Egy angol ház újjászületése - 8. rész - Az ajtó

2019.01.25. 05:00 | Írta: Pajer

shutterstock_96480086_92292291_196430341-feature-630x400.jpg

Ha angol utcakép, akkor szerintem az emberek többségének a „villamoselejű” terraced house mellett elsőre a színes ajtók ugranak be. Én már a 20 évvel ezelőtti első angliai kalandom után is irigykedve gondoltam erre a szememnek kedves kavalkádra. Ez miből alakulhatott ki azt őszintén szólva nem tudom, de, hogy jó ötlet volt az biztos.

A bejárati ajtók nem csak színességükben, de méretükben és kialakításukban is különböznek a nálunk megszokott fajtáktól. Azt most leszögezem és nem szeretném egyenként megjegyezni, hogy műanyag termékekkel ebben az írásban nem fogunk foglalkozni. Nem azért mert bármi gondom lenne velük, egyszerűen bejárati ajtóként nem szeretem őket, főleg nem tradicionális környezetben.

Méretben két fajtát (talán hármat) használnak a 25 inch (~64 cm) és a 30 inch-est (~76 cm).  Ez meg is határozza a terraced house házak folyosójának méretét, mivel a tok úgymond be van „falazva” a fal síkjába. Ebből adódik a második különbség, hogy az ajtó nem a megszokott – ajtó, tokkal - kapható, hanem külön az ajtólap és lapra szerelt tok. Nem kívánok senkinek egy tokcserét, ezeket még rendesen, nagy faékekkel rögzítették a falhoz, bontáskor jön minden, még a szomszédé is.

1_6.jpg

Mi a házzal egy borzalmas barna, kamu ólomüveges ajtót örököltünk. Tudtuk, hogy az elsők között lesz amit ki kell cserélni mert nagyon lehangoló volt hazamenni. A Gumtree-n (a helyi Jófogás) találtam is egy régi , úgymond eredeti ajtólapot 15 fontért, nem is olyan messze tőlünk. Nagy dilemma elé kerültünk, hogy piros vagy fekete legyen a végleges színe, annyira még nem vagyunk bátrak, hogy bevállaljunk egy türkizkék vagy sárga bejáratot.

depositphotos_230927394-stock-photo-colourful-wooden-front-doors-two.jpg

A festéstől mindig is rettegtem egy kicsit, mert a múltban próbáltam már ezt a feladatot valamilyen fa felületen megoldani, de ezek nem tartoztak a legjobb munkáim közé. A fő kihívást az okozta, hogy a „tükörminőségű” felület létrehozása volt a cél.

A Trinát festéken felnőtt szaktudásomat sokként érte, hogy a rengeteg márkájú festéken túl, nem csak simám fafesték kapható, hanem a kerítés- és a bútorfestéken túl van kimondottan ajtóra való is.

Kapcsolódó kép

A festés közben egy dologra gondoltam, hogy ZSENIÁLIS. Persze nem én, hanem a festék. Hihetetlen volt számomra, hogy egy (igen egy, azaz egyszeri) festéssel ilyen felület alakítható ki. Eszembe jutott, hogy hány órát töltöttem otthon ajtók 3-4 szeri lefestésével, azok forgatásával és rondák lettek, megfolytak a forgatáskor, mindig megsérültek. Negyven év kell rájönni, hogy van olyan festék amivel kb. 20 perc alatt tökéletes lesz.

3_5.jpg

A következő megoldandó feladat, az huzattanítás, mivel a régi tokon egy, azaz egy darab falc nem található, vagy is egy fafelület, azaz az ajtólap felhelyezése után simán kilátok az utcára. Szerencsére a kollégám, aki szintén hasonló házat javítgat, felvilágosított, hogy ezt egy vékony rézlemezzel oldják meg, mondhatom azon kívül, hogy jól néz ki tökéletesen működik.

2_8.jpg

Következő alkalommal a házak „villamos” jellegű elejét próbáljuk körbejárni egy kicsit bővebben, addig is… 

Csatlakozz a Furdancs és a  Egy angol ház Facebook-közösségéhez és
kövess minket az Instagramon
Nem fogjuk megbánni.

 

Mit sugallnak a színek:

 

YELLOW: Bright and cheery, a yellow door suggests gregarious hosts 

PINK: Depending on the shade, an exhibitionist or one of life's gentler shade

GREY: Subtle, stylish...hard to beat, and will always match the skies

RED: Strong personality and confident, perfect for the festive winter months

BLACK: A traditionalist, why meddle with something that is functional and never goes out of fashion

Klasszikusan britek - egy mélykék vagy zöld azt sugallja, hogy az ajtó mögött hagyományosan élnek

DARK BLUES AND GREENS: Again, deep shades of blue and green suggest someone who likes classic designs; strong and stylish

LIGHT BLUES AND PASTELS: Peaceful and tranquil, lighter colours suggest home is a haven from the rest of the world  

 

Borítókép : CountryLife

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6114578824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick ami nincs 2019.01.27. 11:04:07

Értem én, hogy melegít az óceán, de ez a falc nélküli ajtótok nagyon durva, még rézlemeztakarással is. A németeknél a leggagyibb szobaajtó (tehát nem bejárati) is gumikéderrel kapható csak.

Pajer 2019.01.27. 11:29:33

@nick ami nincs: Ez a régi, victorianus épületekre érvényes , ahol még az eredeti 1 kb 120 és tok van, persze idővel aki tehette, vagy aki akarta az már kicserélte modernre, szerencsére a műanyag ajtó őrülete kezd lecsengeni és újra a modern fa ajtók kerültek előtérbe

nick ami nincs 2019.01.27. 11:39:23

Így értettem én is, hogy nem lettek felújítva, korszerűsítve, de ez akkor is hihetetlen a kontinensről nézve. Ugye te vagy az, aki a földszinten a fapadló alatt közel méter mély üreget/teret találtatok? Az a villanyszerelés és szabvány is egy csoda számomra :-)

Pajer 2019.01.27. 13:34:59

@nick ami nincs: Igen a mi házunkba (is) fedeztük fel, aminek a megoldása a talajvíz elleni védekezés (akkori). , bár ezt a szokást a mai napig megőriztek, így az földszinten nem egy síkbeton alapról indítják, hanem egy födémszerkezetről , vagyis itt "padlófödém"-ről
m.blog.hu/di/diggerdriver/image/2014-09-16_213424.jpg
süti beállítások módosítása