Ötletes barkácspraktikák (28.): Kereke van, fogas

2019.10.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vannak emberi teljesítmények, amiket látva olyanokat mondunk, hogy "Hűha" meg "Ez már döfi!". Ennek példájaként bemutatjuk, amint a kohászok ásza egy eltört műanyag fogaskerék pótlását bármiféle forgácsoló megmunkálás vagy 3D nyomtató nélkül, házilagos módszerrel oldotta meg.

maxresdefault_20.jpg

A fogaskerék pontos illeszkedésű erőátviteli eszközként komoly kihívásokkal néz szembe, ezért gyártása is komolyabb gépeket, felkészültséget kíván. Videóválogatásunk nemcsak a minimum kisipari felszerszármozást igénylő fémmarást mutatja be különféle módszerekkel, de egy fakerék kézi kifűrészelését is nyomon követhetik.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5415260610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.11.01. 17:32:36

a faórát legyártani több idő lehet, mint amennyit mér majd

kkm.furdancs 2019.11.01. 18:10:43

@népszopás: Ez nem erről szól. Hanem arról, hogy amit három nap alatt nem fejezek be, azt megunom. Így érne véget az óraproject is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.02. 02:03:26

Az első videóhoz: oké, hogy az egy nagyon klassz, büszke érzés, hogy valamit megjavítok otthon, a ház körül fellelt anyagokból, időt nem számolva; de bakker, egy ilyen szar fogaskerék kb ötezer, nagyon max 10 ezer forint lehet utánrendelve, esetleg esztergályossal legyártatva.
Ha egy sima kétfülű, földigérő lábú ember elkezdi az idejét is számolni, (amin mondjuk túlórát is vállalhat a saját szakmájában) akkor kijön, hogy cirka tízszer annyiba van, mintha megcsinálTATná, utánrendelné.
Ezt a sok nyersanyagot megvenni, kohót építeni, stb....Ehh.

kkm.furdancs 2019.11.02. 06:35:42

@geegee: Egyszer felhívott egy földműves, mert eltört a vetőgép fogaskereke. Régi, NSZK gyártmány, hiába ballagna el a KITE-hez, már nincs pótalkatrész. Hirdetésére jelentkezett valaki, aki egy sötét fészerben mutatta meg neki az eladásra kínált kerekeket. Adott érte 20000 forintot. Aztán otthon derült ki, hogy repedt volt. Nem erőátviteli, pusztán magadagoló alkatrész, tehát nyomtatóval reprodukálható. Aki viszont nincs felkészülve CAD és 3DPrint témákból, ilyen öntésbarkáccsal egészen drága gépekbe tud életet lehelni.

Másrészt maga az innováció és sikeres megvalósítás megér egy kalaplevételes tisztelgést. Lehet, azóta vállalkozásban pótolja régi Dnyeper vagy Ural mixergépek alkatrészeit és sportkocsival jár a szaunába. Amekkora az orosz piac, még ez is elképzelhető :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.02. 19:14:28

@kkm.furdancs: "Másrészt maga az innováció és sikeres megvalósítás megér egy kalaplevételes tisztelgést."
Ezt aláírom.
süti beállítások módosítása