Harkálykert és ökörszemkastély

2020.12.17. 15:03 | Írta: Gyökösi Attila

Talán nem csak én érzem úgy, hogy a karácsonyi időszak és a könyvek kapcsolatának (vagy nevezzük inkább viszonynak?) van egy különleges része. Hogy mire gondolok? A könyv persze általában véve is jó ajándék, azonban a könyvek klánjának van egy speciális oldalága, ez pedig a Nagy Színes Könyvek családja. Ide tartoznak a klasszikus művészeti albumokon túl az egy-egy területet valóban alaposan körbejáró, nagy méretű, vastag, kemény kötésű kiadványok, amelyek rengeteg jó minőségű, színes képpel vannak illusztrálva. Ezek a könyvek időnként egy, mondjuk a Discovery vagy a Spektrum csatornákon látható ismeretterjesztő film vizualitását nyújtják. És persze sok tudást, sok betűvel leírva. Maga műfaj persze még az internet és a kábeltévék előtti világ szülötte, és ebből a nézőpontból nézve mára már talán kevésbé megkerülhetetlen.

mad2.jpg

Ugyanakkor van egy speciális tulajdonságuk, ami alighanem az idők végezetéig biztosítja helyüket a boltok polcain. Tudjuk, ezen könyvek egyetlen komoly hibája többnyire az áruk. Épp ez ami miatt erősen kötődnek a karácsonyhoz és úgy általában az ajándékozáshoz. Az ilyen albumokat szívesen lapozgatjuk a boltban, de - eljutva a lapozgatásban a hátlapon figyelő árcéduláig - magunknak azért csak igen ritkán vesszük meg. Ugyanakkor ajándéknak kellően mutatósak és értékesek, az ajándékozót (vagyis minket) kellően Kulturált, Figyelmes és Kifinomult emberként mutatnak. Ráadásul a könyvek később kölcsön kérhetők a megajándékozottól, és akár nálunk is felejtődhetnek. A tökéletes megoldás maga.

Eddig a bevezető, ami az eredeti elképzelésem szerint a mostani könyvajánló alanyára is érvényes lett volna. Legalábbis ezt gondoltam addig, amíg bele nem olvastam.

A madárbarátok körében jól ismert Orbán Zoltán által jegyzett Madárbarátok nagykönyve című kiadvány már címében is jelzi, ez nem egy puhafedelű, tömegközlekedés közbeni olvasásra született mű. Sokkal inkább egy afféle, a terület minden kérdését bemutató, tisztázó és körbejáró kiadvány. Kézbe véve ez meg is erősödik bennünk, a könyv vagy másfél kiló, és dugig van illusztrálva a szerző szenzációs madárfotóival.

mad1.jpg

Ez mind szép, de hát madaras könyvet láttunk már eleget - gondoltam a már említett beleolvasásig. Ez a könyv azonban más. Itt a blogon már írtunk néhány alkalommal a kertünket látogató és lakó madarak védelméről, a téli etetésükről, fészkelőhelyek készítéséről. Ezt a könyvet végig lapozva azonban ennek a területnek egészen új távlatai nyílnak meg előttünk.

A madárbarát kert fogalma mostanában sokszor előkerül. A legtöbben arra gondolunk ilyenkor, hogy fel kell szerelni néhány megfelelő méretű fészekodút, esetleg nyáron kirakni egy madáritatót, télen néhány etetőt. Ez a könyv azonban megmutatja, milyen az IGAZI madárbarát kert, kezdve az ott elültetett növényektől és azok megfelelő gondozásától (amelyek táplálékot, védelmet, életteret biztosíthatnak a madaraknak) az etető és fészkelőhelyek létesítésén át az olyan speciális területekig, minthogy hogyan és miért van szükség például nyáron hangyafürdőre? (Ami amúgy nem a hangyák számára készült strandot jelent, hanem a madarak tollazatában található élősködőktől való megszabadulás egyik lehetősége a hangyák segítségével.) Szinte minden madárfaj számára találunk konkrét tanácsokat az optimális élettér megteremtéséhez. De ez csak a kezdet! A könyv ugyanis nem csak a madarak, hanem a kertben előforduló további állatok, hüllők, kétéltűek, kisemlősök és persze rovarok számára is ajánl megvalósítható élettereket, ráadásul mindezt úgy teszi, hogy – mintegy komplex ökoszisztémaként tekintve a kertünket – az állatok egymáshoz való viszonyáról is tudhatunk meg sok fontos és érdekes dolgot.

mad4.jpg

Mindezen túl a kertünk és házunk fenntartásához, esetleges felújításával kapcsolatban is találunk tanácsokat amelyek a kert élővilága (elsősorban persze továbbra is a madarak) és a mi együttélésünket könnyíthetik meg. A könyv a kistestű énekesmadaraktól a fecskéken és baglyokon át a gólyákig vagy épp a hattyúkig szinte a teljes hazai madárfaunán végig megy, így aztán a lakótelepeken lakó olvasó épp úgy talál benne számára hasznosítható tanácsokat, mint a vidéki majorságban élő.

Mindenképp meg kell említeni a könyv képanyagát. A szerző által készített fotók a könyv szinte minden mondatát illusztrálják. Valóban filmszerű, mint ahogy a bevezetőben is írtam. Egyébként a könyv egyik fejezete külön is bemutatja a madárfotózás fortélyait, az életterek olyan kialakítását, ahol a megfigyelésre is módunk nyílhat.

Bónuszként a könyv végén egy rövid, de nagyon jó rajzokkal, fotókkal és leírásokkal illusztrált madárhatározót is kapunk, a lakott területeken leggyakrabban előforduló fajokról. (Nyomtatott alapú madárhatározásra persze továbbra is a klasszikus Peterson-Mountford-Hollom-féle Európa madarai kötet a legteljesebb.) Ugyanakkor ez, mármint a madárhatározás talán épp az a terület, ahol a modern, netes adatbázisok valóban sokat segíthetnek, erre is találunk segítséget a könyvben.

mad3.jpg

Szóval, a belelapozás után kicsit árnyalódott a véleményem, és bizony van olyan Nagy Színes Könyv, ami még manapság, az Azonnal Elérhető Információk korában is megállja a helyét, és bizony bőven megéri hogy magunknak is megvásároljuk. Meg minden ismerősünknek, akik legalább egy kicsit érdeklődnek a madarak iránt.

A kötet megvásárolható a Cser kiadó webáruházában, és persze minden nagyobb könyvkereskedőnél is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2216348202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása