Matiné: Tükrös kamerák tisztítása házilag

2019.07.31. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

dustproof.jpg

Mai írásomban szeretnék egy frappáns módszert ajánlani, hogyan tisztítható meg könnyen és kockázatmentesen drága DSLR fényképezőgépünk szenzora vagy Moire-szűrője. Bevált, szakemberek által is javasolt tipp. Hogyan tudjuk otthon eltávolítani a port és szennyeződést ezekről az érzékeny felületekről? (Írásunk tavaly októberben született és a lent ismertetett beavatkozásnak köszönhetően továbbra is tiszta, por- és szöszmentes a belseje)

A válasz: Sehogy. Vigyük szervizbe.

Leselejteztem szövet anyagú tárgyfotós háttereimet és vásároltam egy gyárilag e célra készült 1*2 méteres, fehér PVC tekercset. Keresgélni kellett puszta fólia után a zömében állványos kínálat között. Ezek jó drágák és barkácsblog-íróként szégyen lenne, ha nem magam készíteném el keretét. Igazán hasznos kellék, hiszen a tárgyak lebegni látszanak a homogén háttérben és hófehérsége kiemeli a fotózandó téma színeit. Ez felvetett további problémákat (a fénymérés, sőt, maga a fotózás terén tátongó űrt ismereteimben), de világosság vált az is, hogy objektívek próbálgatása során sikeresen összeporoztam belsejét. Mindeddig ezt elrejtették a színekben bővelkedő témák, nem tűnt fel a kész képeken. Minden relatív. A porszemcse okozta folt egy 12 megapixeles fotón arányaiban kevés, de fehér háttérből szinte kiordít.

image1_21.jpg

Ha olvasónk tett már tönkre drága műszaki berendezést, rendezett botrány az Operabálon vagy munkavégzés keretében gondatlanságból okozott súlyos testi sértést, ismeri azt a szívbemarkoló érzést, mikor a dolgok teljesen rendben vannak, majd (például) "kíváncsiságból megnyomom ezt a piros gombot" és a következő pillanatban jóvátehetetlenül elromlik minden. Olyan tragikus lelkiállapot, melyet csak másnaposság vagy a későbbi vádemelés fenyegetése tud súlyosbítani.

bir014-00014.jpg

Idősödő bajnokom (Nikon D2x) még nem kapott ultrahangos tisztító vagy porszem-kompenzációs funkciókat, így manuális tisztításra szorul. Viszont én még egy ablakot sem tudok normálisan megtisztítani, nemhogy tükröt, mattüveget és főleg nem moire-szűrőt, melynek vakargatásától minden szakirodalom óva int. A tükörfelcsapás - hogy hozzáférjünk a szűrőhöz - sem egyszerű nála, elvileg hálózati tápegység kellene hozzá. Ügyes, nagyon ügyes - célzok az indoklásra, miszerint megóvni szeretnék az akkumulátor hirtelen lemerülése miatt esetleg visszacsapódó alkatrészt. Kitaláltam, hogy hosszú záridőt hagyva fotózásként távolítom el az útból. S valóban, rögtön hozzáférhetővé vált a gép lelke vagy szíve. Büszkén, hogy ezt milyen jól kitaláltam, összecsomagoltam és elvittem a helyi fotósboltba megtakaríttatni.

image2_33.jpg

Modernebb gépek esetében már rendelkezésre áll beépített tisztító mechanizmus, illetve felépítésük is könnyebbé teszi az ettől még továbbra is kockázatos tisztítást. Lényeg a megfontolt, nagyon óvatos hozzáállás  és a steril környezet, illetve megfelelő célszerszámok. De ha a por ráragad a fényérzékelő szenzorra, akkor le kell takarítani. Ez akkor fordulhat elő, ha a porszem statikusan feltöltődött, és a fújásra/szívásra nem távolodott el, illetve ha párakicsapódás volt a szenzoron, ami rászárította a koszt.

