Homokfúvás az iparban és házilag

2018.07.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

sxc_europe_sbc_220_send_blasting_cabinet.jpg

A fúvás olyan munkafolyamat, amely a felszín megmunkálás munkafolyamatok közé tartozik. Fúvás során egy sugarat lőnek a munkadarabra, amely köszörülő hatással van a felszínre. Ez megszabadítja a munkadarabot a nem kívánt egyenetlenségektől, korróziótól és szennyeződésektől. Nem a lakótelepi barkácsműhelyek elterjedt tartozéka egy ilyen hangos és poros berendezés, de azért ismerjük meg felszínesen a technikát. Ipari és barkács kivitelben, gyárilag valamint házilag készített eszközöket és felhasználásukról készített videókat mutatunk írásunkban.

sxc_europe_sbc_220_send_blasting_cabinetc.jpg

 A múltban ezeket a gépeket homokfúvó gépeknek nevezték. Ma már gyakrabban használják a fúvógép vagy fúvó rendszer kifejezést, mert a fúvóanyag már nem homok. Az, hogy milyen fúvóanyagot használnak, függ a munkadarab anyagától, a szennyeződés fajtájától és a kívánt tisztaság mértékétől. Puha anyagokat, mint például az alumínium, más anyaggal fúvatnak, mint a keményebb darabokat (pl. öntött acél). A kvarchomokon kívül, fúvóanyagok széles választéka elérhető: salak, üveggyöngy, plasztik fúvóanyag, gyümölcsmagok és mogyoróhéjak, valamint korund. Kiváltképp jó felületjavító fúvóanyag a szárazjég és a magas nyomású víz. 

A fúvógépek és rendszerek különböző kiszerelésben kaphatóak. Az egyszerű homokfúvó berendezések manuálisan fújják a kisebb termékeket. Ezek kis méretű dobozból készültek, egy kis ablakkal és két nyílással az oldalán a dolgozó keze számára. A fúvóanyagot a munkadarabra lövik egy kompresszor és egy fújópisztoly segítségével. Alapvetően a nagyméretű tárgyak fújása, mint például a veterán autók karosszériája, ugyanígy működik. A különbség csak az, hogy elő kell készíteni egy speciálisan védett szobát a fújáshoz. A kompresszornak és az elszívó rendszernek arányosan kell a szobában elhelyezkednie.

Az iparban a fúvórendszer a gyártósor része. Egy ipari fúvógépet lehet manuálisan vagy automatikusan vezérelni, egy automatikus gyártósoron. Ilyen használat esetén is rengeteg választható méret létezik. A nehéziparban egész csarnokok szükségesek egy-egy termék fújására (pl. nagy profilok, olyanok, mint az I-gerendák gyártása). Nem létezik olyan munkakör, hogy fúvógép kezelő. Azonban a fúvórendszerrel való munka esetén magas a sérülés veszélye, ezért teljes védőfelszerelés szükséges. A fújt por belélegzése egészségügyi kockázati tényező. Ez a por a leoldott kosz finom szemcséjű maradványának, a felületi anyagnak és a fúvóanyagnak a keveréke. 

Igen fontos a légzőmaszk viselése és egy elszívó rendszer telepítése a fúvógép közelében. A munkát képzetlen, tapasztalatlan dolgozók is végezhetik. A fújás egyik előnye, hogy az eredmény azonnal ellenőrizhető. A fúvóanyagot általában úgy választják, hogy munkadarabot sérülés csak extrém hanyagság esetén érheti. Ezért alig képzett munkaerő is elláthatja a gép kezelését.

Nem kell ipari teljesítményű eszközökre gondolni, ha a kifejezést halljuk. Kereskedelemben kapható pneumatikus homokfúvó pisztoly (szemcse visszanyeréssel) bal oldalt. Ideális a rozsdás felületek lefúvásához, a régi festékek eltávolítására a fémfelületekről és egyéb felületek lefúvásához pld. (kő, fa, kerámia, üveg, műanyag) stb. Gumitömlős szemcsegyűjtő, visszanyerő felfogózsákkal.
Jellemzői: Üzemi nyomás: 4 bar - Levegőigény: 113 l/perc - Tartály térfogata: 850 ml - Tartozékok: 4 x fúvókás, 0,5 kg szóróhomok, felfogózsák.

szoro.jpg

Jobb oldalt tartály nélküli, barkács felhasználásra ajánlott egyszerű, olcsó homokszóró pisztoly fém és fa felületek tisztítására. Csupán egy kompresszor kell hozzá, a homokot vödörből szívja fel. A levegő csatlakozása szabvány gyors csatlakozó, bármely spiráltömlővel összekapcsolható. Levegőigény: 200 L/perc - Maximális nyomás: 2-4 bar - Fúvókák száma: 2 db - Tömlő hossz: 1 m.

Most pedig következzenek a házilagos megoldások homoktartályra.  "Kell egy kupak, két helyen kifúrni..." - részletes magyarázattal szolgál az első hallásra gyanús címet viselő videó. Nyugalom, kólásüveg csak a homoktartályhoz kell, a többi szilárd, fémből készült összetevő.

Lehet, hogy ennek az embernek ez a szakmája és megvan hozzá a komolyabb gépműhelyes felszerelése - ami nem mindenkinek áll rendelkezésére - de emellett le kell szögeznünk: ez az ember nagyon tud és van képzelőereje. Tehát, jöjjön a fémből készült homokfúvó tartály elkészítése, majd a megmunkáló bódé összerakása. Mindkettő végeredménye, mintha most hozta volna a futár a boltból. Tetszik.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr514098911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.07.12. 05:07:17

Szoktunk tekercselni szemcseszóró motorját, mert a visszapattanó szemcsék lassan, de biztosan kilyukasztják a motorpajzsot. Csak ez nem házibarkács, mert 6(!)db 18.5(!)kW-os motor nyomatja az acélgolyócskákat :)

kkm.furdancs 2018.07.12. 19:44:50

@zooltek: A Rozsdatemető egyik részében M1 harckocsikat újítanak fel, ott is golyóznak és mindent levisz.

kkm.furdancs 2018.07.12. 19:45:53

@zooltek: Ott kevés a 220V/16A dugalj.
süti beállítások módosítása