Lássunk objektíven (keresztül)

2019.08.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ismerik Máté Bencét? Rokonszenves és sikeres természetfotós, a BBC "Wildlife Photographer of the Year" világverseny történetének legeredményesebb fotósa. Átlagos családban született és eladta a Zsigulit, hogy egy jó objektívet vehessen. Nahát, ilyen drága egy objektív? - döbbenhetünk rá a történet kapcsán.

34619273492_0ace3ecb4a_k.jpg

Bizony! Összetett és bonyolult szerkezet, melynek precizitása és alkatrészeinek prémium minősége, alapanyagai még hobbi gépeken is meghatározzák az árkategóriát. Profi teleobjektív vásárlása előtt pedig inkább "kérdezze meg szakorvosát, gyógyszerészét" a hirtelen sokk veszélye miatt. Ipari művészet rovatunkban a fényképezőgépek után ma szép kivitelű lencséket mutatunk - a teljesség igénye és lehetősége nélkül - kis fotóhatározó körítéssel.

23990897882_efe5f4ecdf_h.jpg

A fotográfiában az objektív a tárgyról valódi képet rajzoló optikai rendszer, mely egy vagy több optikai lencséből, illetve egyes objektívek esetében optikai lencsékből és tükrökből épül fel. Az emberi szemhez hasonlóan működik, a látószögébe eső fényt összegyűjti, majd az optikai tengelyére merőleges érzékeny anyagra (fotófilm, érzékelő lapka) vetíti. Elsősorban gyújtótávolság és fényerő alapján jellemezhetjük, előbbi a frontlencsétől az érzékeny anyagig terjedő szakasz, amit mm-ben mérnek. - szól a hivatalos definíció. Ugyanitt érdekes összefoglaló az objektívek típusairól, jellemzőiről.

12088853166_65d23ed0a8_k.jpg

Ez a fotó azért érdekes, mert linkelt eredetijén a tárgyakra mutatva kiírja a típusát

Szinte bármilyen márkájú APS-C-s DSLR-t választunk, jó eséllyel egy 18-55mm-es objektívet kapunk hozzá kezdésnek. Mire alkalmas ez a gyújtótáv? Mennyire jó képminőségűek ezek az objektívek? Milyen a gyártási minőségük? Melyik változatot érdemes venni? Mire alkalmas a 70-300mm gyújtótáv? - záporoznak a kérdések és válaszok. Kérdezz-felelek kisokos a népszerű, relatíve olcsó kategóriához, a belépő szintű tükörreflexes gépekhez adott objektívekhez.

nikkor.gif

Egy objektív (az enyém is ilyen) főbb részei és kezelőszervei. A-M: auto/manuális zoom beállítás

image1.gif

Canon objektívek megjelenésének idővonala, illetve egy katalógusnyi újdonság a linken

5517416736_9524552105_b.jpg

Kedvenc fotókönyvemből (Termékfotózás, nem linkelem, mert ismét nem kapható egy ideje) néhány sort beillesztek "Az objektív tulajdonságai" fejezetből kiragadva. Rövidítés magyarázat: DSLR = digitális egy objektíves tükörreflexes fényképezőgép.

17904373136_9de104794e_k.jpg
Az objektív két legfontosabb jellemzője a blendeérték és a zoom. A blendeértékek egy tartományt fognak át; a fényképezőgép jellemzésekor vagy ezt a tartományt vagy a felső határát adják meg. A nagy blende- értékű objektíveket gyorsaknak nevezzük, mivel azok tágabbra nyílnak, így fényszegény környezetben gyorsabban elkészíthető velük a felvétel.

lklk.jpg
A zoomot digitális kompakt gépeknél optikai zoomnak, a DSLR-gépeknél fókusztávolságnak nevezzük. Ez a távolság az adott pontra fókuszáló objektív és a szenzor távolsága. Kompakt gépeknél szorzatként adják meg (pl. 3x), a DSLR-gépek esetében pedig mm-ben (pl. 100 mm). Minél nagyobb a fókusztávolság vagy az optikai zoom, annál távolabbi tárgyakat tudunk fotózni.

