A bútorgyárak gépei

2020.10.26. 07:43 | Írta: kkm.furdancs

A manapság kapható bútorok nagy részét mesterséges fatermékekből gyártják, például rétegelt lemezből, farostlemezből vagy faforgácslapból készülnek. Ezek az anyagok olcsók, és általában furnér borítja a felületüket. A faforgácslapok nagy szélességben kaphatók és teherbírók, ezért fűtött környezetben nem jelentkezik a zsugorodási probléma. Mikor összeállítottam konyhabútoromat, mindenféle alátámasztás nélkül - pusztán a súrlódás által tartva - megállt benne a polc, annyira hihetetlenül precízen méretre vágták.

selco_eb120l_twin_pusher_lapfrsz.jpg

Mai írásunkban bemutatjuk a bútorlapok szabásának, élzárásának, sorozatfúrásának gépeiből egyet-egyet. Árulkodó méret- és teljesítményadatok, valamint árszabásuk bizonyítja, hogy az iparban nem garasoskodnak a teljesítménnyel és anyagminőséggel. Például a fotón szereplő lapfűrész 24,000 € áron kelt el használtan egy aukción, de haza kell még szállítani a 9 tonnás gépet Spanyolországból. Szétszedés előtt a 8,5 x 9,3 x 2,3 métert kér a műhelyből.

A bútorlapszabászat és élzárás nélkülözhetetlen a bútorlapok korszerű gyártásához. Az e folyamatokat végző gépeket az élek alakításához és panelek feldolgozásához alkalmazzák. Bútorlapok, ajtók, falpanelek és mennyezeti panelek egyaránt előállíthatók ezekkel a famegmunkáló gépekkel, a lehető legkülönbözőbb módokon. Előnyük, hogy a sorozatnagyságtól függetlenül is nagyon gazdaságosak. A nagy pontosságú munkadarab-vezetők optimális minőséget biztosítanak. A bútorlapszabászat csúcsán szereplő gépek SPS és kiváló minőségű mozgásvezérlő egységekkel is fel vannak szerelve.

schelling_fm_h_430410_lapfrsz.jpg

 SCHELLING FM - H 430/410 Lapfűrész - Teljesítmény 21 KW; vágási méret: 4300 x 4100 mm, vágási magasság: 6-80 mm, fő fűrészlap átmérő: 370 mm. 3db légpárnás asztal, 2100 x 590 mm. Teljes mérete 9500 x 12100 x 2200 mm

További tartozékaik a görgős vagy levegős gépágyak. A szélesség gyorsan és zökkenőmentesen állítható, valamint lineáris vezetőket és folyós orsókat használnak, amelyek lehetővé teszik a szélesség közvetlen igazítását. A szükséges felső nyomást egy elektronikusan működtetett hajtótengely segítségével alkalmazzák. A mobil készülékhordozókat beépített digitális számlálóval lineáris irányban vezetik be, amely egyszerű és könnyű oldalirányú beállítást tesz lehetővé. Ehhez leggyakrabban kis holtjátékú beállító mechanizmusokat alkalmaznak. Ezek célja, hogy a legmagasabb szintű pontosságot és ismételhetőséget garantálják a megmunkálási műveleteknek. A szabványos automatikus maró készülékek horizontálisan és vertikálisan is mozgathatók szervó tengelyek segítségével. A többélű töltések használata ma már elkerülhetetlen, mivel ezek különböző típusú élek egyszerű feldolgozását teszik lehetővé.

SELCO EB120L TWIN PUSHER Lapfűrész - A panel maximális mérete 5600 x 5600 mm, működési magassága 115 mm, vágópenge 112 mm, késtárcsa mozgássebessége 0-130 m/perc, etetés sebesség 20 m/perc, vágópenge Ø430 mm, gravírozó Ø200 mm. Teljesítmény 27 KW.

A bútorlapszabászat során egy integrált ragasztott darabbal kapcsolhatunk műanyag, furnér vagy tömör falemezeket a panel anyagra. A vágó egységeket az élek letörésére és vágására használják egyenes vonal létrehozásához. A magas szintű formázást és élmegmunkálást lehetővé tévő gépek zajvédelmet is biztosítanak. Gyakran központi elszívó berendezést is telepítenek rájuk. Sok bútorlap élzárás során alkalmazott gép tartalmaz forgácsoló egységet az alsó sáv alatt, amely a forgácsot a gépekből a megfelelő tárolókba szállítja. A teljes gyártási központok optimálisan és gazdaságosan működnek. Ezek célja a nagy teljesítményű ipari feldolgozás.

homag_profi_kal_3309a20_lzrgp_with_workpiece_thickness_80_mm.jpg

HOMAG Profi KAL 330/9/A20 élzárógép

Az első él megmunkálására gyártott gép 1962-ben került piacra Németországban. Az ipari bútorgyártásban bevezetett faforgácslemezzel ezek a rendkívül hatékony gépek nélkülözhetetlenné váltak a fafeldolgozó iparban. Ezekkel a gépekkel az élek ragasztását és a feldolgozás utáni műveleteket is el lehet végezni. A bútor faforgácslapokat, asztal paneleket, ajtókat és faburkolatokat le lehet zárni hosszirányban és elölről is. Ez megakadályozza a nedvesség behatolását a panelekbe és mechanikai védelmet is biztosít. 

Végül lássunk egy sorozatfúró gépet, mellyel a tiplik helyét és a bútorvasalatok helyét munkálják ki. Ezek a kompakt és helytakarékos gépek megtalálhatók a hálószoba, konyha, fürdőszoba és irodabútorok ipari gyártásában, valamint a bútorok és komponensek késztermékek készítéséhez. Úgy tervezték, hogy vízszintes és függőleges fúrási műveleteket hajtson végre a négyszögletes munkadarabok alsó és felső oldalán. A fúrógépek kombinációja lehetővé teszi a munkadarab végének beillesztését. A cserélhető fúró-hajtóművel rendelkező optimális szerszámkonstrukció javítja a gazdaságosságot és a fúrás teljesítményét. A gyártósorokba integrálódnak vagy önállóan működnek, teljesen automatizált etetéssel és rakodással.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8513639708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása