érdekében áll követni termékei népszerűségét a vele dolgozó szakemberek körében. Készült tehát egy felmérés a kétfajta szálas szigetelőanyagról a kivitelezők körében. Az információ érték, legalább annyit ér, mint a megszerzésére fordított erőforrások. Most tálcán nyújtjuk ezt az eredményt, hogy vásárlóként, építtetőként tudjanak választani közülük.

A Knauf Insulation novemberi hírlevele tartalmazza a kérdőívek összesítését:
"Október folyamán egy vidám hangvételű internetes kérdőív segítségével tudakoltuk meg kivitelező szakemberek véleményét, szokásait. A kérdések összeállításánál nem titkolt célunk volt rávilágítani az üveggyapot termékek és a kőzetgyapot könnyű lemezek közötti alapvető hasonlóságokra és kirívó különbségekre. A számos beérkezett válasz alapján bátran állíthatjuk, hogy a játékban résztvevők többsége nagyon is jól ismeri a különbségeket, az előnyöket és hátrányokat egyaránt.

image1_1.jpg

A Knauf Ecose gyártási technológia előnyös következményei
A Knauf Ecose üveggyapot nem szúr, selymes tapintású. Csekély a kiporzása, könnyen alakítható, rugalmas és alaktartó szigetelő anyag. Ezzel szemben a kőzetgyapot bizony szúrós, porzik, rugalmatlanul merev. Előny az üveggyapot javára. A felhasználás során (szállítás, tárolás, beépítés) jelentkező előnyök a Knauf Ecose üveggyapot javára. A tömörített csomagolásnak köszönhetően fele, inkább harmada a tárolási deponálási hely szükséglete. Fele inkább harmada a szállítási, anyagmozgatási tennivaló. Fele inkább harmada a felhasznált csomagolóanyag (fólia) és raklap mennyisége tehát keletkező hulladék az építés helyszínén. Előnyök természetesen az üveggyapot javára.

image2_1.jpg

A két terméktípus előállítása (alapanyag, gyártás, csomagolás, tárolás, szállítás) közötti lényeges különbségek, elsősorban a környezet megóvása, fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve:

Az üveggyapot szigetelés alapanyaga 80-90%-ban újrahasznosított üveghulladék. Veszélyes anyagot semmisítünk meg tehát a gyártás során. Kőzetgyapot esetében bazaltkövet robbantunk és fejtünk, zúzunk, darálunk és szállítunk, nagy teljesítményű gépek berendezések és szállító eszközök igénybevételével. Nagy teljesítmény, nagy (fosszilis eredetű) üzemanyag fogyasztás, komoly mértékű káros anyag emisszió. Azonos mennyiségű és hőtechnikai tudással bíró hőszigetelés előállításához éppen fele mennyiségű veszélyes üveghulladékot kell megsemmisítenünk a robbantott, bányászott bazaltkőhöz viszonyítva. Ezen fele (veszélyes üveghulladék) anyagmennyiséget éppen fele akkora hőmérsékletre kell hevítenünk olvadáspontig, az üveggyapot előállítása esetén. Sokszorosa viszont az elégetett koksz (fosszilis energiahordozó) mennyisége és káros anyag kibocsátása csak a kőzetgyapot gyártása során is az üveggyapothoz viszonyítva. Az üveggyapot kemencét földgázzal és/vagy napelemparki villamos energia fölhasználásával fűtjük. További lényeges előnyök az üveggyapot javára. Ár-érték arányok, azonos műszaki teljesítményre (mennyiség és minőség) vonatkoztatva.

Figyelembe véve a valós piaci árszinteket, bátran kijelenthetjük: azonos műszaki tartalom mellett érezhetően alacsonyabb áron szerezhető be az üveggyapot szigetelés. A kőzetgyapot csúcstartó (hővezetési tényező) Ld= 0,034 (Knauf Nobasil FKD N thermal homlokzat) míg üveggyapot esetében 0,032 is könnyen teljesíthető (Unifit 032). A két anyagtípus további közös jellemzői egyaránt: A1 nem éghető, hidrofób, ásványi alapanyagú, ön- és alaktartó. Ismét további lényeges előnyök az üveggyapot javára.

A játékban résztvevők válaszaikkal igazolták a fenti tényeket. Megköszönve aktivitásukat itt is megerősítjük: jól döntenek abban az esetben ha üveggyapotra cserélnek ott ahol az építési feladat ezt lehetővé teszi." 


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr313347399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.11.24. 20:23:53

A kőzetgyapotnál nem értem miért hátrány az ,hogy merev, szerintem pont előny az önmagát meg nem tartó üveggyapottal szemben.

Fék_Emil 2017.11.26. 21:36:28

@bunny.hu:
Bizony, az üveggyapot sajnos megereszkedik, összetömörödik a saját súlyától idővel. De sokkal jobb vele dolgozni :)

Albu 2018.11.14. 23:52:06

Nekem zajszigetelésnek kellene panelházba, a szomszédok ellen. Érdemes belemenni? Köszönöm

kkm.furdancs 2018.11.15. 07:42:35

@Albu: Szerintem költözz el! Túl drága, hogy megérné és az egész szerkezet rezonanciáit kellene kivédeni. Légy te a hangosabb és majd elköltöznek ők. :)

tinke01 2018.12.09. 19:48:56

@kkm.furdancs: Miért?Mennyibe kerülne az a túl drága?
süti beállítások módosítása