17150541425_f9de7f60a1_b.jpg

8700479337_addd147495_k.jpg

A kompakt fényképezőgépeknél az optikai zoom fontos tényező, mivel ez azt jelenti, hogy az objektív mozog. Amikor rázoomolunk a fotózandó tárgyra, hogy közelebbről tudjuk megmutatni, a zoom lehetővé teszi, hogy a szenzoron lévő összes pixelt felhasználjuk a végleges felvételen. Az optikai zoom nélkülözhetetlen tulajdonság, de azt, hogy mennyire van rá szükségünk, az határozza meg, hogy milyen mértékben kell ráközelítenünk a tárgyakra.

6988604951_816d731247_k.jpg

10796667513_3d6790d34f_k.jpg

Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor új objektívet vásárolunk a DSLR-fényképezőgépünkhöz. A digitális zoom értékét érdemes figyelmen kívül hagyni, mivel az csak annyit árul el, hogy a fényképezőgép milyen mértékben képes felnagyítani és megvágni a felvételt a feldolgozáskor Ez a részletek/ pixelek elvesztését okozza, ami rosszabb minőségű felvételt jelent - vagyis tárgyfotózásnál nem kívánatos.

image4.jpg
Nagyobb zoomra vagy a fényszegény környezetben nyújtott nagyobb teljesítményre van szükségünk? A válasz erre a kérdésre meghatározza, hogy a nagyobb optikai zoom vagy a nagyobb blendeérték az a tulajdonság, amelyet érdemes keresnünk - vagy mindkettő.

16604729780_6d106a5f48_o.jpg

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2413469981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Retrofókusz 2019.08.22. 10:12:28

Szia! Elnézést, hogy kívülállóként írok (próbáltam privátban, de nem volt reakció...), de olvastam a "Lássunk objektíven" című bejegyzésed és annyi tárgyi tévedéssel szembesültem, hogy gondoltam, jelzem, hátha segít kissé arnyalni a tartalmat (különösen, hogy a Google kereső kezdőlapja is feldobja az ajánlóba).
A bevezető kisebb pontatlanságai mellett azzal ugyan lehetne vitatkozni, hogy "az objektív legfontosabb jellemzője a blendeérték és a zoom" vagy azzal, hogy a "nagy blendeértékű objektíveket gyorsnak nevezzük" (a magyar terminológia nem használja ezt a meghatározást, ez az angol kifejezés tükörfordítása). De a legnagyobb probléma ezzel a mondattal van: “A zoomot digitális kompakt gépeknél optikai zoomnak, a DSLR-gépeknél fókusztávolságnak nevezzük". A zoom kifejezés kizárólag az objektív rugalmas gyújtótávolság-változtatására utal, teljesen mindegy, milyen vázon található az a bizonyos objektív. Az, hogy optikai a zoom, csak annyit jelöl, hogy a megadott két szélső gyújtótávolság (más néven fókusztávolság) fizikailag az objektív tulajdonsága, szoftveres rásegítés nélkül. A “kompakt fényképezőgép" objektívje funkcióját tekintve semmiben nem különbözik az SLR vagy egyéb vázra (a cikk nem említi a cserélhető objektíves, tükör nélküli rendszereket) kerülő objektívektől, ugyanúgy feltüntethetik rajta a gyújtótávolság és fényerő-értékeket (többségükön meg is teszik) , legfeljebb a kisebb méretű érzékelő miatt a számok lesznek kisebbek. De ha egy 70-210mm-es zoomot felraksz egy akármilyen vázra, ugyanúgy 3x-os zoomtényezővel bír, mint egy 15,5-46,5mm-es objektív egy kompakton (ráadásul, ha az érzékelő nagyjából 4,5-szer kisebb, mint a 36x24mm-es (ún. full-frame), akkor a látószöge is meg fog egyezni a fent említett, full-frame vázra helyezett 70-200-zal). Szóval, az igazi lényeg: az optikai zoom és a fókusztávolság nem szinonim fogalmak! A kompakt fényképező sem egy könnyen körülhatárolható egység, mivel minden, a gépvázzal egybeszerelt objektívvel rendelkező gép ide sorolható. Ezért (vagy azért, mert itt nem lehet pontosan érteni, mire gondolsz), nem értelmezhető az az állítás, hogy a kompaktoknál "az objektív mozog“. Az objektív nem mozog, egyes lencsetagok mozdulnak. Igényesebb objektívek esetében (kompaktoknál is van ilyen), ez sem a látószög valtoztatásakor, sem élességállításkor nem jár együtt a tubus kiterjedésével. Az szintén érthetetlen, hogy “a zoom lehetővé teszi, hogy a szenzoron lévő összes pixelt felhasználjuk a végleges felvételen". Mikor nem használja egy fényképező az összeset? A "digitális zoom" -ról történő értekezés szintén sántít. Hol találkoztál ilyen funkcióval tükorreflexes gépnél? Nem egy jellemző tulajdonság, ráadásul az interpoláció magyarázata sem fedi a valóságot. Sajnos, szinte az összes mondat problémás megállapításokat tartalmaz... Még egyszer, bocs a kozbeszólásért, igazából öröm, ha bárki érdeklődését felkelti a fotózás, csak ebben az estben talán kicsit sok a baki egy oktatónak, segítségnyújónak szánt irományhoz képest...

