A fűrészelés biztonsága

2019.11.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_51.jpg

Egy videót osztunk meg ma. Ha a körfűrészes csonkolást imitáló humoros videóktól felfordulna gyomra, ne indítsa el, inkább elmesélem. Volt egyszer egy norvég ember, aki megtréfálta barátját. Mű kézcsonkot helyezett a deszkadaraboló körfűrész mellé,  valami nagyon piros folyadékot locsolt bőven magára, majd segítségért kiáltott. Ilyen tréfás emberek ezek a norvégok. Viszont a körfűrész nem tréfál. Folytatásban témánk a körfűrészelés biztonsága.

A teljes kézcsonkolás ritkább, mint néhány ujjunk széthagyása a műhelyben. Tapasztalatból mondom, ahogy a fűrészlap belekezd első ujjunkba, reflexből hirtelen elkapjuk kezünket. Sokkal nagyobb esélye van életveszés sérülésnek, ha felbukunk valamiben vagy rosszullét következtében ráhanyatlunk a védősapka nélküli, csupasz fűrészlapra, esetleg beakadt ruhaujjunknál fogva rántja közelebb kezünket.

0103152000d_04_m.jpg

De ha mégis kockáztatunk praktikus okokból (tűzifát, magas anyagot vágunk) és lekerül a hivatalos nevén "fűrészlap fedél", annak tartólemezét, a hasító éket nagyon nem ajánlott eltávolítani, hiánya esetén pedig rögvest pótolni kell. Házi gyártású körfűrészekkel teli a net, de szinte mindegyik megspórolta az elkészítését. Pedig hiányában egy másfajta sérülést kockáztatunk. Rövid lécdarabokat betolva a lap és vezetőléc közé, a túloldalon nem tudjuk leszorítani - szemben egy méretes léccel. A felfelé mozgó fogak egy pillanat alatt felkapják és keményen arcunkba, hasunkhoz vágják a fadarabot. Lehet számolgatni, hogy pl. 2000W teljesítménnyel, ötezres fordulatszámon forgatott 250-es fűrészlap mekkora centrifugális erővel rendelkezik, de sejtjük anélkül is.

Most pedig az egyik asztali fűrészhez (Güde TK2400) adott gyári tanácsok következnek. Kiérződik a gépi fordító ízes kínai akcentusa, de érthető és életszerű iromány:

• A gép asztalát és az egész munkahelye tartsa tisztán, távolítsa el a fűrészport és tegye el azokat a tárgyakat melyekre nincs szüksége.
• A fűrész körül ügyeljen azokra a helyekre, ahol megbotlás veszélye áll fenn, pl. bevezető kábel.
• Az a személy, aki ezzel a géppel dolgozik lehetőleg ne legyen zavarva.
• Ügyeljen a motor és a fűrészlap forgásának irányára.
• A motor kikapcsolása után a fűrészlapot semmilyen esetben se szabad oldalnyomással lefékezni.
• Csak hibátlan fűrészlapot használjon, azt jelenti éleset és hézag nélkülit, repedés deformáció nélkülit. A hibás fűrészlapot azonnal ki kell cserélni.
• Ügyeljen arra, hogy nyíl a fűrészlapon egyforma irányba mutasson mint a nyíl a gépen.
• Gép védelmi berendezéseit tilos leszerelni vagy bármilyen módon a funkcióját kikapcsolni.
• Megsérült vagy hibás védő berendezést azonnal ki kell cserélni.
• Amennyiben munka közben a fűrésszel valaki meg zavarja, először míg más valahova néz, mindig fejezze be az a munkát amit éppen végez.
• A munkadarabjának mindig a gép asztalán kell lennie. Gépet sose használja úgy, hogy a vágott tárgy az asztalon kívül legyen.
• Ügyeljen arra, hogy a kezei mindig biztosan legyenek letéve, ez azt jelenti, hogy hirtelen meg ne csússzanak és ne lőjenek érintkezésbe a fűrésszel.
• Amennyivel hosszú munkadarabbal dolgozik, használja kérjük a támasztékokat vagy alátétet, hogy a fűrész ne akadjon meg.
• A levágandó munkadarabnak feltétel nélkül szög vagy hasaló idegen anyagoktól mentesnek kell lennie. Munka közben a fűrésszel álljon midig oldalról a fűrészlaphoz.
• Ne vágjon több munkadarabot egyszerre.
• Minden munkánál használja a toló-vezető rudat.
• Ne próbálja kihúzni a felszabadult szálkákat, fadarabokat vagy beszorult munkadarabot anélkül, hogy kihúzná a dugót.
• Defektek eltávolítása vagy a munkadarab kivétele előtt először kapcsolja ki a gépet és húzza ki a dugót.
• Beállítást, méréseket, tisztítást csak akkor szabad végezni, amennyiben a motor ki van kapcsolva és ki van húzva a dugó.
• Munkahelyét ne hagyja őrizetlenül anélkül, hogy kikapcsolná a motort és kihúzná a dugót.
• A biztonsági és védelmi berendezéseket karbantartás és javítás után azonnal vissza kell szerelni.
• Feltétlenül szükséges ismerni az adott helyen használt érvényes biztonsági előírásokat, valamint az összes más általában elismert biztonsági előírásokat.
• A gép bevezető hálózati kábelét kizárólag adott célra használja.
• Munka közben ügyeljen a biztonságos állásra és az egyensúly betartására.
• Gép használata előtt feltétlenül ellenőriznie kell a biztonsági berendezést. Bizonyosodjon meg afelől, hogy csak könnyen sérült részek valóban rendesen működnek.
• Ellenőrizze, hibátlanul-e működik minden mozgó rész. Fordítson különleges figyelmet a megsérült vagy elakadt részekre.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2915284832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2019.11.07. 16:59:52

@GöTi: Köszi! Próbáltam magyarul rákeresni "hátravágás" kifejezéssel, mert emlékeztem rá, hogy egy hazai barkácsember szemléletesen elmagyarázza, de nem találtam. Félve nyitottam meg a linket, mert épp megyek vacsorázni :)

griff.rdm · www.youtube.com/c/rusticadesignmanufaktura 2019.11.07. 19:20:45

Tény és való, vannak veszélyei az asztaloskodásnak, de a végeredmény mindenért kárpótol! :-)
És ne félj megnyitni a linket! :-)

www.instagram.com/p/B4klLEbF5xt/

Witlok 2019.11.08. 07:32:57

Az asztalinál szerintem biztonságosabb a radiál körfűrész.

www.youtube.com/watch?v=CV4uXtxnOdg

kkm.furdancs 2019.11.08. 08:07:08

@Witlok: Őszinte leszek, még csak nem is láttam ilyet. Tanulmányozni kell ezt a dolgot. :)

villanyember 2019.11.08. 19:33:20

@Witlok:

Nem győztél meg. A radiálfűrész egy szuper dolog, gérvágáshoz sokkal stabilabb mint a rúdonhúzgálós gérvágók. A csapágyazása holtjáték nélkül beállítható, ami még a méregdrága profi húzgálósoknál se mindig igaz. Sokkal szélesebb anyagot levág mint a másik fajta. A biztonságról meg annyit: ahol 5000 rpm viszi a fűrészlapot, ott csak akkor van biztonság ha a vágásterület teljesen burkolt, az előtolást meg motor végzi. Nagyon kell vigyázni, használni a tolófát (többnyire kettőt), az arcvédőt, és főleg a megfelelő vastagságú hasítóéket. A fűrészlappal nem nézünk farkasszemet mert asztalosok vagyunk, nem a bikát stírölő torreádorok. Nem nyomjuk az életlen fűrészlapnak az anyagot mint süket a csengőt, időben élezünk. A papa nagyon precízen végigmutogat mindent, de : egy alapból keresztvágásra való gépre nem illik speciális hosszvágó lapot tenni. Persze ez ízlés kérdése, de a legnagyobb baki: soha nem fűrészelünk kesztyűben !!! A radiálfűrész lapja meg ugyanúgy elkaphatja a kezedet, mint a sima asztalié.

Witlok 2019.11.11. 09:09:39

@villanyember: Abból indulok ki, hogy szerintem biztonságosabb, ha a munkadarab rögzített (a fűrész asztalára) és a fűrész mozog (saját stabil útvonalán). A radiál körfűrésznél ezek a dolgok megvannak és több mindenre alkalmas, mint egy gérvágó.
Asztali körfűrészek közül tulajdonképpen a vonófűrészek is teljesítik a "kritériumaimat" -
pl. Festool CS 50 www.youtube.com/watch?v=zE_pjXfdpX0
Érdekességképp itt van a Bosch AdvancedTableCut 52 asztali (nano lánc)fűrész, ami szintén használható húzóként (drága hobbi kategóriába sorolom): www.youtube.com/watch?v=acGOJz47hkM
A belinkelt videón az öreg néhány "szokása" valóban kifogásolható - hirtelen nem találtam jobbat a témában...

anonymouse. 2019.11.11. 09:28:47

@villanyember: Ez a kesztyűben fűrészelés érdekes téma. Azt gondolná az ember, hogy ilyenkor minden védőfelszerelést fel kell venni. Kesztyű, védősisak, térdvédő, orrcsipesz!!! Pedig nem! A kesztyű főleg, ha laza, akkor baleset veszélyesebb lehet, mint bármi más, mert a forgó gépek elkaphatják, de egy laza munkáskabát is lehet nagyon balesetveszélyes, akár oszlopos fúrógépnél, de esztergánál is!!! Aki látott, már esztergályost esztergára csavarodni, annak egy életre bele ég a retinájába, hogy egy lógó kabát új mit tud okozni. Nem linkelek képeket...
A hasító éket fel kell tenni körfűrésznél, de van olyan munka (pl árkolás), amit a mai hasítóékekkel (magasabb, mint a lap) nem lehet megcsinálni, ezért ideiglenesen le veszi az ember...

kkm.furdancs 2019.11.11. 11:13:09

@villanyember: @anonymouse.: 10 perces megfigyelés (az elmélettel persze tisztában voltam), hogy erősen mérsékelni lehet a hátravágás veszélyét, ha a munkadarab magasságán alig nyúlik túl a fűrészlap. Jó kemény bükkfát szeletelek épp.

villanyember 2019.11.11. 17:18:50

@Witlok:

" Abból indulok ki, hogy szerintem biztonságosabb, ha a munkadarab rögzített (a fűrész asztalára) és a fűrész mozog (saját stabil útvonalán). "

Ez igaz a keresztvágásra, de az általad linkelt videóban a 90 fokban elfordított fejjel ez a fűrész is ugyanúgy visszalőhet mint a sima asztali. A gérvágó, a radiálfűrész és a sima asztali megfelelő tolóasztallal keresztvágásnál nem lő vissza, mert a munkadarabot mindhárom simán megtámasztja. A gond a hosszvágással van. Ha a fűrészelt darabban úgy marad feszültség hogy a vágás után az anyag záródik, akkor rászorul a fűrészlap felfelé mozgó hátsó részére és akkor visszadobhatja. A linkelt videóban a radiálfűrészre még csak nem is szerelhető hasítóék.

villanyember 2019.11.11. 17:34:49

@anonymouse.:

" Nem linkelek képeket..." Nekem nem kell, van ilyen a fejemben sajnos.

" van olyan munka (pl árkolás), amit a mai hasítóékekkel (magasabb, mint a lap) nem lehet megcsinálni " Nagyon egyszerű a megoldás, le kell vágni a hasítóékből. A legtöbb fűrész mechanikája olyan, hogy a mozgó emelkedő részen van a fűrészlap meg a hasítóék is. Ha nem ér ki teljesen a vágott anyagból, akkor is végzi a feladatát. Persze ha a hasítóékre szerelik az összes csilivilit ( lézerirányzék, felső burkolat, Szűzanya a kis Jézussal ) akkor ezeket vagy le kell hajítani vagy valami máshoz rögzíteni.

villanyember 2019.11.11. 17:40:45

@kkm.furdancs:

Nana! Olvasd el légyszi mit írtam az előbb a záródó anyagról. Ha bezár, mindegy mennyire áll ki a fűrészlap. A bükkfával nincsen sok tapasztalatom, de a jó nyírségi akác többéves állás után is okoz meglepetéseket. :-))

kkm.furdancs 2019.11.11. 18:32:37

@villanyember: Különbség az, hogy alacsony lapmagasságnál az előrelökési szög is laposabb és kevesebb ideig kapaszkodik az anyagba, tehát kevesebbet gyorsul, mint mondjuk 5-7 centi hosszan megindítva a fadarabot.

anonymouse. 2019.11.12. 10:18:06

@villanyember: Igen, tényleg le lehet vágni a hasítóék tetejéből, de akkor nem tudom rátenni a munkavédelmi burkolatot és az elszívócsonkot. Alternatív megoldás lenne, ha gyártana az ember egy másik hasítóéket.

@kkm.furdancs: ha éppen kilátszik a korong a vágott anyagból, akkor csökken a vissza vágás szöge és esélye, igaz, de mellette romlik a vágás hatékonysága és a vágott felület minősége is talán.

kkm.furdancs 2019.11.12. 13:29:01

@anonymouse.: Valamit valamiért. Az biztos, hogy a vágásérzékeny bútorlapot és rétegelt lemezt szebben vágja alacsony lappal.
süti beállítások módosítása