A hét műtárgya: feszítővas

2018.06.28. 05:00 | Írta: Tarrasque

Mr. Furdancs írt már a pajszerről, de nem gondolhatta komolyan, hogy igényes, átfogó jellegű értekezés készülhet erről a szerszámról e kép nélkül:

image001 (1).jpg

Gordon Freeman, elméleti fizikus és hűséges barátja, a pajszer

A feszítővas kialakításának három lényeges komponense van: élezett, ék alakú vég, szögkihúzó nyílás és az ék alakú vég és a nyél közötti íves hajlítás Az ék alakú vég szolgál arra, hogy tárgyak alá vagy közé be lehessen nyomni, feszíteni a szerszámot. Ha ez sikerül, akkor az íves részt támasztékként használva nagy erővel kifordíthatjuk a feszítővas végét, ami a tárgyak eltávolodását eredményezi.

Mire jó a feszítővas?

image002.jpg

A bonyolultnak tűnő leírás az alábbiakat jelentheti például:  
     - Ajtó kifeszítése
     - Nehéz tárgy megemelése, például kerti járókövek mozgatása
     - Bontás: padló, láda, csempe, zsindely, raklap

A feszítővasaknak általában mindkét vége hegyes és ívelt, a két ív más-más támadási szöget tesz lehetővé. A hegyes vég segítségével még festéket is lekaparhatunk, vagy gipszkarton falat is bonthatunk. A villaszerűen elágazó hegyek közt található a szögkihúzó, amit szintén a támasztó ív segítségével lehet használni. (Ez a megoldás az ácskalapácsoknál is elterjedt, ott a kalapács feje a támaszték.)

 A feszítővasak közt egyaránt népszerűek a henger alakú és a lapos nyelűek is:

image003 (1).jpg

Elterjedtek még a kényelmesebb fogású, többnyire egyvégű feszítővasak is:

image004.jpg

Speciális feszítővasak
A három fent említett használati funkció (bontás, szögkihúzás, kaparás) mindegyikére létezik speciálizált feszítővas. A gyártók az innovációs energiáikat leginkább a szögkihúzás megkönnyítésére szeretik fordítani. A megoldandó probléma az, hogy egy szög szára hosszabb lehet, mint amit a feszítővas ívére támaszkodva még ki lehet húzni.

Ennek a feszítővasnak a feje például állítható: ha a szögkihúzó nyílás távolabb van a deszkától, akkor a forgatás során hosszabb utat jár be, vagyis hosszabb szárú szöget is ki lehet húzni vele. 

image005 (1).jpg

Ez a feszítővas megbirkózik akár a fej nélküli szögekkel is, mert a szög szárába kapaszkodik bele a fogaival:

image006 (1).jpg

Ezen a videón a termékfejlesztő, egy fura hajú bácsi mutatja be működés közben:

Elterjedtek még az állítható hajlásszögű feszítővasak, az alábbi feszítővason a piros gomb benyomásával több fokozatban állítható a fej:

image007 (1).jpg
Kép forrása: www.toolbarn.com

 

Alternatív megoldás még a kétfejű, különböző hajlásszögű kivitel is:

image008.jpg

A nagy márkák is szeretik megcsillogtatni képességeiket. A meglepően laza elnevezésű Stanley FuBar (szójáték: a pry bar vagy wrecking bar a feszítővas, a Fubar jelentését csak linkelni merem) impresszív megjelenésű, és akár kalapácsként is használható.

image009 (1).jpg

És ha már lazaságnál tartunk:  40.000 forintos sörnyitó  a titán szerszámairól híres Stilettotól:

image010.jpg

Kulcstartók
Fontos megemlíteni még a 8-10 centiméteres feszítővasakat. Azért fontos, mert ezek valóak arra, amikre a késpengét vagy a laposfejű csavarhúzót szoktuk használni, pedig nem kellene: festékes doboz kinyitása, elhajlott szögek kiegyenesítése, kapargatás, feszegetés, stb. A legtöbb ember évente egyszer venne elő egy ilyet, de egyesek vagyonokat spórolhatnak azon, hogy az értékes eszközeik helyett ilyennel végzik el a durvább munkákat.

image011.jpg
County Comm Widgy Pry Bar

 

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk

 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr575301056

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kommentár nélkül 2013.05.17. 08:17:38

Akkor (2012. június 23.) Most (2013. május 16.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2013.05.16. 13:21:53

ez tetszett :-)
nem beszélve arról, hogy az eszközök jó része (a nagyobb lendítőerőre képes darabok) önvédelmi eszközként is megfelelőek zombiapokalipszis esetére...
:-D

Tarrasque 2013.05.16. 22:53:49

Kedves Bogoj!

Sajnálom, de szakmailag teljesen indokolatlannak tartom zombik ellen önvédelmi eszközként használni a feszítővasat, mindenképpen tüzet vagy lőfegyvert javasolnék. A feszítővassal csak a fejre célzott erős ütéssel érhetünk célt, ahhoz pedig már túl közel kell kerülni a zombikhoz. A feszítővas lóbálása zombik felé romantikus lányregényekben esetleg izgalmasan hathat, a való életben viszont mindig törekedni kell a lehető legnagyobb távolság tartására. Ugyanezen okokból nem javasoljuk a macsétával történő hősködést sem.

Furdancs blog, az olvasók szolgálatában

Szelid sunmalac 2013.05.17. 09:01:11

Szeretem ezt a blogot!
Meg a feszitovasat is! Most elkapott a kisertes, hogy vegyek egyet, de igazabol nincs ra szuksegem. Ha lehet, inkabb csavart hasznalok szog helyett.
Bar eddig azt hittem a feszitovasat kizarolag bankrablok es maffiozok hasznaljak, nem tudtam, hogy mesterembereknek is adnak el.

baliquez 2013.05.17. 19:41:02

Zombik ellen a pajszernél jobb eszköz az ácskalapács, kevésbé szorul meg mint a pajszer. A feszítővas egyébként alapfelszerelés, amit nem lehet vele megszerelni arra a kalapács, a flex vagy a WD-40 a jó megoldás. Minden egyéb szerszám a feleslegesen nyálas finomkodás kategóriájába tartozik (jó, a körfűrész még esetleg elfogadható).

indiscriminating power 2013.05.19. 14:39:07

Hangos, vagy üzemanyagot / lőszert fogyasztó eszközt csak a legvégső esetben használunk zombik ellen. Egyébként felosonunk a Hadtörténetibe és elemelünk egy alabárdot.

WildBear 2013.05.19. 15:29:19

@indiscriminating power: Alabárd forgatásához kell azért egy kis kondi..

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.05.30. 11:52:12

@WildBear: Manuális alabárd esetén. De ha valaki motorosat használ, pláne akkuval működőt... :)

WildBear 2013.06.11. 10:03:41

@Thoreau: Pont ez volt az alapfelvetés:
"Hangos, vagy üzemanyagot / lőszert fogyasztó eszközt csak a legvégső esetben használunk zombik ellen. Egyébként felosonunk a Hadtörténetibe és elemelünk egy alabárdot. "

___________________________ (törölt) 2013.11.20. 10:12:17

@Tarrasque: igen, de a zombiknak nincsenek életfunkcióik, így például egy 9mm-es szívlövést fel sem vesznek, így az alkalmazandó harci taktika kb. egy távirányított robot elleni harchoz hasonló: fizikailag, szerkezeti, motorikus károsodást okozva, pl. karokat, lábakat eltávolítva kell mozgásképtelenné tenni őket. Bizonyos lőfegyverek, pl. sörétes puska őzsöréttel töltve, különösen az amerikai filmekből ismert ajtónyitogató sörétes erre valóban alkalmas, de nem mindegyik. Ezért én leginkább a benzinmotoros láncfűrészre szavaznék.

Untermensch4 2013.11.20. 18:51:54

@Shenpen: a benzinmotoros láncfűrésznél felvetődik az üzemanyag és a zaj problémája. továbbá összetett szerkezete miatt a meghibásodás lehetősége is gond lehet. csekély karbantartási igény és megbízható működés alapján a feszítővas és dupla csövű vadászpuska használatára szavaznék. lőszernek (tekintettel a kívánatos harci taktikára) az őzsöréten/mesterkulcson kívül a bereszelgetett hegyű ballisztikus lövedék lehet hatásos. valószínűleg zombikra nem vonatkozik a genfi egyezmény :)
süti beállítások módosítása