Energiaszámla: 500 milliárd euró

2020.02.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image6_35.jpg

Olvassanak bele partnerünk érdekes hírlevelébe, melynek első továbbgondolásra érdemes megállapítása, hogy az Európai Bizottság szerint a kontinens államai már nem tudják előállítani saját energiaigényük felét sem. Az Európai Unió tagállamai, benne Magyarország évi 600 milliárd eurót költenek energiahordozók importjára, ami az éves energiaszükségletük csaknem 50%-a, miközben 500 milliárd eurót pazarolnak el évente az energiaveszteség miatt. A veszteség 40%-áért pedig az európai épületállomány felel, mivel azok közel 55%-a szigetelés nélküli.

Tudta, hogy épületeink szigetelésével pénzt takaríthatunk meg és védjük a bolygónkat is?

image8_39.jpg

Európa energiafüggősége
Az Eurostat adatai szerint az EU tagállamai energiafogyasztásuk 32 %-át fedezik megújuló energiaforrásokból. Ez minimális növekedést jelent az egy évvel korábbi mértékhez képest. Magyarország Máltával holtversenyben, a legutolsó ebben a rangsorban, energiafogyasztásuk alig 8 százalékát adják a megújuló energiaforrások. Az EU-ban felhasznált összes energiának 32%-át a közlekedés, 28%-át az ipar, 40%-át az épületek emésztik fel. Az épületekben felhasznált energia 2/3 részét a fűtés és hűtés teszi ki. A legnagyobb energiafogyasztók a 100m2 alatti, kis épületek, a családi házak, amelyek az épületek energiafogyasztásának 65%-áért felelősek.
Magyar energiafüggőség: 2030-as cél a csökkentés

Magyarország az Unióhoz hasonlóan energiafüggőségben van más országoktól. Alapvető célként az energiafüggőség csökkentését irányozza elő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által társadalmi vitára bocsátott "Nemzeti Energiastratégia 2030" című irat, illetve az az új klímavédelmi akcióterv, melynek végrehajtásával az európai gazdaság, és benne Magyarország 2050-re széndioxid-mentes lehet. Ennek egyik fontos lépése épületeink szigetelése, ugyanis Magyarország épületállományának rossz energiahatékonysága miatt minden évben 9,2 milliárd forintot a szó szoros értelmében kiengedünk az ablakon, illetve elveszítünk a falakon keresztül.
Épületeink fenntarthatósága leginkább hőszigetelés révén javítható. A Knauf Insulation szakemberei szerint a megfelelően hőszigetelt épület tartja a hőt, így az épületeken keresztül nem pazaroljuk feleslegesen az energiát. Ha elégtelen a szigetelés mértéke, gyakorlatilag az „utcát fűtjük”, amivel jelentősen hozzájárulunk a klímaváltozáshoz is. A szigetelőanyag 400-szor több energiát takarít meg, mint amennyi az előállításához szükséges. A szigetelés hozzájárul ahhoz is, hogy hazánk energiafogyasztása fenntartható pályán maradjon, vagyis energiaigényünk ne haladja meg az elérhető készleteket. Magyarországon a legsürgetőbb feladat a családi házak szigetelése, melyek 80%-a, mintegy két millió épület energiahatékonysági állapota miatt felújításra szorul.
„Egy jól szigetelt családi ház felfűtése mindössze feleannyi energiát igényel, mint egy szigetelés nélküli ingatlané.” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezetője. „A legtöbb házban azért fázunk, mert nem megfelelő a hőszigetelés, korszerűtlenek a nyílászárók, és elavult a gépészet.” – tette hozzá a szakember.

Az energiahatékonyságban rejlik a megoldás
Egy adott éven belül a Föld korlátozott lehetőséggel rendelkezik az emberiség által elhasznált erőforrások újratermelésére, illetve az általa előállított hulladék felvételére. Jelenleg a természetnek egy év és 4 hónapra van szüksége ahhoz, hogy mindkét feladatot elvégezze. Gyakorlatilag kimerítjük a természeti erőforrásokat. Évről-évre hamarabb érkezik el a „Túlfogyasztás Világnapja”. Az ENSZ visszafogott forgatókönyve szerint a jelenlegi trend alapján a 2030-as évek közepére olyan mértékben elhasználjuk az erőforrásokat, hogy a Földnek két évre lesz szüksége az újratermelésre. Ez azt jelenti, a jelenlegi életforma fenntartásához két bolygóra lenne szükség.

image7_34.jpg

Épületeink energiafogyasztásának hőszigeteléssel történő csökkentése hozzájárul ahhoz is, hogy hazánk energiafogyasztása fenntartható pályán maradjon, energiaigényünk ne haladja meg a rendelkezésre álló készleteket.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6015480328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.02.21. 01:34:31

Messze fontosabb program, mint a napelemek támogatása.

kkm.furdancs 2020.02.21. 08:53:24

@gigabursch: Ezt iróniából írod, vagy nem tetszik a napelemes megoldás?
Van egy félig kész írásom, melyben azon hüledezem, hogy lassan embert küldünk a Marsra, de ugyanúgy áram nélkül maradsz áramszünet esetén egy naperőmű birtokában, mintha nem lenne, mert a szolgáltató automatikusan lekapcsolja az invertert.

gigabursch 2020.02.21. 13:12:38

@kkm.furdancs:
Azért mert a kockáspapír-ceruza kombó, valamint az energiaellátottsági biztonsági okok miatt a hipiszupi zöldáram teória addig szép, amíg süt a Nap és erősen.
Amint megáll a tudomány kiderül, hogy kell egy C(H) erőmű, ami az ilyen jellegű áram pótlását hivatott rendezni, igénycsúcsoknak megfelelően.
Energetikai blogokon (a korai fázisú noemisszión, a tök hülye atomcsapdán vagy a jóval értelmesebb zöldenergián) ezt nálam sokkal okosabb mérnökök levezették, utánajártam és sajnos kiderül, hogy qrvanagy a porhintés.

Ellenben a szigetelés télen-nyáron "dolgozik". Plusz értéknövelő beruházás.

zooltek 2020.02.21. 16:11:22

@kkm.furdancs: Persze hogy lekapcsolja az invertert, de nem a szolgáltató, hanem az inverter maga olyan okos. Az a fránya napelem rendszer vissza is termel. Gondolom te sem szereted, amikor villanyt szerelsz, mert nincs áram, oszt' hirtelen mégis megb@sz. Ha áramszünet esetén a házba bejövő villanyóra előtti automatákat (kismegszakítókat) lekapcsolod, és betáplálsz áramot mondjuk egy aggregátorról, akkor működni fog a napelemed is. Bár ez sem működik minden inverternél. És még ott vannak a házi hálózati akkumulátorok is, az egy külön cikk.

kkm.furdancs 2020.02.21. 18:12:58

@zooltek: Akkor ez egy szar inverter, ennyi.
Elmondom: a szolgáltató minden áramszünet előtt felhívja a figyelmet az aggregátorok lekapcsolására, a napelem semmiben sem különbözik tőle. Ha a például EON fillére ki tudja számolni a ki/bemenő áram mennyiségét, akkor tehetne be egy relét, amit a bejeővő vezeték táplál és ha ez megszűnik, akkor elejt és akkor nem potyognak le a munkatársak a drótról, akik különben valószínűleg csak rámérnek, mielőtt fogdosni kezdik. Ebből a szzempontból szintén egyenértékű az agregátorra.
Másrészt az legyen már az én bajom, hogy ha annyira hülye vagyok, hogy villanyszerelés előtt nem kapcsolom le a hálózatot ÉS az invertert..

Maga az elv irracionális: ha kint nincs áram, bent se legyen.

Viszont és ez már helyi érdekű téma, összegyűlt a Güde Global egyhavi selejtje és a hétvégén felmérem állapotukat. Jelentkezem majd. Néhány motorktekercselés aktuális szerintem.
De majd kereslek. Kellemes hétvégét!

eßemfaßom meg áll 2020.02.21. 19:20:58

@kkm.furdancs: Építs szigetüzemet és nem kell a szolgáltató fasságaival foglalkoznod.

ja, hogy úgy már nem éri meg...

zooltek 2020.02.22. 02:31:58

@kkm.furdancs: Ebbe az inverteres dologba nem merülnék bele mert nagyon tudatlan vagyok e téren.

A cuccot küldheted akármikor, nálunk nincs hétvége :)

KAMA3 2020.02.23. 19:12:26

@gigabursch: @kkm.furdancs: Bizony, kellenek alaperőművek(víz, szén, atom), amik mindig mennek, és kellenek csúcs erőművek, amiket igény szerint lehet ráengedni a rendszerre. (víz, gáz). (Itt jegyzem meg, hogy a Prédikálószék tetején kiváló tározós vízerőművet lehetne létesíteni, csak ehhez meg kellene építeni a Bős-Nagymaros vízlépcsőt előbb.)A technika fejlettsége pillanatnyilag olyan, hogy a vezérelt villanyórák ki-bekapcsolásával lehet valamennyire kompenzálni a napelemek hektikus termelését. A technológia adott, minden készen van, csak alkalmazni kellene. Például ugyanilyen hangfrekvenciás vezérléssel lehetne az invertereket kapcsolgatni, hogy mikor termeljen a hálózatra, és mikor ne.

Az elv, amiért nincs az otthonokban sem villany, amikor a hálózatban sem, az alábbi lehet: A napelemes rendszereket egy éves átlagfogyasztás kompenzálására tervezik, méretezik, nem pedig a tényleges pillanatnyi csúcsfogyasztásra. Elképzelhető, hogy a 3-5kWp rendszer nem tudja ellátni a házat árammal, ha hirtelen beborul az ég, neked meg fűt a bojlered, megy a sütő, a gyerek a mikróban tejet melegít, az asszony vasal, de odarakott egy adag mosást is, és te meg épp próbálsz ívet gyújtani a készülő kertkapu zártszelvényein. Ezeknek az eszközöknek sem tesz jót, ha 10 percenként lekapcsol az inverter, mert épp elment egy felhő a ház felett. Ahhoz hogy ez megbízhatóan működjön nagyon túl kell tervezni a napelemek számát, vagy kiegészítő akkumulátor telepet kell a rendszerhez kapcsolni. Sajnos egyik verzió sem térül meg belátható idő előtt.

kkm.furdancs 2020.02.24. 08:05:23

@KAMA3: Az energetikai döntések stratégiája manapság hőzöngő zöldek, haszonleső politikusok és döglött koalákat posztoló mindentvédő aktivisták/zombihorda nyomására alakul. Sajnos ennek nehéz józan ésszel tapsikolni.

Én viszont befektetésként mérlegelem a házi erőmű ötletét. Nemrég kaptam kézhez Jóságos Sanyi Bácsi Bankjától a kimutatást, miszerint az átlagosan félmilliós (pozitív) egyenlegem éves kamata 50 Ft, amiből a mohó állam gyorsan levámolt 8 forint kamatadót. Ezután elszívtam egy cigit és lám, füstbe ment a tőkejövedelem! :)
Viszont találkoztam egy családi házra telepített napelemfarmmal, mely néhány év alatt 15 MWh tartalékot halmozott fel. Temperáló fűtésre használható akár (vagy a műhelyt fűteni végre) és nincs gond a tárolással, elvégzi a szolgáltató.

KAMA3 2020.02.24. 11:50:18

@kkm.furdancs: "Az energetikai döntések stratégiája manapság hőzöngő zöldek, haszonleső politikusok és döglött koalákat posztoló mindentvédő aktivisták/zombihorda nyomására alakul. Sajnos ennek nehéz józan ésszel tapsikolni."
Van egy félelmem, hogy a következő népirtó ideológia a komcsi és a náci után a sötétzöld ideológia lesz. De ne legyen igazam.

15MWh? Jó lenne az éves áramfogyasztást is tudni mellé, mert így nincs mihez viszonyítani. Az én tavalyi éves felhasználásom 8124 kWh volt (vezérelt és nappali egyben, fűtés gázról megy), a fenti tartalék szűken két évre lenne nekem elegendő. Meg aztán mi értelme van tartalékot képezni, ha felesleget csak nyomott áron veszik meg, és még azután is fizethetsz SZJA-t? A szaldó rendszerben csak úgy érheti meg, ha pont annyit termelsz, mint ami az éves fogyasztásod. A felesleget persze el lehet fogyasztani, de ez megint nem a spórolás, és energiahatékonyság felé terel minket. És akkor itt jön a véres valóság, hogy a tárolást ugye csak számmisztikailag hívhatjuk "tárolásnak". Valójában, amit betermelsz a hálózatba, annak egy része veszteség formájában a vezetékeket fűti, a többit meg elhasználják a környező házakban, ipari létesítményekben. Aztán az általad betermelt mennyiséget télen kiveheted a paksi blokkokból, amiért nem kell majd fizetned. De ugyanúgy meg kell termelni fosszilisből.

kkm.furdancs 2020.02.24. 14:56:19

@KAMA3: Értem a globális aggályokat, de én csak a saját szerény igényeimre gondolok. Tehát a nyáron megtermelt tartalékot a téli temperáló fűtésre használnám. Vegyes fafűtésű kazán van itthon, az vagy fűt vagy nem. Ha igen, akkor nagyon.
süti beállítások módosítása