Egyengető gyalulás asztali géppel

2017.12.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Asztali gyalugép beszerzését azoknak ajánlom, akik komolyan gondolják a faipart és az egyébként gyalultan (is) vásárolható faanyagokat maguk szeretnék megmunkálni, illetve a munkafázisok valamelyikében szükséges a helyszíni gyalulás. A kézi gyalugép pengéi csak 82 mm szélesek és gyakorlat kell kezelésükhöz. Az sem titok, hogy nem olcsók, rendkívül hangosak és sok port - forgácsot termelnek.

gyalup_18.jpg

Rövid időre megfordult nálam egy népszerű típus, mely egyengetésre és vastagsági gyalulásra is alkalmas. A gyalulás elmélete mellett a gépről szerzett tapasztalataimról is beszámolok, illetve röviden az egyengető gyalulásról. A vastagsági gyalulás a következő részben kerül terítékre vásárlási tanácsokkal egyetemben.

Egy kombinált vastagsági gyalugéppel, a felső gyalurésszel előkészíthetjük a munkadarab színoldali felületeit; esetünkben ez a rész kézi előtolású. A munkadarab másik két síkját pedig az alsó vastagolórésszel alakíthatjuk simára és tökéletesen párhuzamos élűre. Utóbbi rész ennél a műveletnél gépi előtolású. Minél hosszabb a gyaluasztal, annál simább és egyenesebb lesz a megmunkált darab. Ügyeljünk rá, hogy az ujjainkat mindig távol tartsuk a késektől. Mindig használjuk a késvédő berendezést és csak minimum 30 cm hosszú darabokat munkáljunk meg.

gy.jpg

A gyalukról és felhasználásukról eléggé bő anyagot lelünk ezen a linken.

gyalup_14.jpg

Gyalu fogásvétele
A fogásvételt - az anyagleválasztás mélységét - a gyaluasztal megemelésével vagy süllyesztésével szabályozhatjuk. Az elszedő (kés utáni) gyaluasztalnak egy szintbe kell esnie a vágókések felső élével. Az etető (kés előtti) gyaluasztal ennél egy kicsivel legyen alacsonyabban; a szintkülönbség megegyezik a fogásvétellel. A kézi gyaluláshoz hasonlóan itt is érdemes több lépésben eltávolítani a felesleget. A munkát a fogásvétel legfinomabb fokozatával fejezzük be, hogy teljesen sima felületet kapjunk.

gyalup_09.jpg

Egyengető gyalurész fogásvételének beállítása

Lap gyalulása
Állítsuk be a fogásvételt és a késtengely védőfelszerelését úgy, hogy a munkadarab beférjen alá. Engedjük rá a munkadarabot az etetőasztalról a késtengelyre, mindkét végét erősen leszorítva. A lendület megtartásához az ujjainkkal sétáljunk végig a védőfelszerelésen is. A kisebb munkadarabokat tolófával toljuk végig a gépben.

gyalup_02.jpg

Oldalél gyalulása: Állítsuk be a vezetővonalzót, ellenőrizve, hogy merőleges-e az asztalra. Ezután állítsuk be a késtengely védőfelszerelését úgy, hogy az egészen a munkadarabig eltakarja a késeket. Toljuk végig a munkadarabot a késtengelyen, a korábban legyalult lapot nekitámasztva a vezetővonalzónak.

gyalup_16.jpg

A gépről néhány szót
Egy népszerű, formájában és szolgáltatásaiban a kisebb gyalugépekre jellemző típus. Ennek viszont van egy komolyan vehető márkaneve - a Hyundai - mely jobban hangzik, mint a különféle -craftok, illetve szerviz és alkatrész háttér áll mögötte hazánkban is. Asztali gyalugép, a fotókon látható állványt magam barkácsoltam hozzá.

gyalup_03.jpg

Gyári jellemzői a címkén láthatók. Az olcsóság és tartósság/teljesítmény fordítottan arányos, nem szabad megsértődni, ha nem a százezres gépek tömegét és motorteljesítményét adja. Mindamellett 30 kiló és a maximális 2 mm-es forgásvételnél könnyen gyalulja a 20 centi széles borovi fenyőt.

gyalup_17.jpg

Kisebb teljesítmény is elegendő, ha élesek a gyalukések. Szakemberünk tanácsa szerint 7 munkaóra után már illendő éleztetni késeit. Ezután már tépi az anyagot, esetleg megégeti. Gyorsan elrepül ez az idő, tehát érdemes beruházni tartalék késekre. Néhány ezer forintba kerül egy pár. Gondosan vizsgáljuk át az alapanyagot. Használt - például nyílászárókból, bútorokból - származó léceknél, deszkáknál ha szöget fogunk, a kés kicsorbul és azt semmilyen élezés nem orvosolja.

gyalup_05.jpg

Meglehetősen tartós, helyzetét rezgés közben is stabilan tartó karokat, alkatrészeket tartalmaz. A penge fölé csúsztatható védőburkolat beállítható és rögzíthető a munkadarab méretéhez. Vastagoló gyalulásnál, mikor a deszkákat alul toljuk be, de a felső asztal környékén matatunk a...

gyalup_08.jpg

...képen látható tekerőkar környékén, könnyen belenyúlhatunk a takaratlan pengébe. Egyébként is alapszabály ilyen veszélyes gép kezelésénél, hogy koncentráljunk arra, amit csinálunk. Az embert megzavarja a zaj, por, hajlamos automatikusan mozogni és a végén ott a baj.

gyalup_15.jpg

A gyaluasztal oldalán találjuk a dönthető szögbeállítót, mellyel derékszögben vagy gérben tudjuk megmunkálni a deszka éleit. Stabilan rögzül és nem kell tartanunk tőle, hogy a gyenge kivitelezés miatt kezünkben marad a marokcsavar.

gyalup_10.jpg

gyalup_07.jpg

Biztonsági berendezéseihez hozzátartozik a mágneskapcsoló ki/be gombjaira ráhajló fedél, mely ezután megszakító "gombaként" kiemelkedik a gépből és enyhe nyomásra leállítja a motort.

gyalup_04.jpg

Tartozik hozzá egy indításgátló biztonsági kulcs aljzat, melybe kettős szárnyú érintkezőt dugunk. Igyekezzünk ne elhányni, mert kétforintossal nem lehet kiékelni, mint egykori - fiókos megoldású - elektromos blokkok védelmét.

gyalup_11.jpg

OK, ezt nem tudom, hogy micsoda. Olyan gyorsan történt minden (érkezése-kipróbálása-eladása), hogy még gépkönyvet sem kerestem hozzá a neten. Tehát, kedves olvasók, mi célt szolgál a "press to reset" nyomógomb? Értem, hogy resetel, de mit?

gyalup_06.jpg

 A vastagoló gyalulást végző részegységét következő részben mutatom be. Összegzésül egy strapabíró, hatékony gépnek értékelem. Túladtam rajta, mert legyalultam rajta mindent, amit még használhatónak ítéltem és a közeljövőben nem lesz szükség rá. Igazából kényelmesebb gyalultan megrendelni a cserépléceket és deszkákat, mint jelentős zajjal összeporozni mindent a műhelyben. Viszont kíváncsi voltam úgy általában az asztali gyalugépekre. Következő részben vastagsági gyalulás, tehát:

Folytatjuk, addig is egy felhasználói videó, tessék:

 A szakmainak ható szövegrészek innen származnak, kösz!

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6913415543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.12.07. 05:43:50

Press to reset: hőkioldó?

kkm.furdancs 2017.12.07. 07:37:02

@zooltek: Ne kérdezd, állítsd! :)
Ha így van, még nagyobb respect a gépnek. Három órás vastagoló gyalulást élt túl, óránként 5 perc szünettel. A hőkioldóra nem volt szükség. Melegedett, de láttam már körfűrészt maximális kihasználással, annak már szaga van.

villanyember 2017.12.07. 18:55:56

@zooltek:

Az hát! Mi más lenne?

raklapjúzer Creative Commons License 2016.05.17 0 0 117087
A hosszú hétvégén végre megszületett a régóta tologatott gyalugép átalakítás. Vagy két éve vettem a fűszeresnél leértékelt utolsó darabként. Mint az adattáblán látszik is, a Hyunday MBY 8 szerkezete lapul a márkanév mögött. Kipróbálás után hamar észleltem néhány kellemetlen hibát.
Először is az előtolás sebessége nem tetszett igazán, meglehetősen kagylós felületet produkált. Csináltattam egy nagyobbítást aluból. Valamit segített de még mindig nem voltam elégedett. Kapott tehát egy kis külön motort. A motor 60 W-os mindössze, de tökéletesen elegendő a teljesítménye. Mögötte egy frekvenciaváltó működik, így a ráérős csigától a riadt nyuszitempóig folyamatosan állítható az előtolás.
Rövid idő után iszonyatosan melegedett a hajtásoldal, kicsit gyengébben ugyan, de a másik oldal is. Kikapcsolás után megnyomogattam, kicsit kottyant. Csak nem sima csúszóperselyt raktak bele? Szétszedés után láttam, hogy tűgörgős, de nem tocsogott benne a zsír! Kapott másik golyóscsapágyat, a tűgörgő mögé meg fúrtam egy zsírzószemet. A melegedés jelentősen csökkent, és a kottyanás is megszűnt. A hajtásoldal még mindig meleg, de a kezem elbírja. Megpróbálkozok még a szíjnak egy kis kondicionáló löttyöt adni, hátha csökken a melegedés. Egyébként röhejes az egész késtengely. A tűgörgős oldalon 9 mm átmérőjű a csonk, a hajtásnál egy 6000 csapágy gagyi lemezházban. Ehelyett csináltatok egy komolyabbat vasból, aztán a következő csapágycserénél ez is megoldódik. Nem értem, miért aluból csinálták a késtengelyt. Vasból olcsóbb, és még a többletsúly adna egy kis lendületet is.
A vastagoló asztal ragadós festésére került egy platólemez darab, most már szépen csúszik rajta az anyag.
Kicseréltem a motor csapágyait is egyúttal. Valahogy nem bízok a noname kínai csapágyakban.
Már csak valami jó minőségű bicskát kellene bele kitalálni. A gyárinak hamar kimegy az éle, gyakran kell fenni. Na meg brutális áron kapsz kakát. Belefér a 3 mm vastag Pilana kés, rendelek egy párat és a dremel vágókorongjával kifaragom rajta a szükséges lyukakat.

Azóta megoldódott a késprobléma is. A Pilana nyerskés meg a vizesvágás összesen volt kb. 6500, a gyári pár meg 9000 körül lenne. Két-három fenés után már nem tart semeddig az éle, mehet a kukába. A Pilana késsel még a hangja is más!

Szóval kis tákolással használható gépezet. Az egyengetőasztal fogásmélységét nem érdemes tekergetni, mert az asztal szöge is változik. Én belőttem a két asztal síkját egymással párhuzamosan 0,5 mm különbségre. Ennyi fogást mindenféle fával jól visel, ha sokat kell egy darabon faragni, hát akkor sokszor kell áttolni. Na bumm, barkácsgép elvégre. Ha valaki centiket akar egyszerre mert siet, akkor az vegyen profi gépet 4-5 kW-os motorral.

Tennék fel képeket, de hogyan? Vagy tegyem az off-ra?

kkm.furdancs 2017.12.08. 13:32:34

@villanyember: Értem én, de azt tanácsolnám a barkácsolásban egyébként remek kollégának, hogy ha Metabo minőségű gyalut akarsz, akkor vegyél Metabo-t, b+ !

villanyember 2017.12.09. 12:57:58

@kkm.furdancs:

Vennék én 400-as egengetőt öntvényvázasat, vennék hozzá ugyanilyen vastagolót, vennék 700-as szalagfűrészt szintén öntvényvázas kiskőrösit b+ ! Vennék Festool kéziszerszámokat, dekopírt, felsőmarót, excentercsiszolót, szalagcsiszolót, Dominót b+ . Csak márkás fűrészlapokat használnék b+, vídiásfogú szalagfűrészlapot, Freud körfűrészlapokat b+. Csak öntvényvázas gépeket használnék b+ . Hőfokra és páratartalomra temperált műhelyben barkácsolnék, asztalosminőségű faanyagból, előnyben részesítve a ritka trópusi faanyagot b+. Ha mán felületkezelés, akkor kizárólag eredeti ellenőrzött minőségű tungolaj, b+ ! De sajnos nem vagyok milliomos, csak egy csóró magyar nyugdíjas b+ . Elnézésedet kérem ha valamivel megsértettelek volna b+.

kkm.furdancs 2017.12.09. 21:36:42

@villanyember: Ez nem erről szól. Vannak ár- és minőségi kategóriák, arányosak egymással. Nem titok, hogy egy 80000 forintos géptől nem reális elvárni a 400000 forintos gépek teljesítményét és konstrukciós előnyeit. Ez az idézet arról szól, hogy van valaki, akinek tudása és felszereltsége lehetővé teszi, hogy teljesen átépítse a gépet. Sajnos erősen leszarozó kritikával illetve az alapgépet és hát némileg azokat a lúzereket, akik megvették és kompromisszumokkal, de boldogan használják is. Annyit tudok tanácsolni, hogy tegyél bele még egy húsdarálót és akkor kolbászt is tölthetsz vele b+.

scsaba1 2017.12.10. 10:34:10

@kkm.furdancs:

Nem értelek... Semmi lehúzó nem volt kommentben. Azt mindenki tudja, hogy a Hyunday tényleg csak egy paraszthajszálnyival van a -craftok fölött, van benne egy csomó olcsó megoldás (a zsír nélküli csapágy vagy fogaskerék is annyira tipikus). Viszont Villanyember módosításaival egész használható lesz a masina barkács vagy akár kisipari célokra (amíg ki nem termeli az utódát). A felsorolt módosítások közül egy sem olyan, amit egy haladó szintű barkácsoló, aki már túl van néhány tucat kisgép javításán ne tudna megcsinálni. Talán a frekvenciaváltó nincs mindenkinek a fiókjában, meg esztergályos a haveri körben, de ezek sem leküzdhetetlen dolgok, viszont ezekkel mindjárt feljebb is lép egy kategóriát a gép, árban meg hol vagyunk még a Metaboktól. Arról nem is beszélve, hogy azzal a néhány tíz (esetleg száz) méternyi gyalulással messze ki sem lenne használva egy profi kategóriás gép. Egyébként meg tegye fel a kezét az, aki már javított kisgépet és nem fogta a fejét egy-két fasz meg olcsójános megoldáson és még nem eszközölt soha némi "gyártmányfejlesztést". Szóval teljesen rendben van a komment, engem érdekelnének a képek is. A bazmegelés már kevésbe, vagy a minél kevesebb törzsolvasó a cél?

villanyember 2017.12.10. 16:08:50

@kkm.furdancs:

Akkor tisztázzunk néhány dolgot. Az idézett hozzászólás tőlemtől való, a saját gépemről szól. Értem én, hogy bemutatóra kapott gépet reklámozol kicsi támogatásért cserébe. Semmi gond ezzel, de azért a leendő vásárló jó ha tudja hogy ez a kategória nem csupa méznyalás. Persze ócsó (?) húsnak híg a leve, de lehet rajta sűríteni. Ha meg lehet, hadd ne titkoljuk már az eljárást. A tapasztalatokat meg a javítási lehetőségeket megosztani szerintem nem a gép lehúzása, pláne nem fikázás. Ha valaki egy ilyen masinát úgy vesz meg, hogy hű de szuper, innen csak tolni kell, az nagyon hamar pofára esik. Ha tisztában van a hibáival, és tudja hogy lehet javítani rajta, akkor sokáig és elégedetten használhatja. Még mindig jobb, ha felhívom a figyelmet a száraz csapágyra, mintha a megállt gép késtengelyét már csak esztergályos tudná javítani. Az egyengetőasztal ragadós festése miatt pillanat alatt elolvadó előtoló szíj pótlására adnak ugyan egyet ( benne van a dobozban, miért is?), de ha az is elfogy, akkor a pótlása nem egyszerű dolog. A kések megint olyanok, amilyenek, nem kell itt szivárványt virítani. Ha van lehetőség sokkal jobb minőségűre kiváltani (olcsóbban!), akkor miért ne oszhatnám meg a módját? Nem akartam lehúzni, az átlag barkácsoló által ez az egyetlen elérhető gépezet. A semminél pont annyival ér többet, amennyibe kerül. A következő szint az általad is említett Metabo HC 260 és klónjai, de azok már 200 ezerrel hosszabb árúak. Belépő asztalosnak igen, de átlagos barkácsolónak már nemigen térül meg. De ismétlem, a kis Hyunday-nak és klónjainak is jelentősen javítható a használati értéke.

Elnézést a b+ olásért, nem én kezdtem. Folytatni nem kellett volna, de kicsit eldurrant az agyam. Máskor ígérem, igyekszem szem előtt tartani a reklámszempontokat, és nem "húzok le" többé semmit.

kkm.furdancs 2017.12.10. 17:24:20

@villanyember: Nem reklám, én vettem a műhelybe (mint ahogy a korábban itt bemutatott gépek zömét). Nagyjából leírtam, hogy miért adtam el.
"raklapjúzer Creative Commons License 2016.05.17 0 0 117087" > Ebből nem derül ki, hogy ez te magad vagy (ezért írtam kommentemben a "kolléga" szót). Akkor lehagytam volna a b+et.

Viszont ez nem változtat a lényegen. Amikor az ember kicsenget egy (újonnan) minimálbért a gyalujáért, nem szívesen szembesül röhejes, kaka jelzőkkel. Általában nem asztalos-kisgépjavító-rakétatechnikus polihisztorok vásárolnak gyalut, az átépítéshez sem idő, költség, hozzáértés nem áll rendelkezésre.

Személy szerint pedig éppen pont meguntam, hogy rontva a látogatottságot (mert egy ilyen fotózós, kipróbálós, utánaolvasós írás kb 80 embert érdekel, szemben a aprószínes rovattal), megírok egy ilyen gépkipróbálós posztot és akkor jön a fintorgás a kisgépjavító szekciótól, hogy kínai, meg alutekercses.. :) Örüljetek, hogy az embereknek csak erre van pénze, amit kidobni luxus, ezért még hajlandóak javíttatni. És nem hiszem, hogy túldicsértem volna a posztban, csak leírtam a felhasználói tapasztalatokat. Ez egy felhasználói jellegű blog, aprólékos és kimerítő géptesztekért az innen kinőtt totaltool.blog.hu/ -t ajánlom. PajerWorkshop ért is hozzá és alapanyaga is van a cikkeihez.

A Hyundai dél-koreai gyártmány, nem kínai. Nagyon fasza teherhajókat, harckocsikat, autókat és mindent gyárt. Termékspektruma széles, hogy a csóró magyartól a nem csóró magyar barkácsolóig mindenki megtalálja a pénztárcájához illő gépet. Aki a legdrágább minőségét várja el a legolcsóbb típustól, az csalódni fog. Vehettem volna újan Bestrcraft asztali gyalut is, újan 50000 Ft-ért. Ezt az összeget inkább egy használt H-ra költöttem, mert voltak ilyen gyártmányaim és bízom benne. Na, az kínai...

A fentiek a személyes vélemények ütköztetése volt. Ha van kedved kiállni a Hyundai asztali gépet birtokló (és Furdancsot olvasó) közösség elé :) az értékeléseddel és - ismétlem - szép munka feljavítással, nagyon szívesen helyt adok egy cikk erejéig. Jövő héten a vastagolás rész jelenik meg, utána.

zooltek 2017.12.11. 05:31:37

@kkm.furdancs: És én, a kisgépszerelő még hozzá sem szóltam b+ :D
A Hyundai-nak csak sarokcsiszolóját és fúrókalapácsát javítottam eddig, nem túl gyakori márka. Tényleg Kínában gyártják őket, és vagy megvették a Bosch-tól a licenszet, vagy csak simán lekoppintották, de mindenesetre szinte minden alkatrészük megegyezik. Tehát fejlesztési költség 0, szerviz 0, alkatrész 0. Így lehet olcsón kihozni egy már kipróbált és megbízható konstrukciót. Amikkel én találkoztam, teljesen korrekt gépeknek tartom, és a Bosch-hoz képest fél-, harmadáron hozzá lehet jutni. (BTW a kék, ipari Bosch-ról van szó.)
süti beállítások módosítása