Fújható ásványgyapot termékek fejlesztése

2019.05.29. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

knaufinsulation_supafil_fujhato_asvanygyapot_szigeteles.jpg

Legutóbbi hőszigetelő írásunk főszereplője  a fújható ásványgyapot volt. A bemutatott Supafil résekbe és üregekbe, illetve száraz-építészeti elemek mögé könnyen bejuttatható anyag. Havi hírlevelük kicsit jobban kibontja jellemzőit.

 A Knauf Insulation Kft. a 2012. évtől forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen esetben a kifejezetten ilyen célra készített Supafil termékeket. A táblákban vagy tekercsekben kapható, „gyárilag előállított” hőszigetelő anyagokkal szemben az ilyen anyag ömlesztett formában kerül a kivitelezőhöz, aki megfelelő gépekkel elvégzi a beépítést. Alapanyag szempontjából a Supafil termékek a kötőanyagot nem tartalmazó (ún. virgin wool) gyártmányokhoz tartoznak. Ez megkönnyíti beépítésüket, mert a tulajdonságaikat kifejezetten az megcélzott alkalmazási területekhez lehet optimalizálni.

b_prodotti-128118-rel5508e9838a0749acb952730e17dbd7ab.jpg

A kötőanyagot nem tartalmazó, kifejezetten befújáshoz készülő, fehér színű Supafil szigetelőanyagok előnyei:
- Természetes alapanyagokból készülnek
- Nincsenek egészségre káros alkotórészeik
- Az MSZ EN 13501-1 szerint A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba tartoznak. 
A befújható anyagok honosított magyar szabványa az MSZ EN 14064 szám, amelynek első rész harmonizált - MSZ EN 14064-1:2010 Hőszigetelő termékek épületekhez. Helyszínen kialakított laza ásványgyapot (MW-) termékek.

 1. rész: A beépítés előtti laza kitöltőanyag előírásai – ebben a gyártó által igazolható tulajdonságokat és vizsgálataikat írják elő. A szabványban meghatározott alapvető követelmények:
- Hővezetési tényező/hőszigetelő képesség
- Vízfelvétel
- Páraátbocsátás
- Áramlási ellenállás
- Ülepedési (roskadási) osztály – jelölése Si: a gyári készítésű termékeknél ismeretlen fogalom azt fejezi ki, hogy 25 év időtartamot feltételezve mekkora ülepedés (vastagságcsökkenés) várható a beépítés után.

A szabvány három alapvető alkalmazási területet különböztet meg:
- Vízszintes épületelemek szabadon befújt szigetelése: épületek zárófödémei (loft insulation);
- Falazott, üreges falak: előtétfalas szerkezetek;
- Vázas (keret) szerkezetek: tartóvázas épületek vízszintes, ferde és függőleges elemei.

a1_4.jpg

A gyári vizsgálatok alapján a gyártó megadhatja azt a testsűrűséget, amely esetén tartható az S1 osztály követelménye. Ha nem ír ilyet elő, akkor az alkalmazási területtől függően a szabvány szerinti alábbi minimális testsűrűségeket kell megkövetelni a beépítés során.
Példa a CE jelölési kódra: MW EN 14064 – 1 – S1 – AF38 – WS – MU1

A „loft” szigetelés esetén bármilyen ülepedés megengedhető, mivel a beépített anyagra itt utólag is rátölthető újabb réteg. A másik két terület esetén az utólagos szigetelés nehezen kivitelezhető, ezért itt S1 osztály az előírás. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján cégünk pontosította a beépítési feltételeket, illetve új terméket is bevezetett az üregek kitöltéséhez. Az aktuális javaslatok alapján ilyen célra már két típusból választhatnak a tervezők, és kivitelezők. Supafil Cavity: alaptermék, amelyet finomabb szálszerkezete miatt kisebb méretű (mélységű) üregek kitöltésére ajánlunk. Supafil Timber Frame: nevével ellentétben nem csak fémszerkezetekhez, hanem minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez ajánljuk, mivel szálai nagyobb üregekben jobban megkapaszkodnak.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5314865008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2019.05.30. 09:07:14

Szuper - megmentjük a bolygót, mert nem tüzelünk, hőszigetelünk.

Ilyen szigetelésű épület bontásáról van-e bemutató videótok?
Mi történik a bontott szigetelőanyaggal?

kkm.furdancs 2019.05.30. 21:28:25

@GöTi: Javaslom a jurtát, mint abszolúte környezetbarát ökoházat. Most mit mondjak erre?

gigabursch 2019.06.05. 19:44:06

@GöTi:
Összekeverik szennyvíziszappal, zöldhulladékkal és kész az ásványi anyag-dús virágföld.
süti beállítások módosítása