kkm.furdancs 2019.08.22. 12:31:53

@Retrofókusz: Szia! Köszi, hogy normális hangnemben és segítő szándékkal kommenteltél! Teljesen érthető a mondanivalód. Én magam teljesen fogalmatlan vagyok a témában, ezért a kiadónk "Termékfotózás" című könyvéből vettem, int ahogy le is van írva. Vagy a könyv téved, vagy a fordítás rossz, a lektor nem ért hozzá. Van valószínűsége, de csekély. Szerintem csak kifejezések másképp értése, megfogalmazása a probléma. Van, mikor nem kétfejezetes, tűéles leírásban kell visszaadni azt, amit mindenki amúgy is megért. Például az objektív mozgásában leírtakról. Ez van, az írónak döntenie kell, hogy ismeretterjesztőnek szánt magyarázatát milyen nagyvonalúsággal rövidíti.

"A "digitális zoom" -ról történő értekezés szintén sántít. Hol találkoztál ilyen funkcióval tükorreflexes gépnél?" Sajnos a Vatera / Jófogás kötelezően kitöltendő mezőjében. Hülyeség, de megkerülhetetlen.

Retrofókusz 2019.08.24. 17:09:21

@kkm.furdancs: Szia!
Távol álljon tőlem a kukacoskodás, vitázni sem szerettem volna, inkább csak azért írtam, mert kicsit soknak tűnt a tévesztés. Azt a könyvet viszont nyugodtan dobd ki, amelyik ezt írja: „A zoomot digitális kompakt gépeknél optikai zoomnak, a DSLR-gépeknél fókusztávolságnak nevezzük.” :-) De tényleg!!! :-)
Esetleg, ha érdekelnek a fotózás alapjai, igen röviden, itt olvashatsz róla:
sites.google.com/site/manualfocussite/home/fotosuli

kkm.furdancs 2019.08.26. 14:01:29

@Retrofókusz: Csinos oldal és közérthetően van megfogalmazva, köszi! Annyira régen érik már, hogy belevessem magam a Nikon D2X-em megismerésébe és ne csak automata fókusszal használjam, de mindig közbejön valami. Ettől a gép még tökéletes fotókat készít és imádom. Ez az oldal pont jó lesz kindulási alapnak az ismerkedéshez.
süti beállítások módosítása