Asztalos: vásárlási tudnivalók

2019.01.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

dscn5367-1280x960.jpg

Vásárlás előtt mindig alaposan vizsgáljuk meg a faanyagot, mert lehetnek rajta a növekedésből, a rossz vágásból vagy a nem megfelelő szárításból adódó hibák. Ne vegyünk olyan faanyagot, amelyben göcsök, repedések, hasadások találhatók, vetemedett, foltos, esetleg gombásodás vagy korhadás jeleit mutatja.

Gyalulatlan vagy gyalult
A rönkből nyert fűrészáru lehet két vagy négy oldalán gyalult. Bár utóbbi drágább, ugyanakkor azon könnyebben észrevehetjük a hibákat. A legjobb minőségű faanyagok hibátlanok, nincsenek rajtuk göcsök vagy hasadások. A legjobb minőségű keményfa első- vagy másodosztályú, míg a legjobb minőségű puhafákat a megjelenésük szerint osztályozzák. Ebből a szempontból létezik osztályon felüli (fehér), asztalos minőségű (piros), építő (sárga, kék), valamint III. osztályú (fekete).

ildare_923648_altpic_9.jpg

Hulladékhányad
Mindig több faanyagot vegyünk, mint amennyire szükségünk van, mert keletkezni fog hulladék, és biztosan lesznek rontott darabok is. Ha a gyalulatlan deszkákat a műhelyben gyaluljuk, akár 6 mm-nyi is lehet az anyagveszteség. A szíjácsfa és a fahibák szintén növelik a hulladék mennyiségét. A hulladék arányát figyelembe véve az alapanyagot érdemes 30-40 százalékkal többre tervezni.

Méretek
A puhafák szabványos méretekben kaphatók, amelyek lehetnek névleges és valós méretek. A névleges méret a fűrészelt deszka, a valós méret annak gyalulás utáni mérete. A kereskedelemben gyakran a névleges méretet adják meg, függetlenül attól, hogy a fűrészáru gyalult vagy gyalulatlan. Emiatt mindig alaposan ellenőrizzük a deszka méretét, mivel a valós méret akár 6 mm-rel is kevesebb lehet, mint a névleges. A fűrészáru hossza mindig ugyanakkora, mint a megadott méret.

kep_011_12122017_203139.jpg

A keményfa deszkák mérete rendkívül változatos lehet, bár gyakran ezek is szabványos méretben kaphatók. A puha- és keményfa fűrészáruk egyaránt négyszögletes keresztmetszettel kaphatók, ami megkönnyíti az anyagszükséglet megbecslését. A keményfa deszkáknak ugyanakkor lehet két szélezetlen éle. Ebben az esetben a kereskedők a legszélesebb és legkeskenyebb rész adatait átlagolják, és ezt adják meg szélességi méretként.

8-21-13-pheasant-wood1_995x.jpg

Ritka és védett faanyagok
A felelős fafelhasználók ügyelnek rá, hogy fenntartható forrásból kitermelt faanyagot használjanak. Amikor csak lehetséges, érdemes újrahasznosított faanyagot felhasználni a saját készletünkből, vagy bontott építőanyagot forgalmazó kereskedésből beszerezve, akár deszka, akár szétszerelhető bútorok formájában. A különösen ritka faanyagok felhasználásának ez az egyetlen etikus módja. Ez a cikk védett fafajokról szól

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3914557878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2019.01.16. 07:35:26

Gondolom a 30-40 % hulladék ráta a gyalulatlan faanyagokra vonatkozik, amikor gyalult faanyagot vesz az ember, akkor ez a százalék már kisebb.

kkm.furdancs 2019.01.16. 08:24:24

@anonymouse.: Talán igen. De ha egy gyalult 2 méteres szálból csak 160 centi kell, az 20 % (konkrétan abból a munkából selejtnek-hulladékanyagnak számít, még ha másra tudod is használni). Viszont ha már marsz bele egy mintát és a maradék forgács, szerintem simán megvan a 30%.
Tehát soha ne úgy vásároljunk, hogy összeadjuk a lécek hosszúságát az adott igényre (pl. 20 m kerítés), ami kisebb darabokból áll, mert pl. 20 centis maradékokból nem tudunk összeállítani újabb szálakat :)

Untermensch4 2019.01.17. 17:02:46

@kkm.furdancs: "Tehát soha ne úgy vásároljunk, hogy összeadjuk a lécek hosszúságát az adott igényre (pl. 20 m kerítés), ami kisebb darabokból áll, mert pl. 20 centis maradékokból nem tudunk összeállítani újabb szálakat :)"

Ez egy barkácsblog, össze tudunk... :) :D

zooltek 2019.01.18. 04:04:30

@Untermensch4: Erre való a fahegesztő :) Egy jó 200 éves tőről metszett tölgyfapálca mindent visz :)

kkm.furdancs 2019.01.18. 09:10:11

@Untermensch4: @zooltek: Legfeljebb lesz belőle fogpiszkáló, ha...:)
Amilyen csodás eredménnyel járt a táblásítási kísérlet, akár polc is lehet belőle, de azért tartalékot hagyni kell. Olyan ez, mint az egyrétegű falfesték, alig találkoztam emberrel, aki ne szaladt volna vissza a boltba még egy adagért, mert alulszámolta a mennyiséget.
süti beállítások módosítása