Hirtelen felindulásból: zuhanyfej javítása

2019.06.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2s.jpg

Civilizációnkat nap mint nap végveszély fenyegeti. Mire nagy nehezen lecsökkent az atomháború kockázata, jött a globális felmelegedés vagy a legújabb potenciális, fajunkat kiirtani képes apokalipszis fenyegető réme (melyről lentebb írásom szól). Szerencsére titkos kormányzati szervek vagy épp névtelen hősök naponta megvívják saját harcukat, hogy elhárítsák a fenyegetést. Mindezt oly diszkréten, hogy ne is értesüljünk róla, mekkora veszedelemben forgott sártekénk, csak éljünk tovább boldog tudatlanságban. A soha véget nem érő, heroikus küzdelem egyik epizódjáról szeretném ma fellebbenteni a fátylat.

Szóval, a kínaiak vagy abbahagyták a keskeny zuhanyzófej gyártását, vagy csak Veszprémben nem kapni hónapok óta. Messzire vezető jelenség ez. Van aki - mint magam is - azt szereti, ha a zuhany nemcsak mossa, de vakarja is testét. A kereskedelem és marketingesek kínjukban már tényleg csak pótmegoldásokat tudnak kitalálni és ennek egyik eredménye az állítható erősségű, masszírozós vagy túlságosan tág szórónyílású zuhanyfejek megjelenése. Pontosabban - és ez a baj - domináns térhódítása, mely elnyomta a konzervatív igényeket kielégítő típusokat és azok lassan kivesznek a kínálatból.

image3_38.jpg

E fotón az utolsó normális zuhanyfejet látják, melyhez hozzájutottam ebben az évezredben. Csaptelephez adták, fémből készült, súlyos, tökéletes. Évek óta babusgatom, javítgatom, de egyszer minden véget ér és már az égi zuhanykabinokban perzseli le hátakról a szőrt. Főcímfotónkon egy halom olcsó szemét látható, egyik rosszabb, mint a másik. És igazából nem is olcsók, mert a keskeny és kielégítő típusok 3 bar (300 kilopascal) nyomástól már 1-2 hónap múlva ledobják a tömítést. A szabályzós fajta pedig tényleg drága, mellesleg alig spriccel, csak csordogál belőle a víz.

image4_22.jpg

Ha a jelenséget kivetítjük az emberiség zuhanyzókabint igénybe vevő részére, statisztikailag elő kell fordulnia egy gócpontnak, emberek csoportjának, mely megfelelő zuhanyminőség hiányában inkább feladja a napi tisztálkodás luxusát. Avagy konkrétan fellázad a magukat progresszív iparművészeknek feltüntető helóta trógerek látványmarketing diktálta, középszerű pótmegoldásainak giccstengerét árusító kereskedők aknamunkája ellen. (Ha idáig jutva az olvasásban úgy érzi, hogy ideje lenne felgyújtani valamit tiltakozásként, csak egy pillanat és megoldjuk a konfliktust).

Néhány, mosdatlan testeken élősködő vírustörzs idővel mutálódik, először a villamoson fedeznek fel bubópestist a járműegészségügyi szakemberek, majd a fertőzés tovaterjed és rövid időn belül leszámol az emberiséggel. Megérdemeljük sorsunkat, nemhogy egy stabil űrrepülőgép hővédő pajzsot vagy operációs rendszert nem tudunk tervezni, de még egy nyomorult zuhanyzófejet sem. Ennyi volt, jöhetnek a csótányok.

z.jpg

Vagy választhatjuk a másik utat, megpróbálni saját lábra állni és megjavítani tárgyainkat. Akár meghibásodott alkatrészeket reparálni, akár a félresikerült koncepciót félrerúgva saját eszközöket készíteni magunknak. Szerencsére a technikai fejlődés egy másik útja, a 3D nyomtatásé - melynek fontosságát nem győzzük hangsúlyozni e blogban - csökkentheti kiszolgáltatottságunkat. Az utolsó, stratégiai tartaléknak félretett példány meghibásodása után végül nekiálltam egyszerű lezáró tömítést tervezni, mely rápattintva és ragasztva ellenáll a nyomásnak.

image5_36.jpg

Elsőre sikerült századmilliméter pontossággal belőni a gyűrű belső átmérőjét, mely csak erős nyomásra ugrik helyére. Nagy barátom a Mester ipari ragasztó (bármelyik fajta), mert nemcsak gyorsan és nagy szilárdsággal szárad, de sűrűsége akár függőlegesen is megtartja a könnyebb alkatrészeket. (Ezért a dicséretért egyszer majd kérni fogunk öntől valamit, Optima Forma Kft.) Viszont igaz, hogy megszáradva nem túl esztétikus látvány (legalábbis egy tisztaságra asszociáló tárgy felületén). Mindenesetre az aznap esti zuhanyzás problémája megoldva. A lélegzetvételnyi előnyt kihasználva van időm keresni valami színtelen ragasztót, mely nemcsak szilárdan tart, de tömít is.

image6_20.jpg

Egy újabb példa, mikor teret és értelmet kap háztartásokban is a tárgynyomtatás lehetősége. Bármelyik szakterületre nézek a barkács-hobbi kategóriában, lassan nélkülözhetetlennek tekinthetjük kisebb alkatrészek előállításához. Olvassák vissza tehát eddigi 3D posztjainkat és ismerkedjenek a technikával.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1514881958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.06.11. 13:16:51

A csótányok nem kedvelik ezt a bejegyzést.

kkm.furdancs 2019.06.11. 14:55:39

@zooltek: Ha patkányt írok (mint a másik, atomháborús túlélő állatot), akkor esetleg magára veszi az ellenzék. Hát mit lehetne tenni? Mit, Zooltek? :)::):)

kkm.furdancs 2019.06.11. 19:00:34

@zooltek: Legyen egy marék Güde szénkefe, az agyadat öli meg, miközben kettesével törik bele a tartójába. 3*3*28 mm. Normális arányok? Nem.

zooltek 2019.06.11. 20:59:15

@kkm.furdancs: 3x3 mm? Ilyen méretet még csak törpefesz. egyenáramú motorokban láttam. De azokba meg bronzkefe kell. Bár manapság egyre több furcsasággal találkozom.

gigabursch 2019.06.11. 21:12:21

A díszbuzi sztájlisztokat én is kiebrudalnám erről a bolygóról.
Még a lájkolóikat is.

2019.06.12. 02:10:53

„mely elnyomta a konzervatív igényeket kielégítő típusokat és azok lassan kivesznek a kínálatból.”

Ez szvsz teljesen általános jelenség lett, és egyre több területen megfigyelhető. A kereskedelem első számú szabályát -kereslet-kínálat- mintha kezdenék figyelmen kívül hagyni, inkább meg akarják mondani, mi lesz neked a jó, és mit akarjál inkább vásárolni. pl; a fagyizónkban 40 féle különcebbnél különcebb ízű fagyit lehet kapni, asszed van csoki, puncs, citrom, vagy valami ókonzervatív íz, magamfajta maradi figuráknak? A f*szt, de ha néha van is, 10 perc alatt elfogy, mert érdekes módon rögtön mindenkinek azt viszi. Valamiért mégsem csinálnak többet. Napestig tudnám sorolni a hasonló példákat, és tök értetlenül állok a jelenség előtt.

Taurusz 2019.06.12. 08:04:19

Nagy nagy hasznát vettem én is a 3d nyomtatásnak, mikor kiderült, hogy a zuhany összefolyó bűzzáró részét egy olyan ember tervezte, aki... hát nem is tudom mivel kéne foglalkoznia. De nagyon elszabta. A víz csak gyűlt, csak gyűlt... én kiszedtem, az meg ugye nem esztétikus. Aztán elővettem egy tolómérőt, méricskéltem, aztán rajzoltam, és kinyomtatták nekem. Valahol röhej, hogy bár nekem baromira nem szakmám, de józan paraszti ésszel meg tudtam oldani, hogy a külső-belső méretet felezve sikerült megtervezni, hogy minél több víz átmenjen rajta, de ez egy mérnöknek nem ment... Így úsztam meg, hogy szét keljen verni a zuhanyt, új összefolyót beszerelve reménykedni, hogy az jó lesz. Egy ilyen ehhez képest fillérekből megvan. Éljen a házi barkács!

kkm.furdancs 2019.06.12. 08:45:06

@Jankove: Egészen boldog lettem, mikor a napokban rábukkantam egy doboz puncs ízű jégkrémre. Gyermekkori klasszikusok: csoki, vanília, puncs! :) 50 fillérért kimérve, ajándék jégdarabokkal. :)

@Taurusz: Van egy ilyen posztunk, olvasó osztotta meg.
furdancs.blog.hu/2019/06/12/szaraz_buzelzaro_fusiban
Ezek szerint felburjánzott a tömegigény rá. Ügyes vagy!

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.06.12. 10:01:36

@Jankove: "Napestig tudnám sorolni a hasonló példákat, és tök értetlenül állok a jelenség előtt."
Mert a túl sok formatervező, marketinges meg social media manager cerkája erre áll fel. Ha nem találnának ki hetente új funkciót, formát meg problémát, kiderülne, hogy nélkülük is jól (jobban) megvan az emberiség.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.06.12. 11:48:18

Egy rettenetesen nagy hibájuk van a kínai zuhanyfejeknek, mégpedig a beleragasztott csavarmenet. Egész egyszerűen már az első használatnál kilőtte a víz, a zuhanycső összefröcskölte a falat. (Mert fali zuhanytartót használunk.)

Az állítgatós fajtával semmi bajom sincs, sőt. Az nem ragasztott hanem fröccsöntött, és van a nyakánál egy szándékos görbület, amit nagyra tud értékelni az, akinek kicsi a fürdőszobája és a zuhany pont eme hajlításnak köszönhetően nem fröcsköl el a kád másik végébe. Egy ilyen típus két évet is kihúzott nálunk, végül azért cseréltem, mert 1. vízköves lett, 2. a műanyagba 6 hónap után beletelepszenek olyan baktériumok, amelyek megbetegedést okozhatnak - ezek a kórokozók kedvelik a vízköves, senki sem látja belül jellegű környezetet. Szóval ecetes átmosás helyett inkább jött a csere.

Összefoglalóan: ragasztott menetes zuhanyt soha! A többi mind használható.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.06.12. 12:52:41

@Névtelen betelefonáló: Vízkő ellen javasolni tudom a vízkő oldóba áztatást éjszakára, baktériumok ellen pedig a tömény Domestosos áztatást (nem reklámként mondom, de tényleg jó). Én utóbbival távolítottam el a penészt is amikor egyszer megjelent a fugán. Egy zsebkendőt átitattam vele és a fugára tapasztottam egy éjszakára. Nem volt esélye a penésznek, a többi drága penész eltávolító elbújhat mellette.

Szíriuszi Zsidó Gyíkember 2019.06.12. 12:57:01

@kkm.furdancs: Pesten szerencsére még lehet kapni keskeny zuhanyfejet. Adj egy postacímet privátban, veszek neked és küldök 2-3 darabot grátisz alapon.

Metálvörös 2019.06.12. 15:10:11

[OFF]Lehet, hogy törpe minoritásban vagyok a problémámmal, de nekem az okoz (többek között) fájdalmat, hogy nem lehet normális krumplihámozót kapni. Van otthon több is, ezekből egy, ami alkalmas is a céljára (azaz megfelelő vastagságú a leváló héj, nem tapad vissza a krumplira, a penge könnyen mozog, jó a fogása), csak azt a példányt valami akasztanivaló "dizájner" multifunkciósra tervezte, azaz a nyele valójában egy vékony műanyag héj, amit lehúzva előbukkan egy - na vajon mi? - hát késpengének látszó tárgy, aminek béna az alakja, és nincs normális éle.
Én megértem, hogy vannak olyan családok, ahol még nincs kés, és épp egy ilyen eszköz beszerzése jelentené az összkomfort netovábbját, de akkor mutassák meg ezt a legfeljebb 2 azaz kettő családot, és adok nekik egy-egy normális kiskést. Én pedig szeretnék egy tisztességes hámozót, aminek nem akar a nyele szétesni (mert a konkrét példányt lassan 15 éve használjuk, és "kissé" kilazult az amit szétszedhetőre terveztek, valamint a penge balkezes fogásnál használatos fele jelentősen elkopott, a vágásra használt él is eléggé eltompult) vagy akár lehessen megint ilyet kapni, és kiöntetem műgyantával a semmire nem jó részét.
[ON]
A vízkő ellen az ecet tökéletes, de nem elég átmosni, be kell áztatni éjszakára. (esetleg melegítsd fel, úgy gyorsabban hat, elég egy óra is) Aztán az áztatólevet ha kiöntöd, ne húzd le a WC-t, hasson ott is pár órát. Igen, ecetszag lesz tőle, de én sokkal jobban utálom a Domestos szagát. Penész szerencsére nem volt, arról nincs tapasztalatom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.06.12. 16:40:46

Zuhanyfejjel vakarózni??
Ha valaki, akkor én aztán pedig rettenetesen hátviszketős vagyok (szerencsétlen nejem a legnagyobb kárvallottja ennek...), de a
zuhanyfej az mindenhogyan alkalmatlan erre a feladatra...
:D
Amúgy meg a cimlapfotóban a halom szemét közt pont ott van egy ugyanolyan darab, mint a második, imádott készülék...Jobb szélén, pof@'val lefelé.Csak nekem tűnik fel?
:D

kkm.furdancs 2019.06.12. 18:25:20

@geegee: A "vakar" átvitt értelemben, mikor olyan erősen vereted a hátadat vízzel, hogy szinte már vakar. A megfigyelés helyes, tényleg közte maradt, majd kirúgatom a fotósunkat. Hova vezet ez? :)

@Szíriuszi Zsidó Gyíkember: Igazán kedves gesztus, köszi, de már a technológia megvan és csak nyomtatni kell, ha addigra elfogy. Közben (a kommentekben figyelem a növekvő elégedetlenséget, ahogy egyre több félresikerült tárgyat emlegetnek fel) valószínűleg ki fog törni a forradalom és újból kapni majd felénk is.

Houston belvárosa fölé egy 450 méter magas kupolát terveznek emelni, tulajdonképpen csak pénz kérdése a megvalósítás. Elon Musk havonta előáll valami hihetetlenül menő és hasznos találmánnyal. Már összehajtható a telefon (egyelőre csak egyszer) és egész érdekesen alakul a sötét anyag megismerése.

De még nem vagyunk képesek kezdeni valamit például a fülszőrrel!
Az alapokról kell újraépíteni civilizációnkat :)

villanyember 2019.06.12. 18:54:09

Sárkány ellen sárkányfű, vízkő ellen sósav! A " nem vízkövesedő " szilikongumis lukacsok tényleg nem kövesednek ha időnként megdörzsölöd, csak pár dörzsölés után kiszakadnak a helyükről. Nagyszerű fejlesztés, csak persze ez sem a hosszú élettartamról szól. A vízkőoldók többsége se a környezetvédelemről hanem a minél nagyobb haszonróll. Ecet meg ecet, kis anionok meg illatosító, hatalmas BIO BIO BIO felirat oszt csörög a kassza. Persze nem ajánlatos sósavval nekimenni a csempés felületnek, pláne nem összekeverve valami Domestos féle löttyel, de zuhanyfejet tisztítani tökéletes a háztartási sósav. Én is agylobot kapok a dizájnos 128 féle szórásképű zuhanyfejektől, amikre vigyázni kell hogy le ne ejtsd, mert szilánkosra töri a lábad, olyan nehéz.

Tanulságképpen: A koma megveszi a 100akárhány ezres zuhanykabint. Zenél, villog, benne TV és internet, seggmosótól a talpmasszírozóig minden, színes a vízsugár, ezer fúvóka, ha nagyon akarod még ki is veri... Új márványcsempe, totál felújítás, öröm és boldogság. Első beállás... nem csinál semmit. Nem masszíroz, nem zubog, csak pisilget kicsit. Szervizes koma megkérdi - A betápcsövet ugye kicserélték 3/4 colosra? Koma bután néz - mittudom én? A "mester" persze nem olvasta a beépítési útmutatót, félcolos gerinc van százezer könyökkel. Le kell verni a csempét? Koma a szívéhez kap, nem tudni a szíve vagy a pénztárcája fáj e jobban.

villanyember 2019.06.12. 18:59:51

@kkm.furdancs:

"nem vagyunk képesek kezdeni valamit például a fülszőrrel!"

Jaj de béna vagy! Veszel egy hosszúszárú gázgyújtót oszt hajrá. Ha ügyes vagy még nagyon fájni se fog. :-)))

dartonita 2019.06.12. 21:58:12

@villanyember: nemtom ki vagy, de nem szeretlek :-) öt perce van sírós röhögőgörcsöm és nem bírom abbahagyni :-D

kkm.furdancs 2019.06.13. 07:37:54

@villanyember: Hosszú szárú? Hogy beérjen az agyig? Nem mondom, hogy nem végeztem kísérletet a témában. Fiatal voltam és bohó. És ahogy Yul Brinner mondta a Hét mesterlövész-ben: "A temetők tele vannak fiatalokkal és bohókkal" :)

villanyember 2019.06.13. 18:19:17

@kkm.furdancs:

Tényleg béna vagy! A hosszú szár azért kell, hogy jól lehessen irányítani. A sima gázgyújtó ha nem függélyesen tartod, leégeti a körmödet. Nemigen gyújtogattál mostanában temetői mécsest, azt látom. Fülszőrhöz meg nem kell elfeledkezni arról, hogy a lángot minimálisra állítsd. A fürdőszobában nem fúj a szél, elég alapjáraton tartani a perzselőt. Elvégre nem disznófület pirítunk. Na szóval ez a civilizáció tényleg megérett a pusztulásra... Ha nem lesz internet, az üres agyakból még az se jön le hogy gyufa nélkül is lehet tüzet gyújtani?

Ha biztos lennék abban hogy hölgyek nem olvassák, értekeznék a seregben lefolytatott kísérletsorozatról a bélgázok leghatékonyabb begyújtására. Van benne gyufa, öngyújtó különféle erősségű lánggal, és a szőrzet is jelentős szerephez jut. De ezt inkább ne részletezzük. :-)))

Taurusz 2019.06.14. 16:48:07

@Metálvörös: Nem vagy. Egy időben megszállottan kerestem jó hámozókést. Nincs. Egy darab van, amit úgy kunyeráltam el, egy noname kis semmi, ami tökéletes. Kicsit vastagabb lehetne a nyele, de ennyi. Nincs, nem kapni, és furcsán néznek rád, mikor mondod, hogy jó-jó, de normális nincs? Mert nincs. Ez egy sima U alakú kés, ki van ütve az alján, hogy kétkezes legyen, és könnyű, gyors, hatékony vele dolgozni. Aztán feladtam a keresést, és ezt az egyet őrzöm.

2019.06.24. 01:17:49

@villanyember: "Ha biztos lennék abban hogy hölgyek nem olvassák, értekeznék a seregben lefolytatott kísérletsorozatról a bélgázok leghatékonyabb begyújtására."

Igen, a seregben sokféle tudomány az emberre ragad :) Amíg be nem vonultam, én is csak a filmeken láttam olyat, hogy a puki begyújtható, és azt hittem ez baromság. Oszt a túrót! :D
süti beállítások módosítása