Semmiből valamit (mindent)

2018.09.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A barkácsolás nem önmagáért való dolog, általában nem akarunk fizetni másoknak valamiért és inkább megcsináljuk magunk. Legalábbis megpróbáljuk. Másrészt problémamegoldás, ami hasznos és élvezetes elfoglaltság, ha nem munkahelyen éhbérért kell végeznünk. Sajnos általában ráfizetéses, hiszen egy tárgy megmunkálásához szerszámokat és alapanyagot vásárolunk, a maradék kidobott pénz és gépeink sincsenek kihasználva. Néha nem lesz pontos, vagy sikertelenül végződnek erőfeszítéseink, mert már a koncepció hibás volt, de a kivitelezés mindenképp. Hősök vagyunk tehát.

3dposztba012.jpg

Viszont akad egy kivétel, ami nem gyógyír mindenre - tehát járdát nem tudunk betonozni vele például - de használati tárgyaink elkészítéséhez milligrammra csak a szükséges anyagot használja, századmilliméter pontos és egyedisége vitathatatlan. Néha olcsóbban kihozzuk a végeredményt, mint egy boltkeresés időszükséglete forintban.

fuggonylepke_hird02.jpg

Egy adag függönylepkéért sem kell a szomszédba menni...

3dposztba009.jpg

Persze, hogy a 3D nyomtatás előnyeit ecsetelem gyakorlati példákkal tűzdelve. Ez már nem elérhetetlen és drága, megtanulhatatlanul bonyolult technológia. A nyomtatóárak és főleg a nyomtatószálak felére estek legutóbbi sorozatunk óta és sokat finomodtak, egyszerűsödtek a gépek-szoftverek is. Ahogy említettem, a tervezés igazán szórakoztató elfoglaltság - kellően fiatalként elsajátítva még felsőfokú tanulmányainkat is megalapozza pl. a gépészet területén - és valódi alkotó folyamat.

3dposztba008.jpg

Ott hever előttünk egy tekercs filament (műanyag nyomtatószál), valami ingyenes tervezőprogram és a világ csak arra vár, hogy fantáziánk benépesítse hasznos vagy praktikus, esetleg szép tárgyakkal. OK, műanyag tárgyakkal, de vessünk egy pillantást használati tárgyainkra (ha csak nem szakadt ránk a bank), minden mesterséges molekulaláncokból épül fel környezetünkben. Mellékesen egy csomó pénzt is lehet spórolni házi elkészítésükkel por, forgács és zaj, valamint költséges szerszámberuházás nélkül. Lássuk tehát, hogy a közelmúltban, milyen tárgyak  csorogtak ki a nyomtatófejből saját háztartásomban.

3dposztba006.jpg

A legelső hasznos és bevált tárgy egy filament tekercselő. A nyomtatószálakat kilós tételben árulják, de ritkább színekből (jóval drágábban) 100 grammos kimért tekercsekben is vásárolhatunk. Megtanultam a leckét korábban, egy ecsetvonás erejéig sem kívánok festéssel foglalkozni, inkább korlátozott színpalettából, de külön nyomtatom az alkatrészeket. Ehhez be kell vásárolni tucatnyi tekercsből.

3dposztba010.jpg

Egy részét kénytelen voltam kilós kiszerelésben venni, ezeket porciózni, majd eladni terveztem más rászorultaknak. Akinek már gubancolódott össze horgászzsinór, madzag, fűkasza vágószál vagy akár egy hosszú slag is, megérti a tekercsről-tekercsre történő áttekerés előnyeit. Így készült el a filament-tekerentyű. Csapágyazott, egy leselejtezett diódaráló karjával feljavított konstrukció.

3dposztba007.jpg

Minden rendelkezésre áll, hogy motoros, többsebességes és kijelzős számlálóval készült verzió is készüljön bármilyen anyagú szál tekercselésére. Lehet transzformátor- vagy más elektronikus alkatrészt tekercselő, fonálporciózó és hasonló igények kielégítésére szánt berendezés.

filament.jpg

És ezek nem is a legvadabb színek...

Az alkalmazott "művészet" példája egy csomagoló dobozként készített szappantartó, amit az ajándékba szánt kézműves szappanhoz mellékeltem. Az ordenáré színek - a fent említett - kilós tételben vásárolt vakító sárga, lila nyomtatószálak kihasználatlanságának enyhítése miatt kerültek a palettára.

