Hanyattegér házilag

2019.01.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

maxresdefault_7.jpg

A hanyattegér vagy trackball hasznos jószág, ha nincs helyünk hagyományos egeret tologatni, esetleg egészségügyi okok miatt csak ujjal tudjuk mozgatni a kurzort. Ipari alkalmazásoknál (műszerfalba- vagy pultba építve) nehéz is elképzelni más megoldást. Otthoni felhasználóknál nem honosodott meg, sokan kényelmetlennek találják. Talán ritkaságánál fogva, de a hazai kínálat legolcsóbbjai (két modell) 10+ ezer forintba kerülnek, majd áruk jókora ugrás után 30 ezernél folytatódik. Nem lehetetlen házilag is kivitelezni, hiszen akár mechanikus (görgős), akár optikai elvét nézzük, pusztán egy gördíthető golyóval kell behelyettesíteni az egérpadot. Elméleti fizikusként szólva, önmagába hajtjuk vissza a teret és az asztalt.

Nem fogunk rászokni, hogy feltételezzük minden olvasónk angol középfokú szóbeli jártasságát, de e témáról nem találtam magyar nyelvű, írott vagy videós irodalmat. Viszont egy kép ezer szóval is felér, tehát csokorba gyűjtött filmjeinknek levehetik a hangját, hiszen belső felépítésük és házi elkészítésük így is megérthető. Házilagos elkészítését könnyűvé és olcsóvá egy hagyományos egér közreműködése teszi, mely az érzékelés - digitalizálás - számítógéphez csatlakozás terheit leveszi vállunkról, nekünk csak a mechanikai részek megvalósítása marad.

A légi irányítás mellett a játékgépeknél bukkant fel elsőként a technika:

Gyakorlati szakember modellez, ha nem bízik az elméletben vagy nincs elég képzelőereje. Lássuk tehát - tekegolyóval szimulálva -, hogyan működik a pozicionáló golyó felfüggesztése: 

Lokátorokban (ezt csak a szakértőknek: konkrétan a VP-ben, ami nem is lokátor) magam is találkoztam trackballal, ahol az indikátor képernyő előtt a sötétben nem lehetett volna egerezni és a megbízhatósága sem lett volna hosszú távon fenntartható. A korabeli berendezést tekintve, már az 1960-70-es években feltalált és gyakorlatban honosított találmány volt. Itt egy katonai hanyattegér:

Nincs olyan messze a kor, hogy ne emlékeznénk a mechanikus egerek gömbjének kiszedésére és a görgők körömmel tisztítására. Hősi kor volt, valódi hősökkel. Itt egy ilyen egér olcsó gyári adapterét láthatjuk, tehát az igény megvan rá:

Minden videó egy gyári egérre építkezik, azonban miből készítsük a stabil, érzékeny és nem túl bonyolult mechanikát? Őszinte elismerés a gyakorlati zseninek, ki elsőként elhozta minékünk a roll-on dezodort, megkente vele hónalját, s egérre illesztette a tetejét, majd dobozt tett alá:

 Még a második is dobogós helyezés:

Itt az ipari működést és teherbírást csapágyakból épült konstrukcióval, már-már talán túlbiztosított formában garantáló, kínai versenyző látható: 

Végül a nosztalgia és józan elvárások jegyében, arcade hanyattegér a legidegesebb, joystick-tépő felhasználók számára, dobozolt és emberes nyomógombokkal ellátott verzió:

A dezodoros megoldást látva, már csak egy személyre befogadó doboz elkészítése marad az egyszeri barkácsolónak, tehát ha kevés a hely az asztalon, használja fel e tippeket hanyattegér készítésére.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5114564610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása