Kókuszdió felnyitása ipari környezetben :)

2020.04.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kokusz_16.jpg

Hiába idilli csendélet a főcímképen, lapozás után megrázó fotók következnek, melyek az aranyos kisállatok fejéhez hasonló kókuszdió megmunkálását mutatják hegyes és éles szerszámokkal. Csakis akkor olvasson tovább, ha képes legyőzni élénk képzelőereje démonait vagy nem kedveli Hakapeszi Makit!

A kókuszdió nem az a hétköznapi gyümölcs, mely minden nap megfordul a konyhában. Ha felnyitását a benne lévő kókuszhús és kókuszvíz kinyerésével szeretnénk elvégezni, szükségünk van segédeszközökre. Pontosság kedvéért, a közismert kókusztej fogalom a hús kipréseléséből nyert fehér folyadék. 

kokusz_11.jpg

Mint egy kis háziállat. Hasonlít kutyára, de fülét vesztett mackókácskára is (kismackó, kismackó, barna, se füle, se farka). Legismertebb módszert alkalmazva, szája (legnagyobb mélyedés) erőteljes benyomásával egyidejűleg kettérepesztjük koponyáját egy kalapáccsal. Ha a puszta húsra vágyunk - kókuszvíz nélkül - csavarjuk be egy törölközőbe és verjük szét fejét a járda szélén. - olvasom profi kókusztörők ajánlását.

kokusz_12.jpg

Barkácsblogként gépesített eszközökkel történő kinyerést javaslunk, hogy megkóstolhassuk a járdás módszernél út porába elfolyó kókuszvizet. Megfúrom a szádat! - fenyegetem meg és tényleg. A legnagyobb, puha mélyedésen áthaladva, néhány milliméter múlva kemény rétegbe ütközik a fúró. Növelve a nyomást, átszakad és belefúr a húsba.

kokusz_13.jpg

Egyre rémisztőbb ezt a posztot írni. Most a Sikoly 2.  csücsörített verziója rémlik fel.

kokusz_14.jpg

A kifúrt nyíláson keresztül könnyedén kifolyik néhány centiliternyi kókuszvíz. Megkóstolva nem édes, de határozottan kókusz ízre emlékeztető olajos folyadék. Hát, ezt is kipróbáltuk.

kokusz_15.jpg

A koponyafedő eltávolításához inkább gérvágó fűrészt ajánlok, mint asztali körfűrészt. Egyrészt ilyen kis méretű, változó puhaságú tárgyat nem tudunk biztonságosan megfogni és balesetveszélyt rejt a művelet. Ha egyenletes vágást akarunk, akkor vagy magasra emeljük a fűrészlapot (ha egyáltalán átfogja) vagy forgatnunk kell. Ezzel szemben gérvágó alá biztosan kitámaszthatjuk a diót és bízhatunk a merőleges, egy síkban lévő vágásban.

kokusz_05.jpg

Ha a fúrószár és fűrészlap tiszta volt, nem kell aggódnunk a fehér kókuszhúst szennyező barna por miatt. Könnyedén letörölhetjük. A húst egy vékony, félkemény réteg borítja, a kemény dió és ezen réteg közé kanalat vagy más eszközt benyomunk és pillanatok alatt kifeszegetjük az értékes belső tartalmat.

kokusz_01.jpg

Kaptunk egy száraz, tiszta belső felületű edényt. Kár lenne kihasználatlanul hagyni, hiszen természetes eredetű és trópusi hangulatot keltő alapanyaggal van dolgunk. Illeszkedő éleinek hála, alulról megtámasztva egy tojásszerű tárolóedényt készíthetünk. A tetejére stílusos markológombot helyezve aprópénz, ékszer, kisebb tárgyak gyűjtésére alkalmas.

kokusz_02.jpg

Az alsó kitámasztás elkészítése figyelmet, alkatrészeket és időt igényel, több a hibalehetőség, így más formát választottam. Képzeljék el, mikor Hiszékeny úr tőrbe csalja Hakapeszi Makit és ivóserleget készít a fejéből, hogy megigya a vérét.

kokusz_03.jpg

Egymással szemben elhelyezzük a két diórészt, hogy aljuk párhuzamos legyen egymással.Ha véletlenül ferdén vágtuk át a diót, még kompenzálhatunk a tág furat biztosította szabadság miatt.

kokusz_17.jpg

Egy furatunk már van, mely a második helyét is kijelöli. Ezen vezetjük át a két felet összefogó csavart.

kokusz_04.jpg

A kapupánt csavar domború, sima felülete pont ideális erre a célra. A két alkatrészt elforgathatjuk tetszés szerint, hogy a felső rész vízszintes legyen. Ezután meghúzzuk az anyát. Csinos és autentikus.

kokusz_07.jpg

Megmutatjuk a kókuszdió felnyitásának hagyományos módszerét is, ha véletlenül hajótörést szenvednének egy déltengeri szigeten és nincs önöknél gérvágó. Jó étvágyat!

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6013269917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzprx01 2020.04.28. 23:50:07

Jobban jársz, ha kókusz reszeléket veszel a boltban! Mert így a maga valójában hát nem azaz íz amire vártál!
süti beállítások módosítása