zeisstisztitoszett.jpg

"Egyes DSLR fényképezőgépekben a képérzékelő egység részét képezi a moaré megszüntetésére hivatott aluláteresztő szűrő, más típusokban pedig nincs ilyen. Az alábbi útmutatás a műveletet a képérzékelő tisztításaként említi, előfordulhat azonban – a fényképezőgéptől függően –, hogy a felhasználói útmutatóban az aluláteresztő szűrő tisztításaként szerepel." - írja a Nikon gyári ajánlása és végigvezeti olvasóját a tisztítás menetén. Ezen a videón a tiszta gyakorlat látható:

Végül egy szórakoztató és tanulságos blog az objektívek, kamerák tisztításáról, javításáról Komáromi Domonkos blogjában. Mivel az Internet néma maradt helyi fotójavító műhely keresésekor, már-már a futáros megoldás mellett döntöttem, de végül nem voltam rest érdeklődni egy fotósboltban. Nem verték nagydobra, kicsire sem, így honlapjukon nem szerepelt a tisztítás, de végül az átlagár aljáért - 6000 Ft - elkészült a külső-belső tisztítás és egyben állapotfelmérés. Ez is egy összeg, de sokkal kevesebb, mint kifizetni 60.000 forintot zárcserére, mert vakmerően belepiszkáltunk egy finom szerkezetbe.

dslr_cleaning.jpg

Tehát továbbra is szakember közreműködését javaslom minden beavatkozásnál, mely a porkifújásnál vagy finom tükörecsetelésnél messzebbre mutat. Ajánlom fotós olvasónknak, hogy kommenteljenek bátran, Önök milyen módszerekkel takarítják a gépet és meddig merészkednek el?

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2614325007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.07.31. 20:24:49

1: Az ultrahangos (azaz a gépváz saját rendszere) képszenzor tisztítás igazán csak az Olympus gépekben működik jól. A többi, pl. a nagyon közismert Canon-Nikon márkák rendszere rosszabb. nem érdemes erre hagyatkozni. (Az Olympus már több nemzetközi díjat is kapott a rendszerére az elmúlt kb. 10 évben.).

2: A lényeg, ahogy a posztoló is írta: NE kisérletezzünk házi barkáccsal a tükörreflexes gépeknél, mert nagyon komoly károkat okozhatunk. Megoldás: irány a szerviz.

3: A jövő a MILC kategória. Ezeknél mindig nyitva van a zár alaphelyzetben, így a szenzort mindig éri a por (ezért csak akkor cseréljünk objektívet, ha nagyon muszáj!). Ezeknél a gépeknél lehet használni saját szenzortisztítót (sajnos, túl sokszor szennyeződik ahhoz, hogy mindig szervizbe vigyük). Ez egy egyszerű, porfogó/szedő véggel ellátott ceruza/ecset, pár ezer forintért. Persze, óvatosan, gyakorlattal és csak akkor, ha szükséges.

kkm.furdancs 2019.07.31. 20:41:16

@Fotósképző: Az első állításodat teljesen megerősítette a fotósbolt munkatársa is :) Ha már rákötött a por, nem veri le az ultrahang sem. Néha meg kell ismételni a tisztítást, mert a csapódó tükör keltette huzat kifújja onnan, ahol eddig békésen ücsörgött.

Sőt, azt is mondta, hogy nem törvényszerű az objektív cserélgetésre fogni a szennyeződést, mert a finom por képes idővel beszivárogni az obi kicsi résein is.

Wildhunt 2019.08.01. 19:38:29

A Pentax ultrahangos rendszere nálam működik, amúgy max a körtefecskendő. A legjobb megoldás a megelőzés, ennek jegyében a lenspent az objektív mindkét végén rendszeresen használom. Még nem kellett szervizbe vinnem. (K-5, 9 éves)
süti beállítások módosítása