3dposztba013.jpg

3dposztba001.jpg

Végül (egyelőre) legékesebb példája a nulláról induló fejlesztésnek, mikor egy stratégiai társasjáték minden eleme, összetevője a mi elménkben születik meg formától a színig, kiegészítőkig és játékszabályokig. 

3dposztba005.jpg

Egy netről letöltött modell módosítása nagyságrenddel nagyobb időt vesz igénybe, mint újból elkészíteni, mivel az egy homogén tömbként jelentkezik a tervezőprogramban és minden módosítás könnyen eredményezheti a modell összeomlását (vektorszinten), ráadásul elemei nem módosíthatóak.  Meg is kértem a feleségemet, hogy ha még egyszer STL modellt (ez a letöltött file) lát meg a monitoron, ordítson rám, esetleg bántalmazhat is.

3dposztba003.jpg

A tervezés maga öröm, valami megalkotása a semmiből, akárcsak egy vers vagy dal megírása, színdarab rendezése. Ha a végeredmény művészi értéke kétséges is, de szinte minden hobbi küzd ezzel a lehetőséggel. Buzdítom tehát olvasóinkat, hogy az egyáltalán nem elérhetetlen árú technológia beszerzését fontolják meg maguknak, vagy gyerekeiknek, akár már karácsonykor.

3dposztba004.jpg

Egy valamire nem érdemes számítani, hogy ezzel pénzt fognak keresni. Az a technika, ami már bejáratott, kicsiszolt formában olcsón elérhető és ráadásul akár órákig tarthat egyetlen modell elkészítése, már erős konkurenciával küzd a piacon. Valami nagyon ütőset kell kitalálni, hogy nyereségesen, kis darabszámban is értékesíthető legyen. Viszont hobbiként vagy (születése legfőbb indoka is ez volt) prototípusok elkészítéséhez kiváló módszer.

3dposztba011.jpg

Nem került be válogatásomba a leghasznosabb project, egy tartozékait vesztett körfűrész használható állapotba hozása nyomtatás segítségével. Megérdemel egy külön posztot később, hiszen az egész nem került többe, mint egy asztalbetét postaköltsége és tartóssága, minősége jobb lett, mint a gyári vonalzó és asztalbetét.

image4_2.jpg

image2_2.jpg

Végül egy - nyomatással együtt - két órás munka, amivel személyre szabott toll+SD kártya tartót barkácsoltam, ezt az egyedi elrendezést semmilyen bolti termék nem tudja utánozni.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3314255205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shim 2018.09.24. 07:40:31

Zaj nélkül? Nem tudom mire képesek a ma kapható elérhető árú modellek, de az enyém (Craftbot, 1st gen) nagyon hangos volt. Nem volt kellemes egy szobában lenni vele. Külön műhely nélkül nem vennék újra, max pár év múlva, ha teljesen hangtalanok lesznek :)
(Amúgy tényleg nagyon hasznos eszköz, cikk is remek!)

kkm.furdancs 2018.09.24. 09:51:18

@Shim: Szia! Egyelőre a kazánházban (házon belül) tartom és épp e percekben telepítem ki a műhelybe. Úgy hangos, hogy még nem flexelés, de mellette aludni nem egészséges :)
Köszi!

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2018.09.25. 13:37:16

A CB1 és a CB2 között zajszintben ég és föld a különbség. CB2-re váltottam nemrég, a ventilátor ami igazán hangos benne, ahogy fújja a levegőt, más hangja nincs. Semmi.
És ilyenek jönnek ki belőle:
www.instagram.com/p/Bmtad--ln-t/?utm_source=ig_web_copy_link
www.instagram.com/p/BchZDjwFUlx/?utm_source=ig_web_copy_link
De ugye leírták már mások is, hogy 3D nyomtatóval modellezni az semmi, bárki tud ilyet :(

kkm.furdancs 2018.09.25. 14:06:18

@Shim: Anycubic i3, tökéletesen elégedett vagyok vele.
@trainmodeller: Leírták, de kit érdekel? Itt a blogon számos alkalommal "barkácshősök" elnevezést kapták a klasszikus modellezők, makettkészítők, tehát nyilvánvaló a többletfáradtság. Mindamellett nem az számít, hogy mennyi vérrel-verejtékkel készül valami vagy hány ember halt meg készítésekor, hanem hogy jól nézzen ki. Ha erre gondolsz, a fotókon látható tárgyak nem makettek, nem is annak készültek.

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2018.09.25. 14:19:38

@kkm.furdancs: Nem klasszikus értelemben vett makettek valóban, mert, mindegyik működik, digitális - hangos modellek. Amikor nincsenek üzemben, akkor makettek a polcomon :) A festést akartam még írni: én mindig a legolcsóbb, tökmindegy milyen színű filamentet veszem. Úgyis csiszolok, festek minden alkatrészt. Mindig van a gyártónál színkifuttatós filament olcsón, amikor színt váltanak akkor készül ilyen, a tekercs egyik fele még x színű a másik már y, azok tökéletesek nekem pont.

VT Man 2018.09.25. 15:28:44

Nezzetek Prusa I3 klonokat.
Meglepoen olcsoak (mar 50-60 ezer Forintert van uj, Shenzenbol). Persze nem a legolcsobb, legszarabbat kell megvenni.

Ha a ket ventilatort kicsereled benne halkra, akkor mar eleg halk lesz.

Amugy nem erdemes egy szobaban tartozkodni vele, mert ultrafinom "por" szeru reszecskeket bocsajt ki, ami nem egeszseges. Esetleg dobozba zarva, visszaforgato HEPA szurovel javithato a helyzet.

kkm.furdancs 2018.09.25. 16:47:29

@trainmodeller: Azért festesz, mert hős vagy, mondtam én :) A legnehezebb, leginkább ügyességet és ráfordítást igénylő metódus szerintem, ami egyben kreatív dolog is. Ha tudod csiszolni (gondolom, ABS anyag), akkor nem probléma a rétegek csíkozottsága sem, ez már jól hangzik! Hihetetlen mekkora különbség van a 0.2 és 0.3 közötti réteglátszódáson. Egy vagonnal próbáltam ki anno és 0.3-nál értékelhetetlen volt. Hiába, a vasútmodelleket fröccsöntik, nincs annál jobb.

Shim 2018.09.25. 16:48:22

@trainmodeller: Ez nagyon biztató, köszi az infót! A mozdonyok nagyon tetszenek. A végeredmény számít, mindegy mivel készült :)

kkm.furdancs 2018.09.25. 16:49:18

@VT Man: Igen, ez tényleg az a kategória, ami már ajándéknak is megfelelne egy értelmesebb gyereknek.

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2018.09.25. 17:04:47

PLA, nem ABS. Valaki elterjesztette, hogy a PLA nem reszelhető és nem csiszolható. Ez ökörség, ugyanúgy felületkezelhető, reszelhető, csiszolható, mint bármi mást lehet vele csinálni! A felületkezelésben az autó felújításban szerzett rutin jól jött, anyagok használatát ott megtanultam.
Ugyanaz lehet a terjesztője a nem reszelhető marhaságnak, mint aki azt mondta, hogy vasútmodellek nyomtatására sem jó :) ja, persze! :)
Ugyanilyen tévhit az is, hogy lebomlik pár hónap alatt. A nyers PLA bizonyos körülmények között komposztálható és lebomlik valóban. Ehhez állandó nedvesség és 40-60 fok közötti hőmérséklet kell! Nekem van két éve szabadban levő PLA tárgyam, konkrétan a kerti vasút jelzői, és semmi bajuk. A legnagyobb veszélyt a macska, kutya és a felette levő diófáról hulló termés jelenti a tárgyakra. Ez tehát két év, télen-nyáron. Semmi bajuk.
Küzdök az ellen, hogy ilyen tévhitek tovább terjedjenek, szóval legfőképpen ezért írom ezt.

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2018.09.25. 17:06:42

Rétegvastagság még: 0,1-el érdemes dolgozni, és használok 0,2-es fúvókát is. Nem az a kapkodós dolog, van olyan mozdony kaszni, amiben 60-80 óra nyomtatás van (+ehhez jön az utómunka). De megéri, szép felületet kapsz!

Alick 2018.09.25. 22:34:47

Hmmm... jó lenne egy olyan nyomtató, amivel pár perc alatt akár nagyobb darabokat is fel lehet építeni.
süti beállítások módosítása