Börtönbarkács: Alcatraz

2020.02.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Milyen ideális környezet is az, hol napi munkánk közben, míg ujjaink zacskóragasztással bíbelődnek, egy magányos szigeten merenghetünk az élet értelmén, szabadidőnkben pedig barátainkkal közösen barkácsolhatunk egy távolabbi cél megvalósításán ügyködve!

Alcatraz büntetésvégrehajtási intézet. 1962. június 11. reggel 5.30. Stirlitz A fogdaőr szokás szerint beszól a cellába - "Elvtársak, ébresztő fel!" (vagy valami hasonlót), de a mélyen alvó elítélt nem mozdul. Az őr belép, meglöki vállát, mire annak leesik a feje... Az első ijedtséget a felismerés követi: mesterien elkészített műfej és kitömött ágynemű helyettesített három foglyot, akik az éjszaka során megléptek.

A sziklára épült Alcatraz börtönt 1934-ben nyitották meg, hogy akit bezárnak az ne tudjon kijönni. A célt a San Francisco-öböl jeges vize, az erős áramlatok és a mérsékelten barátságos cápák hatékonyan segítették. 1962-ig minden szökevényt elfogtak, akit nem lőttek le vagy fulladt vízbe. Az eltűnésüket követő, 17 éven keresztül tartó szövetségi vizsgálat (ott sem aprózzák el a hibák feltárását) rávilágított a szükségeszközökből, alkalmi szerszámokkal végzett házibarkács "kitörően" sikeres voltára.

Ezek szerint, ha van elég időnk és türelmünk, alaposan tervezünk, minden célunk megvalósul. Részletekről érdekes történelmi cikkek mellett a mult-kor.hu portálon olvashatunk.

"John Anglin testvérével, Clarence Anglinnal és Frank Morrisszal már több korábbi szökésen voltak túl, amikor az Alcatrazba kerültek, így nem az volt a kérdés, megkíséreljék-e a szökést onnan is, hanem hogy mikor és hogyan. A trükkös triónak végül kihegyezett kanalak segítségével sikerült eljutnia a szellőzőrendszer járatához.

Az őrök megtévesztésére "babafejeket" helyeztek el az ágyukban; annyira törődtek a részletekkel, hogy a bábuk haját a borbélyüzletből csent valódi hajfürtökből készítették.

A szellőzőn keresztül az épület tetejére jutottak ki, ahonnan a pékség kéménye segítségével lejutottak a földre, sikeresen kikerülték az éjjeli őrjáratokat (amelyekbe a legtöbb szabadulni kívánó rab belefutott), majd átmásztak a kerítésen. A sziget északkeleti pontján eresztették vízre mintegy félszáz esőkabátból eszkábált, egy pumpává átalakított hangszer segítségével felfújt tutajukat, amellyel örökre eltűntek. Vagy megmenekültek, s talán még ma is álnéven élnek valahol, vagy belefulladtak a tengerbe, esetleg cápaeledel lett belőlük. Habár az FBI szerint szinte biztos, hogy nem az első verzió zajlott le, a nyomozóiroda mindig is elismerte, hogy a bűnözők terve és szökési kísérlete zseniális volt.

A 17 éven át tartó szövetségi vizsgálat végén az FBI arra az eredményre jutott, hogy valószínűleg megfulladtak az erős áramlatokkal és örvényekkel tarkított tengerben, mivel nem találtak hiteles bizonyítékot arra, hogy az USA-ban vagy bármelyik másik országban élték volna tovább életüket. Azonban a hivatalos állásponttal nem mindenki ért egyet: néhány hidraulikával foglalkozó holland kutató szerint lehetséges, hogy a három férfi szerencsésen túlélte a nem mindennapi kalandot."

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr78762854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2020.02.21. 16:13:26

"Minket most bezártak ide, mert mások vagyunk
Mint azok, akik ide bezártak"

Basszus, most egész hétvégén kénytelen leszek Sziámit hallgatni :)

gigabursch 2020.02.27. 06:11:25

Jó kis film született róla.
Szerintem túlélték.
süti beállítások módosítása