A kicsi erénye…

2020.02.10. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A cím eredetileg egy, a kínai tao alapjait bemutató műből származik. Míg a nyugati szemlélet jobbára inkább a nagy méretet, a nyers erőt favorizálja, addig a kínai filozófusok (persze nem csak ők) már évezredekkel ezelőtt felismerték, hogy néha a kis méret is jelenthet előnyt… Ez az aranyszabály nyilván az élet számos (vagy inkább számtalan) területére lehet érvényes, esetünkben például az elektromos kéziszerszámok kiválasztásánál sem elhanyagolható ez a megközelítés.

kicsi1.jpg

Az elmúlt pár év az akkumulátoros kéziszerszámok térnyeréséről szólt. Erről írtunk is már. Az akkumulátorok technológiájának, kapacitásának gyors fejlődése az akkus gépeket előléptette a kiegészítő kategóriából a teljes körű munkavégzésre alkalmas gépek kategóriájába. Mára gyakorlatilag minden elektromos kéziszerszámból kapunk akkumulátoros verziót, amelyek teljesítményben abszolút egy ligában játszanak a hagyományos, vezetékes megfelelőikkel. Persze a nagy teljesítménynek azért általában ára van, ezek a gépek, és a hozzájuk tartozó akkumulátorok méretesek is. Igaz, a technika ebből a szempontból is fejlődik, a szénkefe nélküli motorok, és az egyre korszerűbb akkumulátorok mérete ugyan csökken, de teljesítményük növekedése sokszor kiegyenlíti ezt. Jelennek meg az egyre nagyobb feszültséget biztosító akkumulátorok, ma egy 36 voltos, 4-6-8 Ah-s akkumulátor már megszokottnak számít.

Azonban a fejlesztés nem csak egy irányba halad. Továbbra is készülnek alacsonyabb feszültségű (12 voltos) kis méretű akkuk és ezekhez illő gépek is. Ezek a szerszámok sokkal kisebb méretűek mint a fentebb említett nagy gépek, ugyanakkor kifejezetten ügyesek, masszívan megépített, precíz szerszámok. Csak épp kicsik és könnyűek.

Decemberben a Bosch Professional választékából járt nálunk néhány ilyen elektromos szerszám. Az alábbiakban a tapasztalatainkat szedem össze. A gépek között volt szúrófűrész, gyalu, felsőmaró (pontosabban élmaró). Csupa olyan szerszám, ahol a nagy teljesítményt tartanánk a legfontosabbnak. Legalábbis én így gondolkodtam. Ezek a gépek azonban kissé megváltoztatták a véleményem.

A szerszámokat a még mindig folyó stúdióprojekt kapcsán próbáltam ki, pontosabban ez nem is próba volt csak, a gyalut és a fűrészt igazából hosszabban használtam. Mindhárom gépezet esetében döbbenetes volt a kis méret és a kis súly. Ezek gyakorlatilag egy kézzel használható gépek, bármilyen testhelyzetben, bármilyen – szükség diktálta – nyakatekert pózban is kell használjuk őket, nem veszik túlságosan igénybe az ízületeink és az izmaink. Nézzük sorban a tapasztalatokat. 

A leginkább bevált eszköz a Bosch GHO 12V-20 Professional gyalu volt. Ez a tökéletes falcgyalu, miután egész komoly falcmélységet képes kezelni, és mindehhez olyan kis méret társul, ami egy hagyományos fatestű kézigyalu mérete. (A falcgyaluk használatosak például az ajtótokok és ajtólapok illesztésekor, ha szorul a nyílászáró...) A gyalukés szélessége persze határt szab a komolyabb feladatok végzésének, de kis ügyességgel azért termetesebb darabokat is gyalulhatunk vele, én például 10 cm széles fenyőgerendát is megmunkáltam vele, ilyenkor persze kis fogásmélységre, és sokszori átmozgatásra van szükség. De a gép meglepően jól bírta a munkát és a kis súly minden egyes használatbavételkor csodálkozó vigyort varázsol az ember arcára. Igazából ez a műszer a tökéletes választás a helyszínen dolgozó, passzításokat, javításokat végző „vándorasztalosok” számára. Az már csak hab a tortán, hogy a forgácskivetés oldala állítható tehát bármilyen pozícióban (-és kézzel) is dolgozunk, megoldható, hogy a forgács ne felénk szálljon. Ez a kis gyalu persze a most divatba jött módi szerint egy darab késsel működik. Nyilván így is elégséges a forgácsleválasztás a méretéhez képest, előnye a megoldásnak, hogy ha szöget találunk, csak egy darab kés megy a kukába. Apró figyelmesség a gyártótól, hogy egy tartalékkés van elrejtve a markolat alatt, itt:

Ez a szerszám tényleg döbbenetesen praktikus és kézreálló, nem is könnyen adtam vissza, és bizony lehet, hogy előbb-utóbb beszerzek egyet...

A Bosch GKF 12V-8 Professional élmaró szintén ezt a felhasználási területet célozza meg. Persze megmunkálhatunk vele a műhelyben hosszabb díszléceket, akár komplett ajtólapokat is (némi megkötéssel, egy komoly méretű kontraprofil-szerszám azért sok lenne neki) de igazán a kicsi, nehezen hozzáférhető helyen lévő tennivalók mestere. Egy zárnyelv helyének a kimarására, egy elektromos vezeték elvezetéséhez szükséges horony készítésére, vagy épp egy konyhapult helyszíni „finomhangolására” ennél nincs precízebb, könnyebb, kisebb masina. Abszolút ajánlott. (Természetesen van hozzá többféle méretű befogópatron, tehát a 6mm mellett 8 mm-es szárú szerszámok használatára is alkalmas.)

Tapasztalatom szerint a klasszikus felsőmarók evolúciója mára azt eredményezte, hogy ezek igen komoly méretű, abszolút kétkezes gépekké váltak. Jómagam egy sok-sok évvel korábbi konstrukciójú, (épp ezért jóval kisebb) még svájci, a Scintilla AG által készített Bosch felsőmarót használok itthon. És ha ez egyszer nyugdíjba megy, alighanem egy kezes élmarót fogok választani utódjául, nem egy testes felsőmarót. A két gépfajta ugyan a hivatalos terminológia- és ajánlás szerint nem ugyanarra való, azonban némi megkötéssel az általam használt, nagyobbrészt díszítő élmegmunkálásoknál igenis kiválthat egy élmaró egy felsőmarót.) 

Az eddigiek után nem meglepő, hogy bizony fűrészeléshez is elég a 12V. Az itt járt Bosch GST 12V-70 Professional fűrész szintén ügyes masina. Persze ésszel kell használni, igaz, ezt a nagyobb méretű szúrófűrészek esetében is szem előtt kellene tartanunk. Minden ilyen szerszámnál igaz, hogy maga a fűrészlap a rendszer gyenge pontja. Egyszerűen túl kis felület, ha nem vigyázunk könnyen túlmelegszik, megég, és ezzel persze a forgácsolási teljesítménye is romlik. Azonban egy komoly méretű szúrófűrész esetén ezt nem feltétlenül vesszük észre, mert a motorerő azért „viszi a gépet”, sokszor csak az adott vágás befejeztével látjuk, hogy a használt fűrészlap bizony kidobásra érett már.

Ennél a próbált modellnél ezt már használat közben észrevesszük. Új fűrészlappal, a megadott vágható mérettartományon belül ügyesen használhatjuk, de ahogy kopik a lap, bizony érezhetően lassul a munka. (Szerencsére a konstruktőrök figyeltek erre, a fűrészt nem tudjuk figyelmetlenségből tönkretenni, ha túlságosan nagy a feladat, a gép kikapcsol, megakadályozva a motor vagy a mechanizmus elhalálozását.) Ez a fűrész véleményem szerint valóban kis méretű, finom munkákhoz való, egy komoly kétmedencés mosogató beszabására egy magasabb minőségű, vastag munkalapba már nem feltétlenül jó ötlet. (Persze a Bosch nem is erre ajánlja, de hát szegény ember vízzel főz, és azért a kezünkbe került demószerszámoknak szeretjük feszegetni a határait...) Ezeknél a szúrófűrészeknél (sokan használjuk a dekopírfűrész megnevezést is) nagyon fontos, hogy megfelelő, az adott feladathoz, anyagféleséghez illő fűrészlapot használjunk. A gyártó választékában szinte végtelen számú fűrészlapot találunk, és a fogak profilja, a lap szélessége és hossza nagyon is fontos a pontos munkavégzés szempontjából. Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan vethetünk egy pillantást a gyártó fűrészlapokat bemutató, illetve azokat a vágandó anyagtípus szerint csoportosító oldalára. (A helyzet az, hogy ez a téma önmagában is megérne pár Furdancs posztot. Tapasztalatból tudom, hogy sokszor még az sem mindegy, puha- avagy keményfát vágnánk, netán szálirányban vagy azzal merőlegesen, egyenesen avagy ívben? És akkor a számtalan fahelyettesítő anyagról (MDF, HDF, forgácslap, stb...) még nem is szóltam.) 

Eddig a próba tanulságai. Természetesen még számtalan géphez használhatók ezek a 12V-os akkumulátorok. (A fúró-csavarbehajtó talán a legfontosabb, de erről is írtunk már.) Aki aggódik a kisebb méretű- és kapacitású akkumulátorok miatt, az gondoljon bele, hogy a kis méret és a kisebb kapacitás előnye a rövidebb töltési idő. Vagyis amit elvesztünk a réven (miszerint a kis akku azért csak hamarabb merül le, mint a nagy) azt kiegyenlíti, hogy ha van nálunk csereakku és töltő, akkor bőven feltölthetjük a lemerült akkut, mialatt a másik akkuval dolgozunk. És közben csak annyi súlyt tartunk a kezünkben, amennyi feltétlenül szükséges. 

Szóval mindenképpen ajánlom ezt a szerszám kategóriát, a következő gépvásárlásnál gondoljuk át, pontosan mire is van szükségünk, és eközben semmiképp se feledkezzünk el a KICSI ERÉNYÉRŐL.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr315455118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása